Mijn leven is niet perfect

 

Iemand zei ooit tegen mij dat ik weinig levenservaring heb. En het eerste wat in mij op kwam was 'hoe kan jij dat nou weten? Hoe kan je zoiets zeggen als je alleen mijn naam en leeftijd weet, en weet dat ik niet hetzelfde mee heb gemaakt als jij?' We zien dingen, observeren ze, en meestal geven we er ook direct een oordeel aan. Waarom oordelen mensen over vanalles terwijl ze eigenlijk nog niks weten?

meisje
Bron

Elke keer verbaas ik mij er weer over dat veel mensen zo snel over iets of iemand oordelen. Wij mensen zijn geneigd om direct op basis van uiterlijk te bepalen of iemand succesvol of gelukkig is. En vaak is dit in het nadeel van onszelf. Want zij lacht veel, dus zij is gelukkig. Zij post leuke foto's op facebook, dus ze doet alleen maar leuke dingen. Ze is knap, dus zal wel alle banen kunnen krijgen waar ze van droomt. Deze overhaaste conclusies komen lang niet altijd overeen met de werkelijkheid en het kan je nog ongelukkiger maken dan je al bent. Wanneer het niet goed met je gaat en je niet lekker in je vel zit, kan het lijken alsof de levens van anderen om je heen veel mooier, beter en gelukkiger zijn. 

Oordelen uit onzekerheid
Het oordelen over anderen komt vaak voort uit eigen onzekerheid. Om niet bezig te zijn met je eigen tekortkomingen, is het vaak gemakkelijker om die van anderen op te merken en om hierover te oordelen. Je verschuift de aandacht en misschien voel je je beter door het negatief oordelen over anderen. Ondanks dat ik in deze blog wil benadrukken wat het met je kan doen wanneer er onterecht over jou geoordeeld wordt, ontken ik niet dat ik de andere kant ook ken. Iedereen oordeelt wel eens te snel over anderen, ik dus ook. Ik herinner me nog goed dat ik al vrij snel een mening over iemand had. Wanneer iemand een onhandige opmerking maakte, had ik al vrij snel de conclusie getrokken dat diegene oppervlakkig was. Of wanneer iemand voornamelijk neutraal keek en niet constant lachte, bestempelde ik diegene als arrogant. En tegelijkertijd zeiden mensen dat ook over mij terwijl dit niet waar was en alleen maar gebaseerd was op een eerste indruk.

Mening is gebaseerd op niks
Wanneer je constant bezig bent met het beoordelen van anderen, omring je jezelf met negativiteit. Ik heb ingezien dat het de kunst is om de mooie kanten van iemand te zien en om dit te waarderen. Om het juist te zien als inspiratie in plaats van als bedreiging. Iedereen heeft minder goede kanten, maar die kun je lang niet altijd zien op basis van heel weinig informatie en conclusies die je zelf trekt zonder dat je iemand kent. Je vormt een mening die gebaseerd is op niks. Wat is dat waard?

quotes

Oneerlijk, onterecht en pijnlijk
De oordelen die gebaseerd zijn op enkel en alleen een naam, leeftijd, een gesprek van een half uur, een opmerking of reactie op iets of alleen al het uiterlijk, kunnen soms onbegrijpelijk zijn voor degene waar het over gaat. Soms is het zo uit de lucht gegrepen en is er niks van waar. Ik was het er niet mee eens dat mensen vroeger vonden dat ik arrogant was, enkel en alleen gebaseerd op mijn 'neutrale look', maar ik kon het op gegeven moment wel plaatsen. Ik wist wel dat het niet zo was, maar dat was waarschijnlijk wel ik uitstraalde. Veel mensen doen niet de moeite om te kijken wat daar achter zit, om er achter te komen wat voor persoon je echt bent. Het stickertje 'arrogant' is al genoeg. Ik zie het helaas heel veel in mijn omgeving. Misschien komt dit ook omdat ik mijzelf op gegeven moment bewust ben geworden van mijn eigen oordelen over anderen.

Ik herinner mij nog heel goed een moment dat ik heel pijnlijk vond, terwijl het niet eens ging over mijzelf. Het was net bekend dat Antony Kamerling zichzelf van het leven had beroofd. Vlak erna hoorde ik mensen zeggen... "Ik snap het niet hoor, hij had een mooie vrouw, kinderen, een geweldige carriere, genoeg geld. Hij had alles! En HIJ pleegt zelfmoord?" Ik vind het bizar dat mensen dit kunnen denken en uitspreken terwijl de bovenstaande informatie het enige is wat ze van hem wisten. Ze wisten alleen dit, maar hadden geen idee van zijn gevoel, beleving en hoe het er echt in zijn leven aan toe ging.

"Mijn leven is niet zo perfect als die van jou"
Ik denk dat iedereen weleens een opmerking heeft gekregen die voortkwam uit een onterecht oordeel. Zo heb ik ook meerdere van dit soort opmerkingen gekregen maar "Je hebt weinig levenservaring" en "Mijn leven is niet zo perfect als die van jou" waren toch wel degene die hard binnenkwamen. Juist omdat ze zo onterecht zijn. En als ik ergens niet tegen kan, is dat tegen onrecht. Niemands leven is perfect toch? Waarom zou dat van mij wel zo zijn? Het feit dat ik geen eetstoornis of depressie heb gehad, dat ik geen heftige operaties heb moeten ondergaan en niet misbruikt ben vroeger, betekent niet dat mijn leven onbezorgd is. Ik heb andere dingen meegemaakt die mij hebben getekend en beschadigd en die mij hebben gevormd tot wie ik nu ben. De eerste gevoelens die ik heb na zo'n opmerking bestaan uit boosheid, verdriet en pijn, maar daarnaast besef ik ook dat dit voortkomt uit onwetendheid. Het is eigenlijk zielig en erg als je zoiets kan zeggen tegen iemand die echt niet altijd een makkelijke tijd heeft gehad vroeger, enorme gevechten met zichzelf heeft meegemaakt en haar moeder, die alles voor haar betekende, is verloren aan een ernstige ziekte.

Meisje
Bron

Zoals ik al eerder aangaf, heb ik ook de andere kant gekend. Ik heb ook geoordeeld over mensen en ik merk dat ik nog steeds weleens dit soort conclusies trek. Maar ik besef nu ook heel goed dat iedereen een verhaal heeft. Dat iedereen dingen heeft meegemaakt, of het nou grote en ernstige dingen zijn of niet. Dit zijn dingen die je maken zoals je bent. Die het gedrag of de houding van iemand kunnen verklaren. En net zoals je niet kunt oordelen over iets waar je eigenlijk niks over weet, kun je ook niet oordelen over iemands gevoel en pijn. "Je hebt geen levenservaring" of "Mijn leven is niet zo perfect als dat van jou" zijn dingen die je, naar mijn mening, nooit zou moeten uitspreken. Ik denk ook wel heel vaak "Hoe zouden zij het vinden als het andersom was? Als mensen dit soort dingen zouden zeggen die totaal nergens op gebaseerd zijn?" Ik hou mij vast aan het idee dat het meer zegt over hen dan over mij. Want de mensen die mij echt kennen, zouden dit soort dingen nooit zeggen.

Hoe denk jij hierover?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Didio - Zaterdag 24 mei 2014 12:38
Uhm best leuk onderwerp alleen het ariktel is echt heel lang en min of meer steeds hetzelfde
Anoniem - Zaterdag 24 mei 2014 12:51
Antonie Kamerling is met ie.
Jessica - Zaterdag 24 mei 2014 13:07
Laura, leuk geschreven!
Ik ben het met je eens. Ieder mens heeft zijn of haar eigen verhaal en we zijn zo snel geneigd om iemand te oordelen op kleine dingen en roddels terwijl we een ander zoveel pijn kunnen doen. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik iemand wel veroordeeld heb. Omdat ze bijvoorbeeld in bepaald gedrag leken op iemand van vroeger, dan zouden ze wel hetzelfde zijn. Dan zou diegene ook wel niet te vertrouwen zijn. Terwijl dit alleen gebaseerd was op mijn eigen pijn en onzekerheid. Ik zie al een tijdje in en ik moet zeggen dat het alleen mijn eigen leven leuker maakt. Ik leer mensen veel meer kennen hoe ze echt zijn. Toch heb ik het zelf ook heel vaak meegemaakt, om het gewicht dat ik had of om het feit dat ik altijd lachte en mensen niet vertelde wat er echt in mij omging.
Maar ik heb inderdaad geleerd dat te zien als onwetendheid en me niet meer druk te maken! Dat voelt het beste!
nono - Zaterdag 24 mei 2014 13:15
Fijn artikel, bedankt Laura!
Ik vind het altijd heel naar als mensen er licht over gaan wat het leven van een ander betreft, of vooroordelen hebben over hoe moeilijk je het wel of niet mag hebben in functie van wat je wel of niet hebt meegemaakt. Dat doet erg pijn. Gek trouwens om over ongelukkige dingen te 'concurreren' ook ... ik probeer liever gewoon gelukkig te worden :)
miri - Zaterdag 24 mei 2014 14:33
heel mooi! Ik probeer altijd te bedenken: waarom oordelen als je nooit in iemands schoenen hebt gestaan?
Ik vind het heel naar als mensen oordelen klaar hebben, heb ik heel erg nare ervaringen mee. Daardoor ben ik iemand geworden die niet snel probeert te oordelen over een ander doordat ik weet hoe naar het is.
naan - Zaterdag 24 mei 2014 14:51
ik zei een keer tegen iemand van 29 dat ik kunstacademie wilde doen, toen ik zelf 17 was. en toen zei ze dat ik beter nog even kon wachten en een andere studie kon doen zodat ik wat levenservaring had om kunst over te maken.
over pijnlijk gesproken.
thisisfleur - Zaterdag 24 mei 2014 15:34
Super mooi geschreven, veel mensen oordelen alleen op basis van spullen, uiterlijk en naam. omdat ik als kind mn broertje ben kwijtgeraakt en vijf jaar later mn vader was ik altijd een stil meisje met een verdrietige uitstraling. ik denk dat veel kinderen niet met me omgingen omdat ze dachten dat ik saai was, waardoor ik helemaal geen vrienden had en niemand om mee te praten of lol te hebben. ik ging me focussen op eten en afvallen en kreeg anorexia wat een hele nare periode was en toen ik daar uit was kreeg ik van een meisje te horen dat ik me niet moest aanstellen en niet moestproberen populair te gaan doen met afvallen.
dat deed aardig pijn....
juli - Zaterdag 24 mei 2014 15:48
Heel erg mooi en herkenbaar blog:)
Al moet ik ook herkennen dat ik beide kanten van het verhaal ken.
Ondanks dat ik het niet altijd uitsprak, had ik toch vrij snel een oordeel klaar. Inderdaad uit eigen onzekerheid. Gelukkig is dat nu anders.
Andersom is helaas ook herkenbaar. Omdat ik vrij gesloten ben en het eigenlijk altijd 'goed' gaat, hebben mensen geen idee wat er werkelijk allemaal is gebeurd en hoe ik me werkelijk voel. Eigenlijk ook mijn eigen schuld. Maar als je dan opmerkingen krijgt als: 'Maar jouw leventje loopt op rolletjes' denk je toch echt even: Je zal eens moeten weten.... Tja, dat doet toch pijn..

Ook heb ik trouwens vaak het oordeel van anderen over mij in mijn hoofd;) Ze zullen mij wel saai vinden en dat soort dingen.

Herkenbaar en mooi blog :)
Freek - Zaterdag 24 mei 2014 16:39
@naan, ze had daar wel een punt hoor. Zelf ben ik kunstacademie gaan doen toen ik amper 17 was, op kamers wonen, eetstoornis overwinnen, dat komt allemaal hard op je dak. Vandaag de dag, tijdens mijn afstuderen nu, heb ik er spijt van dat ik niet een tussenjaar heb genomen om wat volwassener te worden. Kunstacademie is niet zomaar even een studie..
Anouk - Zaterdag 24 mei 2014 17:20
Mooi artikel
Paula. - Zaterdag 24 mei 2014 18:15
Mooi geschreven, Laura!!

"Ik heb andere dingen meegemaakt die mij hebben getekend en beschadigd en die mij hebben gevormd tot wie ik nu ben. De eerste gevoelens die ik heb na zo'n opmerking bestaan uit boosheid, verdriet en pijn, maar daarnaast besef ik ook dat dit voortkomt uit onwetendheid. Het is eigenlijk zielig en erg als je zoiets kan zeggen tegen iemand die echt niet altijd een makkelijke tijd heeft gehad vroeger, enorme gevechten met zichzelf heeft meegemaakt en haar moeder, die alles voor haar betekende, is verloren aan een ernstige ziekte."

Dit raakt me echt. Je hebt echt helemaal gelijk. We mogen geen oordeel hebben over anderen en zeker ook niet als we ze niet kennen.
Me - Zaterdag 24 mei 2014 19:33
Laura, dit uit jouw vingers geschreven te lezen, iemand van wie ik dacht, die heeft echt alles, zet mij heel erg aan het denken en daar wil ik je voor bedanken.

Hoe ver ik dacht te zijn in bovenstaande (niet oordelen etc), nou niet zo ver als ik dacht dus. Ik heb daarin nog een boel op te lossen en te leren. Daartoe zette jij mij net aan. Dank je ervoor.

Ik heb het moeten leren, mijn hand ook eens in eigen boezem te steken. Ik deed dat nooit zo snel en echt, ik vind het best moeilijk om toe te geven dat ik nog zo kan zijn als jij omschreef, maar door hier openlijk te schrijven dat ik nog veel te leren heb hierin, doe ik het weer, die hand in eigen boezem. Dat is wel weer eens goed voor mij om te doen.

Ik dacht zo al te zijn, maar nee, wat oordeel ik nog snel of trek ik conclusies die ik helemaal niet trekken kan en wat word ik daar eigenlijk ongelukkig van en wat is het oneerlijk terwijl ook ik daar zo'n hekel aan heb. Oei zeg, ik ben zelf oneerlijk.

Ik zal je blog nog vaker lezen. Hij zal me helpen bij het leerproces hierin.

Dank je.
Diedjuh - Zaterdag 24 mei 2014 19:59
Prachtig geschreven Laura!
ydance - Zaterdag 24 mei 2014 20:27
toen ik bij een geweldige psychologe zat heb ik dat ook eens gezegd, "mijn leven is veel moeilijker dan het jouwe" en ik heb mij daar later voor geëxcuseerd omdat je nooit weten wat iemand ooi heeft moeten meemaken... dus mijn boodschap aan de andere : zeg dat nooit tegen iemand...
Liefs
yours - Zaterdag 24 mei 2014 21:08
Helemaal waar! Echt heel mooi geschreven Laura!
lovatic - Zaterdag 24 mei 2014 23:50
Helemaal waar
M. - Zondag 25 mei 2014 00:00
Super mooi en waar blog Laura! En heel herkenbaar; "Ik kan niet tegen onrecht". Dat is echt bijna het enige waar je mij ooit kwaad mee kunt krijgen. Ik probeer zelf ook altijd eerst iemand goed te leren kennen, wat er ook over die persoon wordt gezegd, voor ik over iemand oordeel. Ook heb ik bijvoorbeeld een vriendin, bij wie ik soms wel denk: "Goh, als ik haar leven had, had ik het veel makkelijker." Maar tegelijkertijd besef ik me maar al te goed, dat wat zij als aller ergste ervaart in haar leven (heimwee in dit geval) haar net zo veel last bezorgt als mijn naarste ervaringen.
Melanna - Zondag 25 mei 2014 00:15
Didio, belachelijke opmerking (verder ga ik er niet op in)
En Laura, heel mooi geschreven, het zet mij echt aan het denken.
Des - Zondag 25 mei 2014 09:06
Mooi geschreven en heel erg herkenbaar...
Anita - Woensdag 13 december 2017 06:06
Laura, vandaag ben ik op jou blog gekomen en dat had mede te maken met de naam die jij het gegeven heb,,,Proud2bme. Ooit heb ik deze (exact de zelfde) naam mezelf toegekend na een periode waarin ik het moeilijk had, opbokste en een strijd met mezelf aan het knokken was om er weer bovenop te komen.Laura, je hebt geschreven vanuit je hart en dat is altijd mooi. Ga zo door!

Dit is wat ikzelf zou willen toevoegen; Ongeacht of je handelt uit vooroordeel of jouw eigen visie uitspreekt nadat je iemands verhaal heb mogen aanhoren... (ik zeg 'mogen' want het is niet altijd makkelijk om jezelf kwetsbaar op te stellen) Is de enige juiste vraag die je jezelf vooraf zou moet vragen: 'Hoe' en 'ga' ik hierop reageren?

Soms kan het wijzer zijn niets te zeggen en alleen een arm om iemand heen te slaan, want het verhaal spoor zou behoren te eindigen bij degene die ermee is begonnen, en niet halverwege in jouw verhaal te zijn omgebogen.

Lieve groet,
Anita