Mijn eetstoornis in Indonesie

 

Ik hoor mensen weleens zeggen dat er in westerse landen meer anorexia bestaat dan in Aziatische landen. Het is een sprookje. Een eetstoornis komt er net zo vaak voor als bij ons. Jarenlang heb ik in Azië gewoond en doordat ik ervaringsdeskundige ben, kon ik de meisjes en vrouwen er zo tussenuit halen. Ik heb een leuke anekdote waaruit blijkt dat huidskleur niets met anorexia te maken heeft. Zo ook armoede en rijkdom niet.  

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier


Bron foto

Ik gaf jaren geleden computerles aan een groep Indonesische vrouwen in de leeftijd van twintig tot vijftig jaar. De vrouwen waren erg geïnteresseerd in de wijze waarop wij in het Westen leven. Meestal praatten we eerst vijftig minuten over onze lessen en gingen we dan snel over tot de dagelijkse dingen van het leven. Die vonden we vaak veel interessanter. De warmte, de nuchterheid en de spontaniteit van Indonesische vrouwen raakten mij telkens weer. Ik leerde veel van hun eenvoud en hun slimheid. Ze maakten zich weinig zorgen en leefden veel sterker bij de dag dan ik als westerse vrouw. Als voorbeeld: op een dag liep ik het lege klaslokaal binnen. Waar waren de vrouwen voor de computerles? Was ik in de war? We hadden toch duidelijk afgesproken dat we ook deze week bij elkaar zouden komen. Niemand had mij op de hoogte gebracht dat de les niet doorging. Ik bleef een tijdje rustig wachten, want geduld is in Indonesië een schone zaak.

Na een uur keerde ik wrevelig huiswaarts. De volgende dag hoorde ik dat een offerfeestdag de boosdoener was. De geesten moesten vrolijk gestemd worden door ze lekkernijen te offeren. Dat was duizend keer belangrijker dan een computerles. Dat ik het niet wist maakte het voor mij een verrassing, volgens de vrouwen. Ik had immers onverwachts een vrije middag gekregen. 

Terug naar mijn computerles. In de groep was een jonge vrouw van 25 jaar. Ze heette Floor en was erg slank. Tijdens ons uurtje vrij praten ging het meestal over gezond eten. Wat was raadzaam om te eten om geen hoge bloeddruk te krijgen? Wat was goed tegen kanker? Ook in Indonesië is kanker volksziekte nummer twee. De meeste vrouwen hebben geen geld voor medicijnen, verzekering bestaat nauwelijks en de regering geeft geen compensatie. Bij Floor ontdekte ik dat ze aan een eetstoornis leed en volgens mij wist Floor dat ook ik dit fenomeen kende. Op een middag bracht Floor een fles met bruine drab mee. Ze zette de fles voor me neer en zei: ‘Die is voor jou.’ Ik keek haar niet-begrijpend aan. Ook de anderen keken nieuwsgierig naar de fles.  

‘Jouw lichaam is te slank, net als dat van mij’, zei ze met een schelmse stem. ‘Je groeit niet van de inhoud van de fles. Je ziel komt erdoor tot rust.’ ‘Moet mijn ziel tot rust komen?’, vroeg ik. Het was muisstil. De vrouwen keken haar allemaal nieuwsgierig aan. ‘Ja’. zei Floor. ‘We moeten allemaal werken aan onze ziel en dit drabje helpt ons.’ De zin je groeit er niet van, maar je ziel komt tot rust, bleef bij mij hangen. Toen we later alleen waren, liep Floor op me af en kregen we een gesprek over onze gezamenlijke eetstoornis. 

Ze beweerde bij hoog en bij laag dat alleen al in haar dorp veel meisjes aan een eetstoornis leden. Klinieken of ziekenhuizen, trainingen of workshops bestonden niet voor deze vrouwen. Ook was er niet een soort GGZ waar ze terecht konden. Daartegenover stond wel dat er praatgroepen bleken te zijn voor anorexia- en boulimia-meisjes waren. Ik werd uitgenodigd om mee te doen aan hun praatgroep. Het bleek in de praatgroep niet alleen te gaan over eten, maar ook over thema’s als eenzaamheid, verdriet, rouw en dat soort gevoelens.  

Wat vooral aan de orde kwam, was ervaring en gevoel. Met verstand, met ratio werd niet veel gedaan. Iedereen zat op de lijn van: hoe kan jouw ziel betoverd en geïnspireerd raken? Staat de eetstoornis jouw gevoel van vrijheid in de weg? Helpt de natuur van de dromerige eilanden met de zonsondergangen ons? Nee. Is het een bord traditionele Indonesische saté, gado gado of ayam bakar met gebakken rijst wat jou kan helpen? Nee. Wat dan wel? Laat je ziel vliegen, geef het de vrijheid, geniet van de wuivende palmbomen en zie jezelf vooral als een deel van het grotere geheel. Mijn vriendin was bezig om verliefd op het leven te worden en trots op haar lijf. Ze vertelde mij dat als ik in de praatgroep kwam, ik zou leren hoe mijn ziel tot rust kwam. Want de ziel de nodige rust gunnen, zou de anorexia en de boulimia tot stilstand brengen. Ik was benieuwd en zei ‘ja’.   


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bettina - Vrijdag 14 oktober 2022 14:29
Lieve Elisabeth,
“Laat je ziel vliegen, geef het de vrijheid, geniet van de wuivende palmbomen en zie jezelf vooral als een deel van het grotere geheel…”

…. En nu nog doen…..

Dankjewel 🙏
XX
Bettina
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 15 oktober 2022 14:39
Hallo Bettina, in mijn volgende blog zal ik vertellen wat er gebeurde in de groep, want ik ben er in gestapt. Je hoort het. Liefs Elisabeth
Cindy - Vrijdag 14 oktober 2022 15:34
Mooi stukje tekst weer! Bedankt voor de inspiratie..Vind jouw teksten geweldig interessant
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 15 oktober 2022 14:40
Hallo Cindy, je inspireert mij om door te gaan. Dankjewel voor je reactie. Liefs voor jou, Elisabeth
RosaV - Vrijdag 14 oktober 2022 20:56
Ik heb toevallig ook een onderzoek gelezen dat in Oost Aziatische landen zoals Zuid Korea en Japan het juist erg vaak voorkomt omdat erg dun daar het ideaal is zonder rondingen. En het hebben van ondergewicht wordt daar juist meer geprezen dan een gezond gewicht. Waardoor mensen daar sneller zeggen dat ze van nature ondergewicht hebben, dat een Aziatische bouw nou eenmaal anders is en dat een laag BMI en of gewicht daar wel prima kan. Terwijl ook daar consequenties zijn voor het hebben van een te laag gewicht en slecht voedingsbodem
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 15 oktober 2022 14:51
Hallo Rosa, het is helemaal waar wat je schrijft. Japan en Zuid Korea zijn andere landen dan Indonesie. In Indonesie wordt nauwelijks gesproken over een eetstoornis. In de steden blijken veel meisjes een eetstoornis te hebben. Ik deed mee met een groep die een totaal ander etiket gebruikte. Niemand mocht weten dat we elkaar kwamen met een eetstoornis probleem. Bij de oudere rijkere dames is dik zijn een belangrijk item. Dik zijn betekent dat je rijk bent, veel geld hebt en alles kunt kopen. Dus het verschilt erg per land. Dank voor je reactie. Rosa.
F - Zaterdag 15 oktober 2022 09:02
Ben ik toch zo benieuwd wat het bruine drabje was en of je het opgedronken hebt.

Komt er nog een vervolg op deze Indonesië-blog?
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 15 oktober 2022 14:53
Hi F. Ik ben er nooit achter gekomen wat er in dat bruine drabje zat. Het was wel heel smerig. Hij liet vijf flessen bij me achter. Er komt volgende week een vervolg op de blog Indonesie. Ik kan er veel over een eetstoornis in Indonesie vertellen, maar er moet wel animo voor zijn. Bedankt voor je reactie F. liefs Elisabeth
Hanneke - Zaterdag 15 oktober 2022 20:13
Elisabeth wat een bijzonder verhaal , ik zie uit naar het vervolg ook ik ben nieuwsgierig wat dat bruine drap is.....
Elisabeth Riphagen - Zondag 16 oktober 2022 19:51
Lieve Hanneke, ik zal nog eens navragen wat er in zat. Eerlijk gezegd ben ik het vergeten. Jullie horen het van mij. Liefs Elisabeth
Sterregoesforit - Zaterdag 15 oktober 2022 20:32
Ik kijk ook uit naar de rest van je verhaal! Interessante en mooie blog.
Elisabeth Riphagen - Zondag 16 oktober 2022 19:52
Lieve Sterre, dank je wel voor je reactie. Fijn dat het aanspreekt. Ik ga weer verder met de blog en hoor graag wat jullie verder nog interessant vinden. Liefs Elisabeth