Mijn dietist is te dik

 

Voor mijn eetstoornis heb ik op verschillende manieren hulp gekregen. Zo kreeg ik psychotherapie, maar heb ik ook een tijdje bij een diëtist gelopen. Daar werd mijn gewicht in de gaten gehouden en werd er een eetlijst voor me opgesteld. Ik wist dat de diëtist wist waar ze het over had, omdat ze tenslotte hiervoor had gestudeerd en dit haar werk was. Echter twijfelde ik aan haar kennis en kunde. Waarom? Mijn diëtist was te dik.

Als eetstoornispatiënt was ik ontzettend wantrouwend. Ik wist dat iedereen gelijk had toen ze zeiden dat ik meer moest gaan eten, maar ik was bang. Niemand kon mij -voor mijn gevoel- garanderen dat ik niet moddervet zou worden als ik weer normaal zou gaan eten. Mensen zeiden wel dat ik echt niet super dik zou worden, maar hoe wisten ze dat nou zeker?

mijn diëtist is te dik

Ik kon daarnaast ook gewoon niet op mijn lichaam vertrouwen. Ik wist heus wel dat mensen niet dik worden als zij gewoon normaal eten, maar ik was bang dat mijn lichaam anders zou werken. Voor een lange tijd at ik niet normaal, maar ik viel daardoor ook niet extreem af. Ik was dus bang dat ik met normaal eten echt kilo’s aan zou komen en dat mijn lichaam al het eten op zou slaan als vet.

Meestal is het fijn als een professional je advies kan geven over dingen waar jij moeite mee hebt. Als iemand ervoor gestudeerd heeft, dan zal diegene er dus wel genoeg vanaf weten om jou goed te kunnen helpen. Mijn hulpverleners vonden het dan ook een goed idee dat ik eens naar een diëtist zou gaan. Misschien dat ik haar wel zou geloven als ze mij zou vertellen dat ik meer moest eten. Misschien dat ik van haar wel aannam dat ik geen kilo’s aan zou komen.

"Ja, ook mijn diëtist was iets aan de vollere kant. Nee, niet écht veel te dik, maar zeker dikker dan ikzelf zou willen zijn. Dit vond ik soms wel lastig, want dan twijfelde ik aan haar adviezen. Als ik zoals haar zou gaan eten, zou ik er net zo uit gaan zien en dat wilde ik niet...

Door de maanden heen kwam ik erachter dat ze prima adviezen gaf, maar zelf ook gewoon, naast gezond at, soms wat extra van het leven genoot. Ze kookte graag uitgebreid voor vrienden, ging regelmatig borrelen op een terrasje en had familie die altijd en overal taart serveerde die zij dan graag weer bakte. Ze kon best een paar kilo afvallen, als ze dat wilde, maar haar lijf was met die paar kilo zwaarder ook nog gezond én... ze was gelukkig. Die combinatie maakte haar eigenlijk een heel mooi voorbeeld" ~ Saar

Toen ik voor de eerste keer de diëtist zag, had ik al direct mijn twijfels. Echter luistede ik in eerste instantie braaf naar wat ze me te vertellen had. Ze legde me uit hoe het menselijk lichaam werkt met betrekking tot voeding. Ze gaf me meer inzicht in hoe een normaal eetpatroon eruitzag en drukte me op het hart dat ik echt niet extreem aan zou komen.

Ik kreeg eetlijsten mee naar huis. Die eetlijsten waren bedoeld om weer een normaal eetpatroon te krijgen waarbij ik niet af zou vallen of aan zou komen. Bij elke afspraak moest ik daar wegen. Op die manier zouden we in de gaten kunnen houden wat deze eetlijst met mijn gewicht zou doen en zou ik dus kunnen zien dat ik niet aan zou komen.

Ik denk dat het geloofwaardiger is als iemand je dat vertelt als diegene zelf een slank lichaam heeft. Als een rokende longarts die tegen je zegt dat roken niet gezond is, neem je dat niet serieus. Advies van een tandarts met rotte tanden waarschijnlijk ook niet. Eetadvies van een diëtist die te dik is ook niet. Al helemaal niet als je een eetstoornis hebt.

Tuurlijk, er zijn zat redenen waarom iemand overgewicht kan hebben. Deze hebben lang niet altijd met simpelweg ‘te veel’ eten te maken. Dat wist ik tijdens mijn eetstoornis ook, maar toch gingen alle alarmbellen toen bij me af. Ik vertrouwde al niemand als het op eten en gewicht aankwam, maar ik vond het al helemaal moeilijk om op iemand te vertrouwen die te dik was. Dik worden was mijn allergrootste angst.

Ik keek trouwens niet alleen naar het lichaam van mijn diëtist, maar ook naar die van mijn andere hulpverleners. Als zij slank waren, kwamen ze op mij veel betrouwbaarder over dan wanneer ze wat te zwaar zouden zijn. Nu ik dit zo schrijf, weet ik dat het helemaal nergens op slaat. Elk lichaam is anders en elk lichaam werkt ook anders. Eetstoornispatiënten kunnen dat alleen heel lastig zien.

mijn diëtist is te dik

Ik denk dat ik vast niet de enige ben die een diëtiste had die zelf wel wat kilootjes af mocht vallen. Ik denk dat ik ook vast niet de enige ben die daar moeite mee had en de gesprekken daarom ook niet serieus nam. Toch zou ik graag tegen je willen zeggen dat je het een kans moet geven. Niet iedereen is te zwaar, omdat hij of zij te veel eet of problemen heeft met eten. Het is algemeen bekend dat afvallen voor de meeste mensen moeilijk is. Iemand kan het in theorie allemaal heel goed weten, maar in de praktijk is het soms vaak lastiger toe te passen.

Natuurlijk komt het geloofwaardiger over als een slank persoon je voedingsadviezen geeft, maar vergeet niet dat we allemaal mensen zijn. Hulpverleners die andere mensen helpen, hebben het zelf ook echt weleens moeilijk in het leven en hebben dan hulp van andere mensen nodig. Diëtistes kunnen het ook lastig vinden om een goed voedingspatroon vast te houden. Dat betekent echter niet dat ze niet kundig zijn en ze jou niet met de allerbeste bedoelingen van de wereld willen en kúnnen helpen.

Fotografie: Vic Xia & Laura Lewis

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen - Maandag 23 oktober 2017 10:32
Ik had dan weer het omgekeerde: een dietiste in de eetstoorniskliniek die zelf ernstig ondergewicht had (of er toch op zn minst zo uitzag). Ik werd er zo boos van. Wij "moesten" naar een normaal BMI toe werken, en zij 'mocht' blijven zoals ze was. En terwijl wij onze uitgebreide middagmaaltijd opaten, kwam zij er soms gewoon met een slaatje bij zitten. Wraakroepend.
Diezelfde dietiste vroeg me trouwens toen ik terug in opname kwam omdat het al weer een tijdje slechter met me ging (van gewoon normaal gewicht plots weer naar randje ondergewicht) : wat kom je hier doen, je gewicht is toch nog normaal?
... terwijl ze wist van hoe ver ik kwam. Echt demotiverend zoiets
Emma - Maandag 23 oktober 2017 11:04
oh wat klote zeg, ik heb ook een soort gelijk verhaal. hoe gaat het verder met je?
marleen - Maandag 23 oktober 2017 11:47
Intussen gaat het eigenlijk heel goed met me, dank je :)
Het voorbije jaar ben ik enorm gegroeid (psychologisch) dankzij het kennismaken met de herstelvisie. Ik heb een WRAP cursus gevolgd en neem nu deel aan een herstelwerkgroep. Ik volg een opleiding ervaringsdeskundigheid en ik geef vormingen via het clientenbureau.
Ik ga niet meer naar een psycholoog of een psychiater. Na enkele heel negatieve ervaringen in de hulpverlening gaf het me een enorme boost om te kunnen besluiten 'dit is niet wat ik nodig heb, dit werkt me tegen ipv vooruit' en te besluiten om die hulp NIET zomaar aan te nemen. Langzaamaan begin ik te beseffen dat het MIJN leven is, en dat ik mag kiezen, dat mijn gevoel over wat mij helpt en wat niet iets is wat ik mag en kan respecteren. En ik voel me nu zo veel sterker! Ik ben al 20 jaar herstellende maar heb volgens mij dit jaar echt grote stappen gezet in een andere manier van naar mezelf kijken. Nooit gedacht dat het ooit zo 'goed' met me zou gaan, ik zou willen dat iedereen dit zou kunnen ervaren.
EvenMij - Dinsdag 24 oktober 2017 11:32
Oh super goed! Dit geeft me echt een enorme boost aan motivatie!
Ik vind het echt ontzettend tof om te lezen en dat je je negatieve ervaringen gaat omtoveren tot iets positiefs door middel van een cursus en dat je van zover komt en dat het nu zo goed gaat! You go girl! Wauw:)
S. - Maandag 23 oktober 2017 10:47
Tja, ik weet het niet. Ik had een diëtiste die er vrij onverzorgd uitzag, en ook wel wat te dik was. Ik vond het moeilijk om iets met haar adviezen te doen, zeker ook omdat ze alleen/vooral zei wat het Voedingscentrum zei en dat zijn dingen die ik nog steeds met een flinke korrel zout neem. Ik had ook ooit een voedingsdeskundige die, ja, er gewoon goed en gezond uitzag en ook meer verstand had van wat voeding met een lichaam doet (al is het niet heel handig om tegen iemand met anorexia te zeggen dat suiker echt heel slecht voor je is ook al klopt dat waarschijnlijk wel). Uiteindelijk heb ik aan die laatste meer gehad dan aan die diëtiste die vooral van de stapels brood en de koekjes was.
Jessica* - Maandag 23 oktober 2017 11:17
Ik vond het juist fijn om een dietiste te hebben die meer lijkt op de gemiddelde vrouw qua maten dan super slank. Ik zelf had dan ook flink overgewicht. Al die slanke dietistes die ik heb gehad gaven min juist het gevoel, ja jij hebt makkelijk praten, jij bent slank. Maar snap dat in jouw situatie het lastig maakt als ze voller is..
Anellin - Maandag 23 oktober 2017 11:24
Ik heb het gelijk uitgesproken tegen de diëtiste. Ze reageerde heel goed en ze vertelde dat zij er was om mij te helpen en (niet andersom).
Miekio - Maandag 23 oktober 2017 11:29
Ik ben naar een andere diëtist gegaan, want die van mij was mollig / te dik. En dat niet vanuit eetgestoorde ogen, maar ik vond het gewoon niet gezond. Precies het idee had ik ook van een longarts die zou roken. Maar ik heb dat ook eens met een cardioloog gedaan, die zoveel koffie dronk dat hij heel dun was en met trillende handen zijn stethoscoop vasthield. Ik vond dat heel onprettig en ben daar weg gegaan.

Ik besef me heel goed dat hulpverleners mensen zijn, maar als ik in een kwetsbare positie zit wil ik graag dat mijn hulpverleners juist op het punt waar ze mij zouden moeten helpen wel zelf het “op orde” hebben.
Nu al jaren later geen eetstoornis meer, maar als ik naar een dietist zou moeten zou ik me nog steeds niet op mijn gemak voelen bij een te dikke of te dunne. Wat de oorzaak ook is.
ikke - Maandag 23 oktober 2017 12:09
Ik herken het juist andersom heel erg. Super dunne behandelaren die zeker geen gezond BMI hadden. Die mij dan gingen vertellen wat wel en niet goed was. Ik vroeg me altijd af hoe zij dan zo dun konden blijven en waarom ik, terwijl ik al veel dikker was die mega lijst moest blijven eten.
Ze kunnen zich helemaal niet inbeelden hoe het is om zo dik te zijn en zoveel aan te komen want ze zijn nooit zo geweest.

Heel veel eetstoornis, maar ik denk wel dat er ook een stukje waarheid in zit. Als je een heel dikke of heel dunne behandelaar krijgt heb je daar toch een mening over. Of dit goed is of niet weet ik niet, maar het gebeurt gewoon.
LeRose - Maandag 23 oktober 2017 12:45
Als ik een slanke hulpverlener of normaal slanke hulpverlener die rijstwafels eet als therapeut heb dan neem ik die juist niet serieus.
Dan ga ik denken ja jij bent aan het diëten dan kan ik het ook wel.
Of bij een slanke diëtist. Ja jij bent van jezelf heel dun dus je weet niks van mijn lichaam.
AnaMan - Maandag 23 oktober 2017 13:04
Goede blog! Heel herkenbaar!
She - Maandag 23 oktober 2017 13:15
Ik had een diëtiste die ook vrij stevig was maar eigenlijk heb ik daar nooit bewust over nagedacht. Wat veel sterker meewoog in het feit dat ik haar vertrouwde is dat ze mijn twijfels en kritische vragen serieus nam. Ze vroeg me bijvoorbeeld om op internet op zoek te gaan naar 'bewijzen' dat brood en suiker niet goed zijn, zodat we er dan samen naar konden kijken. Ze gaf daarbij uitleg vanuit de nieuwste wetenschappelijke vakliteratuur, maar schroomde ook niet om mij soms wel gelijk te geven. Hierdoor geloofde ik haar ook wanneer ze mij een advies gaf. Ik denk echt dat dat eerlijkheid vanuit de diëtist het belangrijkste is.
Iep - Maandag 23 oktober 2017 13:19
Ik heb juist een diëtist die heel erg dun is. Het is soms moeilijk als ik mijn eetlijst moet ophogen terwijl ik het gevoel heb dat de diëtist zelf amper iets eet. Toch weet ik dat ze me wil helpen en probeer ik haar lichaam niet met dat van mij te vergelijken, misschien heeft ze wel een ziekte waardoor ze zo dun is. Dat hoeft niet perse met eten te maken te hebben, maar toch het blijft lastig.
Erin - Maandag 23 oktober 2017 14:48
Ik vind het heel raar dat je dat werk doet en dan te dik bent... Ik zou diegene echt niet vertrouwen. Een longarts die een pakje per dag rookt ofzo.
Lost girl - Maandag 23 oktober 2017 14:56
Wat grappig dat deze blog met online kwam toen ik op weg was naar mijn nieuwe diëtiste. Ik ben nu net weer terug. Heel positief gevoel over. En ik moet eerlijk toegeven dat ik haar eerst van top tot teen scande op lichaamsbouw. Ik had hiervoor een diëtiste die nog in haar laatste fase van herstel zat van haar anorexia. En ik voelde me altijd zo enorm dik bij haar. En soms maakte ze van die niet zulke handige opmerkingen.
Mijn nieuwe diëtiste heeft een volgens mij normaal postuur. Niet dun, niet dik, maar gewoon gezond. Natuurlijk weet ik niet of ze echt gezond leeft maar zo ziet ze er wel van de buitenkant uit.
Ik vond het een prettig gesprek. Geen strenge regels opgesteld waardoor er eetbuien uitgelokt kunnen worden zoals mijn vorige dat wel deed. Maar een aantal kcals dat bij mijn ruststand hoort. Alles wat ik daar bovenop beweeg val ik af en dat gaan we heel langzaam doen. Ik heb er wel vertrouwen in.
Irene - Maandag 23 oktober 2017 15:35
Zó herkenbaar, ik heb ook véél wantrouwen naar mijn omgving als het gaat om voeding en gewicht. Niet alleen bij dietistes, maar ook vrienden en familie. Bijvoorbeeld mijn zus, die heeft overgewicht, dat weet ze zelf ook. Ze weet ook waar dit aan ligt en hoe ze dit zou kunnen veranderen. Maar toch vind ik het lastig om haar voedingspatroon dan als normaal en gezond te beschouwen. Ik koppel dit dan gelijk aan haar overgewicht. Ik durf dan ook absoluut niet met hen mee te eten, ookal weet ik dat ze haar kinderen nooit elke dag ongezond voedsel zou geven... mijn wantrouwen zorgt ervoor dat ik uberhaupt nog niet bij vrienden of familie aanschuif voor het eten, alleen wanneer ik mijn eigen eten meeneem. Ook uit eten gaan is hierdoor erg lastig, ik moet echt eerst de menukaart screenen als ik dit plan, zodat ik kan bepalen welke tentjes in aanmerking komen, waar ik het aandurf. Absoluut nog niet zoals ik het zou willen hebben, maar wel passend bij de fase van herstel waarin ik zit..
Denise - Maandag 23 oktober 2017 19:43
Ik heb juist een diëtist die erg dun is.
Ik voel me erg dik bij haar.
Ook eet ze overdreven gezond en heeft ee het overdreven veel over f calorieën vetten enz mij triggerd dat juist omdat ik gewoon normaal wil eten.
En zei ze dat wat ik minimaal moet wegen terwijl zei zelf vrijwel zeker ondergewicht heeft en dan denk ik jij mag wel ondergewicht hebben maar ik niet..
Niet eerlijk!!!!
L - Maandag 23 oktober 2017 21:06
Als je de reacties leest is het eigenlijk nooit goed hè en kun je het (door je eetstoornis ) op alle manieren verdraaien. Wat denk je van veel psychologen en psychiaters die ook psychische klachten hebben. Komt denk ik veel vaker voor dan we denken. Alle hulpverleners zijn ook maar mensen en iedereen heeft zijn eigen problemen en dingen waar hij of zij mee worstelt, wat vind ik los staat van hoe goed je in je werk bent.
Ann - Maandag 23 oktober 2017 21:32
Herkenbaar. Toen k voor t eerst bij t ggz terecht kwam had k een arts die me "wel even vertelde Hoe k moest eten" terwijl ze zelf best overgewicht had. Haar adviezen nam k dus ook totaal niet serieus, "ik wilde toch niet worden als zij...?" En dus viel k alleen maar meer af....niet heel handig, weet ik nu....maarja...
Favery - Maandag 23 oktober 2017 22:33
Gewichten en eetpatronen van anderen zijn altijd moeilijk als je werkt aan je herstel. Ik had hier ook erg veel last van. Een zus met ondergewicht, die ook weinig at, maar zij had geen eetstoornis en ik wel. En ik wilde beter worden dus dat betekende meer eten. Ik lees in veel van bovenstaande reactie dat er weerstand is tegen dunne hulpverleners die jou vertellen dat je moet aankomen. Maar daar ben je voor in behandeling gegaan toch? Jouw hulpverlener heeft geen eetstoornis, jij wel. Je hebt altijd de keus om je uit te blijven jongeren om zo "slank" te blijven. De vraag is alleen of je daar een gelukkiger leven van krijgt. Ik denk het niet. Het is belangrijk om bij jezelf te blijven in je herstelproces en niet te vergelijken, hoe vreselijk moeilijk dat ook is.
boulimia meisje - Maandag 23 oktober 2017 23:00
Ik dacht eigenlijk altijd dat je als je dietst wilt worden dat er dan als eis word gesteld dat je een gezond gewicht hebt dat bij je lichaam past en je zelf ook gezond eet?
Prue - Maandag 23 oktober 2017 23:07
Natuurlijk komt het geloofwaardiger over als een slank persoon je voedingsadviezen geeft....

Een van de twee beste diëtisten die ik gehad heb, was volslank. Ze wist heel goed wat ze zei en ik geloofde haar.

Je lichaam kan ook ontregeld raken. Zoals bij mij door jarenlang eetbuien en hongeren. Ik eet tegenwoordig gezond en niet teveel. Toch heb ik overgewicht. Wil dat dan zeggen dat ik niets over voeding weet?

Ik vind de bovenste zin een beetje kort door de bocht denken. Het klopt gewoon niet.
Anoniem - Dinsdag 24 oktober 2017 07:57
Mijn diëtiste was echt heel erg slank en andere hulpverleners ook. Dat triggerde me wel. Ik kon niet begrijpen hoe zij zo slank waren en had soms wel liever hulpverleners met een normaal postuur willen hebben.

In mijn ogen zou (bij voorkeur) een diëtiste een normaal postuur moeten hebben. Dus niet te dik en niet te dun. Daarin zit een ruime marge.
Maar het is niet zo dat ik een diëtiste bij voorkeur niet vertrouw als ze wat voller is.
San - Dinsdag 24 oktober 2017 11:05
Ik heb een te dikke diëtist gehad en dat vond ik vervelend, maar daarna kwam ik onder behandeling van een te dunne diëtist en dat vond ik (of nouja mijn eetstoornis) ook weer vervelend.. Toen werd mij wel duidelijk dat het probleem niet bij de diëtist lag en haar lichaam maar eerder bij mijn gedachten/verwachtingen/patronen.
marleen - Dinsdag 24 oktober 2017 11:10
gewoon even terzijde: kennen jullie de vlaamse minsister van volksgezondheid , maggie de block?
google haar anders eens :)
Erna - Dinsdag 24 oktober 2017 11:33
Volgens mij triggert iedereen je als je een eetstoornis hebt en als het over eten en gewicht gaat.(En daar houdt niet eens bij op!)
Je vertrouwt liever de e.s dan iemand anders.Totdat je beseft dat het veiliger is om de ander te vertrouwen om je te helpen sterk genoeg te worden om het zelf te kunnen en je op jezelf durft te vertrouwen.
Wel belangrijk; de deskundigheid en de inzet van de dietiste.
Een"volmaakte"dietiste zou toch ook geen begrip hebben en ook perfectie van de patienten/clienten eisen !





Ik - Dinsdag 24 oktober 2017 19:09
Tijdens m’n eerste opname in het ziekenhuis, rond kerst en odjaarsavind had ik een dietist die wat steviger was. Ik kreeg nutri’s, en zei vertelde dat ze lekker een oliebol ging eten, wel meer dan 1. Ik vond dat prettig, ik kreeg het geloof dat je echt kunt genieten van eten en er naar uit kan kijken. De vraag is fan ook of de dietist echt te zwaar is (obesitas) of dat ze gewoon wat steviger is. Iemand die echt te dik is vond ik ib m’n behandeling lastiger. Maar daar kon het met de socio’s gewoon over gaan. Eentje heeft het zelfs ooit zelf aangestipt: hoe zie je mij dan? Geeft dat je angst?
Ellie-x - Zaterdag 18 november 2017 12:30
Ik heb het zelf ook wel een beetje gehad, maar kon het altijd wel relativeren. Ook voor mensen die dit nog moeilijk vinden: Dat een dietist(e) te dik is zegt niks over de kennis die hij/zij heeft over gezond eten. Iemand kan het precies weten en het dus ook aan jou uitleggen, maar bijvoorbeeld zelf een lichamelijk aandoening hebben of de voedingsadviezen niet kunnen toepassen door emotionele problemen.
egel - Dinsdag 5 juni 2018 13:04
Bij mij was het het omgekeerde. Juist vollere therapeuten stelden me gerust. Als zij zo tevreden konden zijn moest dat mogelijk zijn. Ik keek op naar mijn therapeute, wou ook zoveel zelfvertrouwen en me zo gewoon goed voelen. Zij kon dat, met dat lichaam dus moest dat bij mij toch ook kunnen? Bij een magere therapeute had ik telkens de gedachte: jij hebt makkelijk praten, jij bent gewoon mager, jij ziet er gewoon goed en perfect uit. Ik voel me gewoon beter bij een therapeut die een minpuntje heeft en daar geen probleem mee heeft. Dat zijn mijn voorbeelden.