Meer tijd alleen doorbrengen

 

Als het om mijzelf gaat, kan ik wel echt zeggen dat ik iemand ben die graag in de buurt is van andere mensen. Ik hou er niet zo van om alleen te zijn en zoek al snel de gezelligheid op. Ondanks dat, heb ik ook wel echt mijn eigen momentjes nodig. Ik denk dat dit in mindere of meerdere mate wel voor iedereen het geval is. Het is belangrijk je niet te isoleren en je onder de mensen te begeven, maar je kunt hier ook in doorslaan. Je kunt bijvoorbeeld maar altijd bezig willen zijn met anderen om niet bezig te hoeven zijn met jezelf.

meisje
Bron

Omgaan met andere mensen is verrijkend en kan je heel veel opleveren in het leven. Toch is het belangrijk dat we ook momenten voor onszelf hebben. Het is de kunst om hier voor jezelf een balans in te vinden en je hier comfortabel bij te voelen. Dit is ook voor iedereen anders. Ik heb bijvoorbeeld veel behoefte om met mensen te zijn en wat minder behoefte aan tijd voor mijzelf. Soms merk ik wel dat ik het veel te druk heb en veel te veel in plan en dat het op gegeven moment weer even tijd is voor me-time. Een avondje kan dan al genoeg zijn. Waarom is het belangrijk om tijd alleen door te brengen?

1. Je leert jezelf te zijn
Wanneer je alleen bent, kun je echt jezelf zijn. Je kunt doen wat je zelf wilt zonder dat je het idee hebt dat hier een oordeel aan hangt, een oordeel van anderen. Als je omringd bent door andere mensen, kan het heel moeilijk zijn om te ontdekken wie jij zelf bent. We worden namelijk de hele dag door geconfronteerd met de mening en wensen en behoeften van anderen en hierdoor zetten wij onszelf nog weleens aan de kant. Het kan dan ook moeilijk zijn om onderscheid te maken in wat anderen willen en wat wij zelf willen. Tijd voor jezelf draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en de zoektocht naar jezelf.

2. Je luistert eerder naar je eigen behoeften

Als je alleen bent, hoef je ook echt alleen maar rekening te houden met jezelf. Je zal nu eerder geneigd zijn om dingen te doen die je zelf wilt omdat je met jouw keuzes op dat moment geen rekening hoeft te houden met de behoeften van anderen. Je zal eerder luisteren naar je eigen grenzen en deze niet verleggen omdat je denkt dat een ander dat van jou verwacht. Ook op dit gebied zal je jezelf beter leren kennen en kun je er achter komen wat jij echt leuk vindt en wat er voor zorgt dat je kunt ontspannen.

3. Je leert zelfstandig te zijn
Bij de opvoeding van kinderen is het een belangrijk onderdeel dat zij ook leren om zelf te spelen. Om niet altijd vermaakt te worden door anderen maar ook te leren hoe je jezelf kunt vermaken. Dat is iets wat belangrijk blijft als je ouder wordt. Hierdoor leer je om je gevoel van vermaak, waardering of geluk niet af te laten hangen van anderen. Je leert dit te zoeken bij jezelf. Wanneer je zelfstandiger wordt, zal je merken dat je je ook sterker gaat voelen en minder afhankelijk en dit geeft veel kracht.

4. Je kunt tot rust komen
Tussen alle drukte door van werk, school, andere afspraken, feestjes en andere leuke dingen, is rust toch ook wel heel belangrijk. Je kunt niet eeuwig doorgaan. Hierdoor kun je bepaalde dingen niet verwerken en dat is juist nodig om jezelf verder te ontwikkelen, om je goed te voelen en te functioneren. Tot rust komen kan ook wel als je met andere mensen, zoals bijvoorbeeld je partner bent, maar soms heb je ook echt een tot rust kom momentje voor jezelf nodig. Een moment waarbij je echt alleen maar met jezelf bezig bent en niet het gevoel hebt dat je een ander moet vermaken, dat je op je leukst moet zijn, etc.

5. Je leert je eigen keuzes te maken
Op het moment dat je ook tijd alleen doorbrengt, zul je er eerder achter komen wat je zelf wilt. Als je nooit of heel weinig alleen bent, zal je eerder gekleurd worden door anderen en je hierin laten meeslepen. Het is fijn om bij een belangrijke beslissing de meningen van anderen te horen en hierin een afweging te maken voor jezelf. Dit is ook zeker goed alleen is het wel belangrijk dat je uiteindelijk zelf de tijd neemt om alles op je in te laten werken en ook zelf die knoop door te hakken. Je kunt daardoor een keuze maken waar je helemaal achter staat. Het kan ook helpen jezelf af te vragen wat je zou doen als niemand kijkt of als niemand ook maar een mening of oordeel zou hebben over jouw beslissing.

meisje
Bron

6. Je leert van je leven te houden en het te waarderen
Wanneer je vaker tijd alleen doorbrengt, kun je stil staan bij alles wat je hebt. Je zal je leven meer waarderen als je rustmomenten neemt tijdens de hectiek van het dagelijks leven. Ik heb bijvoorbeeld altijd veel waarde gehecht aan mijn vrije tijd maar op gegeven moment werd dat ‘normaal' en was het eigenlijk niet zo bijzonder meer. Nu ik veel werk en mijn eigen bedrijfje heb en vrijwilligerswerk doe, zijn deze momenten goud waard voor mij. Buiten dat ben ik ook heel blij met mijn werk en wat ik verder doe... en op zulke momenten besef ik dan dat ik ontzettend blij mag zijn met de dingen die bestaan in mijn leven. Ook al is het niet perfect en gaat echt niet altijd alles zoals ik wil.

Al met al is het dus belangrijk om een balans te zoeken in het alleen zijn en jezelf omringen met anderen. Beide kanten van het leven zijn ontzettend belangrijk en kunnen het leven verrijken.

Ben jij graag alleen of moet je wat meer me-time momenten inplannen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Donderdag 8 februari 2018 19:34
Heb juist andersom vind moeilijk om veel mensen om mij heen te hebben
Anoniem - Vrijdag 9 februari 2018 11:25
Ik heb juist de neiging om mezelf te isoleren, dus ik moet me juist meer onder de mensen gaan begeven. Best lastig aangezien ik heel onzeker ben, een spciale angststoornis heb en snel overprikkeld ben. Maar ik weet dat sociaal contact me ook heel veel kan brengen.
britneyangel - Vrijdag 9 februari 2018 15:51
ik ben graag op mezelf
Espoir - Zaterdag 10 februari 2018 13:15
Heel herkenbaar! Toffe blog :) ik ben echt een mensenmens en ik neig ernaar om altijd de gezelligheid op te zoeken, terwijl ik stiekem ook heel erg behoefte heb aan meer tijd voor mezelf en mezelf toe te staan eventjes niks te doen.. stil te staan..

Lees deze blog ook net op een momentje dat ik mezelf even verplicht een dagje mezelf te verdragen en niet van gezelligheid naar gezelligheid te leven, haha. Fijne blog.
A. - Zondag 11 februari 2018 02:48
Ik ben ook iemabd die geen moeite hebt om alleen te zijn,maar het juist moeilijk en vermoeiend vindt om onder de mensen te zijn.
Op zich denk ik dat het allebei goed is of je nu liever onder mensen bent of dat je meer een alleen -type bent.Zolang je maar het gevoel hebt dat je kiezen kunt en het een noch het ander vermijdt uit angst.