Meer controle over jouw leven

 

Soms kun je het gevoel hebben dat je leven net een lange weg is waarin je verschillende kanten op gaat. De enige keer sla je rechts af, de andere keer links. Soms moet je stoppen en er zijn ook momenten dat alle verkeerslichten op groen staan. Er zijn soms hobbels op de weg waardoor je wat zachter moet gaan rijden en ook momenten waarvoor je plotseling moet remmen. Zo'n weg kan een metafoor zijn voor het leven, alleen maakt het een groot verschil of je achterin de auto zit, of achter het stuur. Er zijn verschillende manieren waarop je meer controle kunt krijgen over je eigen leven. In deze blog geef ik je een aantal tips.

Meisje achter stuur
Bron

Om meer controle te krijgen over je eigen leven en minder het gevoel te hebben dat alles je overkomt, moet je dus zelf achter het stuur gaan zitten. Dit kan best even pittig zijn als je gewend bent om altijd achterin te zitten, maar als je dit langer en vaker doet, zal het vanzelf een nieuwe 'gewoonte' worden. Natuurlijk maken we ook genoeg dingen mee waarvan de oorzaak buiten onszelf ligt en waar wij maar mee moeten 'omgaan', maar bij meer dan wij denken hebben wij zelf ook een grote invloed. Niet alleen bij de manier waarop we met dingen omgaan, maar ook bij het ontstaan en voortbestaan van problemen.

♥ Neem verantwoordelijkheid
Zelf achter het stuur gaan zitten betekent dat je verantwoordelijkheid gaat nemen voor je eigen leven en laat dit nou precies hetgeen zijn wat je moet doen om meer controle te krijgen en ook meer het gevoel te hebben dat je dat hebt. Onze visie op dingen, onze houding, reacties, overtuigingen, gedachten en gevoelens liggen in onze eigen handen. Natuurlijk wordt dit beïnvloed door wat wij meemaken en is het soms lastig om sommige gedachten en gevoelens te beïnvloeden, maar we kunnen het wel. Dit betekent dat wij zelf ons leven beheersen, meer dan andere mensen dat voor ons doen en dit betekent ook dat je er zelf voor een groot gedeelte richting aan kunt geven. Verantwoordelijkheid nemen lijkt heel eng, maar uiteindelijk kan het echt voelen als een bevrijding.

♥ Leer keuzes maken als iets goeds te zien
Ik ben niet iemand die heel snel of makkelijk knopen doorhakt. Ik kan een eeuwige twijfelaar zijn en keuzes ver voor mij uitschuiven. De gedachte die hierbij speelt is denk ik dat je met keuzes niet alleen iets wint, maar ook iets verliest. Een keuze heeft altijd consequenties en omdat wij niet in de toekomst kunnen kijken, kunnen wij niet altijd even goed inschatten of dit een goede keuze is. Een keuze maken heeft te maken met afwegingen, voors en tegens, consequenties maar ook vooral met durven los te laten en in het diepe springen. Het gaat vaak samen met een nieuwe situatie, een andere kant die je kiest voor je leven en eigen ontwikkeling. Keuzes maken kan ontzettend eng zijn, maar het kan je ook heel veel opleveren. Ik denk dat een keuze maken altijd winstgevend is. Het betekent namelijk dat je niet blijft rondzwemmen of stil blijft staan (tenzij dit je keuze is), maar het betekent dat je een stapje zet in je leven, dat je een richting kiest en jezelf ontwikkelt. Of het uiteindelijk nou een goede keuze blijkt te zijn of niet. Leer het keuzes maken te zien als iets leuks en iets goeds. Iets onvermijdelijks in het leven maar wel iets wat je verder helpt.

Meisje lachend
Bron

♥ Verander je houding
Je houding speelt een belangrijkere rol in jouw leven en hoe je dit beleeft dan je misschien denkt. Een actievere houding zal je veel beter door een dag helpen en meer energie geven dan een negatieve passievere houding. Dit laatste zal ook eerder je gevoel beïnvloeden en alle dingen die je op een dag moet doen zwaarder maken. Daarnaast heeft je houding ook grote invloed op anderen en dus ook op de manier hoe anderen zich naar jou opstellen en hoe ze met je omgaan. Je houding kan je nu al direct veranderen. Wees je bewust van je lichaamstaal, zorg dat je rechter op gaat staan en dat je een open houding creëert. Daarnaast heeft je houding ook te maken met je instelling. Je kunt zelf kiezen om je positief op te stellen, hoe moeilijk het ook is. Je kunt het in ieder geval proberen.

♥ Vergeef jezelf en anderen
Vergeven zorgt er voor dat je minder in het verleden blijft hangen en dat het je eerder lukt om door te gaan. Neem verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt en je dingen die je doet, maar vergeef jezelf ook bij fouten en misstappen. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Vergeef jezelf, leer ervan en probeer het opnieuw. Hetzelfde geldt voor het vergeven van anderen. Jij hebt je eigen grenzen en hoeft zeker niet alles oke te vinden, maar vergeven doe je niet voor anderen maar voor jezelf. Het geeft je de kans om door te gaan.

♥ Denk niet in 'schuld'
Veel mensen zijn geneigd om al snel de schuld ergens neer te leggen. Of dit nou bij jezelf is, bij anderen of dat je dingen toeschrijft aan externe factoren, vaak is het niet nodig en helpt het ook niet. Dit zorgt voor negatieve energie en dat helpt je niet om op een goede manier met situaties om te gaan.

Geef richting aan je eigen leven
Wanneer je meer de regie krijgt over je eigen leven, betekent dit ook dat je zelf je richting kunt bepalen. Denk na over wat je echt wilt in je leven en probeer dit los te zien van wat anderen misschien van jou willen of verwachten. Als je omstandigheden of geld geen rol zouden spelen, wat zou je dan het liefste willen? Je hoeft niet direct te weten wat je wilt voor de rest van je leven, als je maar weet dat jij degene bent die daar over beslist. Denk er eens goed over na.

♥ Sparren met anderen
Dat je meer regie hebt over je eigen leven, betekent niet dat je alles alleen moet doen. Het kan heel goed zijn om met anderen te praten en steun te zoeken bij elkaar. Voer bijvoorbeeld eens een gesprek over hoe zij dat doen en wat zij lastig vinden. Het kan veel nieuwe inzichten opleveren.

Hoe neem jij de regie over je eigen leven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Isabel - Zondag 19 februari 2017 10:03
Ik heb soms echt het gevoel dat ik geen controle heb over wat er gebeurd in mijn leven. Bedankt voor de tips!
Hyomin - Zondag 19 februari 2017 13:47
een ander vergeven.. ik vraag me soms af of je daarmee het gedrag van een ander goedkeurt.. zo'n gevoel heb ik dan. Er is iemand in mijn verleden die mij veel heeft aangedaan, ik heb het gevoel dat als ik haar vergeef, dat ik daarmee wat ze heeft gedaan goed keur
ik vind dit heel moeilijk, kan iemand mij hier wat meer over vertellen hoe je een ander kunt vergeven (en daarmee rust kunt vinden voor jezelf), zonder het gedrag van een ander goed te keuren? dat gevoel in ieder geval?
Maria - Zondag 19 februari 2017 21:26
@Hyomin..Ik vind dat je een goed punt aankaart. Is vergeven hetzelfde als goedkeuren? Nee, ik vind van niet. Anders was er perslot niets te vergeven..
Je kunt het misschien zien als loslaten. Je laat diegene los. Door diegene los te laten, laat je ook de verbindingen los, en voel je je misschien minder gekwelt door de herinnerringen.
Soof - Maandag 20 februari 2017 23:05
@ Hyomin: mooie vraag die je stelt. Door een ander te vergeven keur je het niet goed. Mijn ervaring is dat je door te vergeven zelf vrij wordt van de boosheid en wroeging die je naar die ander voelt. Er komt echt ruimte!