Leren van kinderen

 

Als adolescent of volwassene hebben we al heel wat meegemaakt en dit alles heeft ons gevormd zoals we zijn. We kunnen daardoor ontzettend lang over dingen nadenken, ons aan van alles ergeren en het kan ontzettend lastig zijn om dingen los te laten en gewoon even te genieten. Wij zijn tegelijkertijd ook degene die kinderen opvoeden, die kinderen van alles leren en bijbrengen. Maar wij kunnen ook heel veel van kinderen leren en soms is dat net even wat we nodig hebben.

Regenlaarzen
Bron

Laatst zag ik een filmpje waarin een dochter en haar moeder schuilden voor de regen. Op gegeven moment begint het meisje haar moeder over te halen om toch door te lopen. Uiteindelijk krijgt ze niet alleen haar moeder mee, maar ook alle anderen die aan het wachten waren totdat het droog was. Toen ik dit zag realiseerde ik mij echt dat kinderen zo anders in het leven staan. Ik kan ook ontzettend balen van slecht weer en dit heeft alles te maken met de dingen die ik ermee associeer. Het is lastig, je wordt nat, je kleding gaat plakken, je haar zit niet goed meer, je make-up loopt uit, etc. Maar who cares? Het is de natuur en we kunnen er niks aan doen.

Het is niet altijd even handig, maar het is nou eenmaal zo. Je kunt je er heel rot door voelen, maar je kan ook maatregelen treffen als je een belangrijke afspraak hebt, denk aan een paraplu, regenpak, ander vervoer, etc. en als dat niet zo is, onderga het dan ook gewoon. Het is niet het einde van de wereld. Ik ben heel anders naar regen gaan kijken. Als ik ergens heen moet vind ik het nog wel vervelend, maar daar blijft het ook bij. Als ik naar huis moet en het regent doet het me eigenlijk niet zoveel, ik schuil niet maar ik ga er doorheen en tegelijkertijd verheug ik mij op mijn joggingbroek die thuis klaar ligt. Het is maar iets kleins, maar wel heel fijn dat ik er nu geen groot ding meer van maak. Veel kinderen gaan zelfs expres naar buiten als het regent om in de plassen te springen.

Kortom, het is goed om bij kinderen in de buurt te zijn en ook dingen van hen te leren. Het kan je leven verrijken en je laten zien dat het ook op een andere manier kan. Dat het soms goed is om je wat minder zorgen te maken en te genieten. Hieronder staan een aantal dingen die wij van kinderen kunnen leren.

♥ Gewoon plezier maken omdat het kan
Het lijkt wel alsof wij, volwassenen, soms een redenen moeten hebben om iets leuks te doen. Om plezier te maken en tijd te besteden aan dingen waar we blij van worden. Want op hetzelfde moment liggen er ook heel wat taken te wachten in het huishouden, moet je eigenlijk nog wat afmaken voor je werk, etc. Wij moeten die fijne momentjes van zomaar iets doen omdat het leuk is verdienen ofzo, zo lijkt het vaak. Van kinderen kunnen wij leren dat het leven een stuk leuker wordt als we onszelf dit soort momenten gunnen, gewoon omdat het kan en zonder er over na te denken. Het geeft plezier en ook energie om al die andere dingen te doen.

 Een open blik
Hoe ouder je wordt, hoe meer je meemaakt en hoe meer je gekleurd naar de wereld om je heen kijkt. We bekijken alles vanuit ons eigen referentiekader en vanuit onze ervaringen. We hebben overal wel een mening over en ook regelmatig vooroordelen. Voor kinderen is heel veel nog nieuw en ze zijn vaak ook heel nieuwsgierig. Ze laten indrukken vaak beter op zich in werken en bekijken de wereld vanuit een open blik.

 Nieuwsgierigheid
Ik moet zeggen dat ik ook wel heel nieuwsgierig ben aangelegd, ik wil veel uitzoeken, begrijpen en weten, maar dit is niet te vergelijken met de nieuwsgierigheid van een kind. Wij volwassenen worden vaak in nieuwsgierigheid voor nieuwe dingen geremd door angst, tijdgebrek of het idee dat we alles al weten. Kinderen kunnen non stop doorvragen over een enkel onderwerp of urenlang kijken naar een plantje of beestje. Hierdoor leren zij ontzettend veel en dit alles draagt bij aan hun ontwikkeling.

Moeder dochter
Bron

 Gevoelens uiten
Zeker jonge kinderen zijn over het algemeen goed in het uiten van gevoelens en emoties. Wanneer je er meer over na kan gaan denken of bijvoorbeeld thuis leert dat sommige dingen niet geaccepteerd worden, kan dit gaan veranderen. Wel kunnen we een voorbeeld nemen aan de kinderen die hun gevoelens uiten. Zo zie je dat als een kind valt en heel hard huilt, vervolgens getroost wordt door zijn/haar moeder of vader en dat dit helpt. Het is dan al vaak over. Als de schrik, het verdriet en de pijn maar even gedeeld kan worden.

 Eerlijk zijn
Waar volwassenen nog weleens om zaken heen draaien, liever de vrede bewaren en lang niet altijd eerlijk zijn, geldt voor kinderen vaak het tegenovergestelde. Kinderen zeggen heel vaak de waarheid en soms zijn ze een beetje te eerlijk, wat voor lastige situaties kan zorgen wanneer je bijvoorbeeld in de supermarkt staat en een kind zegt iets over iemand anders. Al met al wordt eerlijkheid vaak wel gewaardeerd en is dit zeker iets wat je van een kind kan leren.

 Contact leggen
Ook hierin worden wij als volwassene vaak geremd. Veel mensen vinden het lastig om anderen aan te spreken, een praatje te maken en echt contact te leggen. Kinderen gaat dit vaak veel gemakkelijker af en leggen over het algemeen vrij snel vriendschappen. Misschien heeft dit ook te maken met dat andere kinderen er meer voor open staan en dat het ook gewoon makkelijker is, maar het zal er vast ook mee te maken hebben dat kinderen minder nadenken over dit soort dingen en gewoon doen.

 Zelfverzekerd zijn
Kinderen zijn vaak, zeker als ze nog heel jong zijn, heel zelfverzekerd. Ze dansen en springen er op los en ze geloven in zichzelf. Met trots laten ze zien wat voor tekeningen zij maken en vertellen zij bijvoorbeeld hoe het op school gaat.

 Jezelf zijn
Jezelf zijn is ook echt iets wat je van kinderen wil leren. Ik weet nog van vroeger en uit verhalen van mijn moeder, dat mijn zus en ik soms met een rok op ons hoofd liepen, ook gewoon door de stad. Want we wilden lange haren en die hadden we dan. Hahahaha! Ik moet nog steeds lachen als ik er aan terug denk. Kinderen zijn wie ze zijn en wie ze willen zijn. Veel kinderen kunnen bijvoorbeeld ook al vol enthousiasme en trots vertellen wat ze later willen worden.

 Leven in het moment
Wanneer je echt leeft in het moment, kun je vaak extra genieten van de dingen die gebeuren. Door bezig te zijn met alle dingen die gebeurd zijn of alles wat gaat komen, kun je voorbij gaan aan het moment. Terwijl juist dat moment zo mooi en waardevol kan zijn.

Kinderen
Bron

 Enthousiasme
Kinderen kunnen ontzettend enthousiast zijn om dingen en zich hierdoor erg verheugen op iets. Een super positieve en fijne eigenschap!

 Geïnteresseerd zijn en vragen stellen
Het heeft natuurlijk ook een beetje met die nieuwsgierigheid te maken, maar het is ook wel iets anders. Kinderen kunnen namelijk ontzettend geïnteresseerd zijn in dingen en van alles vragen.

 Geloven zonder twijfel
Ik merk aan mijzelf maar ook aan anderen dat we niet zo snel dingen echt aannemen van een ander. Ik weet nog dat ik tijdens mijn studie soms ook dingen die een docent zei in twijfel trok en of dit nou terecht was of niet, het lijkt mij heerlijk om gewoon alles te kunnen geloven zonder dat ik daar eerst zelf kritisch naar kijk. Kinderen nemen veel sneller adviezen aan maar ook complimentjes worden veel meer gewaardeerd en op waarde geschat.

 Loslaten
Kinderen kunnen vaak beter loslaten daar waar volwassenen vaak ergens in blijven hangen en niet verder komen. Daarnaast ervaren volwassenen veel sneller bepaalde remmingen. Neem bijvoorbeeld zingen en dansen. Kinderen laten zich veel sneller gaan. Laten ook dit soort dingen makkelijker los.

Natuurlijk is het wel anders om kind te zijn en heb je dan veel minder dingen waar je verantwoordelijkheden voor hebt, maar het is goed om je hier wel door te laten inspireren. Wanneer je merkt dat je dit wat meer zou moeten doen maar je hebt niet echt kinderen in je omgeving, kun je altijd op zoek naar een leuk oppasbaantje. Daarnaast kun je het soms ook al zien als je kinderen gewoon op straat tegen komt.

Heb jij nog een aanvulling?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anne - Zaterdag 4 februari 2017 10:00
Haar als het hier regent rent m'n zusje naar buiten 'yes! Hier krijg ik krullen van!' Roept ze dan....#lekkerding
Vlien - Zaterdag 4 februari 2017 10:32
Mooi geschreven! Herkenbaar ook. Mijn peetkindje van 4 opent ook vaak mijn ogen en laat me anders tegen dingen aankijken. Ik vind het altijd waardevol om tijd met haar door te brengen!
Maddy - Zaterdag 4 februari 2017 14:19
Als 'volwassenen' zijn we al teveel verpest door veel dingen. Soms verlang ik wel terug naar die onbezorgde tijd als kind
hannahxoxo - Zaterdag 4 februari 2017 20:49
Toen mijn oma overleden was en mijn tante dat aan mijn nichtje van 3 vertelde, begon ze te dansen door de kamer. Toen mijn neefje vroeg waarom ze zo blij was zei ze "ja, oma heeft nu eindelijk geen pijn meer!" Dat vond ik ook echt een hele bijzondere gedachte