Lenen om te kunnen studeren

 

geldNu is de langstudeerboete toch nog van de baan, maar vrees niet mijn toekomstige medestudenten ze hebben gelukkig een andere manier gevonden om geld te winnen. Nu is daar het ‘Sociale leenstelsel' in het leven geroepen. Vanaf 2014 krijgen nieuwe studenten geen basisbeurs meer, maar mogen we ‘'zeer voordelig'' ook dát bedrag gaan lenen....alsof we naast de basisbeurs niet ook al moesten lenen. Tjah, het is crisis dus we kunnen er niet onderuit denk ik. Ze moeten iets vinden om geld te halen uit het hoger onderwijs. Terug naar belangrijke zaken: Wat houdt dit nieuwe stelsel nou eigenlijk in?

Het ‘Sociale Leenstelsel' wordt in studiejaar 2014-2015 ingevoerd voor alle eerstejaars studenten. Die eerstejaars moeten dus alles gaan lenen. Start je in 2014 met studeren, dan zal je als thuiswonende jaarlijks een schuld van 1.147,32 euro opbouwen en als uitwonende een schuld van 3.194,76 euro. Over een studie van vier jaar gezien loopt de schuld voor thuiswonenden op tot 5000 euro en voor uitwonenden op tot 13.000 euro. Maar iedereen weet dat je in de meeste gevallen niet je studie doorkomt op slechts de basisbeurs en zéker niet als je uitwonend bent! Kortom: bovenstaande schuld zal in de meeste gevallen veel hoger uitkomen!

SP-kamerlid Jasper van Dijk ziet het somber in: 'Een leenstelsel leidt tot een schuld van tenminste 13.000 euro. Jongeren zullen massaal afzien van een hogere opleiding.' (Volkskrant.nl, 2012).

Een lichtpuntje is dat de 800 miljoen euro die dankzij dit stelsel wordt gewonnen terug zal worden gepompt in het onderwijs, zowel in het hoger onderwijs als in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs.

De schuld die je gedurende je studie hebt opgebouwd dankzij het nieuwe stelsel is onderhevig aan een laag rentetarief en je hoeft deze pas af te betalen als je werk hebt na je studie. Hoeveel je maandelijks zal moeten aflossen hangt af van je inkomen. Dit noemt men dan het sociale aspect van het stelsel.

De studentenbond LSVB meent dat het stelsel „slecht is voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en een dolk in de rug van Nederland kennisland" (NRC.nl, 2012).

studentZowel VVD als PVDA hadden het leenstelsel in hun verkiezingsprogramma staan. De VVD hoopt dat we sneller zullen gaan studeren en is van mening dat wij meer over moeten hebben voor onze toekomst. De PVDA vond het niet eerlijk dat het belastinggeld van de groenteman in mijn studie werd geïnvesteerd.

Het standpunt van de VVD vind ik enigszins optimistisch en ietwat oneerlijk. Natuurlijk zijn er flierefluiters maar de meeste studenten werken zich de blaren en redden het dan nog niet binnen de drie of vier jaar die voor een bachelor staat. Bovendien steken we onwijs veel tijd en energie in het studeren. Tijd en energie die we ook kunnen besteden aan geld verdienen, in plaats van geld inleveren om slimmer te worden!

Het standpunt van de PVDA snap ik tot op zekere hoogte nog wel, het is inderdaad een gek idee dat onbekenden door heel Nederland geld inleveren zodat ik kan studeren. Aan de andere kant willen we toch allemaal Nederland kennisland behouden en de economie sterk houden? Daar zijn opgeleide mensen voor nodig, dus waarom zou ‘de Nederlander' niet mee hoeven betalen aan mijn studie?

foto geld foto studeren

Wat vinden jullie van het nieuwe Leenstelsel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xXxpaula - Donderdag 11 oktober 2012 19:40
Pffieuw, dat ik net in 2013 ga studeren
nieeeeemxkus - Donderdag 11 oktober 2012 19:42
nou ja ik hief eigenlijk nog niet de zeuren zit in de 2e klas maar ik vindt het wel erg want heel wat mensen in Nl hebben een schuld enzo wordt dat aantal alleen maar snel uitgebreid... ik vindt het dus best stom ik wil later naar een dure studie.....
dus dat word nog sparen.

#1
#Yolo
#watwasdenieuweookalweer?
oh ja!
#wafa

ach ik heb ze me LOL
kijk wat er boven staat ;)
Haremaje - Donderdag 11 oktober 2012 19:44
Ik ben het er echt niet mee eens, ik vind dat heel Nederland mee moet betalen aan onderwijs en dat gebeurt op deze manier totaal niet!
Mercedes - Donderdag 11 oktober 2012 19:58
Help.. Dat word geen HBO voor mij..
Ze halen voldoende geld uit de olie die in Groningen in de grond zit.
En alle andere maatregelen. Ik vond de studie financiering, zoals hij bestond prima.
louisaa - Donderdag 11 oktober 2012 20:00
Oh, gelukkig ben ik al een paar jaar bezig. en zoals t nu lijkt in 2015 klaar.
Maar studeren wordt niet meer aantrekkelijk op deze manier..
Af en toe zijn het echt stelletje prutsers hoor daar in Den Haag!!!
Jillie - Donderdag 11 oktober 2012 20:01
Stom idee. Ze hadden beter langstudeerboete er in kunnen laten. Wel enigszins aangepast, want zoals het idee nu was dan zouden er voor zieken enz. geen uitzonderingen zijn. Maar een sociaal leenstelsel werkt ook niet. Of ze moeten het geleidelijk invoeren, bijv. eerst helft terugbetalen ofzo. Ik moest er niet aan denken als ik nu ineens die 10.000 euro of meer moest terugbetalen. Het is supermoeilijk om in mijn vakgebied een baan te vinden, dus dan was ik mooi in de aap gelogeerd.
Plus dat nu op kamers gaan niet echt gestimuleerd wordt, want dan wordt je schuld alleen maar hoger. Dus de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van de jongeren wordt nog tegengewerkt ook.
Moon - Donderdag 11 oktober 2012 20:04
Ik denk dat het twee kanten op kan gaan.. of het wordt als 'normaal' aanvaard en iedereen leent gewoon. Zo streng zijn de leen- en terugbetalingseisen niet. Of mensen maken elkaar 'bang' en gaan daardoor het risico niet meer nemen.. Tsja.. het lijkt mij persoonlijk ook wel veel druk met zich meebrengen als je alles zelf moet bekostigen.. Het kiezen van de juiste studie is echt niet gemakkelijk.. Als je verkeerd kiest ben je al gauw een paar duizend euro kwijt na een paar maanden (op kamers) studeren..
Loesje - Donderdag 11 oktober 2012 20:08
Stelletje gekken. Ben ik even blij dat ik allang studeer.
Suus - Donderdag 11 oktober 2012 20:08
Lekker dan! Ik begin in 2015 met studeren!
Schaatster - Donderdag 11 oktober 2012 20:16
Natuurlijk krijg ik ook liever m'n studie geheel betaald door de staat, maar ergens vind ik het ook niet heel raar om een deel weer terug te moeten betalen. Er wordt toch ook rekening gehouden met wat je gaat verdienen? En als ik een huis koop, moet ik het ook aflossen in een hypotheek en als ik niet genoeg verdien voor een huurhuis kan ik nog huursubsidie aanvragen.
Misschien snap ik er niks van, want dit is niet mijn sterkste kant :P maar ik vind het ergens ook wel eerlijk.
Schaatster - Donderdag 11 oktober 2012 20:16
Natuurlijk krijg ik ook liever m'n studie geheel betaald door de staat, maar ergens vind ik het ook niet heel raar om een deel weer terug te moeten betalen. Er wordt toch ook rekening gehouden met wat je gaat verdienen? En als ik een huis koop, moet ik het ook aflossen in een hypotheek en als ik niet genoeg verdien voor een huurhuis kan ik nog huursubsidie aanvragen.
Misschien snap ik er niks van, want dit is niet mijn sterkste kant :P maar ik vind het ergens ook wel eerlijk.
LaDolceVita - Donderdag 11 oktober 2012 20:27
Ik vindt het echt belachelijk Nederland is toch een kennisland en tuurlijk moet er bezuinigd worden maar om dat nou op onderwijs te doen... Ga er in ieder geval alles aan doen om dit jaar te slagen. Haha zo zielig voor al me klasgenoten die hele leuke ideetjes hadden voor een tussenjaar.
MOUNIA - Donderdag 11 oktober 2012 20:51
FIJN IS DIT :s
Ik zit nu in 4vwo en ik ga studeren in 2015-2016
thattgirl - Donderdag 11 oktober 2012 21:08
Doe nu een een mbo diploma moet zelf al veeeeeel geld uitgevwn en dat is al zo duur! En amper tr betalen want boeken kampen die ik veel en ver weg hebben zinn voor je eigen kost en met de basisbeurs kom ik daar echt niet van rond maar hoe dan als ze dat weg halen echt niet normaal
Sanne - Donderdag 11 oktober 2012 22:08
pff, dit slaat dus ook al helemaal nergens op.
Slim hoor, gaan bezuinigen op de "jongeren van de toekomst".
ik zit nu in 5vwo en ben dus net wel de pineut.
maar aangezien ik toch een hbo opleiding wil gaan doen, zou ik net zogoed na dit jaar kunnen stoppen en dan hbo gaan volgen.
wat hebben ze het toch weer slim aangepakt, erg motiverend weer!

En geld voor onnutige dingen hebben ze dan weer wel
R. - Donderdag 11 oktober 2012 22:12
Ik vind het wel een goed idee, mijn standpunt komt wel zo'n beetje overeen met het VVD standpunt. Op zich vind ik het dan weer niet raar dat belastinggeld van de groenteman word geinvesteerd, want uiteindelijk betalen mensen die gestudeerd hebben zelf weer veel belasting wat de hele samenleving ten goede komt en ook dat we een kennisland willen zijn vind ik belangrijk. Alleen is het vooral de mate waarin anderen meebetalen. Het is wel raar dat die groenteman moet betalen voor mensen die tien jaar willen feesten. Dat is nu al niet meer zo gelukkig maar vroeger...Ook met een leenstelsel kost het geld. Een studie is namelijk veel duurder per jaar dan het collegegeld.
Ik denk niet dat studeren hiermee meer voor de rijken wordt dan dat nu al het geval is. Het is meer dat je met lageropgeleide ouders toch veel minder gestimuleerd wordt of op het VWO terechtkomt. Je kan altijd lenen als je echt wil studeren, en als je eenmaal werkt, dan is valt dat terugbetalen ook wel mee. En als je geen werk hebt, dan hoeft het ook niet.
Chune - Donderdag 11 oktober 2012 22:52
Ik vind dit heel erg en eigenlijk schiet ik er best wel van in de stress. Ik zit nu in 6 vwo en zou dus precies volgend schooljaar gaan studeren als die regeling ingaat en ik heb er dus compleet geen 'rekening' mee kunnen houden. Het liefst wil ik een kunststudie gaan doen en ik denk ook echt dat dat het beste bij mij past. maarja.. mijn ouders hebben op dit moment niet zo heel veel geld, en een kunststudie; dat is geen kans op een zekere baan later. het wordt al moeilijk mijn hoofd boven water te kunnen houden, laat staan een studieschuld afbetalen van meer dan 13.000 euro...


oh, en ligt het aan mij of is dit lichtelijk ironisch xD :
'" Een lichtpuntje is dat de 800 miljoen euro die dankzij dit stelsel wordt gewonnen terug zal worden gepompt in het onderwijs, zowel in het hoger onderwijs als in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs.""
Petra - Donderdag 11 oktober 2012 23:27
Ik vind het eigenlijk wel een redelijk plan. Beter dan de langstudeerboete in ieder geval.
Het zijn goede voorwaarden (pas terugbetalen als je werk hebt, een laag rentetarief).
Het is toch niet meer dan logisch dat je zelf meebetaalt aan je opleiding? Zie het als een investering.
Het is overigens niet zo dat elke student zich de blaren werkt en vervolgens toch niet nominaal loopt. Als je ongeveer 40 uur in de week aan je studie besteed, haal je het ruim. Dat doen de meeste studenten niet (bij mij op de vereniging absoluut niet).

@ hierboven, Chune: je gaat dus in 2013 studeren (als je slaagt). Je hoeft je dus geen zorgen te maken.
Vrijdag - Donderdag 11 oktober 2012 23:38
In het begin vond ik dit ook echt zwaar zonde. Maar ik ben er iets genuanceerder tegen aan gaan kijken.
Ja, de meeste studenten doen hun best en werken hard aan de studie en soms vaak er naast. Maar ik ken zat mensen die het geld opmaken aan feestjes, shoppen en noem het maar op. Deze mensen zijn over het algemeen ook degenen die toch iets langer voor de studie nodig hebben, puur omdat ze vaak minder gemotiveerd zijn het snel af te maken.
Nu zeg ik niet dat dit de beste prikkel is om studenten op te laten schieten en hun studie 'op tijd' af te maken. Sommigen willen namelijk meer hooi op hun vork nemen en langer studeren om het maximale eruit te halen (kijk maar naar het gros van de politici in Den Haag. Wie heeft zijn studie daar WEL binnen 'de tijd' afgemaakt?). En ergens ben ik wel bang dat studeren meer een elite traject wordt, omdat er vaak niet bij vermeld wordt wat het sociale aspect is en mensen dan vooral afgaan op 'studieschuld'. Wel hoefen we dan de schuld af te betalen pas ALS we werk hebben, dus niet WANNEER we klaar zijn met studeren. Bovendien, ook nu kan je een studieschuld oplopen door bovenop je beurs te lenen. Dan werk ik liever hard voor mijn geld en studie, dan dat ik werk voor mijn studie en maandelijks 500 euro meer te besteden heb, om na de studie ook een rekening gepresenteerd te krijgen.

Maar goed, we verkeren in een crisis en iedereen moet tot op zekere hoogte meedoen om deze crisis zo veel mogelijk op te vangen, hoe vervelend ook. En daarbij heeft het onderwijs het geld echt heel hard nodig. Ik kan daar nu wel een preek over houden, maar kom dan gewoon bij mij in de collegezaal zitten: daar doen de professoren en hoogleraren het wel ;-).
F. - Vrijdag 12 oktober 2012 07:16
ow my panda, serieus in Nederland zijn ze echt dom. ALTIJD ZEGGEN JE MOET NOOIT LENEN en dan lekker een stel tieners/net "volwassenen"laten lenen.
als ik 40 ben wil ik echt niet nog steeds mijn studie hoeven te betalen hoor. ze zijn gestoord hier. en ik ga later echt weg uit dit verrotte land. hoe kun je een land + de mensen waar je het land op moet bouwen het beste naar de klote helpen. nou precies zoals Nederland doet dus ....

dan ga ik wel geen hbo doen hoor, want ik vertik het echt om te lenen. en dan 40 te zijn en nog mn studie te moeten betalen 0.o
E - Vrijdag 12 oktober 2012 07:53
Het standpunt van de groenteman vind ik echt hypocriet
Mijn belastinggeld gaat naar kinderbijslag. Ik heb geen kinderen.
Gezonde mensen betalen zorgverzekering die gebruikt wordt voor andere mensen.
Werkende mensen mensen betalen, dus ook ook de groenteman, voor mensen met een uitkering.
Heb je een laag inkomen krjg je huurtoeslag, zorgtoeslag, komt allemaal ergens vandaan.

Het is dus echt belachelijk dat die groenteman moet investeren in scholing.

Maar als zijn vrouw ziek is, hij kinderen krijgt of werkloos wordt, tsja....
maar vooral niet gaan studeren.
Fleurtje - Vrijdag 12 oktober 2012 10:05
Dat leenstelsel vind ik niet eens zo´n slecht idee,
Zie het als een investering in jezelf

Dit is stukken eerlijker dan die langstudeerdersboete
Hermione - Vrijdag 12 oktober 2012 10:10
Ik begrijp de maatregel wel. Natuurlijk is betalen niet leuk, maar iedereen moet iets inleveren met de crisis voordat het land het niet meer redt. In het hoger onderwijs zit ontzettend veel geld en dan is het zoeken naar de humaanste manier om erop te bezuinigen zonder dat de kwaliteit eronder lijdt. Afgestudeerden vragen om hun studieschuld af te lossen indien zij dit kunnen betalen (dezelfde schuld die nu wordt kwijtgescholden) is volgens mij dan best een logische stap. Vind het niet verkeerd. Afbetaling naar inkomen en ik geloof dat 15 jaar na het afstuderen het restbedrag alsnog wordt kwijtgescholden (daar ben ik niet helemaal zeker van, though).
ikke - Vrijdag 12 oktober 2012 12:04
Tja ik heb zelf altijd mijn studie moeten betalen. Ok ik ontving een studiebeurs, werkte ernaast, maar ik kon altijd goed rondkomen. Nu ben ik een aantal jaar verder, en als ik nou zou terug kijken of ik het geld terug zou kunnen betalen van al mijn ontvangen stufie. Dan zou daar op mijn antwoord zijn, ja ik kan het. Maar bij mij heeft heel mijn leven(tot naast mijn eetstoornis) redelijk meegezeten.

Ik vind het dus niet terecht dat iedereen het zou moeten terug betalen. Ik zou dus wel pleiten voor een een stesel dat ook rekening houd met inkomsten, zoals nu de regels zijn voor het bijlenen naast je stufie.
Belle - Vrijdag 12 oktober 2012 12:44
Lastig in deze tijden van crisis dat we allemaal moeten inleveren. Er is zoveel voor te zeggen voor deze regeling.... Idd ik ken de verhalen van de feestende studenten en die heb ik ook allemaal meegemaakt in mijn eigen studententijd en dan denk ''ja hallo ga eens wat doen'' Aan de andere kant je werkende leven beginnen met een studieschuld van 13.000 dat vind ik ook niet echt motiverend. En hoe wordt deze schuld bv meegeteld als je een hypotheek wil afsluiten? Kan en mag je dan wel een huis kopen want dat kan met een schuld eigenlijk helemaal niet.
Ik ben zelf bijna uitgerekend van mijn eerste kindje en ik heb nu al een studiespaarfonds voor haar opgezet. Iedere maand stort ik daar een bedrag op zodat ik haar iig goed kan helpen mocht ze willen studeren... Want hoe je het ook went of keert dit gaat jongeren ook tegen houden om te studeren en dat zou ik echt doodzonde vinden...
Reini - Vrijdag 12 oktober 2012 13:21
Hoezo red je het niet met de basisbeurs? Je kunt ook een bijbaantje nemen en genoegen nemen met minder uitgaan of andere luxe. Ik vind het wel goed dat de huidige generatie wat verantwoordelijkheid wordt bijgebracht.
Anoniem - Vrijdag 12 oktober 2012 17:09
Ergens snap ik dit leenstelsel wel. Maar persoonlijk vind ik dat ze als ze de stufi afschaffen ze al iets kunnen meehelpen door het studiegeld te verlagen. In België betalen ze ook maar 600 per jaar maar krijgen ook geen stufi
LittleJ - Zaterdag 13 oktober 2012 16:28
Geweldig, dat is dus precíes het jaar waarin ik ga studeren.
Eigenlijk kan ik het nu dus wel vergeten om een universitaire studie te gaan doen. HBO is al vrijwel onbetaalbaar met dit nieuwe systeem, laat staan dat ik dan nog kans maak om WO te gaan doen. En daar doe je dan zes jaar gymnasium voor, om te zien hoe de kinderen van de rijke ouders mogen gaan studeren ongeacht hoe intelligent ze zijn en hoe de kinderen van de minder bedeelden het zich uit kunnen zoeken, terwijl zij net zo en al dan niet nog slimmer zijn. En extra geld in onderwijs steken, heeft vrij weinig zin als niemand dat onderwijs meer kan betalen.
We gaan weer de kant op van hoe het vroeger was: onderwijs is iets voor de hogere klassen en het gepeupel kan het zich zelf uitzoeken. Je krijgt geen studieplek meer op basis van je talenten, maar op basis van hoeveel geld pap en mam in de beurs hebben zitten.

En dat noemen we dan sociaal. Vooral zo door gaan Nederland, dan worden we écht wel een kenniseconomie! Idioten.
kiki - Maandag 22 oktober 2012 00:06
Daar gaat m'n studie...
Waar moet dit heen met de jeugd?? - Woensdag 24 oktober 2012 10:40
Ik vind dit zwaar klote. Doordat ik tijdens mijn vorige niveau 4 opleiding een depressie kreeg moest ik voortijdig stoppen met 2 stages, omdat ik er verder niks mee deed want een psycholoog is ook belachelijk duur, moest ik van de opleiding af. Hierdoor had ik nog maar 1 jaar studiefinanciering over en moet ik nu dus al een jaar bijlenen 560 euro per maand!!! De opleiding die ik nu doe was de snelste niveau 4 die ik kon vinden en hij is wel leuk maar er is GEEN WERK in!! Het is de opleiding sociaal maatschappelijke dienstverlening, echt een flutopleiding. Ik deed eerst zorg daar had je zoiezo wel werk in en had nu mn diploma gehad anders dus baal al vet..

Nu had ik gepland eerst maar niveau 4 te halen en dan HBO te doen voor baan zekerheid en hoger inkomen. Ik zou de 1e van mijn familie woren die HBO zou doen.. Maar nu wordt dat hem dus niet meer en zit ik met een klote opleiding..

Baal echt.. Dan maar 4 life kut productiewerk gaan doen??

Maak me echt zorgen. Zo zijn er straks alleen nog maar MBO'ers of HBO''ers die thuis kunnen wonen...
Me - Woensdag 24 oktober 2012 10:43
Wordt alleen de basisbeurs een lening of ook de aanvullende en uitwonende beurs???
Gigi - Woensdag 12 maart 2014 15:24
Helemaal mee eens. We moeten afstappen van het idee dat opleiding alleen maar geld kost. Bovendien: hoger opgeleiden betalen zich na hun studie nog ongeveer 40 jaar blauw aan belasting (en nog veel meer dan mensen die 'lager opgeleid zijn'), waar de rest van het land ook van profiteert.

Zo betaal ik meer belasting per maand dan de meeste netto verdienen ;-) En dat waarschijnlijk nog 40 jaar lang....reken uit je winst ;-)