Laat je dromen uitkomen

 

Walt Disney heeft al onze dromen laten uitkomen: Vliegen op een magisch tapijt, goede feeën, pratende hertjes, knuffels, theekopjes, een toverachtige onderwaterwereld, etc. Dat was allemaal op film, weliswaar. Maar hij maakte wel zijn dromen waar.

Ik denk dat de bovenstaande voorbeelden iets te hoog gegrepen zijn om real-life uit te voeren. Maar iedereen heeft wel eens dromen om iets te veranderen: Een nieuwe hobby starten, je kamer opnieuw inrichten, van je eetstoornis genezen, stoppen/beginnen met een studie... Het kan van alles zijn!

De methode die mijnheer Disney gebruikte voor het verwezenlijken van zijn dromen, was de volgende: Hij richtte drie ruimtes in. Je kan daarvoor drie kamers in huis nemen, maar drie verschillende stoelen of drie velletjes papier werkt ook prima. Deze ging hij één voor één af:

Kamer 1
In deze kamer mag je lekker gaan liggen dromen, alles kan en alles mag. Je mag hier helemaal vrij fantaseren, niets houdt je tegen... Wat zou je willen veranderen? Kies een onderwerp en mijmer daar maar eens lekker over weg. Hoe zou het zijn als je dat zou hebben veranderd? Hoe zie je leven er dan uit, wat doe je en hoe voel je je?

Vervolgens stap je uit die kamer (of je stapt van de stoel af, legt het papiertje weg). Word even goed wakker uit de dromen, en ga door...

Kamer 2
Je staat weer met je beide benen op de grond, in deze kamer ga je realistisch nadenken over de verandering. Wat/wie heb je nodig om je droom te verwezenlijken? Verzamel alle informatie die nodig is om je idee uit te kunnen voeren en bedenk je welke stappen je zou moeten nemen.
En, niet geheel onbelangrijk: Bepaal, heel concreet, wanneer je doel is behaald. Dit zodat je niet doorschiet.

Als je alles realistisch hebt bekeken, kan je deze kamer weer uit en verder naar de laatste...

Kamer 3
Hier ga je eens even ontzettend kritisch naar je plannen kijken. Waarom voer je dit plan eigenlijk uit? Wat zou er fout kunnen gaan? Zijn er risico's of dingen die je moet opgeven? Maar je gaat ook bekijken wat er nog mist in de ideeën, wat er nog moet worden aangepast om het haalbaar te maken.

En nu komt het belangrijkste! Want vaak loop je in de tweede of derde kamer tegen problemen aan; dingen die je tegenhouden je dromen uit te voeren. Begin met die problemen stuk voor stuk, dan gewoon weer bij kamer 1. Ga dromen, brainstormen en fantaseren over oplossingen daarvoor. Alle kamers doorloop je zo net zo lang, tot alles wat jou tegenhoudt is opgelost.

Dit kan je natuurlijk in je eentje toepassen, maar hoe meer mensen hoe meer ideeën! Bovendien is het handig als iemand jou de vragen stelt, en jou antwoorden opschrijft, zodat jij rustig mag nadenken en het later nog eens kan overlezen.

you can dream

Welke droom wil jij waarmaken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Zaterdag 9 februari 2013 13:36
Ik krijg tranen in mijn ogen.
Lot1995 - Zaterdag 9 februari 2013 14:34
@rose waarom.
is het confronterend of is het iets anders...???
Rebecca - Zaterdag 9 februari 2013 16:14
Mijn grootste droom is om te reizen en een groot deel van de wereld te zien. Ik hoop ontzettend dat ik die droom ooit waar kan maken :)
Francisca1994 - Zaterdag 9 februari 2013 16:44
Genezen van mijn eetstoornis en weer genieten van het leven.
An - Maandag 11 februari 2013 01:41
Een eigen album maken :)
Visje22 - Woensdag 13 februari 2013 11:13
Mijn droom is om mij aan te sluiten bij een groep leeftijdsgenoten waarmee ik kan lachen, lol mee kan maken, creatief bezig kan zijn, en van kan leren. En belangrijkste is: waar ik mezelf bij kan zijn. Dit wil ik omdat ik mij los wil maken van mijn veilige en bekende omgeving (thuis) zodat ik mezelf kan leren kennen en mijn eigen identiteit krijg en durf zelf keuzes te maken zonder bevestiging van anderen.

Ik heb nu het gevoel dat ik niet het leven leef dat ik zou willen leven. Omdat ik mijn verplicht voel de zorgen van mijn moeder over te nemen en haar te helpen ''overleven''. Ik ben bang om mijn eigen leven te lijden omdat ik dan het gevoel heb dat ik haar laat vallen en achter laat.Ook omdat wij een hele sterke band hebben en ik het moeilijk vindt haar los te laten.

Is er iemand die dit herkend, dat je niet het leven lijdt dat je eigenlijk zou willen leven, doordat je verplicht voelt te zorgen voor anderen?