Laag zelfbeeld en een eetstoornis

 

Door omstandigheden kunnen wij al jong een laag zelfbeeld oplopen. Dit lage zelfbeeld kan leiden tot een eetstoornis. Immers, het gevoel dat je er niet mag zijn doet pijn en je wilt getroost worden. Je verlangt naar een arm om je heen. Als die arm er niet is zoek je compensatie. Toen ik veertien was verlangde ik naar die arm, maar kreeg ik die niet. Van binnen ontstond een groot diep gat van eenzaamheid en verlatenheid. Ik raakte verward en radeloos. Ook schaamde ik mij voor dit verlangen naar warmte en liefde. 

Op een dag ontdekte ik dat eten me een gevoel van troost kon geven. Met die troost kon ik goed leven. Ik keek trots om mij heen en dacht: ik heb niemand nodig, ik red mij wel. Ik ging niet langer op zoek naar een liefdevolle arm, begrip of liefde. Ik had de oplossing gevonden in het eten. Niemand mocht het weten. Het geheim kreeg een eigen plekje in mijn leven. Ik kon me goed staande houden en was trots op mijn onafhankelijkheid. Wat ik niet wist, was dat ik binnen een korte tijd afhankelijk zou worden van eten. Het ging van kwaad tot erger. Iedere dag had ik eetbuien nodig om de nare gevoelens te troosten. Mijn diepste verlangen naar liefde, aandacht en begrip werd door het eten gemaskeerd. Maar hierdoor verlengde ik mijn lijden.

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier


bron foto

Vele jaren later raakte ik verstrikt in mijn eetstoornis. Hoe kwam ik daar nog uit? In een tijdschrift las ik dat een eetstoornis je kon helpen jezelf te temperen. Ook las ik dat je professionele hulp in kon roepen. In boeken en tijdschriften werden veel oplossingen en mogelijkheden aangereikt. Na het lezen van al die boeken dacht ik: bij mij lukt niets, ik zit er al te diep in. Te lang heb ik mij door het eten laten verleiden.

Op een dag vertelde ik de pastor mijn verhaal. Hij luisterde aandachtig en ik merkte dat het de eerste keer was dat ik mijn diep weggeschoven geheim aan iemand toevertrouwde. Hij vond het niet vreemd dat de eetstoornis mijn leven was binnengeslopen. Het is een complex probleem, vond hij. En hij waarschuwde mij voor een snelle oplossing. "Omhels je eetstoornis en praat ermee. Het is niet alleen je vijand, het is ook je vriend." Hij adviseerde mij om me te verbinden met mensen die mij accepteren met alles wat bij me hoort, ook de eetstoornis. Hij zei ook: "Als je de drang voelt om niet te eten of om je te overeten dan doe je dat omdat je pijn voelt. Praat over je pijn."

Het bleek een wijze raad te zijn. Ik pakte zijn wijsheid op en begon met veel moeite te praten over mijn pijn en mijn verdriet. Wat schrok ik van mezelf. Wat was ik altijd een eenzaam meisje geweest. Wat was ik een verlaten en verdrietige puber geweest. Het luchtte me op om over mijn verdriet te praten. Ik zag mezelf zitten: huilend, helemaal alleen, zittend op een steen.

Ik was niet eenzaam geboren, maar door het leven was ik afwijzend gaan denken naar mezelf toe. Ik ontdekte dat ik vreemde en negatieve gedachten over mezelf had. Daar moest ik mee stoppen. Ik ging twee dingen leren accepteren: mijn verdriet en eenzaamheid en de complimentjes die ik kreeg. Niet veel later ontdekte ik een paar mooie talenten van mezelf. Deze dingen leerden mij anders naar mezelf te kijken. Ook probeerde ik om te stoppen met vergelijken. Waarom zouden anderen altijd beter zijn dan ik? "Kijk in de spiegel hoe mooi je bent", zei iemand. Eerst was dat moeilijk, maar langzaam vond ik mezelf de moeite waard. Ik begon trots op mezelf te worden en het wonder geschiedde: mijn lage zelfbeeld verdween en ook de gerichtheid op het eten werd steeds minder.

Het zou nog lang duren voordat ik van mijn eetstoornis was bevrijd, maar ik zat op de goede weg. Deze weg opende het zicht op de liefde en ik werd steeds aardiger voor mezelf.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Donderdag 9 maart 2023 17:22
ben je dan zelf van je eetstoornis afgekomen of hoe heb je dat gedaan?
Elisabeth Riphagen - Vrijdag 10 maart 2023 16:43
Hallo Britneyangel, Leuk dat je weer reageert. Ik ben van mijn eetstoornis afgekomen. Maar het heeft lang geduurd. Ik had ook een behoorlijke eetstoornis. Het moeilijkste was: wie heeft een luisterend oor voor mijn verdriet en pijn? Mensen houden daar niet zo van om naar je verdriet te luisteren en je tranen te zien. In mijn blogs de komende tijd schrijf ik veel over de wijze waarop ik er langzaam vanaf ben gekomen. Veel liefs van mij. Elisabeth
Britneyangel - Vrijdag 10 maart 2023 23:04
nou ik ben benieuwd!
vervelend is het dan en ook vooral eenzaam dat niemand naar je wilt luisteren.

goed nieuws, begin april ga ik volledig bij elisabethdael werken jippie!
grappige naam he?
Elisabeth Riphagen - Zaterdag 11 maart 2023 16:46
Hallo Britneyangel, ik vind het zo goed van je dat je begin april volledig bij Elisabethdael ga werken. Ja een grappige naam. Hou je mij op de hoogte? Je bent een kei.
A. - Vrijdag 10 maart 2023 12:36
Ik herken mjn hier helemasl in.
De e.s. geeft ook veel steun en troost. Heeft ook goede kanten, helpt je staande te houden als je niet weet hoe het anders moet.
Maar de bijwerkingen zijn niet mis, op alle vlakken.

Hoe ben je begonnen om over je pijn te praten? Had je mensen die naar je luisterden of had je therapie?

Ik heb het idee dat. mensen niet open staan voor moeilijke /ernstige gesprekken of gevoelens. Liever praat men
over praktische dingen,leuke dingen, nieuwtjes. events.. En bijvoorbeeld het appen etc. ipv te bellen of echt te praten. Alles moet snel, efficient en oppervlakkig.
Vriendschappen en relaties laat je zo maar, heel gemakkelijk los als het even niet zo goed /ongemakkelijk voelt...Je verdwijnt gewoon en laat niets meer van je horen. Heel makkelijk... Hoe kan je op deze manier mensen vertrouwen en warmte en verbondenheid vinden bij anderen?

Het jezelf afwijzen, jezelf altijd als minderwaardig voelen is zo'n raar iets. Sommigen doen dat vaak van nature, terwijl andere mensen hard knokken om zich tegen onderdrukking en onrecht te verzetten, zij komen op voor hun gelijke rechten. . Anderen slikken alles voor zoete koek en doen er zelf een heleboel scheppen bovenop !





Elisabeth Riphagen - Vrijdag 10 maart 2023 16:51
Hallo A, wat een prachtige reactie schrijf jij. Ik voel en zie dat jij het begrijpt. Ja, het is heel ingewikkeld om van es af te komen. Je hebt namelijk een warme liefdevolle arm nodig, iemand die naar je luistert, die jou troost. In onze maatschappij is er zo weinig ruimte voor compassie. Moeilijk om verbondenheid bij anderen te vinden. Ik heb nooit therapie gehad. Wel een warme vriendenkring die kon luisteren en mij heel serieus nam. Er was ruimte om mijn pijn en mijn verdriet te delen. Dat werkt genezend. Ik wens je veel warmte en liefde toe A.