Kerstgevoelens

 

So this is Christmas... hoor ik John Lennon zingen door de speakers van mijn radio. Of ja, radio... Tegenwoordig is dat een Spotify playlist, maar dat klinkt wat minder knus en poëtisch. Vandaag is het eerste kerstdag en of ik het nou wil of niet; ondanks dat kerst nooit een grote betekenis voor me heeft gehad, is het altijd een dag waar ik even stil bij sta. Het is een dag met gemengde gevoelens. Waar vreugde en angst, geluk en verdriet, gezelligheid en eenzaamheid allemaal aanwezig kunnen zijn. Hoe jij je ook voelt of waar je ook bent deze kerst; deze blog is voor jou. 

Deze blog is voor jou. Of je nu wel of geen kerst viert, om welke reden dan ook. Het is een dag waar je niet omheen lijkt te kunnen. Dit kan verschillende gevoelens met zich meebrengen. Daarom willen we je vandaag een boodschap mee geven. Een boodschap die eigenlijk, als we heel eerlijk zijn, helemaal niet alleen met kerst hoeft te gelden. Maar een boodschap die we je voor elke dag van het jaar mee willen geven. 

♥ Irene
In de jaren dat ik bij Proud2Bme werk, heb ik al heel veel mensen mogen ontmoeten. Ik heb veel persoonlijke verhalen gelezen op het forum en lieve berichtjes ontvangen via onze social media accounts. Ik heb veel kijkjes in andermans leven mogen krijgen. Dat is zo bijzonder. Verdrietige verhalen en frustraties werd gedeeld, maar ook grapjes werden gemaakt of er werd gewoon gepraat over leuke en fijne dingen. Sommigen van jullie heb ik zelfs in het echt mogen ontmoeten. En misschien geloof je het niet - dan mag dat nog komen - maar elke keer weer denk ik: als jij jezelf eens kon zien zoals ik jou zie. Je bent zo leuk, zo lief, zo eigen, zo jij. Met je goede dagen en slechte dagen, zoals ik ze ook heb.

Soms is het gek om te horen dat ik een voorbeeld ben voor iemand. Ik ben ook maar mezelf. Ook verre van perfect in mijn eigen ogen. Ik merk het ook als ik met de mensen om mij heen praat. We zijn vaak zoveel strenger voor onszelf dan dat we voor een ander zijn. We kijken zo vaak op naar anderen, naar elkaar. Ik besprak het al eens in de blog 'Ik wou dat ik jou was'. Hoe kon er nou iemand naar mij opkijken terwijl ik me zelf zo waardeloos voelde? Je ziet jezelf meestal niet zoals anderen jou zien. Weet dat anderen naar jou opkijken, zoals jij misschien ook wel naar anderen opkijkt. Ik hoop dat dat opkijken langzaam maar zeker kan veranderen in waarderen, want we zijn tenslotte gelijk. En dat je die waardering voor wie jij bent ook steeds meer zelf kan voelen.

♥ Daphne
Je doet het goed. Dat is wat ik vandaag tegen je wil zeggen. Juist deze dag kan ontzettend confronterend zijn. Door deze kerstdag alleen al, maar ook als je een beetje gedwongen wordt om terug te kijken op het afgelopen jaar. Daar kun je soms ontzettend van gaan twijfelen. Misschien zijn er dingen anders gelopen, dingen misgegaan en ben je nog niet waar je wilt zijn. Maar man, wat doe je het ondertussen goed. Vaak kijk je naar de dingen die beter moeten of kunnen, ook omdat dat je verder kan helpen en omdat het zorgt voor groei en ontwikkeling. Maar die tunnelvisie laat je soms voorbij gaan aan de dingen die jij op dagelijkse basis wél al voor elkaar krijgt.

Je worstelt, je vecht, en toch sta je er elke dag weer. Je doet het goed en er is veel aan jou wat goed is zoals het is. Ook als je dat zelf nog niet altijd kunt zien, betekent dat niet dat dat er niet is. Je hebt ook dit jaar weer dingen gedaan die je voorheen niet durfde. Je hebt dingen bereikt of geprobeerd, die je eerst niet voor mogelijk hield. Je doet het goed en je bent tot veel in staat. Er is veel aan jou om trots op te zijn en veel waar je liefdevol naar mag kijken. Ik wens je toe dat je dat steeds meer kunt gaan voelen.

♥ Lonneke
Ik hik al een tijdje tegen deze blog aan. Ik wil graag van alles zeggen, maar wat en hoe ik dit moet verwoorden, weet ik niet zo goed. Ik weet hoe het is om naar kerst uit te kijken. De lampjes, het eten; dolblij werd ik ervan toen ik nog een kind was. Ik weet ook hoe het is om tegen kerst op te kijken. Of dat nou door ongemak met familie komt, door een eetstoornis, of door heel iets anders. Het kan en mag allemaal. Kerst is eindig, het houdt ook weer op. Dat maakte het voor mij vaak toch iets makkelijker om er ook aan te beginnen en misschien werkt dit voor jou ook wel zo.

Wat je ook gaat doen, hoe je kerst er ook uit gaat zien, alles mag en alles is goed. Ik hoop dat het je lukt om er ook een beetje van te genieten. Dat je tijd voor jezelf kunt nemen en weer even kunt aarden. Ook vanuit mij bedankt voor jullie openheid het afgelopen jaar. Stuk voor stuk zijn jullie ontzettend krachtig en ik gun en wens jullie alle liefde van de wereld toe. 

♥ Nadine
Lieve jij. Wie, waar, met wie of zonder wie je ook bent. Wat je dit jaar ook hebt meegemaakt, gedaan, vermeden, gezegd of gedacht. Of je nu veel of weinig lacht, huilt, danst, schreeuwt, slaapt, denkt, werkt, praat. Jij mag trots zijn op jezelf. Vandaag, maar eigenlijk iedere dag. Wees trots op de kleine stapjes. De kleine (of zelfs grote) hapjes. Kleine knuffels, woorden, daden. Kleine lachjes en taakjes en praatjes en wasjes. Wat het ook is, je hebt het gedaan dit jaar! 

En aan iedereen die onzeker is over zijn of haar lichaam, wil ik nog één keer mijn favoriete uitspraak meegeven: Je kunt wachten tot je perfect bent, maar je kunt ook nu al van jezelf houden. En ja, dat is hard werken soms en kan op momenten heel moeilijk zijn. Maar geloof me; het leven wordt zoveel fijner en leuker als je dat durft! En dat gun ik jou. Wie, waar, met wie of zonder wie je ook bent.

♥ Phoi Cai
Je bent niet alleen. Het kan soms een eenzame, zware strijd zijn. Ik wil vaak een arm om je heen slaan en met de feestdagen in het bijzonder. Om je te vertellen dat je niet alleen bent. Van een afstand vecht ik met je mee en in mijn gedachten draag ik je met me mee. Ik wens je namelijk zoveel meer. Dat je kan genieten van het leven, dat je kan genieten van de fijne dingen, zonder dat die nare strijd het je zo moeilijk maakt. Dat je kan genieten zonder consequenties. 

Ik zal vandaag niet aan het werk zijn en ergens vind ik dat jammer. Werken tijdens de feestdagen heb ik altijd waardevol gevonden omdat het betekende dat ik er eventjes voor jullie kan zijn. Jullie bedanken ons regelmatig voor ons werk en eigenlijk wil ik jullie bedanken voor het delen. Dat jullie ons een kans geven jullie te mogen steunen wanneer het even niet gaat. Bedankt voor jullie openheid, kwetsbaarheid en vertrouwen. Jullie zijn allemaal ontzettend waardevol en ik hoop dat jullie op een dag zullen zien hoe ik jullie zie. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Aine - Woensdag 25 december 2019 13:30
Dank allemaal voor deze lieve en steunende woorden :)
I. - Woensdag 25 december 2019 13:53
Wat een mooie blog van jullie. Als ik naar mezelf kijk vind ik het stiekem helemaal niet gek dat jullie mijn voorbeeld zijn. Jullie levens waren/zijn niet makkelijk, maar jullie geven mij wel iedere dag meer motivatie om ook te worden zoals jullie. Ja, iemand die haar pijn om kan zetten in kracht. Anderen te inspireren. Dankbaar dat jullie mijn voorganger zijn. "You are all the therapists that everyone wishes they had." šŸ˜˜