Kan jij ontspannen met ASMR?

 

Tik ASMR in op Google of YouTube en je vindt een enorme verscheidenheid aan filmpjes en geluidsfragmenten van mensen die al fluisterend verhalen vertellen, met plastic kraken, op tafels tikken, met scharen knippen of op papiertjes krassen. Dit alles opgenomen met een ontzettend gevoelige microfoon. De één wordt er een beetje zenuwachtig en ongemakkelijk van, terwijl de ander het juist als prettig en rustgevend ervaart. Wat is ASMR precies en hoe werkt het eigenlijk?

Wat is ASMR?

De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Het sensory meridian respons is een gevoel in je lijf dat veroorzaak wordt door bepaalde impulsen. Als je gevoelig bent voor ASMR zal je merken dat deze impulsen een soort tinteling bij je oproepen. Deze tinteling begint op het achterhoofd en zich strekt zich uit langs de nek en de rug. Voor degene die van ASMR houden wordt dit als prettig en rustgevend ervaren.

Een tijdje geleden al kwam ik dit plotseling ontzettend veel tegen op YouTube. Er zijn hele accounts gewijd aan het maken van ASMR video's en het wordt ontzettend veel bekeken. In de video's creëren de ASMR-makers zachte geluiden die met een heel gevoelige microfoon worden opgenomen. Er worden hele verhalen in fluistertoon verteld, maar ook veel voorwerpen worden ingezet voor het maken van deze geluiden. Het tikken met je nagels op een plastic pen, het kraken van een papieren zakje, het langzaam omdraaien van een zak rijst, maar ook de geluiden van dagelijkse bezigheden zoals het maken van een schilderij of het ondergaan van een schoonheidsbehandeling worden in alle subtiele intensiteit opgenomen.

 

Grote kans dat jij zo'n video wel eens voorbij hebt zien komen. Naast geluiden kan ASMR ook voorkomen in de vorm van zachte aanrakingen. Bijvoorbeeld wanneer iemand je heel zachtjes aanraakt of wanneer iemand met je haren speelt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je bij de kapper bent en diegene met je haar bezig is. ASMR kan ook voorkomen in de vorm van iets visueels, zoals het maken van bepaalde handgebaren of het snijden van zeepblokjes in de onderstaande video.

Herkenbaar?

Persoonlijk kan ik me wel vinden in ASMR. Dat is best grappig, want als ik overprikkelt ben kan ik vaak juist helemaal niet zo goed tegen allerlei geluidjes. Daarover schrijf ik meer in deze blog. Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af in werk op zich dit anders is. Misschien ligt het ook aan wat voor geluid het is, wie of wat het maakt en hoe ik me op dat moment voel. Ik vind dan ook niet elke ASMR video prettig, soms kan ik er echt de kriebels van krijgen. Wel heb ik een tijdje veel 'slime' video's opgezocht. Deze vond ik super prettig om te kijken, maar ook om te luisteren. Vooral als er van die plastic balletjes in zitten, kan ik echt genieten van dat krakende geluid. Nog herkenbaar vind ik het voorbeeld van de kapper. Ik vind het heerlijk als de kapper lekker met m'n haren bezig is. Het voelt een beetje gek om hier te typen, maar blijkbaar is het helemaal niet zo raar!

Waarom ASMR?

Het schijnt dat niet ieder mens gevoelig is voor ASMR, maar veel mensen wel. Dat is ook wel te merken aan de populariteit van de YouTube-filmpjes. Het heeft iets te maken met hoe je hersenen werken, maar je zal het bij jezelf snel genoeg merken. Als jij ASMR als iets prettig ervaart heb je wat dat betreft geluk, want het kan op veel gebieden heel helpend zijn. Zo zou ASMR goed werken bij het verminderen van stress, kan het helpen wanneer je door piekergedachten niet in slaap kan vallen en kan het ook paniek en angst verminderen. Het zou zelfs een positief effect kunnen hebben op het bestrijden van fysieke pijn. Daarnaast is het natuurlijk gewoon een fijn gevoel, dus dat is altijd positief. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar ASMR. De NOS deed er een tijdje geleden al kort verslag over. Die video kan je hieronder bekijken.

Is het niet raar?

Als je de video van de NOS hebt bekeken zal je gehoord hebben dat ASMR op dit moment nog een beetje in de taboesfeer zit. Mensen zouden het al snel vergelijken met iets seksueel. Dat vind ik niet zo gek, want al dat gefluister en de zachtheid komen ook wel heel dichtbij. Dat je tintelingen en een fijn gevoel ervaart van de subtiele handelingen van een ander of voorwerpen, voelt misschien wat vreemd. Zou de kapper ook weten dat ik zo geniet wanneer zij aan mijn haar zit? Het is niet alsof m'n vriend me over m'n rug streelt, dus is het wel gepast? Toch zit er niets seksueels achter. Je werkt niet naar een bepaalde climax toe. Het is gewoon een prettig en rustgevend gevoel, misschien vergelijkbaar met een massage? Alleen dan voor je brein. Wat ik me ook kan voorstellen is dat wanneer je helemaal geen gevoel hebt bij ASMR het een beetje raar kan lijken. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Prima, want dan hoef je er verder ook niks mee.

Wat vind jij van ASMR?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Speranta - Vrijdag 17 mei 2019 19:04
Love it!
Evy - Vrijdag 17 mei 2019 19:59
Ik word er zo naar van! Voel het door mijn hele lichaam!
Lost girl - Vrijdag 17 mei 2019 21:19
Als ik niet kan slapen, als ik gestresst ben en het werkt bij mij ook goed als ik fysieke pijn heb. Echt ideaal. Vaak denken mensen aan iets seksueels als ik zeg dat ik massagevideoā€™s kijk om te ontspannen. Daarom snap ik wel dat het nog wat taboe is of dat mensen zich ervoor schamen. Maar ASMR is alles behalve dat. Als iemand een bepaalde handeling of geluid constant herhaald, een instructie geeft of alleen maar de afwas doet kan ik in een soort ontspannen trance raken.
En het is totaal niet raar als je het fijn vindt wanneer de kapper met je haar bezig is. Dieren doen precies hetzelfde. Apen die elkaar vlooien, katten die elkaar schoonmaken. Verbinding met de ander en daarmee ook met jezelf. En wanneer er geen ander is kan ASMR ook een soort verbinding geven.
MissBeta - Vrijdag 17 mei 2019 23:12
Ik vind het afschuwelijk, word er naar van en snap het dan ook totaal niet.
juliatje. - Zaterdag 18 mei 2019 07:30
Ik vind het vreselijkšŸ˜‚ maar iedereen reageerd hier verschillend op.
Luuk - Zaterdag 18 mei 2019 08:26
ik hou niet van die ASMR waar mensen praten, omdat die microfoons so gevoelig zijn dat je vaak het slijm in hun mond kunt horen en dat vind ik vervelend. maar asmr met objecten bijvoorbeeld borstels of met de nagels over stof gaan vind ik wel relaxend
nadine - Zaterdag 18 mei 2019 09:06
Brrrr... ik krijg er de rillingen van!
Hooggevoeligheidsdingetje denk ik :-)
L:) - Zaterdag 18 mei 2019 09:25
Voor mij is het ook niets, ik vind het heel ijlerig altijd, alsof je koorts hebt ofzoiets.
Anoniem - Zaterdag 18 mei 2019 12:18
Grappig om te zien dat de meningen hierover zo uiteen lopen, you hate or love it :') Zelf had ik er al weleens van gehoord, maar eigenlijk nooit echt een filmpje ervan bekeken, tot gisteravond door deze blog en ik vind het eigenlijk wel prettig.
Isabelle - Zaterdag 18 mei 2019 19:34
Ik vind het echt vreselijk! šŸ˜…
Ik word er juist erg onrustig van en voel het door mijn hele lichaam.
Volgens mij heb je ook asmr met eten, maar daar kan ik al helemaal niet tegen.
G. - Zondag 19 mei 2019 17:53
Wat bizar! Ik weet niet of ik er echt rustig van word, maar, ben extreem gevoelig voor geluidjes - soms zelfs bij het voelen van bepaald papier, dat er zo'n all over your body rare tinteling aan de binnenkant van je huid ontstaat. Beetje #raaar allemaal ;)

Ik kan mij voorstellen dat het ontspannend werkt als je met je ogen dicht heel geconcetreerd luistert. Beelden erbij ook wel fijn, maar, leidt af. Benieuwd naar uitkomsten (hh) onderzoek: nu wat vaag allemaal.
EE. - Zondag 19 mei 2019 20:00
Ik had er nog nooit van gehoord en vind dit een mooie ontdekking. Ik vind de meeste geluiden heel ontspannen. Dus bedankt voor het delen :)
Laura - Zondag 19 mei 2019 20:43
Ik vind het over het algemeen heel fijn, maar de asmr van Mascha (beautygloss) vind ik verschrikkelijk
marleen - Maandag 20 mei 2019 01:19
ik hou van de visuele en sensorische prikkels, maar de auditieve zijn niks voor mij
Elise - Dinsdag 21 mei 2019 01:31
De eerste keer dat ik een video onbewust aanzette werd ik er helemaal naar van. Ik heb dan ook wel gemerkt dat ik een soort van in de stemming moet zijn. Bijna elke avond voor het slapen kijk ik ASMR, vooral jaren terug tijdens mijn begin van eetstoornis en examenjaar sliep ik zo slecht en hielp dit mij ontzettend met toch makkelijker in slaap vallen.
Anne - Woensdag 22 mei 2019 11:06
Ik kijk heel vaak naar ASMR,het helpt mij enorm wanneer ik angstig ben of veel pijn heb !
Ik houd niet van alle soorten ASMR ,van tikken en krassen enz. word ik juist geirriteerd,maar als mensen rustig over iets vertellen of iets laten zien ,daar word ik rustig door .Ik ben de mensen die de videos maken heel dankbaar,ze hebben mij heel vaak door "crisis"dagen heen geholpen.
Voor ASMR hoef je echt niet naar de videos te kijken,ASMR kan je overal vinden als je er gevoelig voor bent.Unintentional ASMR vind ik juist het beste.