Jij bent sterk omdat...

 

Op het forum lees ik vaak dat veel mensen zich zwak voelen omdat ze kampen met een eetstoornis of andere psychische problemen. Het voelt als falen om überhaupt problemen te hebben en als die problemen er dan zijn, dan voelt het opnieuw als falen omdat de problemen niet erg genoeg zijn. We kunnen niet kiezen wie er wel of niet te maken krijgt met psychische stoornissen. Dit is deels genetisch bepaald en hangt daarnaast ook af van omgevingsfactoren en hoe het leven simpelweg loopt. 

Bovendien betekent het hebben van een psychische stoornis naar mijn idee helemaal niet dat je zwak bent. Integendeel, veel mensen die een psychische stoornis hebben of hebben gehad, zijn juist ontzettend sterk. Zij weten dat het leven niet een groot feest is en dat het zo nu en dan behoorlijk pijn kan doen. In deze blog deel ik een aantal punten waaruit nog meer blijkt dat jij misschien juist heel erg sterk bent. 


Bron

1. Je hebt te maken gehad met een enorme worsteling
Of je nu een eetstoornis hebt of hebt gehad, kampt met een depressie of andere psychische stoornis, een worsteling is het sowieso. In veel gevallen vormt dit je en kom je hier anders uit. Ik vind het inmiddels wat cliché om te zeggen dat het je sterker maakt, maar ik denk zeker dat je er van kunt leren en dat je er lessen uit kunt halen waar je voor de rest van je leven profijt van zult hebben. Als ik terugdenk aan mijn eigen proces dan had ik het nog steeds liever allemaal niet meegemaakt, maar desondanks heb ik er wel van geleerd en dat is zeker waardevol geweest en heeft me gemaakt tot wie ik nu ben.

2. Je hebt niet alleen te maken met een psychische stoornis
Je hebt niet alleen te maken met een psychische stoornis, maar ook met alles wat daarbij komt kijken zoals stigma, vooroordelen en onbegrip. Psychische problematiek an sich is al heel zwaar, maar vaak blijft het daar niet bij. Als je bijvoorbeeld depressief bent, dan komt er ook nog eens van alles bij kijken. Lukt het je niet meer om je huiswerk te doen zoals voorheen, dan zullen mensen in je omgeving vragen waarom dat is of misschien goed bedoelde adviezen geven waar je niets mee kunt. Anderen zullen je vertellen hoe het zit of misschien niet snappen waarom je altijd maar in bed ligt. Dit kan het allemaal nog een stuk zwaarder maken. Als je ook daar doorheen komt, dan getuigt dat van heel wat kracht.

3. Je gaat altijd door
Als je er eenmaal in zit, dan voelt het misschien alsof je geen keuze hebt, maar het feit dat je altijd maar doorgaat laat zien dat je behoorlijk sterk bent. Als je iedere keer weer je bed uitkomt dan is dat in sommige gevallen al een hele grote stap. De stappen kunnen voor iedereen anders zijn. Voor de een is het een hele stap om een keer naar de huisarts te gaan, voor de ander is het een stap om elke keer maar weer door te gaan met therapie en te verschijnen bij een sessie met de psycholoog of om medicatie te blijven slikken. Doorgaan ondanks dat je er soms geen zin meer in hebt is ontzettend sterk.


Bron

4. Je draagt zware emoties met je mee
Je slecht voelen over jezelf is een zware last. Je kunt ontzettend somber voelen en letterlijk het idee hebben dat je de hele wereld op je schouders draagt. Misschien draag je niet alleen je eigen emoties met je mee, maar maak je je ook zorgen om een ander en om wat er allemaal in de wereld gebeurt. Je weet hierdoor als geen ander hoe het is om je slecht te voelen en het ontzettend zwaar te hebben.

5. Je moet op zoek naar behandeling
Er is helaas geen wonderpil of een bepaalde behandelmethode die voor iedereen werkt. Soms moet je verschillende dingen proberen voordat je uiteindelijk bij een therapievorm komt die echt voor jou blijkt te werken. Telkens weer aan iets nieuws beginnen, je opnieuw openstellen, vertrouwen en er weer voor gaan is ontzettend moeilijk. Als je dit iedere keer weer op weet te brengen, dan mag je jezelf daar echt een schouderklopje voor geven.

6. Je kunt het gevoel hebben dat je je eigen grootste vijand bent
Als het niet goed met je gaat kunt je 's ochtends in bed liggen met het idee dat je echt uit bed gaat om dingen te ondernemen terwijl iets in jou tegen je schreeuwt dat je gewoon in bed blijft liggen omdat je toch niets gaat bereiken in deze wereld. Je bent niets waard en wat je ook doet, het zal je problemen echt niet op gaan lossen. Deze strijd in je hoofd kan de hele dag zo doorgaan en is ontzettend vermoeiend. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je volledig aan het doordraaien bent en dan naar je gezonde volwassene blijven luisteren, daar is kracht voor nodig.

Waarom ben jij nog meer sterk?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne 93 - Woensdag 25 januari 2017 19:51
Dankjewel!
xxxm - Woensdag 25 januari 2017 20:18
Heel fijn om te lezen
Black Tiger - Woensdag 25 januari 2017 20:54
ik ben sterk omdat God mij kracht geeft..
Sanne - Woensdag 25 januari 2017 21:21
Heel fijn om te lezen ga door een dal en weet niet waar hulp te zoeken maar moet door voor mijn kinderen
nk1990 - Woensdag 25 januari 2017 23:00
Heel mooi geschreven en het is ook waar. Ervoor uit komen dat het af en toe niet goed gaat is zo moeilijk maar zo sterk
Ingrid - Woensdag 25 januari 2017 23:07
Wat een goed en fijn blog, traantjes in mijn ogen...... Ik ben sterk omdat ik ondanks alles waar ik doorheen ben gegaan en nog steeds mee struggle omdat ik een zorgzame en lieve mama ben, die door gaat en misschien meer dan dat voor een fijn en veilig leven voor hun........................ Terwijl ik me diep van binnen ook echt waardeloos en bang kan voelen..................... Maar ik ga elke dag uit bed ook al wil ik er liever in blijven liggen, me verstoppen...............
aprilletje - Donderdag 26 januari 2017 12:31
Wauw heel mooi geschreven!