Ik zie er goed uit, maar voel me slecht

 

Mijn zus vertelde mij laatst dat iedereen vond dat ik er zo goed uitzie. Dit was echt niet helpend voor mij. Normale mensen zonder een eetstoornis zouden dit als een compliment zien, maar mijn eetstoornis ziet dit als alles behalve een compliment. Ik mag het niet geloven en ik wil het niet geloven. Hoe kan iedereen nou denken dat ik er goed uitzie als ik mij slecht voel? Ik heb hier heel hard om moeten huilen omdat het mij pijn deed dat mensen niet verder kijken dan uiterlijk...

Nu ik weer een gezond gewicht heb lijkt het alsof iedereen denkt dat het goed met mij gaat. Laat mij je vertellen dat dit vaak niet zo is bij een eetstoornis. Het is nog steeds dag en nacht een gevecht in mijn hoofd. Ik sta er mee op en ga er mee slapen. De eetstoornis schreeuwt nu eigenlijk nog harder, ik weet soms niet meer waar ik het voor doe. Toch blijf ik het maar weer proberen in de hoop dat het ooit een keer ophoud. Dat de gedachtes uiteindelijk zullen verdwijnen.

je ziet er goed uit 

Opmerkingen over mijn uiterlijk vind ik heel erg lastig. Ik geloof het simpelweg gewoon niet. Ik mag het niet geloven van de eetstoornis, die vindt dat ik het niet verdien of die ziet het als een bevestiging dat ik enorm dik ben geworden. Dit is natuurlijk niet zo, maar het voelt wel zo. Ik ben nog niet klaar om zulke opmerkingen te ontvangen. Hopelijk kan ik in de toekomst ‘dankjewel’ zeggen zonder alle gedachtes, maar voor nu gaat het nog automatisch in de negatieve stand. Al ben ik veel verder dan waar ik vroeger was, want ik leer steeds vaker het om te zetten in een positieve gedachte. Ze bedoelen het vast goed.

Deze opmerkingen over mijn uiterlijk zetten mij wel altijd aan het denken. De meeste mensen kijken ook naar uiterlijk, waarschijnlijk doe ik het ook, maar je moet ook leren verder te kijken dan dat en zeker bij een eetstoornis. De ernst van de eetstoornis hangt niet af van gewicht. Het gaat erom hoe groot deel de eetstoornis is van je leven en bij mij speelt het nog een grote rol.

Als iemand zegt dat ik er goed uitzie laat het mij geloven dat mijn eetstoornis niet ernstig genoeg is. Alsof het mij alleen maar mooier maakt, maar dit is echt niet het geval! Ik wil later herinnerd worden om wie ik was en hoe ik de wereld een beetje heb kunnen verbeteren en niet om hoe ik eruit zag. Een persoon heeft veel meer te bieden dan zijn uiterlijk, het is het innerlijk wat iemand echt mooi maakt. Probeer iemand vaker een compliment te geven over zijn innerlijk, want dat zijn de complimenten die echt veel waarde kunnen hebben.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Astrid123 - Donderdag 16 november 2017 11:01
heel mooi geschreven!
ook wel een stukje herkenning in jou verhaal
Faye - Donderdag 16 november 2017 11:25
Wauw, lieve suze wat goed geschreven! Herken er ook heel veel van. Er is zoveel meer te herstellen dan alleen dat gewicht.. het gewichtsherstel is pas stap 1 van de misschien wel 100 stappen die je moet zetten voor herstel. Het os zwaar, het is moeilijk maar we gaan er doorheen komen 😘😘😘
Suze - Donderdag 16 november 2017 13:09
Aw dankjewel Faye ❤️😘
Odette - Donderdag 16 november 2017 11:37
Mooi geschreven, herkenbaar!
M - Donderdag 16 november 2017 13:02
Heel mooi geschreven! En ook zeker herkenbaar.. Die laatste zin is zó waar, hopelijk leren mensen dat een keer.
Nelle - Donderdag 16 november 2017 18:26
wauw, zo herkenbaar!!
m - Donderdag 16 november 2017 20:08
superrrr herkenbaar het is nu een mega gevecht met zoveel gedachtes
Esmee - Vrijdag 17 november 2017 19:08
mooi geschreven Suze !!!!! en ook herkenbaar !