Ik wil stoppen met denken

 

Soms zou ik willen dat ik even kon stoppen met denken. Ik ben namelijk wereldkampioen piekeren, analyseren, overdenken en ook doemdenken gaat mij goed af. Alhoewel ik positief ingesteld ben, kan ik er wat van. ‘Overthinking everything' zou op sommige dagen een goede titel van een boek over mijn hoofd zijn. Ik ben er enorm goed in, maar soms zou ik willen dat het gewoon even zou stoppen, dat denken. Gewoon even wat minder: rust in mijn hoofd.

Veel nadenken brengt mij op goede ideeën, creatieve oplossingen en snelle reacties. Toch is het mij ook jarenlang tot last geweest. Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan, was onzeker, jong en onwetend over de grote verantwoordelijkheden in het leven. De gedachtes die ik had gingen dan ook snel over angsten, negatieve situaties en veroorzaakte chaos in mijn bovenkamer. Ik wilde dat oplossen en begon met lijnen.

Ik begon niet met lijnen om mij dunner te voelen of af te vallen. Minder eten gaf me rust in mijn hoofd. Het denken werd minder, ik voelde me duizelig en leeg en er kwam wat leegte. Leegte waar ik op dat moment naar op zoek was, omdat ik overvol leek te zitten. Ik dacht en dacht en dacht de hele dag door totdat ik er zelf gek van werd. Ik trok het niet en wist niet waar ik met al mijn angsten, onzekerheden en problemen naartoe moest. Onbewust ontwikkelde een eetstoornis zich die ik op een gegeven moment echt dacht nodig te hebben.

We worden allemaal wel eens gek van ons eigen hoofd. Wanneer je problemen hebt, vervelende dingen hebt meegemaakt, zorgen hebt of stress, wordt dat gepieker vaak alleen maar erger. Weet je niet hoe je over die gedachtes en gevoelens moet praten of durf je het niet, dan stapelt het zich zelfs nog meer op en knalt je kop soms bijna uit elkaar. Een negatief zelfbeeld kan een druk brein de put in brengen. Neemt nadenken en piekeren extreme vormen aan dan kan het mogelijk zijn dat je te maken hebt met een vorm van AD(H)D of piekerstoornis.

overthinking

Wanneer je een eetstoornis hebt maak je je vaak zorgen over een heleboel dingen. Je zoekt controle die je eigenlijk helemaal niet over het leven hebt. Je wilt jezelf, je gevoelens en je gedachtes minder heftig maken en probeert met man en macht alles te onderdrukken. Het moet rustig worden in je hoofd, maar je weet niet hoe. Destructief gedrag lijkt het keer op keer voor korte tijd onder controle te kunnen houden, maar ondertussen krijg je alleen maar meer zorgen aan je hoofd en blijven de problemen zich opstapelen.

Ik begrijp heel goed dat je soms even wat minder drukte in je hoofd zou willen hebben. Zelf heb ik een vrij druk, maar gezellig hoofd. Ik vond dit als kind en tiener ontzettend moeilijk, omdat ik in die tijd grote problemen met mijn zelfbeeld, emoties en eten had. Ik vond het leven moeilijk en ingewikkeld. Ik was slim, maar sommige grote mensen-dingen vond ik zo groot om te begrijpen. Het maakte me soms bang voor het leven, maar vooral ook bang van mijn eigen gedachtes. Het was allemaal zoveel.

Minder denken is niet iets wat je zomaar kunt, maar er zijn wel dingen die jou kunnen helpen een rustiger leven te leiden, zonder dat je daarvoor je gedachtes hoeft te onderdrukken met destructief gedrag. Er zijn hele constructieve dingen die je zelf kunt oefenen om het fijner te hebben met jezelf, ook als je alleen met je gedachtes bent. Je kunt leren vrede te sluiten met je drukke brein, je piekergedachtes en jezelf uit de knoop denken in plaats van erin. Hieronder heb ik een aantal tips opgeschreven die mij helpen om het fijn te hebben, zelfs ook al denk ik soms veel. Maar ook tips om juist wat minder te denken.

piekeren

♥ Laat de controle los: Wat heeft het voor nut om te piekeren?
Ik vond deze opmerking altijd heel frustrerend, wanneer mijn therapeut deze maakte. Ik wist heus wel dat het geen zin heeft om overal eindeloos over te piekeren, uit te vogelen waarom ik voel wat ik voel of denk wat ik denk en de hele tijd maar in cirkeltjes te blijven denken. Dat wist ik, maar het lukte gewoon niet en ergens wilde ik de controle er over ook niet los laten. Nadenken over problemen, gaf me het idee dat ik er controle over had, al werd ik er niet heel gelukkig van.

Regelmatig vraag ik mezelf af waarom ik over iets na aan het denken ben. Soms heeft het namelijk echt helemaal geen zin om over iets na te blijven denken wat geweest is. Iets wat je toch niet op kunt lossen of iets waar gewoon geen oplossing voor komen gaat. Hierin zit ook een stukje controle loslaten. Niet meer nadenken over iets waar je eigenlijk graag controle over wilt hebben is lastig. Je wilt er iets mee doen en het enige wat je kunt doen is er over nadenken, zodat je er toch op een bepaalde manier controle over hebt.

Vraag jezelf dus af of het zin heeft om er over na te blijven denken. Het antwoord zal regelmatig ‘nee' zijn. Toch zal het dan nog wel eens even omhoog borrelen. Merk dat op zonder boos te worden op jezelf of jezelf het met harde hand te verbieden, maar houd wel op er aan te denken en zoek afleiding.

Afleiding
Dit is sowieso een hele goede manier om piekeren te stoppen. Natuurlijk is het niet goed om weg te duiken voor dingen waar je juist wat meer bij stil moet staan, maar soms moet je echt even ophouden met doemdenken en heeft het geen zin om voor je uit te blijven staren. Ga dan even iets ondernemen, ga de deur uit, bel iemand op of kies er bewust voor om aan iets anders (positiefs) te gaan denken.

Schrijven of praten
Soms blijf je steeds terug keren naar dezelfde gedachtes. Niet echt helpend en zonde van je energie. Zit je ergens mee dan is het vaak goed hier over te praten met iemand of het helemaal uit te schrijven. Zo komt het uit je hoofd en heb je het idee dat je het los kunt laten. Je hebt er iets mee gedaan, het is eruit en nu is het weer tijd voor iets anders.

piekeren

Train je brein
Het klinkt een beetje gek, maar je kunt jezelf trainen om minder te piekeren. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een piekerkwartiertje in te lassen. Je mag dan de hele dag door niet over dingen piekeren (vaak problemen, eten, gewicht of angsten) en ‘savonds mag je dat juist een kwartier lang wel doen. Op die manier kun je er langzaam aan wennen dat je niet de hele dag door gaat doemdenken of denkt aan nare dingen.

Maar je kunt nog meer doen om je brein te leren wennen aan minder piekeren. Je kunt volgens bepaalde schrijvers van boeken over mindfulness zelfs leren om minder te denken of niet te denken. Timber Hawkeye van Buddhist Boot Camp beweert dat je door mediteren kunt leren enkel te ‘Zijn' en niet ook nog te voelen en te denken, maar enkel te ervaren. Ik vond dit een interessante bevinding, al kost het natuurlijk wel een heleboel tijd en oefening om dit te leren. 

Bedenk een oplossing
Als je met een probleem rondloopt is het verleidelijk hier uren over te blijven piekeren en je hele dag door te laten beïnvloeden. Mij helpt het om voor mezelf te bedenken of het zin heeft om er over te blijven piekeren maar ook een oplossing te bedenken. Soms is er heel goed een oplossing mogelijk en moet je dat gewoon gaan doen en stoppen met nadenken.

Gewoon doen
Niet enkel als je de oplossing weet, maar ook als je blijft denken in cirkels, is het goed om iets te gaan ondernemen. Ga iets doen, de deur uit of iets maken. Ga gewoon aan het werk, studie of een boek lezen. Juist door iets te gaan doen, doorbreek je die cirkel. Voer de oplossing uit of ga iets doen ter afleiding, maar blijf niet stil zitten en voor je uitstaren terwijl je alle scenario's of analyses op een rij zet.

Soms is het gewoon zo
Ik ben iemand die altijd graag wilde weten, en nog steeds wel eens, waarom dingen zijn zoals ze zijn. Ik wil graag weten waarom ik me verdrietig voel, waarom ik me goed voel, waarom ik boos ben. Maar soms weet je het gewoon even niet. Soms heb je een rotdag, maar weet je niet waar dat door komt. Dan is het gewoon zoals het is. Probeer dat te accepteren en geen controle te gaan zoeken in analyses over je gevoel of wat er gebeurt is. Het is gewoon zo en gaat wel weer over of je komt er later achter waarom je je voelde zoals je je voelde. Laat het er zijn en ga iets leuks doen met je dag.

Ben jij iemand die veel piekerd en hoe ga je daarmee om?

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mima - Donderdag 4 september 2014 12:35
tip hierbij: lees het boek 'verslaafd aan denken'. :)
Quirine - Donderdag 4 september 2014 13:06
Herkenbaar, ik pieker enorm veel. Helemaal als ik me slecht voel, of niet lekker in m'n vel zit.

Dankjewel voor deze blog! Ga zeker iets met de tips doen.
Onlymy - Donderdag 4 september 2014 13:38
Precies op het goede moment. De laatste tijd pieker ik zoveel dat ik er niet van kan slapen. En inderdaad alleen maar negatief en mn hoofd staat op ontploffen. Ik ga zeker proberen iets met de tips te doen. Bedankt Nouska!
Me - Donderdag 4 september 2014 13:46
Goede blog. Ik heb er nog wel eens last van, maar veel minder dan eerst. Kan er beter mee omgaan. Ook door de tips die jij gaf.
M - Donderdag 4 september 2014 15:53
Heel herkenbaar. Heb een gegeneraliseerde angststoornis en heb m'n eetstoornis ook vaak ingezet om maar geen angst te voelen... ik vind het fijn te lezen dat jij minder last hebt van het piekeren, Nouska. Heb zelf intensieve behandeling gevolgd voor m'n angstklachten. Dat heeft zeker geholpen maar toch blijft er veel angst. Dat maakt me op moment vaak verdrietig. Ik weet dat er goede periodes zijn waarin ik weinig last heb van piekeren, maar ook periodes waarin ik bedolven word onder de angst.... ben helaas al mijn hele leven snel angstig dus kom er denk ik nooit helemaal van af...
Xxxxx - Donderdag 4 september 2014 15:59
Hele fijne blog!!

Ik denk/ pieker ook veel, in extreme gevallen zoek ik afleiding of schrijf ik het van me af.
Ik heb misschien wel een tip.
Als ik echt aan het overdenken ben en maaar door en door ga (lees: draai), dan denk ik "stop, stop, stop, stop". En ik ga heel bewust aan iets anders denken (een songtekst, de dag, een vakantie, een film of boek) en dan heel erg aan details. Hierdoor doorbreek ik het piekermoment.
Wat na een tijdje dan vaak minder heftig is geworden en een soort van tijdelijk verbannen uit je hoofd.
miri - Donderdag 4 september 2014 17:09
ik ken een heel goed boek! Verslaafd aan denken van Jan Geurtz. Echt soms beetje zweverig maar een erg goede kern! dus deze raad ik mensen aan die tobben, piekeren en te vol met hun gedachten zitten, en die de gedachten niet kunnen stoppen en zichzelf met al die gedachten identificeren.
Diet - Donderdag 4 september 2014 21:35
Zo herkenbaar! Ik pieker hele dagen , ga zeker wat met de tips doen..
heb ik al eerder gehad maar nu word ik er me weer wel even goed bewust van
Dankjewel!
Diet - Donderdag 4 september 2014 21:36
en m ik snap je helemaal ik heb precies het zelfde .. heel lastig en het werkt zo samen :(
G. - Vrijdag 5 september 2014 00:28
Je eigen gedachten stoppen - dat is best lastig ;)

Heel veel niet constructieve manieren/methoden kunnen (even) helpen (maar niet echt!) je gedachten te stoppen - dat maakt deze niet constructieve manier juist zo verslavend. Heerlijk lijkt het me: soms gewoon gedachteloos ergens "zijn"... zonder hiervoor niet constructief geweest te zijn: rust!

R - Vrijdag 5 september 2014 11:31
Een goede blog met goede tips. Hier kan ik wel wat mee.
T - Zaterdag 6 september 2014 16:55
mooie blog! Ook super herkenbaar. Gelukkig kan ik al wat beter met mn gepieker omgaan dan vroeger. Ook vind ik het heel herkenbaar dat het afvallen vooral begon om maar even niks te voelen..
meisjex - Woensdag 10 september 2014 19:37
Heeey,
Ja heel herkenbaar. Bedankt deze blog(L) had hem echt ff nodig xxx
meisjex - Woensdag 10 september 2014 19:38
Ik lig 's avonds ook altijd te piekeren en op school ook xxx bye ik ga ff van deze blog afff!!!!
Anoniem - Dinsdag 26 maart 2019 18:58
Ik pieker ook altijd over van alles, vaak zijn het periodes dan ben een periode bang voor een bepaalde ziekten en denk ik daar de hele tijd aan, daarna ben ik weer bang voor iets anders en pieker ik daar weer de hele tijd over. Op dit moment bent ik de hele tijd bang om rood te worden in situaties en dat wordt ik dus ook de hele tijd omdat ik er steeds weer aan denk en daar wordt ik echt helemaal gek van, ik kan gewoon niks meer doen zonder dat ik daar aan denk, terwijl ik vroeger helemaal geen last van blozen had.