Ik wil ervaringsdeskundige worden

 

Drie jaar geleden besloot ik mijn leven over een andere boeg te gooien. Ik had genoeg van jarenlange therapie met de focus op mezelf en mijn problemen en wilde mijn ervaringen op een andere manier betekenis gaan geven. Naast mijn deeltijd-behandeling volgde ik de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ en vanaf dat moment ging er een nieuwe wereld voor mij open.

Mijn behandeling ging me niet snel genoeg en ik had er maar weinig hoop op dat ik daarvan ook echt beter ging worden. Ik wist dat mijn problemen zich niet als vanzelf zouden oplossen, maar mijn kwetsbaarheden vroegen om een andere aanpak. Mijn herstel als zorgafhankelijke patiënt, begon bij mijn weg naar ervarings-deskundigheid. Ik ontdekte dat ik meer was dan mijn ziekte.

Ik ben begonnen met een cursus ‘Werken met eigen ervaring’ om eens kennis te maken met wat ervaringsdeskundigheid nu eigenlijk is en wat je ermee kunt doen. Ik wilde mijn ervaringen nuttig maken, zodat ik ze een plekje kon geven waarbij ik ze wat minder als last met me mee zou dragen. Ik kwam tijdens de cursus voor het eerst in aanraking met herstelverhalen, waardoor ik enorm geraakt werd. Jeetje, wat werd ik met mezelf geconfronteerd, maar wat een inzichten heeft het me opgeleverd! De verhalen waren stuk voor stuk zo herkenbaar, waardoor ik mezelf ook wat meer erkent voelde. Ik was dus toch niet zo gek als ik dacht, er zijn immers meer mensen waarbij het leven niet zo rooskleurig verliep. Die conclusie maakte dat ik mezelf al een stuk minder eenzaam voelde.

Daarnaast waren deze verhalen voor mij een bron van inspiratie, wetende dat mijn verhaal ook nog niet is voorbedrukt, maar dat er nog best wat van mijn leven te maken viel. In ieder geval leerde ik dat mijn ervaringen niet alleen trauma’s waren geweest, maar ook een nut in zich verscholen. Ik ben de waarden van mijn kwetsbaarheden gaan ontdekken, om deze later in te kunnen zetten om anderen mensen in een soortgelijke situatie te steunen. De cursus leverde mij zo’n mooie dingen op, dat ik meer wilde weten over ervaringsdeskundigheid, en wie weet zou ik in de toekomst ook echt als ervaringsdeskundigen willen gaan werken. Ik besloot mezelf in te schrijven voor de SPH-ervaringsdeskundige opleiding op de Fontys in Eindhoven.

Sinds mijn opleiding, merk ik dat ik met de dag steviger in mijn schoenen kom te staan. Toen ik met de cursus begon was ik nog bijna fulltime cliënt. Dit veranderde al snel tijdens mijn opleiding, met daarnaast mijn stageplek van 8 uur in het eerste jaar. Ik heb een rustige start mogen maken als ondersteuner van de centrumraden, onderdeel van de cliëntenraad. Ik zat al in de cliëntenraad, maar mocht nu op alle afdelingen van de GGZ eens een kijkje gaan nemen, en leerde meer opkomen voor de belangen van cliënten en tegelijkertijd won ik ook meer zelfvertrouwen. Van verlegen, teruggetrokken en tenger meisje, kreeg ik stapje voor stapje het hoogste woord aan de tafel tussen centrummanagers en behandelcoördinators. Jazeker, dat er nog veel te verbeteren viel in de zorg en daar zou ik mijn mond wel voor open trekken.

In het tweede jaar kwam ik bij het team Herstel en Ervaringsdeskundigheid. Ik kwam in een fijn team met allemaal ervaringsdeskundigen. Ieder had zijn eigen levensverhaal en kwetsbaarheden waar op een gelijkwaardige en onveroordeelde manier mee omgegaan werd. Dat was ik niet zo gewend, want in de samenleving kwam ik er al gauw achter hoe hard je als psychiatrisch patiënt wordt veroordeeld. Ik ging cursussen geven als ‘Herstellen doe je zelf’ en later ‘Werken met eigen ervaring’ die ik voorheen zelf gevolgd had. Ik heb geleerd mijn verhaal te delen, maar bovenal ook te luisteren naar anderen. Daar leer je immers net zo veel van, en kennis is ervaring!

Nu ga ik mijn derde jaar in en is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ga aan de slag op een plek die heel dicht bij mijn eigen ervaring ligt. Ik ga werken bij het team Eetstoornissen van het centrum Kinder en Jeugd bij de GGZ. Dat is natuurlijk hartstikke spannend, maar tegelijkertijd ook ontzettend gaaf. Dit had ik een aantal jaren geleden echt nooit kunnen denken. Zonder dat ik er echt erg in gehad heb, ben ik zo sterk geworden dat ik mijn eetstoornis niet meer nodig had en deze langzaamaan naar de achtergrond is verdwenen. Ik kan nu goed op mijn ervaringen en cliëntentijd terugkijken en zien hoe ik gegroeid ben. Natuurlijk behoud ik nog mijn kwetsbaarheden, maar die hebben we allemaal toch?

Iedereen heeft wel eens een rotdag, of voelt zich weleens onzeker. Ik kan daar nu prima mee dealen, en laat mezelf door niets meer uit het veld slaan. Ik ken mijn valkuilen en voorkom dat ik daar in ga staan. Ik ben er klaar voor!

Mijn onvrouwelijke dagelijkse pantoffels die ik droeg tijdens mijn opnames heb ik ingeruild voor nette damesschoenen. Tja, als collega van hoogopgeleide psychologen en psychiaters moet ik natuurlijk wel een beetje goed voor de dag zien te komen. Mezelf slecht verzorgen is er niet meer bij. Ik moet sterk en gezond overkomen, wil ik serieus genomen worden. Geen denken aan dat mijn eetstoornis nu nog de ruimte krijgt. Niet iedere reguliere hulpverlener zit te wachten op een ex-patiënt als collega, dus moet ik mezelf toch wat extra bewijzen. Die druk is soms lastig, maar tegelijkertijd ook een stevige stok achter de deur om mezelf niet uit het oog te verliezen.

Ik werk nu in een team waar al mijn collega’s gespitst zijn op symptomen, dus mocht mijn eetstoornis nog tevoorschijn willen komen zou dat niet onopgemerkt blijven. Zover was ik het dus niet meer van plan te laten komen. Ik wil het team waarin ik werk bij het centrum Eetstoornissen en cliënten ook echt iets kunnen bieden. Vooral een stukje hoop brengen dat herstel echt mogelijk is en dat er meer is dan ziekte. Soms staat de eetstoornis en het gewicht zo erg op de voorgrond, dat het leven buiten de ziekte nogal eens vergeten wordt.

Vergeet nooit dat je ook nog mens blijft. Je bent uniek en iedereen heeft mijn eigen weg naar herstel. Daarnaast hebben we allemaal kwaliteiten, waarvan je gebruik kunt maken. Juist die moet je zien op te sporen en benutten. Ontdek je eigen kracht!

Heb jij er wel eens aan gedacht om iets met je ervaringen te gaan doen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Maandag 30 juli 2012 12:55
Ik zou het heel graag willen, maar zit nu nog 'te diep' in mijn ES... misschien later??
Isabella. - Maandag 30 juli 2012 12:55
Mooi stuk, en ik wil er later zeker iets mee gaan doen.
Volg nu een opleiding tot creatief therapeut en wil later gaan werken met eetstoornispatiënten. En tussendoor misschien vrijwilligerswerk bij IN maar..eerst zelf nog aan de slag met mijn es natuurlijk!

x
Fayee - Maandag 30 juli 2012 13:10
Lijkt me ook heel leuk om te gaan doen, na deze opleiding ga ik of nog eerst verder in therapie, of sph... sowieso komt die opleiding wel, wnt dat wil ik heel graag! maar moet ik wel sterk genoeg zijn voor die tijd. De planning is er iig.
marleen - Maandag 30 juli 2012 13:12
jammer dat zoiets in belgie niet bestaat!
sky - Maandag 30 juli 2012 13:44
ik wil al best lang ervaringdeskundige worden, bij de ggnet instelling waar ik loop hebben ze geen ervaringsdeskundige maar door alle gesprekken die ze met me hebben gehouden die eigenlijk over mij zouden moeten gaan en de cgt therapeut die niks meer te bieden had omdat ze als ze aan een zin begon ik ongeveer elke zin met wat we zouden gaan doen af kon maken, vond mijn behandelcoördinator een geschikt persoon om later daar te gaan werken als ervaringdeskundige, mij kunnen ze niks nieuws bij brengen, en meestal als ik hun iets vraag zeggen ze, ja jij kan beter jezelf therapie geven dan wij jou. Bij een crisisopname was mijn EVV'er (eerste verantwoordelijke verpleegkundige) een persoon die mensen opleid tot ervaringsdeskundige, zonder dat je er een hele opleiding voor hoeft te hebben gedaan. Als ik 17 wordt, en klaar ben met mijn komende opname (27augustus) ga ik bij hem de training volgen en vanaf mijn 18de mag ik dan bij mijn eigen instelling eerst meelopen en daarna zelf patiënten gaan zien, die graag in contact willen komen met een leeftijdsgenoot die de 'opleiding' heeft gehad om hem/haar te kunnen helpen met die ervaringen. ik ben er nu al helemaal klaar voor! Laat maar komen die training, ik kan niet wachten tot ik 18 ben :D
elies - Maandag 30 juli 2012 13:46
ik heb er wel vaak aan gedacht om het te doen,.
Prue - Maandag 30 juli 2012 14:31
Ja en gedachten uitgevoerd!
olifantmug - Maandag 30 juli 2012 15:50
Hoi NicoleH, wat dapper van je. er gaat veel kracht van je verhaal uit.
Respect!
Marjolein - Maandag 30 juli 2012 15:54
Ik heb erover na gedacht om voorlichtingen te geven of een boek te schrijven. Echt als therapeut werken is iets te veel gevraagd voor mij omdat ik (nog) niet genezen ben.
Bloem - Maandag 30 juli 2012 17:41
Mooi om te lezen wat je hebt bereikt! Ik wil ook heel graag die cursus gaan doen, ik hoop dat ervaringsdeskundigen steeds meer worden ingezet bij de behandeling. Ik mis dat nu nog wel... (bij mijn therapie werken geen ervaringsdeskundigen helaas)
wortel - Maandag 30 juli 2012 17:51
Mooi verhaal, wat goed dat je al zo ver bent gekomen! Ik zou uiteindelijk, als ik wat verder ben genezen, ook wel graag als ervaringsdeskundige werken, maar weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Zou me denk ik helemaal moeten laten omscholen om als ervaringsdeskundige aan de slag te kunnen... Maar wel de moeite waard om eens naar te kijken, wat voor mogelijkheden er wat dat betreft zijn. Is die cursus in principe voor iedereen te volgen?
..... - Maandag 30 juli 2012 18:44
Heb er ook aan gedacht en lijkt me ontzettend gaaf om te mogen doen! Alleen denk ik niet dat mijn ervaringen met een es erg genoeg zijn geweest om ervaringsdeskundige te zijn. Ik ben bijv nooit opgenomen geweest. Heb wel gesprekken gehad bij een psych omdat ik helemaal vastgelopen was in mijn es, maar meer niet. Kun je dan ook ervaringsdeskundige worden?
Neeltje - Maandag 30 juli 2012 21:09
Hai Nicole H,
je verhaal is enorm helpend.
Ik ben de afgelopen tijd hard op zoek naar het doen van ervaringsdeskundig werk. Dit geeft me een beeld van hoe het kan lopen. In Brabant is er erg weinig te doen en vinden op dit vlak. Of hopelijk nóg niet..
Waar heb je destijds de cursus 'Werken met eigen ervaring' kunnen doen?
Ik hoop echt dat ik net als jij meer kan doen met mijn ES dan die hébben en daar goed in zijn (geweest)... Dat heeft na vele, vele jaren en opnames lang genoeg geduurd.
Het lijkt me, en is, zo nodig dat je als je lijdt aan een ES steun krijgt van iemand die dat heeft meegemaakt. Dat heb ik zelf enorm gemist.
Ik heb bewondering voor je,
het getuigd van enorm veel kracht.

Maan - Maandag 30 juli 2012 21:13
Ik heb er ook weleens aan gedacht. Maar ik merk wel dat je eerst zelf ontzettend sterk moet zijn, want veel verhalen en dingen kunnen best triggerend werken op het moment dat het ineens minder met je gaat. Ik wil eigenlijk sowieso eerst ervaren dat ik kan leven zonder eetstoornis. Dus ik wil zelf van mijn eetstoornis af zijn, kan zien dat ik kan leven zonder eetstoornis, en dan pas DAN zou ik mezelf pas serieus kunnen nemen als ervaringsdeskundige. Het lijkt me zo'n veilig idee om van je eetstoornis uit direct in de rol van ervaringsdeskundige te stappen.. Misschien is het wel heel idealistisch hoor, mijn visie ;).
MChantalle - Maandag 30 juli 2012 22:42
Je kunt ook alleen ervaringsdeskundige worden als je zoveel jaar (ik geloof 5) genezen bent van je ES. Anders zou je anderen uiteindelijk ook niet in kunnen laten zien dat een leven zonder zo veel mooier kan zien.

@ .....
Zelf ben ik ook nooit opgenomen geweest en heb ik ook niet in een ziekenhuis gelegen. Heb wel bij een eetstoornispoli gezeten; bij Accare en HumanConcern (ervaringsdeskundigheid, zó fijn!) en ga waarschijnlijk nu naar Amarum (omdat we gaan verhuizen). Ik zou later zelf ook graag ervaringsdeskundige willen worden. Mijn therapeute denkt dat ik dat met mijn ervaring en ontwikkelingen die ik door heb gemaakt prima zou kunnen.
Neem je ES wel serieus, hoe moeilijk dat misschien ook is. Wanneer het je leven beheerst is het ernstig genoeg. Misschien heb je ook wel een heleboel meegemaakt waarmee je anderen zou kunnen helpen, omdat jij nu weet hoe je met dat soort situaties om moet gaan.
@allemaal - Dinsdag 31 juli 2012 12:49
Ik zou in de toekomst nog meer gaan schrijven over ervaringsdeskundige worden en het herstelproces wat daar een belangrijke rol bij speelt. Natuurlijk kom je daarin spanningsvelden en knelpunten tegen die voor de nodige opschudding kunnen zorgen, zowel bij jezelf als bij je collega's. Ik kan jullie in ieder geval vertellen dat het mij alleen maar sterker heeft gemaakt en dat je daar veel van kunt leren. Ik hecht veel waarde aan mijn eigen ervaringen en wat ik er mee kan doen. Waar het voorheen mijn kwetsbaarheid was, is het nu mijn kracht.

GGzEindhoven ontwikkelt veel cursussen en trainingen op het gebied van herstel en ervaringsdeskundigheid. Hier zul je binnenkort ook wat blogs van voorbij zien komen. Deze cursussen verspreiden zich langzaamaan door het hele land, dus zeker de moeite waard om eens te checken of je deze ook bij jou in de buurt kunt volgen.

Ben je nu al nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje op www.deervaringsdeskundige.nl

Liefs,
Nicole
krol~ - Dinsdag 31 juli 2012 15:30
Mooi verhaal! Inspirerend ook.
...lijkt me enkel dat dit in België niet mogelijk is ...
Marieke - Dinsdag 31 juli 2012 18:33
Ik zit in Eindhoven op MWD en wil hierna bij human concern de opleiding volgen voor ervarings deskundige :) ben benieuwd!!
thattgirl - Zondag 5 augustus 2012 13:37
lijkt me echt heel leuk,
en trouwens een mooi verhaal!
Mario - Donderdag 24 januari 2013 21:11
Hoi Nicole,
Ik zit nu in mijn examenjaar van het ROC MZ ervaringsdeskundigen. Ik begrijp je helemaal met wat je allemaal beschrijft. Ik wil nu doorstromen naar de SPH, maar waar ik ook google, kan ik de de combinatie Ervaringsdeskundigheid SPH nergens meer vinden. Is men er mee gestopt? Ik zie wel het volgende: Op vrijdag 1 februari 2013 organiseert het Transitie-experiment “Werk voor Ervaringsdeskundigen” en het Cliëntenbelangenbureau weer een informatiedag over de opleiding Ervaringsdeskundigheid Fontys SPH-5. Deze voorlichting is specifiek gericht op deze opleiding. Als ik op de site van de Fontys ga kijken zie ik nergens iets hierover staan. Heb jij misschien wat info voor mij?

Groet en veel succes.
Gerbera - Dinsdag 14 mei 2013 11:59
Hoi Nicole,

Ik googlede om ervaringen van mensen die de opleiding ervaringsdeskundigen hebben gedaan, jouw verhaal spreekt mij enorm aan, ik hoop komend jaar te kunnen beginnen met de opleiding.

mooi verhaal en succes met je verdere plannen!
Risja - Maandag 18 november 2013 22:56
Hey Nicole, ik vind dat je echt een super mooi verhaal heb. Wat knap dat je Eigen moeilijke ervaringen zo hebt kunnen verwerken. Zou ik er wat meer over mogen vragen?
dorien - Maandag 24 maart 2014 13:29
Ik wil ervaringsdeskundige worden maar waar kan ik de opleiding vinden.
deventerzit vol voor 2014/2015.apeldoorn bestaat niet meer.
HELP
Diede - Dinsdag 29 juli 2014 11:18
Dit zou mij echt super lijken!!!!
Marija - Woensdag 6 juli 2016 09:01
Ik wil heel graag iets met mijn eigen ervaringen, zeker als docent op een middelbare school en ik meer wil kunnen doen voor meiden die ik hetzelfde mee zie maken. Maar, zijn er ook opleidingen/trainingen in de buurt van Amsterdam? Eindhoven is voor mij wel een beetje ver naast werk en gezin.
Stodie - Vrijdag 26 augustus 2016 21:10
Heel heel heel graag zou ik met mijn ervaring met postnatale depressie's en angst mensen helpen beter te worden of om beter om te kunnen gaan met deze vreselijke stoornis/ziekte, maar zeker ook de verwerking ervan..
Natacha - Vrijdag 17 februari 2017 03:04
Ik heb ook een heel zwaar verleden maar dan rond mishandelt worden als kind mentaal fisiek en sexueel, ook altijd gepest geweest, ouders gescheiden (vechtscheiding) door jeugd rechtbank hier en daar geplaatst, waardoor al dat zelfmoordpogingen en nu ik volwassen ben heel jong moeder geworden, kindje bijna kwijt mishandelt door men exman, mijn kinderen mishandelt door hun vader, getuigen van moord op mijn partner door mijn ex, waardoor mijn kinderen geplaatst hier door heel diep in depresie geraakt met als gevolg eetstoornis en heel zware financiele problemen dus ik denk dak zelf ervarings deskundige wil worden rond kinderrechten maar weet echt ni waar starten
Abbas - Zaterdag 6 oktober 2018 07:42
Mooi vind ik. Ik ben nu aan het therapie en later ga ik psychologie studeren.
Ik ben alleen opgegroeid en heel veel heftige dingen meegemaakt en ik wil graag die ervaringen met anderen delen. Oftewel ik iets voor mensen kan betekenen.
Volgens mij het leven is een nummer en je bent een danser. Maar soms door omstandigheden kan je niet goed horen om mee te dansen. En de enige die je moet doen is dat je doorgaat. Sommigen noemen het gek en sommigen kracht, maar je moet aan het einde van de weg heel trots op jezelf zijn. En zeg het maar tegen jezelf
(al met al is het voorbij
Johanna - Maandag 10 mei 2021 20:38
Jeetje, wat een goed verhaal. Ik denk er zelf enorm over na, maar struggle met de gedachte: wanneer ben ik zelf genoeg hersteld?
Hoe heb jij dit aangepakt? Heel dapper dat je bent begonnen terwijl je, als ik het goed begrijp, nog niet helemaal hersteld was. Was je niet bang dat dit een enorme valkuil kon zijn?
Kim Blom - Zondag 19 december 2021 15:22
Ik wil al heel lang ervaringsdeskundiger worden. Ben 18 jaar verslaafd geweest en wil graag andere mensen in Detox bijvoorbeeld willen helpen omdat ik zelf heb ervaren dat het super fijn is als er iemand is die weet hoe je je voelt! inplaats van mensen uit een boekje.
Heb nu een Wajong uitkering maar wil graag onder de mensen komen en me doel bereike in de ervaringsdeskundige! kan iemand mij vertellen wat de wegen zyn kwa opleiding en werken of stage?