Ik weet niet hoe ik moet leven

 

'Hoe gaat het met je?' 'Ja, prima.' De huisarts kijkt me vriendelijk aan terwijl ze mijn bloeddruk meet. Ik glimlach. 'Prima voor een zestigjarige met een zeer ongezonde levenstijl ja, maar zo'n hoge bloeddruk hoort niet bij iemand van vijfentwintig.' Ze kijkt me bedenkelijk aan en ik kijk naar de bloeddrukmeter. 'Soms een beetje benauwd nog, daardoor is het wat hoger waarschijnlijk,' zeg ik. 'Ik weet dat je mij niet van alles gaat vertellen en dat hoeft ook niet, maar praat je wel met je therapeut?' Ik voel me ontzettend schuldig. Jaren van therapie en nog kan ik maar moeilijk over mijn gevoelens praten, zeker bij iemand als de huisarts, terwijl het een aardig mens is. Ik probeer alsnog wat te delen terwijl ze een recept uitschrijft.

Ze legt wat uit over de medicatie waar ik maar half naar luister. Ik zie op het recept iets staan wat eindigt op ''pam'' en weet genoeg. Dit voelt als zoveel stappen terug. Vervolgens geeft ze me een telefoonnummer van de crisisdienst: ''voor de zekerheid''. Het maakt me op de een of andere manier boos. Ik voel me haast gekleineerd, maar als ik erover nadenk is zij niet degene waar ik boos op ben. Ik ben vooral boos op mezelf. Misschien eerder teleurgesteld en we weten allemaal dat dat nog erger is. Boos en teleurgesteld omdat ik opnieuw in deze positie zit. Het voelt op dit moment niet eens meer als een paar stappen terug, het voelt als terug bij af.

Ik weet niet hoe ik moet leven

Als ik 's nachts wakker word, dan kijk ik op mijn telefoon om te zien hoe laat het is. Voorheen vond ik het altijd fijn als ik zag dat het bijvoorbeeld twee uur was. Dan wist ik dat ik nog lekker wat uurtjes kon slapen. Nu maakt het me niet uit hoe laat het is, het is altijd rot. Ik wil niet wakker liggen omdat ik moe ben en niet weer wil piekeren, ik wil niet slapen omdat ik last heb van nachtmerries en ik wil niet slapen omdat ik weet dat ik dan binnen een x aantal uur weer aan een nieuwe dag moet beginnen. Al deze gedachten geven me buikpijn. Ik wil niks. Uiteindelijk neem ik maar zo'n vervelend pammetje en probeer ik toch nog wat te slapen.

De volgende ochtend is er heel even niets aan de hand. Het duurt misschien amper een seconde. Rust. Ik heb echter amper met mijn ogen geknipperd en dan is het weg. Dan ineens voel ik het en weet ik het. Daar is het weer. Dat zware gevoel, alsof iemand een driedubbel-winterdekbed op me heeft gegooid. Een gevoel dat ik helaas maar al te goed ken van een aantal jaar geleden. Een gevoel waarbij het is alsof iemand continu een iets te goed werkend zonwerend rolgordijn voor mijn hoofd houdt waardoor alles donker is, of in ieder geval lijkt.

Het is lang geleden dat ik me zo slecht heb gevoeld en ik had gehoopt dat ik me nooit meer zo hoefde te voelen. Tegelijkertijd is het in de tijd dat het beter met me ging ook altijd een angst gebleven: wat als ik ooit weer zo depressief word? Dat woord, depressief, vind ik overigens nog moeilijk om te gebruiken. De depressie van toen ging gepaard met overdag in bed liggen, me soms met moeite naar een college slepen, mezelf volledig kapot willen maken, geen perspectief meer zien en niet meer verder willen.

De depressie van nu is een groot gevoel van leegte en tegelijkertijd zit ik enorm vol. Soms zo vol dat ik ervan ga kokhalzen en geen hap door mijn keel krijg. Dat laatste komt wellicht ook omdat ik continu bezig ben met happen naar adem. Geen lucht krijgen of telkens veel te snel ademen vreet energie. Ik zit vol met gedachten over het leven, over mijn leven, de toekomst maar ook over pijn, verdriet en gemis, weer leegte dus. Vol. Leeg. Leeg. Vol. Alles of niets. Er zit niets tussenin. Of misschien zit er eigenlijk niets in mij. Ik leef te veel in mijn hoofd.

Ik vraag me af hoe mensen leven. Hoe kan het dat er iedere dag miljoenen mensen wakker worden, opstaan, naar hun werk of school gaan, afspreken met vrienden, sporten, eten, een relatie hebben en dit ritueel vervolgens herhalen. Dag na dag, week na week, maand na maand, jarenlang. Hoe doen mensen het en waarom doen ze het? Hoe gaan anderen om met de leegte van dit bestaan, de nutteloosheid, de eenzaamheid en het gevoel dat dit alles nergens toe leidt? Hoe hebben mensen sociaal contact, hoe gaan ze relaties aan, hoe houden mensen van elkaar en hoe vertrouwen ze elkaar?

Ik heb geen idee. Ik weet niet hoe ik moet leven. Ik begrijp niet hoe andere mensen het op kunnen brengen om een leven te leven en hier nog van te genieten ook. Alles lijkt voor mij een enorme opgave en ik vraag me af of dat komt doordat ik iets ontzettend verkeerd doe, doordat ik me enorm aanstel of doordat er gewoon iets fundamenteel mis met me is. Ik weet alleen dat ik in de kern me diepongelukkig voel en niet in zie voor wie of wat ik leef.

Ik weet niet hoe ik moet leven

Had ik kunnen voorkomen dat ik weer terug zou vallen in dit diepe dal? Als ik terugkijk dan weet ik het eigenlijk niet. Ik voel me al maanden somber maar het gaat meestal vanzelf weer over. Misschien had ik moeten zien dat er iets niet klopte toen ik pas aan het einde van een aflevering van mijn favoriete serie doorhad dat ik dit allemaal allang gezien maar blijkbaar niet opgeslagen had. Of toen muziek luisteren letterlijk pijn ging doen in mijn oren, terwijl het normaal gesproken voor ontspanning en vermaak zorgt. Of toen ik met het oversteken niet naar links en rechts keek en heel even baalde toen ik een auto hard hoorde remmen.

Of ik het nu had kunnen voorkomen of niet, de situatie voelt als falen. Ik heb jaren therapie gehad, ik heb zoveel handvatten meegekregen om om te kunnen gaan met moeilijke momenten en depressieve gevoelens. Ik zou beter moeten weten dan dit en ik zou er alles aan moeten en kunnen doen om dit niet te laten gebeuren. Gek genoeg kan en doe ik al die dingen en gebeurt het toch. Ik vraag mezelf geregeld af waarom maar daar heeft niemand een antwoord op. Ik weet het niet en andere mensen weten het ook niet. Voorlopig probeer ik te leven voor de goede dagen. 

Fotografie: Steven Leonti


Wil jij ook jouw ervaring delen op Proud2Bme? Dat kan. Stuur jouw gastblog (mag ook anoniem) dan naar redactie@proud2Bme.nl

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Itsme - Woensdag 2 november 2016 19:18
Akelig herkenbaar.
Nicole - Woensdag 2 november 2016 19:23
Whooo jeetje heeeel erg herkenbaar!!!!
anoniem - Woensdag 2 november 2016 19:23
Echt heel mooi en knap geschreven, en helaas ook erg herkenbaar. De hele dag piekeren en dan s'avonds niet in slaap komen, zodat je s'ochtends niet uit je bed kan komen van de moeheid. Vaak vraag ik me af waar ik het allemaal voor doe. Het praten en delen van deze gevoelens helpt tijdelijk, maar een echte oplossing heb ik nog niet gevonden.
Anoniem - Woensdag 2 november 2016 19:34
Vréselijk herkenbaar. Dit is precies het gevoel dat ik aan zovelen probeer uit te leggen, maar waar ik de woorden niet voor kon vinden. Dus dank je wel voor deze blog en ik wens je het allerbeste toe, ondanks de duisternis..
Carolien - Woensdag 2 november 2016 19:36
Inderdaad ontzettend herkenbaar... helaas..
Lisette - Woensdag 2 november 2016 19:39
Wow, alsof ik mijn eigen verhaal lees!
Lilly - Woensdag 2 november 2016 19:48
Jup voor mij ook heel erg herkenbaar..
anonkie - Woensdag 2 november 2016 20:03
Herkenbaar zou ikzelf geschreven kunnen hebben alles lijkt op mijn leven in dit verhaal
Evy - Woensdag 2 november 2016 20:12
Ach meis... dit is de somberheid die praat. Dit is niet je normale ik. Ik herken het. Drie jaar geleden lag ik ook zo somber in mijn bed. Zelfvernietigende gedachten en gewoon niks meer willen. Eigenlijk alleen maar willen dat het stopt. Dat nare, zware, logge gevoel weg hebben. Een goede vriendin van me (die zelf al eens een depressie had meegemaakt) vertelde me, dat hoe rot, naar, klote het nu ook is, het gaat weer weg. Misschien niet snel, maar het blijft niet altijd zo zwart. Het is niet jouw schuld. De tijd lijkt tergend langzaam te gaan als je somber bent. Het zijn stroperige lange dagen, die je elke dag weer stuk moet slaan. Maar ik wil je zeggen (net als die vriendin toen tegen mij zei) ooit stopt dit gevoel weer. En ook al ken ik je niet. Ik denk aan je.
MJLove - Woensdag 2 november 2016 20:16
Pijnlijk herkenbaar, helaas.
Knap hoe je het zo duidelijk kan verwoorden. Hou vol
Anoniem - Woensdag 2 november 2016 20:19
Wouw. Het doet zeer om te lezen, maar ik ben onwijs dankbaar dat jij onder woorden hebt weten te brengen wat ik steeds probeer te zeggen. En het hier hebt durven delen, wat een lef! Dankjewel.

Vooral dit stukje is heel herkenbaar: Ik weet niet hoe ik moet leven. Ik begrijp niet hoe andere mensen het op kunnen brengen om een leven te leven en hier nog van te genieten ook. Alles lijkt voor mij een enorme opgave en ik vraag me af of dat komt doordat ik iets ontzettend verkeerd doe, doordat ik me enorm aanstel of doordat er gewoon iets fundamenteel mis met me is.

Die drie opties lijken de enige te zijn en het betekent allemaal dat het mijn schuld is. Al thans, ik weet dat anderen dat niet zo zien en ik over anderen ook niet zo oordeel, en toch kom ik niet van dat schuldgevoel af. Ik doe zo mijn best om 'normaal' te functioneren, het mislukt steeds weer en ik voel me er nog schuldig over zo. Maar hoe lullig ook, ik ben blij dat ik niet de enige ben. Nogmaals: dankjewel.
Ann - Woensdag 2 november 2016 21:27
Aan get einde van dit verhaal.zit k gewoon te janken, zo mega herkenbaar dit!! K was zelf de vorige winter heel depressief, het leek even beter te gaan, maar helaas enkele maanden terug ging het weer mis....en zit k weer in die zwarte leegte die toch vol lijkt door mn gedachten.....
Ann - Woensdag 2 november 2016 21:27
Aan get einde van dit verhaal.zit k gewoon te janken, zo mega herkenbaar dit!! K was zelf de vorige winter heel depressief, het leek even beter te gaan, maar helaas enkele maanden terug ging het weer mis....en zit k weer in die zwarte leegte die toch vol lijkt door mn gedachten.....
Antoine - Woensdag 22 augustus 2018 18:01
je kan er controle over hebben, het is een soort van de zwarte leegte of mensen, en je gedachten of niets. Als dit helpt heb ik het niet voor niets geschreven!
Doeg.
Maddy - Woensdag 2 november 2016 21:35
Ook herkenbaar zou t zelf kunnen schrijven
Sanne - Woensdag 2 november 2016 21:39
Jeetje wat onzettend puur, rauw en eerlijk geschreven.. Respect daarvoor.. Herkenbaar...
Danique - Woensdag 2 november 2016 22:19
Soms denk ik bij mezelf inderdaad wat je beschrijfd over Werk opstaan alles en nog wat en dan denk ik van ik leef aleen maaf OM het andere mensen naar hun zin te maken.
Rilana - Donderdag 3 november 2016 01:30
Ik voel je pijn bij het lezen van je blog... een hele dikke knuffel voor jou!
Wendy - Donderdag 3 november 2016 12:02
bedankt voor het delen, dat je je gevoelens die ook ik elke dag ervaar zo direct kan omschrijven. een stukje bewustwording en ik vraag me soms of misschien is de reden waarom niet zo belangrijk. een dikke knuffel vanuit hier. Iets wat ik mijzelf probeer te herhalen is ondanks een terugval blijf ik in beweging soms met babystapjes soms met stapjes terug en soms met een dag in bed liggen. en dat is oke. zolang ik mij maar bewust ben van hetgeen dat ik voel en daar heb jij mij bij geholpen met het delen van jouw verhaal. dank je wel!!
Mirjam - Donderdag 3 november 2016 13:31
Tja, wat moet ik schrijven.... Bedankt voor de blog. Net als zovelen hier zeggen is het zo ontzettend herkenbaar, helaas. Na een psychose ben ik in een depressie geschoten en zit er nog steeds middenin. Ik heb met tranen je blog gelezen omdat het zo pijnlijk herkenbaar is. Ik weet ook niet hoe ik leven moet. Hoe andere mensen dat wel voor elkaar krijgen. Het zijn precies de dingen die ik ook denk. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben. Het ga je goed, we hopen er maar op dat ook voor ons weer betere tijden komen....
Deniz - Donderdag 3 november 2016 17:56
Wat naar dat het voor zovelen herkenbaar is .. eigenlijk.. is dit het leven voor zovelen?
Antje - Donderdag 3 november 2016 18:06
Wat knap hoe je dit beschreven hebt! Helaas geldt dit verhaal ook voor mij... Ik zie soms niet meer het nut van het leven en dan wens ik op die momenten dat ik er niet meer wil zijn..
Asyr Sei'Lar - Donderdag 3 november 2016 20:01
Pijnlijk herkenbaar. Ik had dit zelf kunnen schrijven. Bij de zin

"Of toen ik met het oversteken niet naar links en rechts keek en heel even baalde toen ik een auto hard hoorde remmen"

..kon ik het niet droog houden. Ik ken dat gevoel, zo erg. Ook ik kan mensen om mij heen niet begrijpen.Hoe ze leven, wat ze doen. Hoe ze het kunnen opbrengen. Ik voel me zo vreselijk somber en alleen als er anderen om mij heen zijn dat ik er niet tegen kan als ik in gezelschap ben. Ik sta op de bodem van een ravijn en heb geen flauw benul hoe ik omhoog moet klimmen.
liza - Vrijdag 4 november 2016 14:52
Herkenbaar en dat is confronterend.
tweewieler - Vrijdag 4 november 2016 16:59
Jeetje wat herkenbaar. Dat vraag ik me zo vaak af, hoe andere mensen dat allemaal zonder moeite doen. Waarom kan ik dat niet?
Chantal - Vrijdag 4 november 2016 17:53
Zo herkenbaar. Helaas. Ik heb praktisch mijn leven weer op de rit. Maar ik voel me sinds 2 weken weer wegglijden.
Weer! Om moedeloos van te worden.
Anna - Zondag 6 november 2016 20:33
Heel herkenbaar. Tranen in mijn ogen. Ik ben chronisch depressief, waardoor ik soms betere periodes heb, maar ook diep kan terugzakken in een depressie. Momenteel voel ik mij weer wegglijden en probeer er alles aan te doen (voor zover mijn energielevel dat toelaat) om het niet erger te laten worden. Het maakt me soms ook zo boos, omdat ik voor mijn gevoel niet in staat ben echt te leven, of iets leuks te beleven, of dat het me belemmert om dingen af te maken omdat ik ineens gewoon niet meer kan. Het is lastig positief te blijven of perspectief te zien, zelfs in de betere perioden, omdat ik bijna met zekerheid weet dat ik vroeg of laat weer zo'n depressie zal beleven.
Mira - Vrijdag 18 november 2016 23:48
Precies dit..
Joan - Zaterdag 4 februari 2017 19:36
Heel mooi verwoord!
En zo herkenbaar !!!
Eric - Zaterdag 30 september 2017 13:58
Ik heb hetzelfde al heb ik wel steeds plannen en energie en geloof dat ik het vanaf nu anders ga doen maar dat gevoel komt steeds terug. Ik zorg er meestal voor dat ik in de ellende terechtkom, zodat ik een excuus heb om te leven zoals ik leef.
Zodra er niets aan de hand is kan ik mensen en ook mezelf niet meer uitleggen waarom ik niet gewoon ga leven en dat frustreert enorm dus creëer ik meestal weer een nieuw (financieel) probleem.
Jessica - Maandag 23 juli 2018 23:04
Lieve lieve Sascha,

ik weet niet of je dit bericht nog zal zien, maar weet je, ik wil je nu zo graag vertellen hoe mooi het leven wel niet is en wat er allemaal nog te ontdekken valt wat echt zo is, maar dat doe ik liever niet nu, omdat je dat misschien niet wil horen. Het enige wat ik je wil zeggen is dat kleine sprankje hoop die maar eens in de zoveel tijd tussen dat zwarte gat tevoorschijn komt (ja dat), hoe je daar met alle macht aan vast. Het word beter, al is het maar een minuscuul beetje. Doodgaan doen we allemaal, maar hoe je leeft bepaald wie je bent. Leef voor andere maar ook voor jezelf. Het leven is kort en god is en blijft er altijd voor je al lijkt het niet zo.