Ik voel me niet veilig

 

Op Facebook zie ik de hele dag foto's en video's voorbij komen met nieuwsberichten over terrorisme, paniek, angst, pijn, dreiging en verlies. Uit automatisme, interesse en wellicht soms deels uit nieuwsgierigheid klik ik de berichten stuk voor stuk aan. Ik zie beelden van mensen, net als ik, uit het land waar we normaal gesproken altijd grappen over maken. Ineens is het moment daar dat we geen grappen meer kunnen maken over België. Het is serieus, pure ernst. Ik kan mijn ogen er niet voor sluiten en dat wil ik ook niet. Tegelijkertijd zou ik willen dat het allemaal een nare droom was. Wat bij onze buren kan gebeuren, kan ook hier gebeuren. Die kans lijkt met de dag groter te worden. Ik klik de nieuwsberichten weg en besef me dat ik deze week weer naar een druk treinstation moet. Het is echt en ik ben bang. Ben ik wel veilig?

Een moeilijke vraag waar ik niet zo 1,2,3 een eenvoudig antwoord op kan geven. Misschien moet ik de vraag anders formuleren: Voel ik me veilig? Na de recente gebeurtenissen in België kan ik daar eenvoudig NEE op antwoorden. Nee, ik voel me niet veilig. Ik ben, net zoals kort na de gebeurtenissen in Parijs, opnieuw bang om naar grote treinstations te gaan, angstig voor een lange en drukke treinrit en moet er niet aan denken om binnenkort af te reizen naar Schiphol of met 1 voet een vliegtuig te betreden. Gelukkig voel ik me niet constant onveilig. Thuis, in de natuur of in mijn auto voel ik me op mijn gemak. Daar kan we weinig gebeuren, toch?

ik

Een naïeve gedachte want ook thuis, in de natuur of in mijn auto kan een heleboel gebeuren. Waarschijnlijk is de kans dat ik bijvoorbeeld verongeluk met mijn auto zelfs vele malen groter dan dat ik verongeluk bij een terroristische aanslag. Toch is mijn angst voor dit laatste vele malen groter. Hoe kan dat? Ik heb hier even over nagedacht en kwam uiteindelijk terecht bij het woord: Controle. Het heeft te maken met het feit dat ik er geen controle over heb en iets tegen mijn zin in me kan worden aangedaan. Rijdend in de auto heb ikzelf het stuur in handen en het idee wél enige controle te hebben.  

Het hebben van een gevoel van veiligheid is enorm belangrijk. Voel je je niet veilig, dan ervaar je stress, angst, onrust en krijg je mogelijk lichamelijke en psychische klachten. Het hebben van controle staat heel nauw naast het hebben van een gevoel van veiligheid. Die gevoelens van veiligheid hebben op hun beurt weer een hele belangrijke rol bij een eetstoornis. Toen ik 16 jaar was voelde ik me op een bepaalde manier onveilig. Ik had het idee geen controle te hebben over mijn leven. Mijn ouders gingen scheiden, ik werd gepest op school, ik was constant bang slechte cijfers te halen en was onzeker over mijzelf als persoon. Alles voelde onzeker en ik wist niet hoe de touwtjes in handen te nemen.

Het gevolg? Ik zocht die controle ergens anders en richtte me op mijn eten. Vanaf dat moment zou IK en niemand anders, bepalen wat en hoeveel ik at. Dit gaf me een veilig gevoel. Ik had weer ergens de controle over. Niemand kon dat van me afpakken of daar invloed op uitoefenen. Het voelde goed. Op ieder moment van de dag, als ik gepest werd of als het thuis niet fijn was kon ik vluchten naar mijn gedachten rondom het eten, rondom mijn gewicht. Dat was mijn geheim, dat was mijn veilige plek waar ik de touwtjes in handen had. 

Nu ben ik volwassen en heb ik geen eetstoornis meer. Ik heb geen zelfverzonnen vluchtroutes als ik me onveilig voel, enkel de realiteit. Ik heb dat wat er is, dat wat er om me heen bestaat en dat is meer dan ik me ooit voor mogelijk had gehouden. De afgelopen maanden heb ik me om verschillende redenen regelmatig onzeker, angstig en onveilig gevoeld. Vroeger had ik geen idee hoe hiermee om te gaan en vluchtte ik in destructief en eetgestoord gedrag. Nu besef ik me meer dan ooit wat de waarde is van mensen om je heen. Altijd wilde ik alles zelf oplossen, sterk en stoer zijn en vond ik huilen bij anderen zwakte. Dat voelde onveilig, alsof ik de controle kwijt was over mijn leven. Het tegenovergestelde is waarheid.

liefde

Hoe meer ik mijzelf laat zien, hoe kwetsbaarder ik mijzelf opstel, hoe meer steun en warmte ik ervaar in mijn omgeving, hoe veiliger ik me voel. Juist het loslaten van de controle geeft me dat gevoel van veiligheid. Juist het loslaten van de controle over mijn emoties en het er gewoon laten zijn, stelt me in staat om écht met mensen in contact te komen. Het geeft me tegelijkertijd een gevoel van kracht. Ik durf immers te zijn wie ik ben, verberg mijzelf niet langer achter die glimlach en kan praten over wat ik moeilijk vind. Enkel het delen van mijn angsten, maakt me al minder angstig. 

Ik kan niet over alles controle hebben en hoe meer ik die probeer te krijgen, hoe moeilijker ik het mezelf maak. Controle uitoefenen kan iets dwingends in zich hebben en iets dat ver van je hart verwijderd staat. Loslaten is heel moeilijk en op vele gebieden nog steeds een enorme uitdaging voor mij, maar wel iets waar ik iedere dag een stapje verder in kom.

Ik bewandel mijn leven met de kennis dat niemand helemaal veilig is, dat niemand de volledige controle heeft, ook ik niet. Iedere dag kan ik nieuwe dingen tegenkomen, me laten verrassen door bijzondere mensen om mij heen. Iedere dag heb ik de kans om te ervaren, te genieten en er gewoon te zijn. Misschien morgen voor het laatst, misschien over een paar jaar, misschien pas als ik 80 ben. Niemand weet het en niemand heeft er werkelijk de controle over.

vrij

Binnenkort ga ik met de trein en misschien zwaai ik later die week iemand uit op Schiphol. Twee locaties waar ik angstig voor ben. Er kan vanalles gebeuren, maar ik heb er geen controle over. Ik kan dag in dag uit leven in angst, maar kan deze ook uitspreken en vervolgens voor een deel naast me neerleggen. Dat geeft me rust en bovenal vrijheid om te leven. Die vrijheid is naast liefde het meest kostbare goed dat een mens kan bezitten en dat moet ik mezelf of een ander niet laten afpakken.  

Liefs, Scarlet ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Karin - Woensdag 23 maart 2016 14:02
dankjewel voor dit ♥
*** - Woensdag 23 maart 2016 14:03
Ik woon in België. Voel ik me 100% veilig? Nee. Ga ik me laten beperken door die angst? Nee. Want als er één ding is dat ik in al die jaren heb geleerd, is het dat vermijden uit angst niets oplost en we soms moeten focussen op krachten en mooie dingen in moeilijke periodes en ons zeker niet mogen afzonderen.
DragonFly1991 - Woensdag 23 maart 2016 14:04
Ik kan niet omschrijven hoe mooi ik deze blog vind.
De angst die je omschrijft.. Die velen anderen ook voelen..
De angst die ik voelde toen mijn trein gisteren doorzocht werd en iemand met "verdacht" gedrag werd opgepakt..
Ik denk dat we allemaal nu vooral moeten blijven praten.

Vooral het laatste stukje is onbeschrijfelijk mooi
**c-line** - Woensdag 23 maart 2016 14:34
Bedankt voor deze mooie blog!
Butterfly99 - Woensdag 23 maart 2016 15:01
Bedankt voor de blog, Scarlet!

Ik woon vlakbij de plek waar de aanslagen gebeurden. We mochten niet meer buiten, zaten vast. Ik laat me niet doen, maar de angst is enorm.
N. - Woensdag 23 maart 2016 15:29
dankjewel voor deze mooie blog Scarlet, je bent zo open en eerlijk.
Channah - Woensdag 23 maart 2016 15:37
Dankje! echt een goede blog op het goede moment!
x
-x- - Woensdag 23 maart 2016 15:38
Hele mooie blog geschreven weer! Dankjewel xx
Jimmy - Woensdag 23 maart 2016 15:48
Ik voel me nooit veilig. Voor terroristen ben ik niet zo bang. Voor andere dingen des te meer.

Toch kan ik me wel voorstellen dat mensen in Nederland angstig zijn, want volgens mij is het niet langer de vraag óf er hier een aanslag gaat komen. We zullen zien...
xMekirin - Woensdag 23 maart 2016 16:14
Deze blog is inderdaad voor veel mensen echt herkenbaar. Ook voor mij wel.
Maar ondanks dat, ben ik eigenlijk niet bang. Het risico op een aanslag is nu groter, dat klopt. Maar mijn gedachte gaat nu meer van, als er een aanslag komt en ik zit daartussen, ontkom ik daar ook niet aan. Maar zolang dat niet gebeurt, ga ik nog redelijk ontspannen door het leven. Want ook al kom ik om in een aanslag, mijn familie heeft als laatste herinnering dan nog dat ik gewoon ontspannen en mezelf was. En voor mijn familie lijkt me dat dan nog enigszins troostend.
marleen - Woensdag 23 maart 2016 17:45
ja dat hadden we hier in belgie dus ook na Londen en Parijs: als het in onze buurlanden kan kan het hier ook.
En het maakt me echt nijdig als ik zie dat politici zich er ogenschijnlijk al op hadden voorbereid dat het zou gebeuren. NU gaan ze alles extreem beginnen controleren. Maar nu is het te laat voor de mensen die gisteren (niet)overleefd hebben.
Ik ben bang, ja. Mag het? Iedereen die zit te zeggen 'je mag niet bang zijn, dat is net wat ze willen' en 'het leven gaat voort' enzovoort, kan voor mijn part even de boom in. Een van mijn vriendinnen zat in het metrostel dat ontploft is. En dan kunnen ze nog duizend keer zeggen dat ze 'safe' is en 'ongedeerd', ik weet hoe moeilijk het is om je ooit nog veilig te voelen als je geweld van dichtbij hebt meegemaakt. En nee ik ben dus niet gerustgesteld met enkel het weten dat ze ''veilig' thuis is'. Al die mensen die dit hebben meegemaakt, gaan moeten leren leven met een onveiligheidsgevoel. En dat is hoe je het ook draait of keert inboeten aan levenskwaliteit.
Ja, ik ga maandag nog naar Brussel. Omdat mijn beste vriendin daar woont en ik niet wil dat Brussel geisoleerd geraakt van de rest van de wereld gewoon omdat niemand er meer durft te komen. Maar ja, het zal moeilijk zijn , en ik zal in elk trein-en metrostation extra op mijn hoede zijn. Omdat ik nu eenmaal zo in mekaar zit.
Anne 93 - Woensdag 23 maart 2016 17:48
Dankjewel voor deze waardevolle blog!
Rianne - Woensdag 23 maart 2016 18:09
Bedankt voor de waardevolle en mooie blog!
Eef - Woensdag 23 maart 2016 18:11
@marleen, ja ik snap dat je bang bent en het is erg vervelend dat iedereen zegt dat je niet bang moet zijn omdat dat precies is wat terroristen willen. Je gevoel moet je echt niet wegdrukken, dan blijft het je achtervolgen. Het lijkt me goed om erbij stil te staan, maar laat je niet leiden door angst. Angst is in vele gevallen geen goede raadgever.

Ik voel mijzelf eigenlijk niet bang, ik woon op een oninteresante locatie en hoef bijna nooit via een centraal station naar mijn studie locatie. Ook ga ik bijna nooit naar Amsterdam of Rotterdam omdat steden mij niet echt interesseren en ik er niks te zoeken heb. Desalniettemin ben ik wel erg verdrietig en boos om de hele situatie. Op de terroristen zelf, maar ook de politiek eromheen. Het onderwerp is te complex om hier uit te lichten, maar het raakt mij diep hoe veel mensen in het westen denken over vluchtelingen en vaak alleen nadenken over de situatie hier en dat deze mensen gelukszoekers zijn (ja, nou en?! jij toch ook?). Natuurlijk is wat hier gebeurt geen kattenpis, maar in het midden-oosten, en eigelijk op zoveel meer plekken in de wereld, is er altijd dreiging en is de kans om dood te gaan 10x zo hoog als hier. Afrika staat bol van oorlogsconflicten en veel mensen hebben hier niet genoeg te eten, in Azie is ook de levenstanddaard vaak nog erg laag waardoor mensen vroegtijdig overlijden door tekorten. In zuid-Amerika hetzelfde, maar ook in Amerika is zelfs de kans om om te komen door geweld veel hoger dan hier (wapens worden toegestaan) en leven er heel veel mensen in armoede zonder zicht op hulp (geen verzorgingsstaat). Ik denk dat deze gedachten mij ook voor alsnog toe kunnen weerhouden van dat angstige gevoel; ik besef mij hoe goed ik het hier heb.

Ik zeg niet dat niemand zich angstig, boos en verdrietig mag voelen om wat hier gebeurt (die boosheid en het verdriet voel ik ook), maar gelukkig leven we in Europa waar onze veiligheid ondanks de recente gebeurtenissen nog steeds erg hoog ligt in tegenstelling tot veel andere gebieden. Ik denk wel dat het minste wat we kunnen doen is andere mensen een veilige plek bieden. Ja dat kost ons geld, en ruimte, maar het zorgt ervoor dat deze terroristische groep wel weer minder mensen heeft om over te regeren. Bovendien is Europa ook verantwoordelijk voor veel ellende in de wereld (koloniale geschiedenis, maar ook door hedendaagse consumptiepatronen in het westen) en met name de US voor (extra) ellende in het Midden-Oosten.

Mooie blog overigens, Scarlet. Bedankt.
Lisa - Woensdag 23 maart 2016 19:04
Ik kom ook uit België en ga in Antwerpen naar school. Ik loop altijd langs de mannen in hun uniform, dit is voor mij al een gewoonte geworden. Ik voel me ook niet 100% veilig maar ga me ook niet verstoppen binnen uit schrik. Mijn school is nabij het Centraal station waar er ook extra beveiliging was, maar dat houd me niet tegen om mijn dagelijkse activiteiten daar stop te zetten. Je kan even goed van de trap vallen en je nek breken, dan ben je ook dood om het grof te zeggen. Ook zijn er zoveel andere landen waar dit dagelijks gebeurd, dat is ook erg! Maar ik ga gewoon verder leven zoals ik bezig was en ga me zeker niet verstoppen. Er kan je nog zoveel andere dingen overkomen..
xxx - Woensdag 23 maart 2016 19:26
Ik ben het grotendeels eens met bovenstaande reacties. Ik woon ook in België en betreur het dat de media vaak de oppervlakkige kant van de zaak belicht. Altijd maar op zoek naar een schuldige, zo vermoeiend... Altijd maar elk detail belichten en zo zelfs het onderzoek in gevaar brengen... Een soort van sensatiezucht waar ik niet goed tegen kan. Al die verschillende meningen. En ja, het gebeurde dichter bij mij thuis en was zo onrechtvaardig. Maar dit is meer dan België, dit gaat ook over landen die al jaren in oorlog zijn. Mensen die al jaren in angst moeten leven. Ik ben zelf persoonlijk niet zo bang. Rationeel bekeken is de kans heel klein dat je sterft door een bomaanslag. Aan de andere kant, het komt nu wel heel dichtbij. Maar ik heb zelf misschien niet genoeg levenslust om echt heel bang te zijn voor deze zaken. Het brengt me in verwarring, wat zou ik doen in zo'n situatie? Onvoorspelbaar denk ik. En inderdaad, het tegenovergestelde van controle...
Ik hoop gewoon zo hard dat gezond verstand en liefde het wint van haat. Dat terreur ons niet doet twijfelen aan onze medemensen. Meer nog, aan onszelf. Ik geloof erin. Niet alleen wat betreft België. De wereld in het algemeen. En de wereld begint bij onszelf.
cynthia - Woensdag 23 maart 2016 20:08
Leren mee leven is het enige wat we nog kunnen..Bedankt voor deze blog! Het is idd vreelijk wel allmaal geworden..
Naduah - Woensdag 23 maart 2016 20:36
WoW, mooi geschreven Scarlet! Ik woon ik België, dichtbij Brussel, eng hoe dit kon gebeuren. Angst die me voortdurend overvalt. En ja, ook ik kan toegeven aan deze angst, nier naar school gaan of geen leuke dingen meer plannen. Maar dat is niet wat leven is! Dankjewel voor je moedige woorden! Dit helpt me om de controle over dat monster ook wat losser te laten... Xxx knuffel
Naduah - Woensdag 23 maart 2016 20:36
WoW, mooi geschreven Scarlet! Ik woon ik België, dichtbij Brussel, eng hoe dit kon gebeuren. Angst die me voortdurend overvalt. En ja, ook ik kan toegeven aan deze angst, nier naar school gaan of geen leuke dingen meer plannen. Maar dat is niet wat leven is! Dankjewel voor je moedige woorden! Dit helpt me om de controle over dat monster ook wat losser te laten... Xxx knuffel
M. - Woensdag 23 maart 2016 21:45
Zo herkenbaar, Scarlet.
Ik weet al heel lang dat veiligheid een illusie is.
Gisteren dacht ik: Als je toch nooit helemaal veilig kunt zijn, is het dan niet beter te leven met je armen wagenwijd open? Wat gebeurt, gebeurt. Maar niks is zo erg als de voortdurende angst ervoor.

Ik ben er nog niet over uit. Ik dans nog met de angst.
xirisjeexx - Woensdag 23 maart 2016 21:50
Hele mooie blog!

Ik ben ook best erg bang maar ik blijf zeker niet binnen zitten omdat er wat kan gebeuren. De kans is nog groter dat ik in het verkeer verongelukte dan bij een terroristische aanslag probeer ik maar te denken.
xirisjeexx - Woensdag 23 maart 2016 21:50
Hele mooie blog!

Ik ben ook best erg bang maar ik blijf zeker niet binnen zitten omdat er wat kan gebeuren. De kans is nog groter dat ik in het verkeer verongelukte dan bij een terroristische aanslag probeer ik maar te denken.
Los - Donderdag 24 maart 2016 00:02
Dankjewel Eefje voor je woorden. Ik sluit me er bij aan. En kunnen wel dan alsjeblieft ook toevoegen dat we de angst voor onze medemens kunne overbruggen. Dat we nu meer dan ooit de mensen 'aan de andere kant' moeten leren kennen. Bruggen bouwen. Wat mij nog meer angst aanjaagt dan dit soort aanslagen, is het enorme succes van extreem rechts. Misschien is het een overgebruikt cliché, maar ik begin meer en meer te begrijpen hoe Hitler aan de macht heeft kunnen komen. En ik kan alleen maar hopen dat we op tijd leren van de geschiedenis dit maal.

De huidige problemen zijn complex, en het gaat veel verder dan terrorisme alleen. Hulpbronnen raken schaars, en mensen voelen dat, zeker in kwetsbare gebieden. De overlevingsdrang die dat oproept, werkt als katalysator voor al dit soort conflicten. Maar geweld is een uitzichtloze weg, en geweldloos handelen is mogelijk in elke, elke situatie.

Ik vrees het meeste de angst die uitgroeit in haat. De oplossing is moeilijk maar eenvoudig: bruggen bouwen. Ons 'rijke zorgeloze leventje' bestaat niet buiten de context van wereldpolitiek. Dus laten weten verder kijken dan ons hier wel of niet veilig voelen in de trein. Laten we doen wat de tijd van ons vraagt, en bouwen aan duurzame vrede.
Marijn - Donderdag 24 maart 2016 00:29
Ik voel me al een aantal jaren onveilig. Ik vermijd spitsuren als ik naar A'dam of Den Haag reis.
M. - Donderdag 24 maart 2016 06:30
Mooie woorden Los.
Milou - Donderdag 24 maart 2016 20:15
Wauw komt binnen en zo herkenbaar