Ik houd een Pyjama dag

 

Een tijdje geleden nam ik jullie in een vlog mee tijdens een dagje niksen. Iets wat voor mij lang geleden was, omdat mijn weken en vooral weekenden altijd (per ongeluk) helemaal volgestampt worden met leuke dingen. Dat is natuurlijk ook gewoon super leuk en dat doe ik helemaal zelf, maar pyjama dagen kunnen net zo leuk en net zo goed voor je zijn. Ik ben ongetwijfeld niet de enige die hier óf nooit aan toe komt, óf het moeilijk vindt om die tijd te nemen voor jezelf. Om de tijd te nemen om niets te doen, maar ook dat kun je leren. Hoogste tijd dus om dat wat vaker in te plannen en daar zo optimaal mogelijk gebruik van te maken.

Het voelt misschien wat tegenstrijdig. Er is een hele wereld buiten waar jij aan mee zou moeten doen, zo veel kansen en zo veel dingen die je anders misschien zou missen. Het kan soms zo onwennig voelen om er dan juist voor te kiezen om even niets te doen. Hoe hard we ook roepen dat we weten dat het goed voor ons is, toch kan er op zulke dagen een stemmetje om de hoek komen dat ons verteld dat het best nutteloos is dat we de hele dag op de bank zitten en dat we niets hebben bereikt als we de hele dag in pyjama rondlopen. Daarnaast waren dit soort dagen juist de dagen waarop er ruimte ontstond voor gedachten, die door een drukke planning vaak geen tijd hadden om naar boven te komen.

De dagen dat er rust was en dat ik de tijd had voor mijzelf, waren uiteindelijk de meest ellendige dagen. Die tijd die ik eigenlijk had genomen om bij te komen en misschien lekker te rommelen in mijn huis, werd uiteindelijk gevuld met negatieve gedachten en een hoop paniek. Nu had ik de hele dag de tijd om naar mijzelf te kijken, aan mijzelf te plukken en vooral: om de hele dag te piekeren over het eten. Er was geen structuur, geen planning, dus ook het eten werd een rommeltje. Aan het einde van die dag voelde ik mij vaak slechter over mijzelf en stapte ik vol walging, veel te vroeg, weer terug in bed. Die dagen probeerde ik te vermijden en het is best oké om die structuur te blijven volgen als dat jou helpt. De valkuil is misschien dat je uiteindelijk jarenlang door blijft rennen, zonder dat je die pyjamadag weer eens eens uitprobeert. Je hebt die negatieve ervaring met deze dag netjes uit kunnen sluiten, maar je hebt jezelf ook niet meer de kans gegeven om daar een positieve ervaring van te maken. Ook daar mag je weer eens de tijd voor nemen.

♥ Plan iets in waar je naar uitkijkt 
Iets wat alleen op deze dag kan en dat mag alles zijn. Hou je ervan om uitgebreid in bed te ontbijten, zoals ik, ga daar dan voor! Doe de dag van te voren uitgebreid boodschappen en verwen jezelf lekker na het wakker worden. Het kan natuurlijk van alles zijn, maar het belangrijkste is dat jij er blij van wordt. Een film die je al heel lang wilt kijken maar ‘s avonds steeds te moe voor bent. Dat boek waar je in wilt beginnen of misschien wil je wel heel ingewikkeld recept uitproberen maar je heb je geen zin in de tijdsdruk die dat met zich mee kan brengen. Alles kan en alles mag vandaag. Het is wel het meest relaxt als je het bij één ding houdt. Natuurlijk mag je die dag volproppen met alles wat jij leuk vindt, maar op zich is dat nooit wat mijn moeder bedoelde met het fenomeen pyjamadag. 

♥ Verleg je focus
Misschien zit het verschil hem ook juist in het verleggen van de focus. De focus die eerst naar je uiterlijk ging, om die te verplaatsen naar je innerlijk. Persoonlijk kom ik het beste uit zo’n luier dag als ik mij geprikkeld en geïnspireerd voel, door bijvoorbeeld documentaires te kijken of een boek te lezen. Soms vind ik het ook fijn om zelf wat te schrijven en mijn hoofd echt leeg te maken. Aan de andere kant kan het ook helpen als ik juist even helemaal uit mag staan en mijn verstand op nul kan zetten. Door bijvoorbeeld fijne films te kijken, koekjes te bakken of mij juist even te vervelen. Ook daarvan kan ik op een hele andere manier opladen en uitrusten. Die ruimte die op zo’n dag vrijkomt zorgt er vaak voor dat ik de nieuwe week weer extra gemotiveerd kan beginnen.

♥ Durf je te vervelen
Vervelen kan soms voelen als iets wat niet goed is, als het ware een soort uitnodiging voor negatieve gevoelens en gedachten. Vervelen is natuurlijk ook niet echt meer iets wat tegenwoordig op je pad komt. Vervelen hoeft niet meer, er is altijd zo veel aan de hand en met je smartphone in je zak ben je eigenlijk nooit meer echt alleen. We zullen het moeten opzoeken, juist omdat het je helpt om verder te ontwikkelen. Er is geen ander moment waarbij je alleen maar bent wie je bent, dan wanneer je je verveelt. Ja, dat is soms confronterend en kan je onrustig maken, maar er bestaat eigenlijk geen rustiger moment dat dit. Geen ander moment waarop je zo op jezelf aangewezen bent, wat hieruit voortkomt kan jou vaak alleen maar ten goede komen en jouw kracht geven voor de momenten waarop je juist afleiding hebt. Je hebt het met jezelf overleeft, dus laat de rest maar komen.

Alles kan en alles mag. Geef jezelf te tijd om dingen uit te proberen en uit te zoeken wat voor jouw werkt. Hoe jouw ideale pyjama eruit ziet en hoe jij hier zo optimaal mogelijk gebruik van kan maken. Het belangrijkste is denk ik om deze dag zo blanko mogelijk te houden en te luisteren naar waar jij op dat moment zin in hebt. Kijken wat er op je pad komt en dat op je af durven laten komen. In pyjama dan.

 

Las jij wel eens een pyjama dag in?

Fotografie: bruce mars

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 13 april 2019 13:06
Ik heb elke dag pyjama dag als ik thuis ben haha
Em - Zaterdag 13 april 2019 13:43
Nu ik gestopt ben met school en volledig voor herstel en mezelf gekozen heb, heb ik zowat elke dag een pyjama dag.
Gwn omdat ik dat veel fijner vind.
Zodra ik dan wel de deur uit moet dan kleed ik me gwn ff snel om maar het liefst zou ik nog in pyjama gaan šŸ˜…šŸ˜‰
Dragonfly1991 - Zaterdag 13 april 2019 14:06
Heel soms met m'n dochter :). Filmpjes kijken, wat lekkers erbij en papa pizza laten maken. Heerlijk.
Blue - Zaterdag 13 april 2019 14:16
Toevallig heb ik er voor morgen een gepland
Saskia - Zaterdag 13 april 2019 17:27
Ik vind pyjama dagen heeerlijk! Ik heb daar af en toe echt behoefte aan. En geniet er dan ook echt van. Lekker uitslapen, rustig aandoen, uitgebreid ontbijten en series kijken!
Ik verveel me echt nooit, heb altijd wel wat te doen. Het gevaar van pyjama dagen is voor mij wel dat ze eetbuien uit kunnen lokken door gebrek aan structuur.
Nadine - Zaterdag 13 april 2019 18:03
In een drukke periode vind ik een pyjamadag heerlijk!
Als mijn leven een beetje stil ligt, word ik nog radelozer van.
I. - Zaterdag 13 april 2019 18:07
Hele mooie en herkenbare blog. Toevallig nog laatst met mijn therapeut over gehad.
Floor - Zaterdag 13 april 2019 19:23
Ik denk bij een pyjama dag aan de periode dat ik depressief en erg ongelukkig was. Toen liep ik ook in pyjama. Nu ik me weer goed voel loop ik nooit meer overdag in pyjama en die behoefte heb ik ook totaal niet. Maar als iemand dit wel fijn vind ook helemaal prima natuurlijk!
P - Zaterdag 13 april 2019 21:25
Goeie blog op het (voor mij) goede moment. Meteen maar inplannen dus... voor morgen :D Het is al een tijd geleden dat ik de innerlijke rust had om zo'n dag te kunnen doen. Een dag waarop er niks moet en van alles mag.
Eigenlijk zou er een landelijke pyjamadag ingevoerd moeten worden en dan bij voorkeur op een werkdag ;) Thuis rond hobbelen en er dan toch voor betaald worden, dat is het lekkerst vrij zijn.
Anna - Zaterdag 13 april 2019 21:59
Ik heb echt een enorme hekel aan pyjamadagen. Niks ergers dan een dag helemaal vrij voor negatieve gedachtes....
britneyangel - Zondag 14 april 2019 10:51
ik vind pyiamadagen ook niet fijn om dan de hele dag in me pyiama rond te lopen want het doet me dan denken aan ziek zijn omdat ik dan altijd in me pyiama loop