Ik heb geen sportlichaam

 

Ik ben te dik, ik ben te dun, ik ben te slap, ik heb geen conditie, ik ben te onhandig, ik ben niet atletisch, ik ben niet lenig genoeg, ik kan dat toch niet. Ik kon wel honderd redenen bedenken om niet aan een bepaalde sport te beginnen. Ik dacht van tevoren al te weten dat ik er niet voor gemaakt was en ik er niet het lichaam of de vaardigheden voor had. Waarom zou ik er dan aan beginnen?

Tijdens een groot gedeelte van mijn leven met een eetstoornis heb ik niet tot nauwelijks gesport. Terwijl het voor de één misschien juist een reden was om calorieën te verbranden, had ik zeker in het begin een hele tijd het idee dat ik het toch niet kon en er dan ook maar niet aan moest beginnen. Ik zou mezelf vast voor gek zetten, of iedereen zou zien dat ik iets niet goed kon. Nee, zelfs mijn eetstoornis kon mij niet direct zover krijgen om weer aan een sport te beginnen.


Bron foto

Nu is het hebben een eetstoornis en simpelweg calorieën willen verbranden nooit een goede reden om te sporten, maar ik wilde even een beeld schetsen van wat sporten voor mij betekende en hoe ik er op dat moment in stond. Ga voordat je begint met sporten altijd goed na waarom je dat gaat doet. Ik vind sporten echt onwijs leuk, dat heb ik altijd al gedaan. Het geeft me een goed gevoel, houdt me fit, daagt me uit en het zorgt voor sociale contacten en nieuwe vrienden.

Als kind al was ik altijd in de weer met sporten. Ik was niet per se heel goed, maar beleefde er veel plezier aan. Ik zat op turnen, zwemmen, paardrijden en atletiek. Toen al wilde ik het liefst nog 10 sporten erbij doen, omdat ik het gewoon zo leuk vond. Ik wilde ook nog wel dansen, toneelspelen, handballen en voetballen, maar er passen maar een x aantal dingen in de week en dan moet je toch keuzes maken. Ik kon er zo van genieten, echt mijn ei erin kwijt, maar mijn faalangst en perfectionisme waren te groot geworden om ermee door te gaan of aan iets nieuws te beginnen.

Toen ik fysiek weer wat sterker werd en ook mentaal wat meer aandurfde ben ik toch wat dingetjes op gaan pakken. Een vriendinnetje nodigde me via een facebookevenement uit voor een yogales. Yoga, daar had ik weleens van gehoord. Ik wist niet heel erg goed wat het precies inhield, maar het was met een vriendin en op een zonnige dag in het park. Dat klonk prima. Het was toen net uit met mijn relatie en ik besloot dat het goed was nu even onder de mensen te zijn. Ik weet nog goed dat ik onderweg was naar het park en het mega spannend vond. Achteraf gezien was het een fijne les, maar ik vond het wel moeilijk. Ik kon het niet helpen steeds te denken wat voor een stijve hark ik eigenlijk was geworden en om me heen te kijken en mezelf te vergelijken met anderen die het onwijs goed deden. Het was gezellig omdat m'n vriendin er was, maar moest ik hier wel mee doorgaan? Ik was hier toch helemaal niet voor gemaakt?

Toch voelde ik me achteraf fijn. Ik had onwijze spierpijn van die paar oefeningen, zo fit was ik immers niet meer. Ik vroeg mijn vriendin of ze nog een keer wilde gaan, dat wilde ze wel. Als we het samen deden vond ik het ook wel leuk, maar al snel bleek dat ze er niet zo heel veel tijd voor had. Toch heeft ze me dat stukje op weg weten te helpen en stond ik een aantal weken later 's ochtends in m'n eentje voor de yogastudio. De yogalerares stond al voor de deur. Ze was een sigaretje aan het roken. Dit vond ik een beetje raar. Hoe kan een yogalerares nou roken? Ze was ook niet zo heel erg dun, sterker nog ik vond haar toen best wel dik. Was dat wel normaal?

Achteraf maakte ik het in mijn hoofd groter dan het eigenlijk was, zowel letterlijk als figuurlijk, maar nee, zo zou ik er niet uit willen zien, vond ik toen. Toch was ze onwijs goed in haar vak en een super sterke en lenige vrouw die ook nog eens onwijs leuk les gaf en waar iedereen gek op was, inclusief ik. Ze was echt een grote inspiratiebron voor mij. Uiterlijke vertoning zegt helemaal niet zo veel over hoe fit of leuk je eigenlijk bent. Je hoeft helemaal geen groene smoothie drinkende, magere, jonge meid met een sixpack te zijn om goed te zijn in yoga of een mooi en inspirerend mens te zijn. Ik en mijn gevoelens waren het levende bewijs! Een tijd lang heb ik yogalessen bij haar gevolgd en geleerd dat (juist) yoga geen wedstrijdje is. Het gaat om wat goed voor jou voelt. Deze wijze les heb ik mee kunnen nemen in de rest van mijn leven. 

Ik volg nu geen yogalessen meer, maar het was echt een onwijze eye-opener voor me en de sport die ik nu veel beoefen bewijst dit ook maar weer. Roller derby, een sport die vaak omschreven wordt als een combinatie tussen rugby en shorttrack, maar dan op rolschaatsen. Nee, er zit geen bal in het spelletje, maar wel een hele hoop actie, kracht, snelheid en tactiek. Het wordt vaak enkel door vrouwen beoefend en staat voor veel spelers dan ook symbool dat vrouwen ook stoer en krachtig kunnen zijn.

Ik heb al gemerkt dat het op veel mensen kan overkomen als een best intimideerde sport. Super sterke vrouwen gaan elkaar te lijf op de baan. Ik ontmoet dan ook veel mensen die aangeven het wel heel cool te vinden, maar het echt niet aan te durven. De meeste redenen die ik hoor zijn: "Ik kan niet skaten. Ik ben te klein. Ik ben te groot. Ik ben te dun. Ik ben te dik. Ik ben te oud. Ik heb geen conditie of ik ben niet zo sterk."


Bron foto

Roller derby is voor iedereen, ongeacht je vorm, maat, kleur en leeftijd. Dat is wat ik het mooie aan roller derby vind. Het is inderdaad niet zo dat iedereen hetzelfde is en dezelfde kwaliteiten heeft. Ieder heeft zijn eigen krachten en talenten. Wanneer je die leert ontdekken kan je ze altijd wel op een bepaalde manier toepassen. Conditie kan je kweken, skaten kan je leren, spieren kan je opbouwen en je lichaamstype kan je inzetten op een voor ieder verschillende manier. Juist al die verschillende soorten mensen maken een team compleet en veelzijdig. Je uiterlijk zegt niks over hoe fit je bent of hoe goed je iets kan.

Dit geldt natuurlijk niet slechts voor roller derby. Ik vind sporten onwijs leuk en probeer ook met regelmaat weer eens iets nieuws. Dit zet ik niet altijd helemaal door tot iets wat ik met veel regelmaat ga doen, maar ik vind het gewoon leuk iets nieuws te proberen. Op deze manier heb ik ook zo veel inspirerende, super fitte mensen mogen ontmoeten. Deze mensen waren zowel groot als klein als dik als dun als oud als jong. Atleten komen in allerlei verschillende vormen en maten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar in principe is elk lichaam gemaakt om mee te sporten. Als je maar goed naar je lichaam blijft luisteren en niet over je eigen grenzen heen gaat. Bovendien, is sporten niet heel gewoon leuk om te doen?

Welke sport beoefen jij graag?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lisaaa - Donderdag 22 februari 2018 13:42
Heel herkenbaar met dat begin stuk. Ondanks mijn eetstoornis heb ik sporten weinig tot niet gedaan, omdat ik ook die gedachtes had dat ik het toch niet kon of te slap was. Ik schaamde me daar zelfs voor, omdat ik dacht dat sporten hoorde bij iemand met een eetstoornis en dacht dus dat ik 'fake' was. Ik heb het wel geprobeerd om te sporten, maar dat was dan een week en kwam daarna niet meer terug. Gek eigenlijk als ik zo terug denk! Echt mindf*ck...
Stellar - Donderdag 22 februari 2018 15:33
ik hou heel erg van wandelen, ik heb geen eetstoornis trouwens, ik doe dit al JAREN, ik ben nog maar 27 maar ik vind het gewoon heerlijk, vanaf een jaar of 20 ben ik dit gaan doen, gewoon een stuk wandelen op mijn eigen tempo
veel mensen in mijn omgeving lachten mij uit in het begin of ze maakten er rare grapjes over "zie ik je wel weer te lopen" of dat soort opmerkingen
ik ben toch door gegaan omdat ik het leuk vind, ik verbrand weinig calorieen er mee, ik bouw weinig conditie op en ik sport niet keihard of fanatiek, maar ik vind het zo lekker elke dag weer
het is goed voor mijn lichaam, het is goed voor de geest, goed voor de weerstand - lekker buiten zijn
niks mis mee, je moet gewoon zoeken wat je zelf leuk vindt, of dat nou yoga is, wandelen of roller derby, als je het leuk vindt gaat het vanzelf en voelt het ook niet stom of verplicht
Maya - Donderdag 22 februari 2018 16:36
Ik sportte vroeger heel graag! Helaas door de eetstoornis veel te veel gesport en nu vind ik er geen bal meer aan..
LeRose - Donderdag 22 februari 2018 16:54
Hah ik kan echt niet skaten. Ik ga echt meerdere malen door mijn enkel. Ik heb vroeger echt vaak geoefend. Het enige wat ik qua skaten zou kunnen is de clown uithangen. Ik ben trouwens clown geweest.
Eenzaam-bloempje - Donderdag 22 februari 2018 17:53
Heel herkenbaar Maya.
muus83 - Donderdag 22 februari 2018 18:17
Ik ben echt verliefd op mijn wielrenfiets, die ik door mijn eetstoornis nu al heel lang niet gebruik. Maar ik ben op weg naar een gezond gewicht waarbij ik weer kan gaan sporten dit is ook een van mijn grote motivatiebronnen!
Day - Donderdag 22 februari 2018 20:32
Je maakt me echt nieuwschierig naar roller derby met je blogs! Terwijl ik weet dat het gewoon niet bij me past haha, veel te bang mezelf zeer te doen ;p
marleen - Donderdag 22 februari 2018 22:16
Ik hoop alleen maar dat je met deze blog geen mensen ertoe aanzet om doktersadviezen te negeren; Want of je het nu gelooft of niet, er zijn wel degelijk lichamelijke condities die het onverantwoord maken om te sporten. Moest ik deze blog gelezen hebben toen ik nog minder ver in mijn herstel zat, dan zou dit voor mij gevaarlijk geweest zijn en zou ik mijn artsen niet meer geloven 'omdat op proud staat dat je nooit te dun bent of te zwak bent om te sporten'

Bovendien is er ook helemaal NIKS mis met mensen die kiezen om -al dan niet tijdelijk- te investeren in andere dingen van hun persoon dan sport; Je hebt inderdaad maar een beperkt aantal uren in een dag of week. En als je nu liever met iets cultureels, muzikaals, sociaals, whatever bezig bent dan met sport dan moet je dat zeker vooral ook gewoon doen.
anoniem - Maandag 26 februari 2018 00:17
"nooit te dun of te dik om te sporten"
Dit is symbolisch. Als er medisch iets aan de hand is dan moet je natuurlijk luisteren naar de doktoren. Om nu bij iedere zin na te denken of dit wat met iemand kan doen is wel erg veel gevraagd hoor. Dit is een beetje zoeken naar iets om over te klagen :$
Ik snap dat dit triggerend kan werken als je diep in je eetstoornis zit, maar dit is gewoon het leven en daar moet je mee leren omgaan.
Snoezel - Donderdag 22 februari 2018 23:17
Steps!