Ik heb faalangst!

 

failIk durf het niet, ik kan het niet! De anderen zullen vast denken. Ik kan me nog die enorme misselijkheid herinneren voordat ik een presentatie moest doen. De nachten daarvoor sliep ik niet en was ik alleen maar aan het herhalen wat ik moet doen en zeggen. Ik was zo ontzettend bang om af te gaan waar de hele klas bij zat, terwijl iedereen toekeek. Ik was bang voor wat anderen zouden denken. Ik wilde perfect zijn.

Faalangst. Zoveel mensen hebben er last van. Een enorme angst om je mening te geven voor een groep, een presentatie te geven of gewoon om een antwoord te geven in de klas. Zoveel angst dat het je helemaal kan blokkeren. Een enorme opluchting zodra jij de beurt niet krijgt zodat je geen fout kan maken en lekker veilig in een hoekje kunt blijven zitten...

De gedachten van een mens bestaan uit twee soorten. Rationele en irrationele gedachten. De rationele gedachten zijn gebaseerd op verstand, op waarheid. De irrationele gedachten zijn gebaseerd op eisen die je aan jezelf staat, op gevoelens, op onwaarheden. Voorbeelden daarvan zijn:

Ik moet perfect zijn.
Ik mag geen fout maken.
Alles moet mij meezitten.

faalangst

Nog een hele belangrijke irrationele gedachte is de gedachte dat iedereen je aardig moet vinden. Waarom is dat irrationeel? Er is bewezen dat als er 100 mensen in een kamer zitten die jou allemaal nog niet kennen en jij binnenkomt er al 33 mensen zijn die jou gelijk al niet aardig vinden. 33 mensen maakt het niet zoveel uit en hebben niet echt een mening en 33 vinden je wel oké en wel aardig. Dan heb je nog niks gedaan, maar toch vindt lang niet iedereen je aardig. Als jij bang bent om je mening te geven omdat je dan denkt dat anderen je niet meer aardig vinden is dat dus duidelijk een irrationele gedachte waar je tegen moet vechten. Je kan er namelijk niet voor zorgen dat iedereen je aardig gaat vinden. Dat hoeft ook helemaal niet, want vind jij iedereen aardig?

Het is heel lastig om in een situatie je irrationele gedachten te herkennen. Je kan het leren door het maken van een ABC-schema. Bij de A zet je de feitelijke dingen. Bij de C zet je wat je voelt en bij de B wat er voor zorgt dat je de dingen voelt wat je bij C hebt opgeschreven. Dit zijn dus je irrationele gedachten. Ik zal een voorbeeld geven:

A. Mijn auto start niet en ik sta vooraan voor een groen stoplicht. De auto's die achter mij staan moeten op mij wachten en beginnen te toeteren. De vrouw achter mij draait haar raam naar beneden, begint te schelden en steekt haar middelvinger naar me op.

B. Het is erg dat de anderen op mij moeten wachten. Anderen moeten geen last van mij hebben maar mij aardig vinden.

C. Ik krijg trillende en vochtige handen, pijn in mijn buik en ik begin op een verkeerde manier te ademen.

angst

Als je gaat zien wat jou irrationele gedachten zijn kan je daar tegen gaan vechten. Ik ga niet zeggen dat je binnen een paar keer helemaal van die gedachten af bent. Nee zeker niet! Het is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Zoek juist de situaties op waarin jij last hebt van je faalangst zodat je met jezelf de discussie aan kan gaan. Wat ook kan helpen is om het te vertellen aan mensen om je heen zodat ze jou ook kunnen helpen om de goede beslissing te maken op zo'n moment.

En ik denk, het allerbelangrijkste: Jij bent een mooi en waardevol persoon! Je hoeft niet perfect te zijn en je mag fouten maken. Je bent er zeker niet minder om als je een fout maakt!!

Jullie kunnen het!

 

Gerelateerde blogposts

03
SEP
Faalangst
11

Reacties

Noah1200 - Zondag 24 februari 2013 19:18
Mooi geschreven Noena20. Herken er zelf ook wel veel van.
Flower - Zondag 24 februari 2013 19:55
Goed artikel! Ga het zeker eens proberen met het ABC schema
* - Zondag 24 februari 2013 20:50
ah mijn psychiater noemt het een Gschema: Gebeurtenis, Gevoelens, Gedachten. En soms ook Gedrag (hoe gedraag je je als gevolg van je gevoelens en gedachten) ;)
Mary - Zondag 24 februari 2013 21:23
Goed artikel!
Ik heb er ook veel last van. De training van school heeft bij mij niet geholpen. Nu probeer ik er zelf uit te komen. En ik ga het ook eens met het ABC-schema proberen.
Fleurtje - Zondag 24 februari 2013 22:43
dit artikel heeft me er zojuist toe gezet om toch maar een afspraak te maken bij de student psycholoog omdat ik enorme last van faalangst heb
Kwam dus precies op het goede moment dit , thanks(:
m - Zondag 24 februari 2013 22:51
Ik zou wachten of uit de auto stappen om de auto evt. helpen weg te duwen of anders hulp aanbieden.
Waarom menen anderen een vinger op te moeten steken in zo'n geval en te moeten schelden en al hun frustratie op mijn auto te gooien die niet wil starten.

Ik heb geen faalangst, maar de angst dat mensen misbruik maken van..op het moment dat ze hun kans 'schoon' zien.

Moet ik daar dan allerlei schema's tegenover gooien?
n - Zondag 24 februari 2013 23:11
Wauw.... ik heb geen faalangst maar dit is echt een goed artikel. Ik herken een aantal dingen wel en dat schema is echt he goed! Dankjewel
ThinkBelieveAchieve - Maandag 25 februari 2013 09:57
Zo herkenbaar, goed geschreven noena20!
. - Maandag 25 februari 2013 11:59
Ik heb faalangst.. en ik weiger presentaties in een andere taal voor de klas te doen of iets in een andere taal te zeggen, dan zeg ik gewoon dat ik het niet heb gemaakt.
Ik! - Maandag 25 februari 2013 16:26
Herkenbaar! Loop er nu ook tegen aan in groepstherapie. Ik ben heel erg bang voor kritiek en voel me ongemakkelijk. Durf dit niet uit te spreken en word zo alleen nog maar banger om kritiek te krijgen om het niet goed te doen. Cirkeltje blijft zo bestaan...
-- - Maandag 25 februari 2013 17:20
@ Ik!
Ik heb precies hetzelfde. Ik zit nu al een poos in groepstherapie. Over een paar weken is het al einde behandeling. Maar nog steeds vind ik het moeilijk om openheid te geven en heb ik dat ook nog niet echt gedaan. Het liefst zou eenverlenging willen vragen, maar dan moet ik wel duidelijke doelen hebben en ook nog op het gebied van eetgedrag. Als ik geen doelen meer heb op eetgebied kan ik beter een andere vorm van therapie zoeken. Maar het beangstigt me vreselijk om over een paar weken al weg te gaan, maar ik weet niet eens precies waarom.
Het is vervelend als je faalangst je zo erg beperkt. Terwijl ik weet dat de enige manier om er tegen in te gaan is om wél dingen te gaan vertellen. En misschien krijg je kritiek, of vinden mensen dat je iets raars zegt, maar door het niet te doen wordt het alleen maar enger...
Elise - Dinsdag 26 februari 2013 21:23
Aan iedereen met faalangst... het kan écht minder worden... echt waar! Ik heb extreem erge faalangst gehad, heel wat examens en tentamens verknald daardoor. Heel vaak huilend voor de klas gestaan als ik moest presenteren, doodsangsten uitgestaan, ook nog tijdens mijn eerste beroepsopleiding. Mijn perfectionisme is niet weg en ik haat het om 'te falen' (voor mijn gevoel), maar mijn extreme faalangst is weg!!! Ik vind het zelfs leuk om te presenteren en sta zonder problemen op de universiteit voor een volle collegezaal... Zeg dus niet tegen jezelf dat je het niet kan, dat je nou eenmaal zo bent en dat het niet verandert.. Accepteer dat je het nu heel lastig vindt, maar gelóóf dat het beter kan worden! Zeker als je straks iets gaat doen waar je echt enthousiast over bent (en dus niet omdat het van school nou eenmaal moet) dan zal je zien dat het makkelijker gaat!

Just so you know... :)
Oog voor Opvoeden - Donderdag 18 mei 2017 10:59
Mooi geschreven! En heel herkenbaar... 'Je bent goed zoals je bent'! En weet dat je kunt veranderen als je zelf wilt. Het kost moeite, het gaat nooit snel genoeg, maar het kan!