Ik ben verlegen

 

"Mensen die mij nu kennen, kunnen zich niet goed voorstellen dat ik vroeger een verlegen meisje ben geweest. Ik was echter mijn halve jeugd een verlegen meisje, iemand die niet voor zichzelf opkwam in de klas, niet tegen vreemden praatte en een beetje mensenschuw was. Een verlegen meisje dat zichzelf niet durfde te laten zien." Anouk

verlegen

Verlegen zijn is absoluut geen negatieve eigenschap, het heeft soms zelfs iets charmants. Echter wordt deze eigenschap vervelend als bepaalde dingen er niet door lukken of je dingen zou willen, maar deze niet durft.

Het houdt je tegen dingen te doen waar je gelukkig van wordt, je bereikt dingen niet die je zou willen en je laat mensen niet zien wie je echt bent.

Ben je schuw, gesloten of teruggetrokken dan heeft dit vaak een oorzaak. Het is niet zo dat je "gewoon zo bent" of dat je zo geworden bent en niet meer kunt veranderen. Introvert zijn is geen slechte eigenschap, integendeel. Maar heel erg verlegen zijn, kan nadelig zijn en het kan veel verschillende oorzaken hebben. Vaak gaat het gepaard met onzekerheid en een negatief zelfbeeld. Iemand die zichzelf durft te zijn en zeker is van zichzelf, laat dat vaak ook zien. Iemand die dit niet durft, verschuilt zich het en zegt liever niets.

Misschien vind je jezelf wel helemaal niet leuk, heb je een hekel aan jezelf, denk je dat anderen je niet leuk vinden, ben je gepest, voel je je minder dan anderen en houd je daarom maar je mond. Je neemt weinig initiatief omdat je bang bent dat anderen jouw ideeën toch niet leuk vinden. Misschien hebben je ouders, broer of zussen vroeger lelijke dingen tegen je gezegd, waardoor je denkt dat je dan maar beter niets kunt zeggen.

Een beetje blozen is leuk, niet uit je woorden komen als die ene leuke jongen je aanspreekt gaat ook nog wel. En het is ook nog niet zo heel storend als je verlegen bent bij een spreekbeurt, of bij het leren kennen van je nieuwe klas. Dit soort momenten zijn enorm geschikt om verlegen te zijn. Het kan op die momenten zelfs wel schattig zijn.

Echter is dichtklappen bij een presentatie, weglopen als er een leuke vent op je af komt, geen woord uitbrengen op een verjaardag of sociale situaties vermijden wel een probleem. Dit soort dingen belemmeren je in je ontwikkeling, je kunt jezelf niet zijn. Als je hier last van hebt, kun je een aantal dingen doen.

Speak up
Voor iemand die verlegen is, is dit natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Begin daarom simpel. Vertel je beste vriendin, je moeder, je zus of broer eens dat je een stuk minder rustig van binnen bent, dan je van buiten doet. Vertel bijvoorbeeld dat je soms gewoon niet durft te praten, je niet goed voelt over jezelf of "gewoon" niet lekker in je vel zit.

Keep your head up
Probeer eens wat meer rechtop te lopen en mensen aan te kijken, wanneer je met hen in gesprek bent. Super eng natuurlijk, maar wanneer je dit steeds wat vaker doet, merk je dat je er mag zijn. Je mag kijken, je mag jezelf laten zien. Je lichaamstaal is een van de eerste stappen die je kunt gaan maken.

Used to this
Je omgeving is gewend dat jij weinig zegt, jezelf liever verstopt dan laat zien en weinig initiatief toont. Ze zullen daarom automatisch minder snel vragen wat jij ergens van vindt, omdat je eigenlijk altijd zegt: "Is goed, maakt mij niet uit. Kies jij maar."  Wanneer er iets georganiseerd moet worden, denken ze dat jij toch niet mee wilt doen, omdat je geen enthousiasme of interesse durft te tonen.

Door mensen te gaan vertellen wat jij ergens van vindt, een idee aan te dragen, je vriendinnen op te bellen of gewoon eens te zeggen dat je iets leuk vindt, geef je jezelf een stem. Want ook jij mag laten weten wat je denkt. Jouw mening doet ertoe, ook al wordt er niet naar gevraagd, je mag hem gewoon delen! Mensen in je omgeving zullen er dan aan wennen dat jij ook gewoon een mening hebt en meedenkt. Langzaam zullen ze je dan ook naar jouw mening gaan vragen en ingaan op jouw initiatieven.

confidence

Experience
Ervaring en oefening baart kunst. Hoe rot het ook voelt als je toch naar feestjes begint te gaan en hoe verlegen je ook wordt van bepaalde situaties; ga het aan. Ga op toneelles, dansles, of een teamsport. Hierdoor doe je heel wat sociale ervaringen op en geef je jezelf een kans te oefenen en zekerder te worden.

Write it down
Als je het nog niet durft om te vertellen over wat er is of iets persoonlijks kwijt zou willen maar dit niet durft, kun je natuurlijk altijd iemand mailen of schrijven. Vertel in zo'n brief eens iets over jezelf, laat jezelf zien en vertel eens iets over wat je denkt en voelt. 

Help me
Heb je problemen met je verlegenheid die jou beperken in je dagelijks leven of vind je jezelf gewoon helemaal niet leuk, dan kun je hier hulp voor krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining doen, met een psycholoog praten of groepstherapie volgen. Die verlegenheid komt ergens vandaan en dat kun je samen met een hulpverlener gaan onderzoeken en aan werken. Vraag bijvoorbeeld eens aan je huisarts of hij jou door kan verwijzen of bespreek op school de mogelijkheden hiervoor.

Ben jij verlegen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Deborahhhxx - Vrijdag 20 juni 2014 19:11
Ja & Nee.
Liesjee - Vrijdag 20 juni 2014 19:17
Ja ik ben verlegen :(
Julia - Vrijdag 20 juni 2014 19:30
Ik wat vroeger kei verlegen, nu niet meer.
Wel is het zo dat in nieuwe situaties eerst de kat uit boom kijk maar dat doet iedereen denk ik
Maanmeisje - Vrijdag 20 juni 2014 20:13
Ja, ik ben verlegen.
Janneke24 - Vrijdag 20 juni 2014 21:34
Ja ik ben verlegen, en dat is voor mij af en toe best een belemmering :(
Lessie - Vrijdag 20 juni 2014 22:23
Ik ben inderdaad verlegen, maar probeer wel elke dag er iets aan te doen om daaraan te werken. De tips die hier staan helpen wel.
x - Zaterdag 21 juni 2014 00:43
Jaa
butterfly - Zaterdag 21 juni 2014 08:07
ja.
x
JufM - Zaterdag 21 juni 2014 08:36
Nee, ik ben niet verlegen. In bepaalde situaties houd ik me wat meer op de achtergrond, maar de reden daarvan is niet dat ik niet durf te praten in een (groot) gezelschap.
Line - Zaterdag 21 juni 2014 09:52
Jaa ik ben erg verlegen en soms beperkt het me wel in het dagelijks leven, dus bedankt voor de tips! :)
FDN - Zaterdag 21 juni 2014 11:35
Ja, ik ben ook verlegen.

Als ik alleen met 1 persoon praat, ben ik ook verlegen, af en toe een glimlach of soms blozen erbij , maar dan ietsje minder verlegen dan als ik met 2 personen praat en in een hele grote groep mensen erbij dan zeg ik haast niks. dan echt meer op de achtergrond. Ik ben van mij zelf als klein kind altijd al een heel stil meisje geweest en dat ben ik nu nog, maar nu ben ik wel wat sociale geworden.

En ik lees ook veel herkenbare dingen: Ik zeg namelijk ook vaak" Is goed, ow dat maak niet uit hoor." Kies jij maar.

In ieder geval bedankt voor de Tips!

Anne-Maria - Zaterdag 21 juni 2014 11:42
Ik was eerder zo verlegen dat het monde in sociale angst. Beschermd opgevoed, durfde ik niet naar de groenteboer? dan gaat broerlief toch! In de klas werd ik genegeerd, mede omdat ik verlegen was, bang voor de mensen om me heen, vooral leeftijdsgenootjes. Hierdoor kwam ik in een negatieve spiraal terecht: ik zei niets, maakte me het liefst zo klein mogelijk, werd negeert en dat bevestigde vervolgens mijn negatieve gedachten, waarop als reactie volgde dat ik mezelf steeds onbelangrijker en waardelozer ging vinden - teveel op deze wereld. Ik nam deze ervaringen mee naar de middelbare school, naar mijn volgende opleiding, in iedere sociale situatie. Doodsbang was ik.
Door de jaren heen ben ik tot verschillende, opbouwende inzichten gekomen. Toen ik aan mijn vervolgopleiding begon, die ik thuis volgde, en stage ging lopen, stuurde een collega me door naar een identiteitsversterkende groep. Dit heeft me zeker dingen opgeleverd, maar toepassen lukte niet zo goed. Door verschillende negatieve ervaringen kreeg een depressie, die al lang sluimerde, vat op me en evenzo de anorexia en nog sneller ging het bergafwaarts. Tegen mijn wil in werd ik anderhalf jaar terug in crisis opgenomen, ik kón niet meer. Maar, God zij dank!, het gaat nu goed met me. Na bijna een jaar intensieve therapie en begeleiding kan ik zeggen dat ik er beter uitgekomen ben dan ik ooit durfde te denken.
Verlegenheid kan dus een heel groot obstakel zijn, maar praat met iemand die je vertrouwt, of schrijf. De tips die hierboven staan zijn echt het begin van een 'doorstart'. Wat ik zelf deed toen ik eenmaal in therapie was en niet kon praten, was mijn gevoelens en gedachten opschrijven. Dit liet ik dan lezen aan mijn therapeut en vervolgens reageerde zij daarop. Heel eng, maar het kan je echt helpen! Het is een stap die je kan helpen om jezelf meer open te gaan stellen, te gaan zien dat jij zéker van waarde bent en dat ook jij kwaliteiten in je hebt, dat jij van belang bent op deze wereld.
'But the Lord stood with me en gave me strength.'
Lisa - Zaterdag 21 juni 2014 17:10
Zo herkenbaar...
Iris FanForever - Zaterdag 23 augustus 2014 17:22
Ja ik ben best verlegen, vind dat wel irritant maar durf gewoon amper
wat te zeggen.. Ik ga wel proberen de tips optevolgen met moeite..

Xxx StayStrong