Ik ben niet depressief, alleen somber

 

Het was ochtend. Ik moest opstaan. De was doen, stofzuigen, dweilen, eten bedenken en halen, naar school, weer terug, eten maken... Naast een hardnekkige eetstoornis had ik last van dwanggedachtes. Ik kon mezelf kwellen met de ‘ik moet’ gedachtes. Pas als ik mijn lijstje die dag had afgewerkt kon ik weer rustig worden. Dit lijstje werd alsmaar langer. Maar mijn energie met elke voorbijgaande dag steeds minder.

Deze dwanggedachtes zorgden ervoor dat ik de hele dag door gehaast was. Ik had nog zoveel te doen, ik moest opschieten! Als ik een middagje naar mijn moeder ging kondigde ik bij binnenkomst al aan hoe laat ik weer wegging. Zo kon ik het zelf even loslaten en had ik mij van te voren al ingedekt.

Had ik echt zoveel te doen? Ik denk objectief gezien misschien niet eens, maar het voelde voor mij wel zo. Op dat moment zat ik verstrikt in een heftige angststoornis, waardoor alles meer energie kostte dan voorheen. De afwas doen bijvoorbeeld werd voor mij een opgave. Uiteindelijk werd dit voor mij zo zwaar dat ik al paniekaanvallen kreeg als ik de stapel vieze borden zag staan. Ik trok het echt niet meer. Mijn hoofd voelde aan als een dikke natte prop watten. Ik kon mijn gedachtes niet meer bereiken. Ik voelde me zwaar en leeg tegelijk. Het enige wat ik kon doen was heel hard huilen. Ik kon niet meer normaal functioneren en begon mijn dagen in bed te slijten.

girl blonde

De mensen om mij heen zagen dit gebeuren. Met een aantal vrienden heb ik afgesproken dat ik een huisarts zou gaan bezoeken. Hier werd naast de angststoornis ook een depressie door een burn-out vastgesteld. Ik vond dit niet prettig om te horen, maar het verklaarde wel veel. Dit gebeurde allemaal in dezelfde tijd dat ik hulp zocht voor mijn eetstoornis. Ik kreeg een verwijzing naar een kliniek en een doosje pillen. Vanaf nu zat ik aan de antidepressiva.

Ik ben nooit tegen het gebruik van antidepressiva geweest. Het was alleen bij mij nooit opgekomen dat ik dit zelf ooit een keer nodig zou hebben. Ik vertelde mijn omgeving over het doosje pillen en kreeg wisselende reacties.

"Is het echt zo erg? Nou, nu stel je je een beetje aan. Ik ben ook wel eens verdrietig. Is dat echt nodig? Kan je niet gewoon yoga gaan doen? Je hebt gewoon even rust nodig, ga eens wandelen in het bos."

Dit zijn voorbeelden van reacties die ik meermaals heb gehoord. Nu ik dit zo teruglees, word ik hier nog steeds een beetje boos van. Ik was boos, omdat mensen de ernst van mijn situatie leken te onderschatten. Ik had het gevoel dat ik niet serieus genomen werd en dat deed mij pijn. Veel van deze mensen kenden mijn ups, maar niet mijn downs, die hield ik verborgen. Het raakte mij dat zij niet verder konden kijken dan de Lonneke die ze kenden.

Ook heb ik veel goedbedoelde tips gekregen. Zo was ik niet depressief, alleen maar een beetje somber. Yoga helpt hiertegen, net als het bos en een boek lezen. Hier kon ik echt niet goed mee omgaan. Ik had op dat moment al zo lang last van al die gevoelens en gedachtes, dachten ze nou echt dat ik nooit had geprobeerd om een boek te lezen? Als het zo makkelijk was had ik dat echt wel geweten. Ook door deze reacties voelde ik mij onbegrepen en alleen. En juist hierdoor ervoer ik nog meer paniek dan ik al deed.

Ondanks de reacties, ben ik de pillen gaan slikken. Langzaamaan verminderden de paniekaanvallen. Het lukte me weer om dingen op een rijtje te zetten en te houden. Ik kreeg ineens weer dingen gedaan en ik voelde me weer productief worden.

girl blonde 2

Ik snap de reacties van de mensen om mij heen nu wel iets beter, maar nog steeds vind ik ze kort door de bocht. Ik hield expres een masker op, zodat niemand zou merken hoe het nou echt ging. Dus ergens kan ik het ook niemand kwalijk nemen dat ze zo reageerden. 

De medicatie heeft mij geholpen om weer rustiger te worden. Zo kon ik mijzelf de ruimte en tijd geven om aan mijzelf te werken. Zonder antidepressiva denk ik niet dat het mogelijk was geweest om al die gevoelens en gedachtes te kunnen onderzoeken.

Hoe kijk jij tegen het gebruik van antidepressiva aan?

Fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Zondag 11 november 2018 14:55
Als het je kan helpen is het toch prima. Ik slik het zelf al jaren en zou echt niet weten wat zonder te doen.
Jo - Zondag 11 november 2018 15:57
Welke antidepressiva slikken jullie heb al een jaar depressie morgen weer huisarts nog geen pillen durf niet hebben jullie tips welke goed werken en hoelang duurt het voordat het werkt help me aub
staystrong123 - Zondag 11 november 2018 17:18
ik slik olanzapine dat helpt mij wel goed maar ik weet eeerlijk gezegd niet of het een antidepressiva is oeps.... sorry maar volgens mij wel :)
en het werkt bij mij heel snel enisgte nadeel is dat je er moe van word maar dat helpt mij wel snachts en ik ben er van aangekomen door meer eetlust..
Floor - Zondag 11 november 2018 17:29
Olanzapine is een antipsychoticum, dus tegen psychoses, maar word inderdaad vaak voorgeschreven voor anorexia. Het werkt oa goed om beter te slapen, meer eetlust, minder bewegingsdrang etc. Veel voordelen voor mensen met anorexia (mits je wil herstellen)
Amber - Zondag 11 november 2018 16:13
Ik heb een tijd Prozac geslikt. Ik denk dat dit medicijn mij wel geholpen heeft, door mij net dat kleine duwtje te geven wat ik nodig had om uit het dal te komen waar ik in verkeerde. In combinatie met therapie uiteraard.
Jip - Zondag 11 november 2018 20:21
Deze ervaring heb ik ook. De generieke naam is fluoxetine. De therapie sloeg niet aan, maar met de pillen had ik net meer houvast, en inderdaad een duwtje om met de stof uit de therapie aan de slag te gaan. Zonder was dit denk ik niet gelukt, of had het misschien heel veel langer geduurd en was het veel zwaarder geweest, misschien wel te zwaar dat weet ik niet. Na een aantal jaar ben ik stabiel en heb ik onder begeleiding afgebouwd. Nu ben ik dus gestopt, maar ik ben erg blij dat het me in het verleden heeft geholpen, mocht ik ooit weer diep in de put raken dan zou ik het wel weer overwegen om het te gaan slikken. (Ik hoop natuurlijk dat het niet zover hoeft te komen)
Floor - Zondag 11 november 2018 17:11
ik ben zojuist 7 kilo in een maand aangekomen door nieuwe antirepressieva ):
Eline Sarah - Zondag 11 november 2018 18:29
Welke heb je??
floor - Zondag 11 november 2018 21:05
citalopram
Jillie - Zondag 11 november 2018 22:09
Ik slik al ruim twee jaar Citalopram, maar ik ben er nog geen grammetje van aangekomen. Het verschilt erg per persoon hoe medicatie uitwerkt. Maak anderen niet te bang met 'aankom-verhalen'.
Floor - Maandag 12 november 2018 08:59
Ik vind dat mensen wel bewust mogen zijn van mogelijke bijwerkingen. Vaak wordt dat echt te minimaal benoemd terwijl het grote gevolgen kan hebben.
Laura - Zondag 11 november 2018 20:27
Zonder therapie of begeleiding heeft antidepresive geen zin.
Iris - Zondag 11 november 2018 20:28
Als je het chemische steuntje nodig hebt waarom niet.
Zelf slik ik al jaren seroquel. En ben er niks van aangekomen en m´n eetpatroon is al jaren stabiel.
Prue - Maandag 12 november 2018 15:08
Voor mij was het mijn redding. Het hielp me om de therapie goed te kunnen volgen. Ik kon weer slapen. Ik heb vier of vijf jaar lang mirtazapine geslikt, daarna heb ik afgebouwd. Ik gebruik nu al jaren geen ad meer. Wel zo fijn, maar wat nodig is is nodig.
Mart-h-e - Dinsdag 13 november 2018 10:44
Omdat chemische medicijnen nogal een heftige uitwerking op me hebben (net als alcohol etc.) neem ik middelen op plantaardige basis. Sint Janskruid (pil) helpt tegen depressie en somberheid; valeriaan heeft een kalmerende werking en magnesium verlicht angst. Heb een boekje over fytotherapie, een aanrader :-)
marleen - Dinsdag 13 november 2018 13:48
voor mij is het net dat ene duwtje in de rug.
Ik neem al een paar jaar citalopram, in een redelijk lage dosis.
Het is het verschil tussen 'net wel' of 'net niet' volhouden.
Natuurlijke producten alleen helpen voor mij niet genoeg.
Ik heb geen last van bijwerkingen.
Lisasjourney - Donderdag 15 november 2018 21:19
Ik slik momenteel citalopram. Dit helpt mij om net de scherpe randjes er vanaf te halen. Zelf nooit last gehad van bijwerkingen. Laat je vooral niet bang maken. Als iets toch niet fijn blijkt te zijn kan je er altijd nog mee stoppen.