Huilen werkt als een pijnstiller

 

"Huil jij weleens?", vroeg mijn kleindochter. Ze keek me met haar grote donkere ogen lang aan. Ik knikte. "Iedereen huilt weleens," zei ik. "Jij toch ook?" vroeg ik haar. Ze knikte en zei: "Gisteren nog. Ik keek naar een balletuitvoering en ik kreeg tranen in mijn ogen. Het was zo mooi!" Je hebt tranen van boosheid en tranen van vreugde. "Dus je hebt ook tranen met stekels?" concludeerde mijn kleindochter. "Ja, jij had tranen van vreugde, maar je zal ook weleens tranen met stekels hebben gehad," zei ik tegen haar. Ze knikte en vertelde dat ze op school gepest was en dat dit heel veel pijn had gedaan. Dagenlang had ze de pijn gevoeld.  

Ieder mens wil van zijn verdriet af, omdat het zo vreselijk pijn kan doen. Maar niemand kan je verdriet wegnemen. Want als je dat probeert, komt het dubbel en dwars terug. Verdriet heeft veel tijd nodig, dat kan niet snel even afgehandeld worden. Verdriet wil meegenomen worden in het leven. Het hoort erbij.


Bron foto

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag 'Elisabeth blogt'. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier

Ik vertelde mijn kleindochter dat huilen eigenlijk iets heel moois is: je lichaam troost jou. Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal je kan laten gaan en zorgt voor ontspanning. Dat klopt, zegt een arts. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen werkt als een pijnstiller. Maar huilen heeft ook een relationele functie. Door te huilen laat je zien dat je aandacht en liefde nodig hebt.  

In de tijd dat ik aan mijn eetstoornis leed, huilde ik veel. Ik probeerde mij wanhopig verstaanbaar te maken. Met mijn tranen wilde ik laten zien dat ik hulp nodig had. Ik kon niet zeggen waarom ik huilde. Ik wist het zelf nauwelijks waarom ik huilde. Toch hielpen de tranen mij. Ze gaven mij troost in mijn lijden en in mijn eenzaamheid. 

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar huilen. Volgens de onderzoeken die al wel gedaan zijn, weten we dat huilen verschillende functies heeft: allereerst is huilen dus die pijnstiller voor je mind. Heel fijn, maar huilen heeft nog veel meer functies. Het is bijvoorbeeld ook een communicatiemiddel. Door te huilen, communiceer je met anderen. Je laat zien dat je liefde, medelijden en aandacht nodig hebt.  
Het begint al vanaf dat je een baby bent: je huilt omdat je iets van je moeder wilt. Vrouwen moeten vaker hun tranen drogen dan mannen, zegt een onderzoeker. Mannen huilen volgens dr. Vingerhoets 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand. Dit komt doordat vrouwen meer in aanraking komen met emotionele prikkels. Schrijver en filosoof Maxim Februari hoor ik in het tv-programma Zomergasten zeggen: ‘In mijn transitie van vrouw naar man gebruik ik meer testosteron en kan ik veel minder makkelijk huilen.’ Meer testosteron = minder tranen.  

Ik wens ons allemaal, vrouwen, meisjes en jongens dat we ons verstaanbaar maken met huilen; een zachte kracht die om moed en met samenwerking vraagt. Het is zo belangrijk dat wij als ervaringsdeskundigen er durven zijn. Dat we vertellen dat huilen niet erg is, dat tranen een uiting is van het lichaam dat ons troost. Laten wij er durven te zijn, laten wij de moed hebben om over eetstoornis te praten, elkaar daarin te delen en te getuigen dat er ook een leven zonder eetstoornis kan zijn. En als je eetstoornis er nog is, dan weten we van elkaar dat er een tijd komt dat je geheeld bent. Blijf geloven, hopen en liefhebben.  


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Dinsdag 27 december 2022 17:20
Mooie blog Elisabeth,

Huilen lukt mij helaas nog steeds niet, vroeger huilde ik heel veel, te veel als ik mijn ouders moet geloven, en iedere keer dat ik om iets huilde dan zeiden ze, bijt toch een keer van je af, zeg iets terug en huil niet zo snel.
Nou uiteindelijk lukt het nu dus bijna niet meer om te huilen, terwijl ik merk dat als het een keer lukt dat huilen ook oplucht.

Liefs Nicole
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 10:15
Hallo Nicole, fijn dat je reageert. Blijf alsjeblieft huilen Nicole, want het brengt je dichter bij je ziel, bij de kern van je menszijn. Fijne dagen voor jou. Elisabeth
Flower - Dinsdag 27 december 2022 20:00
Wat ik mij altijd afvraag is als mannen minder huilen dan vrouwen, zijn ze dan werkelijk ook minder verdrietig?
Toen ik meer dempende medicatie nam kon ik ook niet huilen qua tranen maar ik voelde wel het verdriet en probeerde te huilen om m’n spanning en onrust kwijt te raken.

Weet iemand hoe dit zit?
Anne - Woensdag 28 december 2022 07:05
Ik vraag mij dat ook af bij mannen. Want ze lijken wel "sterk" maar ik heb geloof dat ze eigenlijk van binnen kwetsbaarder zijn dan vrouwen.Ik denk dat vrouwen eigenlijk harder zijn dan mannen.

De medicijnen werken op het zenuwstelsel in en dat kan heel veel gevolgen/bijwerkingen hebben zoals niet kunnen huilen, de zenuwimpulsen worden beinvloed en geremd.
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 11:07
Hallo Anne, Bedankt voor je reactie. Ja, je hebt gelijk. Mijn ervaring is ook dat mannen hun tranen proberen binnen te houden. Ten diepste zijn ze ook kwetsbaar, net als wij vrouwen. Ze laten het minder zien. Ook is mijn ervaring dat medicijnen dempend werken. Zelf gebruik ik morfine en ik merk dat ik bijna niet meer huil. Wel jammer. Fijne dagen voor jou. Elisabeth
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 10:23
Goedemorgen Flower, Ja, huilen is best een moeilijk fenomeen. Bij de één werkt het wel als een opluchting en bij de ander minder. Mijn eigen ervaring is dat als ik huil ik dichter bij me zelf kom. Mooie muziek kan mij raken en dan komen de tranen vanzelf. Dat voelt goed, bevrijdend. Maar huilen omdat je diep verdriet hebt is anders. Je huilt omdat je je eenzaam voelt of pijn voelt of onrustig bent. De tranen kunnen je helpen om getroost te worden. Er valt nog veel over te zeggen Flower. Liefs Elisabeth
Iris - Dinsdag 27 december 2022 21:35
Van huilen krijg ik hoofdpijn en werkt bij mij juist niet als een pijnstiller. Moet nadien altijd paracetamol nemen.
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 11:08
Hallo Iris, wat apart. Jouw ervaring is net andersom. Huilen werkt niet verlichtend. Bedankt voor je reactie.
britneyangel - Woensdag 28 december 2022 00:01
ik moest 1ste kerstdag erg huilen, het luchte denk ik een beetje op maar ik was wel alleen maar ik voelde me best alleen.

ik heb dat ook weleens gehad hoofdpijn van het huilen, maar bij was het geen hele erge hoofdpijn, het ging ook vanzelf weer weg gelukkig.
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 11:12
Hallo Britneyangel, dank voor je reactie. Nu jij dit schrijft moet ik denken aan 'huilen in je eentje'. Dan kan huilen best moeilijk zijn. Als er iemand is die een arm om je heen slaat, ervaar je huilen meestal als een opluchting, als een diepe troost. Ik wens je mooie dagen toe.
britneyangel - Woensdag 28 december 2022 13:06
klopt wat je schrijft! alleen huilen kan zo alleen voelen.

jij ook fijne dagen en hopelijk nog een gezond en gelukkig nieuwjaar!
Anne - Woensdag 28 december 2022 06:15
Ik kan bijna nooit huilen. Zodra ik verdriet voel komt er heel snel een relativerende gedachte in mij op,een verklaring, beredenering of iets dergelijks.
Ik heb wel een heel enkele keer zo gehuild toen ik verdriet toeliet dat het voelde alsof ik in een oneindig zwart gat viel. Dat was beangstigend en het luchtte niet op.

Als ik nu ooit huil is het altijd om iemand ander's pijn en verdriet, niet om mijn eigen.
Misschien ook als je alleen bent dat je het afleert om te huilen, want er is immers toch nooit iemand die je troosten kan, behalve jij zelf.
Elisabeth Riphagen - Woensdag 28 december 2022 11:18
Ach lieve Anne, ik zou jou toe wensen dat je een arm om je schouder voelt en dat je getroost wordt. Het is zo belangrijk dat jij huilen mag. Dat jouw tranen er ook toe doen. Tranen van liefde, of tranen van verdriet. Beide tranen zijn mooi en ik zou ze ieder mens gunnen. Als jij huilen kan om de pijn van een ander dan hoop ik echt dat er iemand is die jouw pijn ziet en voelt. Je bent een mooi mens want je laat je ontroeren door de pijn van een ander. Liefs van mij Elisabeth
Hanneke - Zaterdag 31 december 2022 17:51
Huilen deed je niet , dat leerde ik wel af in het bijzijn van mijn moeder , als ik huilend uit school kwam en zei waarom je huilde omdat de meester je straf had gegeven , die tijd deelde de meester ook gerust een tik uit , dan was het antwoord dat ik het vast wel verdiend had en moest stoppen met huilen anders kon ik van mijn moeder ook nog een tik krijgen , dus ja huilen leerde je wel af , en daar begint het al in je kinderjaren ........
Mijn relatie met mijn lieve moeder die er helaas niet meer is was verder heel goed en sterk .
Ze was ook een sterke vrouw waar ik veel bewondering voor had , ze moest tenslotte wel een gezin met elf kinderen opvoeden , zij was mij heel dierbaar .
Elisabeth Riphagen - Maandag 2 januari 2023 16:18
Lieve Hanneke, mooi wat je schrijft, Kon je in de tijd van je ES wel huilen? Liefs Elisabeth
Hanneke - Vrijdag 6 januari 2023 23:19
Nee Elisabeth ik kon pas huilen toen mijn moeder overleed , Toen kwam er de ontlading , ik vond dat ik sterk moest zijn al die tijd dat ze ziek was , zij mocht huilen maar ik niet , ik moest toch sterk zijn dat was me tenslottegeleerd dat je niet zomaar mocht huilen , dat dacht ik, maar nu weet ik dat je door je zwakheid te laten zien dat je sterk bent dat heeft jaren geduurd voor ik daar acher kwam . Huilen reinigt en geneest en brengt mensen dichter bij elkaar .