Hoeveel geld geef jij uit

 

money

Ik weet nog goed dat ik een kwartje zakgeld kreeg per week. Ik was denk ik een jaar of zes. Iedere zaterdag kregen we dit van mijn vader. De ene keer ging ik er een paar snoepjes van kopen om de hoek en een andere periode spaarde ik het juist op om een nieuwe Barbie te kopen.

Vanaf mijn dertiende werkte ik in de tuin. Dat betekende dat ik in de vakanties vier ochtenden en soms een hele dag werkte in een mega hete kas. De rest van het jaar werkte in er alleen op zaterdag ochtend. Het werk was simpel, gezellig en in de winter verkochten we er kerstbomen, wat ook erg leuk was. Ik verdiende 2,72 per uur, als ik het mij goed herinnerde.

Dit geld besteedde ik veelal aan winkelen en af en toe sluisde ik iets door naar mijn spaarrekening. Toen ik ouder werd ga ik mijn geld vooral uit aan uitgaan, shoppen, maar ook spaarde ik om op vakantie te gaan of ging ik uit eten met vriendinnen. Maar toch ging het geld toen der tijd altijd erg snel op. Ik was een lekkere onzeker puber die er leuk uit wilde zien, dus deed flink mijn best met shoppen. 

Gelukkig ging ik tegen die tijd ook wat meer verdienen. Ik paste op kinderen voor 5 euro per uur en toen ik ouder werd liep dit op tot 7,50 per uur. Ik gaf bijles aan mijn oppaskindjes voor een tientje per uurtje en mocht voor een tientje per uur ook twee uurtjes komen schoonmaken op zaterdagochtend.

Minimum loon voor jongeren van 15-18 jaar. 

nibud

facebook

Tegenwoordig geef ik mijn geld aan andere dingen uit. Ik shop nog steeds, maar met wat meer beleid. En als ik iets koop, belandt het niet na één keer dragen achter in mijn kast. Soms doe je natuurlijk nog wel eens een miskoop, maar deze probeer ik dan ook weer te slijten aan vriendinen via een Facebook Sale. Hierbij taggen vriendinnen zich in mijn kledingstukken. Je kiest daarna wie het kledingstuk mag hebben. Zij maken het geld naar je over en je stuurt het op of geeft het mee als je hen weer ziet. Een simpele manier om er toch nog een klein beetje aan te verdienen.

Ik spaar tegenwoordig iets meer, met een doel en ik ga nog steeds lekker uit eten met vriendinnen. Ik heb niet zo vaak als vroeger meer een stukje van de maand over. In, ieder geval dat probeer ik te voorkomen. Natuurlijk ben ik wel eens iets te enthousiast met winkelen. Laatst kocht ik binnen twee weken een nieuwe kattenmand, ging ik winkelen en een groot cadeau voor mijn vriend. Ach, kan gebeuren.

Ik let op de prijzen in de supermarkt, check de actiefolders en probeer voordelig, maar goed eten in huis te halen. Soms vind ik dat nog best eens moeilijk. Je weet niet of een duurder product nou echt zoveel gezonder is of je koopt 1+1 gratis komkommers, waarvan er uiteindelijk eentje wegrot in de koelkast. Maar goed, daarin heb ik dus nog wel wat te leren.

Door zakgeld en kleedgeld te krijgen van mijn ouders leerde ik bepaalde bedragen aan kleding uit te geven en door mijn eigen verdiende geld leerde ik dat het op een gegeven moment ook gewoon op was. Je moet werken voor je geld en daaruit kun je veel voldoening halen. Je kunt zelf bepalen hoeveel je werkt en dus ook hoeveel zomerjurkjes je wilt kopen.

Omgaan met geld doet iedereen op zijn eigen manier. Gezegd wordt dat het uitgeven van geld aan activiteiten, dingen om te doen, zoals een dagje weg, je het meest gelukkig maakt. Je kunt je geld dus beter aan dingen om te doen, dan aan dingen om te hebben, uitgeven. Maar ben jij het daar ook mee eens?

De meeste kinderen krijgen vanaf hun zevende jaar zakgeld. Van de jongeren tussen de acht en negen jaar krijgt ongeveer 82% zakgeld. Van de middelbare scholieren krijgen zo'n 90% van de jongeren zakgeld. Deze jongeren krijgen vaak zakgeld tot hun 18e en krijgen gemiddeld 24,- zakgeld per maand. Wat je per maand krijgt heeft veelal met je leeftijd te maken en natuurlijk of je ouders dit voor jou kunnen bekostigen. Sommige jongeren moeten kleine klusjes in huis doen om hun zakgeld te verdienen of een bijdrage leveren aan het huishouden. 

nibud

Hoeveel geld geef je eigenlijk uit per week?

 

Gerelateerde blogposts

19
MEI
10 Dream Jobs
43

Reacties

tyrande whisperwind - Zaterdag 16 november 2013 10:22
Ik geef 5-7,50 euro uit per dag aan eten, maar op woe/do ben ik bij mama dus doe ik geen boodschappen, dus dat is per week 25-37 euro. Ongeveer 5 euro aan cosmetica in de week, 2 euro in de schoolkantine, 60 aan huur, 10-20 aan kleding/accesoires, ik denk een euro of 10 per week aan games/gamen. De rest spaar ik op (heb onlangs een gamecomputer gekocht though)
zaragirl - Zaterdag 16 november 2013 10:23
Haha, weinig denk ik. Kleding enz betaakt mijn ma. Als ik met vrienden bijv. Naar de mac ga betaald zij ook vaak. Voor cadeautjes krijg ik 5 euro. Voor de rest leg ik self bij.
Douchegel, deo, creme enz koop ik zelf en hebbedingetje zoals sieraden en kaarsjes koop ik zelf. Ik krijg dus het meeste van mijn ouders. Ik hoef geen klusjes te doen. Helemaal niks :) ik ben 13 en krijg 25,- per maand,
luna - Zaterdag 16 november 2013 11:04
Ik leef samen met mijn man en geef zo min mogelijk uit aan kleding en zooi omdat het ook het geld is van mijn man. Ik ben blij eindelijk mijn eigen geld te kunnen beheren want vroeger deed mijn moeder dat.
beauty_love - Zaterdag 16 november 2013 11:24
Ik probeer zo min mogelijk uit te geven. Nu woon ik nog thuis bij mijn moeder, maar ik wil over een poosje op mezelf gaan wonen. Dan heb ik het geld hard nodig om meubels te kopen.
Liadan - Zaterdag 16 november 2013 11:27
Ik doe boodschappen voor 20-30 euro per week, en dat is inclusief koffie op school. Meestal nog 10 euro per week aan sigaretten (ik rook 2 a 3 pakjes per maand) of ergens koffie/wijntje drinken.
Lot1995 - Zaterdag 16 november 2013 11:28
15 to 25 euro aan extra boodschapjes die mijn óudersnnooit halen.
Ik eet geznd zij niet dus ikhaal er zuivel fruit en extrangroentjes en dergelijke van
J - Zaterdag 16 november 2013 11:31
'Gezegd wordt dat het uitgeven van geld aan activiteiten, dingen om te doen, zoals een dagje weg, je het meest gelukkig maakt'.

Helemaal mee eens. Naast natuurlijk huur, verzekeringen, boodschappen, cadeaus en andere verplichtingen geef ik mijn geld het meest uit aan (sport)activiteiten, vakanties en weekendjes weg. Kleding interesseert mij minder. Ik geef liever geld uit aan (kwalitatief goede) sportkleding en -spullen. Ik spaar wel, maar als ik eenmaal een groot bedrag bij elkaar heb dan ben ik geneigd dat ook weer aan iets moois uit te geven...
-Metaphor - Zaterdag 16 november 2013 12:09
'' Je weet niet of een duurder product nou echt zoveel gezonder is of je koopt 1+1 gratis komkommers, waarvan er uiteindelijk eentje wegrot in de koelkast. Maar goed, daarin heb ik dus nog wel wat te leren. ''
HOE is dat mogelijk? o.o
Komkommers blijven best lang goed...
C - Donderdag 1 februari 2018 20:16
Hahah lol idd
groentetuin - Zaterdag 16 november 2013 13:43
Veel te veel. Maar ik wil gezond eten of ik nou op kamers woon of niet. Ik geloof echt dat dat zich later terug betaald
groentetuin - Zaterdag 16 november 2013 13:47
Ps. Hoe kunnen jullie rondkomen met 25 voor eten?
Ik ben per dag al 16 kwijt aan al mijn voeding groente zaden etcc
tyrande whisperwind - Zaterdag 16 november 2013 16:06
@groentetuin dat is heeeeel veel, sorry dat ik het zeg. ik eet ook gewoon gezond, voor 5-7,5 euro per dag, en sommige mensen vinden dat al veel.
Liadan - Zaterdag 16 november 2013 16:09
@groentetuin: ik koop veel bij de lidl, groenten en fruit zijn daar heel goedkoop. Noten e.d. koop ik vaak in grootverpakkingen en bonen droog (is goedkoper dan pot). En ik eet vaak ei in plaats van dure vleesvervangers of vlees/vis. En ontbijten met havermout helpt ook. Ik eet ook wel simpel, en dan af en toe iets luxer.

Maar ik heb ook gewoon niet meer te besteden dus ja.. :P
Anoniem - Zaterdag 16 november 2013 16:41
Sinds ik weer een paar maanden beter/meer ben gaan eten ben ik ook een stuk meer geld kwijt aan eten, en dit voelt zo verkeerd.. Ik voel me telkens schuldig als ik weer een bedrag af moet rekenen voor voedsel, want eigenlijk doe ik het liever niet. Heeft iemand nog tips hoe hier mee om te gaan?
F - Zaterdag 16 november 2013 18:11
Ik kreeg op de middelbare school 5 euro per maand waarvan ik alles moest doen. Uitjes, kleren (tenzij ik écht niets meer had, laatste broek gescheurd of zo), verjaardagskadootjes, iets lekkers voor tussendoor, en andere dingen die ik voor mezelf wilde.

Na de middelbare school ben ik bijna alles aan kostgeld gaan betalen, maar ben ik ook mijn eigen eten gaan kopen. Van de 360 euro per maand ging er 300 naar mijn ouders aan stroomkosten en hield ik 60 euro over per maand voor eten, drinken, medicijnen en al het bovenstaande.

Geen vetpot, maar je leert wel koopjesjagen!
F - Zaterdag 16 november 2013 18:17
Ik ben bijna 23 trouwens. Sinds het laatste jaar lukte het financieel echt niet meer (mijn studiepot is volledig opgegaan aan levensonderhoud, want studeren kon financieel al lang niet meer) en nu schieten mijn ouders soms weer bij met kleren en eten. En de duurdere medicijnen. Ik voel me daar erg schuldig over, maar ik betaal ze wel terug uiteindelijk.
Lusi - Zaterdag 16 november 2013 18:46
@F: 300 euro per maand aan stroomkosten??? dat is wat een heel studentenhuis per maand (ong 5 a 6 personen) kwijt is aan stroom, gas, én water én internet).

@Anoniem: Je gezondheid en levensgeluk is meer waard dan wat je uitgeeft aan voedsel!

----------------------------------------------
Verzekeringen, studieboeken, huur, boodschappen, kleren, hebbedingetjes, cadeautjes...

Helaas heb ik geen rijke pappie en mammie die me flink wat aanvullen, ze hebben simpelweg het geld niet, waarschijnlijk moet ik binnenkort ook mijn collegegeld betalen... So be it.. (dan moet ik wel bijlenen...)

Ik koop bijna nooit kleren, enige wat ik wel vaak doe is de Action plunderen :p.
mja dat zijn soms ook voor een groot deel dingen die je wel nodig hebt: schoonmaakmiddel, collegeblokken, tandpasta, etc etc.
Ik leef ontzettend zuinig. Qua boodschappen is dat prima: maar ik mag mezelf ook best vaker iets gunnen...
Silent-Tears - Zaterdag 16 november 2013 21:36
Ik woon samen met mijn vriend en wij doen voor ongeveer 100 euro per week aan boodschappen... Denk dat het wel goedkoper kan, als ik dat van de meesten hier lees... Misschien ook maar eens naar de LIDL voor groenten en fruit enzo...
AnaMan - Zaterdag 16 november 2013 22:34
"Je weet niet of een duurder product nou echt zoveel gezonder is"
Ik zal je uit de droom helpen; bijna alles word in dezelfde fabrieken gemaakt, of komt uit dezelfde velden. Geld tiendubbel voor elektronica, trouwens.

Alleen het verwijderen van vet is een duur proces als je dat perfect wilt doen.
Vandaar dat light A-merk meestal het minst kcal bevat, en huismerk een klein stukje meer.
R. - Zaterdag 16 november 2013 23:44
Ik ben heel zuinig opgevoed. Mijn ouders hadden niet veel geld en waren ook nog eens heel zuinig. Nu leef ik minder zuinig. Ik heb een studie gedaan en nu een baan die best goed verdient. Voor mijn vriend geldt eigenlijk hetzelfde. We hebben dan ook best veel te besteden.

Toch heb ik altijd als ik geld uitgeef een stemmetje in mijn hoofd dat het niet mag, dat ik het niet verdien en dat het overdadig is 'dat doe je toch niet' zegt het dan. En dan ga ik me schuldig voelen.

B - Zondag 17 november 2013 07:11
Ik verdien 3,78 per uur. En ik krijg geen zakgeld of kleedgeld.
Over het algemeen geef ik niet bijzonder veel uit, een keer in de maand betaal ik voor mijn abonnement voor mn mobiel, af en toe iets te eten als mijn moeder dat niet in huis heeft gehaald, cosmetica producten, kleding etc. Maar rond deze tijd van het jaar geef ik wat meer uit, vanwege de decembermaand die er aan zit te komen
Leonie - Zondag 17 november 2013 09:19
Ik geef ongeveer 10 euro uit in de week. Daarmee haal ik spullen voor mijn hamster & eten en drinken.
Verder per maand heb ik 9 euro voor verzorgingsspullen. Meer heb je niet , dus als iets op is en je hebt geen verzorgingsgeld meer, moet je het van je zakgeld doen of je ouders lief aankijken (A)
liza - Zondag 17 november 2013 13:28
Nu nog:
45 euro aan boodschappen
50euro aan kleding
5 euro aan extra's (ergens koffie drinken)

Maar ik probeer nu meer te sparen.
Faiblesse - Zondag 17 november 2013 16:47
Te veel geld aan roken en drank en uitgaan,
verder moet ik mijn school en verzekeringen en benzine betalen,
wat ik overhoud gebruik ik voor kleding en make up etc.
Julia - Dinsdag 19 november 2013 16:16
Geven jullie nooit geld uit aan drankjes met uitgaan? Ik denk dat veel van mijn geld verdwijnt in rondjes drank. Maar die zijn het zo waard :) Daarnaast betaal ik eigenlijk alles: school, boeken, kleding, autorijlessen etc. Leuke bijbaantjes maken veel mogelijk.
T - Maandag 15 juni 2015 15:01
Huur hoef ik niet te betalen. Alleen gwe. Booschappen gemiddeld zo'n 100 euro per maand. Studeer. 1 maal op eigen kosten op vakantie. 1 à 2 maal op vakantie met familie, is zelfs kostenbesparend, hoef dan niks te betalen. voor de rest gewoon spaarzaam zijn en voor dat je iets koopt jezelf afvragen of je het echt gaat gebruiken en hoe vaak. hebbedingetjes laat ik liggen en onnodig voedsel ook, zoals thuisbezorgd.nl Sociaal bespaar ik nooit op(binnen bepaalde grenzen) want daar word ik het meest gelukkig van. geef mezelf 50 euro per maand kleedgeld voor alles, dus ook schoenen, jassen enzo. geen bijbaan en geen schuld, red ik binnen de stuffie en een beurs. mazzel/geluk hebben in het leven werkt ook goed op je bankrekening. groetjs.