Hoe overleef ik in mijn bikini?

 

Soms heb je van die tropische dagen, waarbij het altijd net lijkt alsof iedereen zonder moeite in bikini naar het strand fietst. Terwijl ik zelf pas op het strand, zo laag mogelijk bij de grond, misschien een keer mijn maxi-jurk durf uit te trekken...

Het is ook niet altijd makkelijk. Het is simpelweg niet voor iedereen een ideale omstandigheid om niet zoveel aan te hebben. Een eetstoornis, een laag zelfbeeld, een negatief lichaamsbeeld, onzekerheid... In welke mate je hier ook mee worstelt, het kan op dit soort dagen als een veel te warme deken over je heen liggen en aan je plakken. En het is al zo warm. Er is geen enkel moment waarop ik zo weinig draag, dan wanneer ik in mijn bikini of badpak loop. En daar ben ik mij dan ook de hele dag bewust van.

Om mijzelf en jullie een hart onder de riem te steken, om die warme dagen toch iets luchtiger te maken en om dat hele bikini-gedoe en de badpakken-ellende een klein beetje te relativeren. Maar vooral omdat je het op die dagen echt verdient om je oké te voelen met jezelf, heb ik wat tips opgesteld. Tips die misschien niet alle onzekerheid uit de weg ruimen. Maar die de toch al beladen, naakte dagen wel wat dragelijker kunnen maken.

1. Je moet helemaal niets

Je moet niet die nieuwste, mooiste hipste bikini dragen als je je daar niet comfortabel in voelt. Je moet niet de hele dag op het strand liggen bakken. Je moet ook zeker niet in een niemendalletje over de boulevard lopen als je dat niet wilt. Je moet niet eens naar het strand als je dat niet wilt. Je moet niet als een jonge hinde uit het water kunnen rennen door het veel te hete zand. Je moet helemaal niets. Verlies je niet in opgelegde 'regels' of voorwaarden. Er zijn namelijk helemaal geen regels. Jij mag elke zomerdag invullen zoals jij dat wil. Waar je ook voor kiest, het maakt jou niet minder waard of minder leuk dan anderen. 

2. Je hebt al een zomerlichaam

Het is een cliché, maar we trekken hem toch maar weer uit de kast. Want het is gewoon waar en ik vind het nog altijd fijn om dit ook aan mijzelf voor te lezen. 

How to have a beachbody:
1. Have a body
2. Go to the beach

Het voelt misschien niet altijd zo, maar het lichaam dat je nu hebt is goed genoeg om mee naar het strand te gaan. Het is goed genoeg om jezelf mee door de stad te slepen, goed genoeg voor een weekje wintersport, goed genoeg om mee onder de dekens te kruipen, goed genoeg voor een uitgebreide douche, goed genoeg om mee uit de maat te dansen... Dus zeker ook goed genoeg voor het strand.

Elk jaar weer verschijnen er nieuwe tips, kledingadviezen en diëten voor het perfecte zomerlichaam. Of je nu maanden van te voren wilt beginnen of morgen spontaan erop uit wilt, voor elk moment schijnt er wel een goed advies te zijn om je lichaam er 'helemaal klaar voor te maken'. Maar dat lichaam was er in de winter al klaar voor, de temperatuur alleen nog niet. Hoe moeilijk het ook is om te negeren, probeer je niet aan te laten praten dat jouw lichaam niet goed genoeg zou zijn. Het kan de zeewind voelen, warm worden door de zonnestralen, afkoelen in de zee. Je hebt alles al in huis.

3. Wees net zo lief voor jezelf als voor anderen

"Maak jij je daar druk om!?", hoor ik mijzelf elke zomer zeggen. De imperfecties van anderen zie ik wel, maar die lijken niet echt mee te tellen. Ik zou anderen in ieder geval voor gek verklaren als ze daarvoor binnen zouden blijven. Als ze zichzelf voor die kleine imperfectie plezier zouden ontzeggen. Ik zie de lach van de mensen die genieten. De vrijheid als ze -volledig onder zand- achter een beachvolleybal aanrennen. Het geluk van een dagje vrij zijn. Dat geluk zie ik ze niet uit hun meer of minder perfecte lichaam halen, dat geluk zie ik ze halen uit wat ze met dat lichaam doen. 

Zo lief als je naar anderen kunt kijken, zo vol verwondering en zonder oordeel, zo mag je ook naar jezelf kijken. Zoveel verschil je vaak niet van elkaar. Het feit dat jij zo naar anderen kunt kijken, maakt de kans gelijk heel groot dat anderen dat ook zo naar jou doen. Nu jij nog. 

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Zoals ik eerder tipte, hoef je dus niet in hele ingewikkelde, hippe constructies te lopen. Zelf ben ik er wel gevoelig voor en moet ik elk jaar echt even stilstaan bij wat gewoon lekker zit. Nu pas ben ik op een punt waarbij ik echt merk dat ik gelukkig ben na een dag in een groot, zacht badpak en op Teva’s. Alles wat ooit geschreven is over 'de juiste badkleding voor jouw figuur' mag je lekker links laten liggen. Je hebt het juiste figuur, die badkleding volgt wel. Jij voelt als enige nog altijd het beste aan waar jij je prettig in voelt. Juist als dingen comfortabel zitten, heb ik de rust en ruimte om mij lekker te vermaken en mij minder bewust te zijn van mijn lichaam. Dat geldt natuurlijk ook voor de kleding die je eroverheen draagt en het eten dat je lekker vindt om te eten die dag. Maak het voor jezelf zo fijn mogelijk en doe daarbij geen concessies. Je hoeft namelijk alleen maar jezelf tevreden te houden vandaag.

5. Maak een 'soort keuze'

Ik noem het een 'soort keuze', omdat het natuurlijk lang zo simpel niet is. Je kiest niet hoe je je voelt. Als dat zou kunnen, had je allang een abonnement op een topgevoel! Een topgevoel over je lijf, over je leven, over alles eigenlijk. Helaas werkt het niet zo. Maar toch ervaar ik het in bepaalde mate zelf soms wel als een keuze. Ik kies niet hoe ik mij die dag voel, dat overkomt mij meestal. Maar ik kan wel kiezen wat ik daarmee doe.

Daarmee bedoel ik niet dat ik ervoor kan kiezen om gevoel weg te laten gaan, maar wel of ik dat gevoel lijdend ga laten zijn. Je hebt alle recht om je terug te trekken en om juist onder de dekens te blijven op die zomerse dagen. Maar voel je je daarna ook echt beter? Ik had zelf na twee maanden het gevoel alsof ik mij m'n eigen zomer had ontnomen. Het voelde niet als een mogelijkheid om mee te doen met de rest, om ook lekker op het strand te lopen. Maar die mogelijkheid was er wél; ik moest dat alleen nog gaan ontdekken en kijken hoe ik dat op mijn eigen manier kon invullen. Met alle onzekerheid die daarbij komt kijken, maar waarmee het niet onmogelijk is.

Investeren in het proberen en in het leuk maken voor mezelf, zorgde voor een wezenlijk ander gevoel over mijn dag. Ja, ik was nog steeds onzeker, maar daar had ik wel een totaal andere invulling aan gegeven. Betrek er mensen bij als je dat nodig hebt. Mensen die je mee kunnen nemen, een positieve invloed op je hebben en die jou kunnen afleiden als dat nodig is. Dat kan een uitdaging zijn, maar door op een positieve manier met die dagen bezig te zijn, kreeg ik meteen meer energie en zelfvertrouwen. Meer dan dat mijn bed al die jaren had gegeven! 

Fotografie: matthew_t_rader


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pien - Zaterdag 24 augustus 2019 18:23
is dit te laat ingepland?
Anoniem - Zaterdag 24 augustus 2019 18:36
Ik denk het ook.....
Astrid - Zaterdag 24 augustus 2019 19:12
Pffff dat gezeur ook vaak onder de blogs... Volgens mij is het vandaag ook gewoon 30 graden!
Josam - Zaterdag 24 augustus 2019 19:51
Het is volgens mij geen gezeur, gewoon een constatering omdat de blog aan het einde vd zomer verschijntšŸ˜‰
Flo - Zaterdag 24 augustus 2019 22:52
Thanks Daphne. Dit soort peptalk kun je niet vaak genoeg vertellen. Wat onaardig kunnen we toch voor onszelf zijn...
Je hoeft geen perfect figuur te hebben, je kunt beter een leuk mens zijn.
Ingrid - Zondag 25 augustus 2019 10:26
Fijn deze blog, geweldig die quote how to have a beachbody, have a body, go to the beach! Best simpel, was het in mijn hoofd maar simpel. Gelukkig heb ik ook mijn manier gevonden en hoef ik het niet op de manier van anderen te doen. Dus inderdaad gewoon naar het strand in wat fijn en veilig voelt voor mij, jurk uit en liggen op handdoek, wil ik het water in? Dan zorg ik gewoon dat ik er zo snel mogelijk in lig, scheelt ook weer met doorkomen, en als ik over het strand loop voor een ijsje of zomaar, mijn strandjurkje aan!
Ingrid - Zondag 25 augustus 2019 10:26
Fijn deze blog, geweldig die quote how to have a beachbody, have a body, go to the beach! Best simpel, was het in mijn hoofd maar simpel. Gelukkig heb ik ook mijn manier gevonden en hoef ik het niet op de manier van anderen te doen. Dus inderdaad gewoon naar het strand in wat fijn en veilig voelt voor mij, jurk uit en liggen op handdoek, wil ik het water in? Dan zorg ik gewoon dat ik er zo snel mogelijk in lig, scheelt ook weer met doorkomen, en als ik over het strand loop voor een ijsje of zomaar, mijn strandjurkje aan!