Hoe een depressie voelt

 

Zeven uur 's ochtends. De wekker gaat. Ik word wakker uit een diepe, droomloze slaap en het voelt alsof ik uit een zwart gat gezogen wordt. Heel even voel ik me oké, maar binnen een nanoseconde komt er een zwaar, hopeloos gevoel over me heen wanneer ik me realiseer dat het tijd is om op te staan. "Nee" is mijn eerste gedachte. "Nee, ik wil niet vandaag". Ik heb een depressie...

Tien over zeven. Ik lig nog steeds in bed. "Sta op dan" zeg ik tegen mezelf. Het lukt niet, ik kan het niet. Mijn lichaam voelt aan als een baksteen. "Ik wil niet", denk ik, "waarom zou ik?" Het is heel simpel eigenlijk, ik moet me gewoon op de één of andere manier naar de douche begeven, mijn haar wassen, mezelf aankleden en naar school gaan. Het lijkt een onmogelijke opgave.

foto bron

Kwart over zeven. "Sta op dan, anders kom je te laat", spreek ik mezelf toe. "Je kunt het", moedig ik mezelf nog zachtjes aan. "Prima dan, whatever", denk ik en ik duw de dekens van me af, maar wanneer ik me bedenk wat ik allemaal moet gaan doen die dag, zakt de moed me direct in de schoenen. Het is eigenlijk een hele normale schooldag, maar ik zie het mezelf niet doen. 'Helemaal daarheen gaan', 'normaal doen' en 'allemaal dingen eten', zijn de onmogelijke opgaven die in mijn hoofd rondspoken.

Tien voor half acht. "Mens, ga gewoon douchen", zegt de strenge stem die mijn gedrag nu duidelijk beu lijkt te worden. Ik weet niet precies hoe, maar uiteindelijk lukt het me toch om echt die douche in te stappen. Ik merk hoe pijn alles doet en hoe zwaar mijn lichaam aanvoelt. Ik heb totaal geen energie en hang lusteloos onder de straal. Ik kan alleen maar denken aan de horror van de dag die me te wachten staat. Ik heb geen idee hoe ik het nu weer moet gaan klaarspelen, hoe ik de dag nu weer moet gaan doorkomen. "Ik meld me gewoon ziek vandaag", "ik ga gewoon niet", "bekijk het maar", denk ik.

Vijf over half acht. "Je gaat gewoon naar school vandaag", commandeert de strenge, ongeduldige stem. "Gisteren kon je het ook gewoon, dus vandaag ga je ook". Rationeel gezien weet ik dat ik de dag best ga overleven en het waarschijnlijk allemaal wel mee gaat vallen als ik eenmaal op school ben, maar ik voel het niet.

Kwart voor acht. "Ik wil dit niet", zeg ik terwijl de tranen prikken achter mijn ogen. Ik wil met rust gelaten worden, verdwijnen, me verstoppen en in het niets opgaan. Het wordt later en later en ik moet nu echt opschieten als ik niet te laat wil komen op school. Niet naar school gaan is geen optie, ik heb namelijk al zo veel lessen gemist dat ik vrees dat ik mijn vakken anders niet ga halen.

foto bron

Acht uur. Op de één of andere manier is het me gelukt om mijn spullen te pakken en op de fiets te springen. Tijdens het fietsen wil ik maar één ding, namelijk omdraaien en zo snel mogelijk weer terug mijn bed in kruipen. Toch blijf ik stug doorfietsen naar school. "Gewoon blik op oneindig en gaan", hoor ik mezelf denken.

Tien over acht. Ik moet wachten bij een druk kruispunt. De auto's razen voorbij met zeventig kilometer per uur. "Wat als ik nu gewoon eens de weg op fiets", vraag ik me af, "zou ik dan worden aangereden?". Ik zie het bloederige tafereel al helemaal voor me en bedenk me "dat ik dan in ieder geval niet naar school hoef vandaag". Ik schrik enorm van deze gedachte en probeer snel aan iets positiefs te denken. Natuurlijk fiets ik niet zomaar de weg op, "doe normaal zeg".

Half negen. Ik parkeer mijn fiets in het fietsenrek. "je kan nu nog weg", gaat er door mijn hoofd heen, "laatse kans om terug naar huis te gaan". Het lukt me om deze gedachten te negeren, het schoolgebouw binnen te gaan en naar het juiste klaslokaal te lopen. Ik zie een groepje studiegenootjes gezellig kletsen in de gang en besluit om er maar een beetje bij te gaan staan. Nog één keer spreek ik mezelf streng toe; "normaal doen nu, niet zo moeilijk doen". Ik wil huilen, schreeuwen, dit niet meer voelen, ik kan niet meer, ik ben zo moe.

"Goedemorgen allemaal!", zeg ik opgewekt en lachend. "Alles goed met jullie?"

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roza - Woensdag 17 januari 2018 10:06
Dit is echt de meest herkenbare blog die ik ooit gelezen heb! Echt precies zoals het elke dag gaat..
-ML- - Woensdag 17 januari 2018 10:35
Zo ontzettend herkenbaar.. Elke ochtend weer hetzelfde verhaal. Alsof het met de dag erger wordt..
Mama - Woensdag 17 januari 2018 10:51
Ik. Ik herken dit. Ik heb geen eetstoornis. Maar drie kinderen. De oudste met adhd, de middelste met het syndroom van Down en de jongste heeft ppdnos en een eetstoornis.
Ik ben kapot als ik wakker wordt, trek de twee jongsten (16 en 15) uit bed want dat gaat niet zelfstandig. Maak brood want ook dat gaat niet vanzelf. Bij andere gezinnen gaat dat voorbij na of tijdens de bassisschooltijd maar hier dus niet. De oudste regelt het zelf maar maakt overal een ongelooflijke puinhoop van, ik blijf de hele dag maar iedereen corrigeren en "begeleiden". En dat al jaren en jaren.
Op mijn werk kom ik nog enigszins tot rust om vervolgens thuis weer in de aanslag te gaan.
Ik bedenk me ook geregeld dat ik er vanaf ben als ik iets krijg, echt ziek word of zo.
Wat me tegenstaat is dat de kinderen me nog nodig hebben.
*** - Woensdag 17 januari 2018 14:49
Amai ... Moeder zijn van 3 gezonde, zelfstandige kinderen is al zo moeilijk. Laat staan als die alle 3 nog extra hulp nodig hebben. Kan me inbeelden dat dit vermoeiend is en je op den duur er tegenop ziet. Als je al denkt aan 'oplossingen' zoals ziek worden, dan lijkt het me dat je al ferm over je grens heen bent gegaan. Kan je nergens aangeven dat dit zo niet verder kan? Kan je hulp vragen zodat je terug wat tijd hebt voor jezelf?
M - Woensdag 17 januari 2018 10:51
Wauw, dit is zo herkenbaar. Ik vind het ook eigenlijk wel fijn om dit te lezen. Dat ik niet de enige ben die zo denkt. En vooral de laatste zin: ' Goedemorgen allemaal!", zeg ik opgewekt en lachend. "Alles goed met jullie?' Zo herkenbaar, en daarom denken uiteindelijk veel mensen dat het gewoon goed met je daar, maar daar zorg je zelf voor. Zo lastig.
Marije - Woensdag 17 januari 2018 11:08
Wauw, deze is echt zo herkenbaar..
GM - Woensdag 17 januari 2018 11:12
Wow. Dit is echt een op een hoe mijn ochtenden waren toen ik in mijn depressie zat. Nu ik dit lees herinner ik mij hoe ver ik alweer om hoog ben gekropen.

Confronterend en zo waar. Pijnlijk gewoon.
Fleur - Woensdag 17 januari 2018 11:12
Zo die komt binnen, zeg! Vooral die gedachte: 'Wat zou er gebeuren als ik de weg op fiets? (..) Dan hoef ik in ieder geval niet naar school.' Het is zoo enorm herkenbaar! Eenmaal op school gekomen, hup, dat masker op en meedoen. That's it. Nobody knows what's behind...
Lana - Woensdag 17 januari 2018 11:15
Erg herkenbaar!!
Kim - Woensdag 17 januari 2018 11:29
Die komt even binnen, zo herkenbaar!
Romy - Woensdag 17 januari 2018 11:47
Die komt wel even binnen zeg! Zo waar en helaas zo herkenbaar.....
kathrin - Woensdag 17 januari 2018 13:06
Waarom mis ik hier het ontbijt??
Denise - Woensdag 17 januari 2018 13:20
Zoo herkenbaar zo voel ik me ook al een hele tijd...
Shanna - Woensdag 17 januari 2018 14:26
Tranen in mijn ogen, zo herkenbaar. Dit is precies hoe ik mij voel..
Jillie - Woensdag 17 januari 2018 15:58
Heel herkenbaar. Zo zijn mijn ochtenden ook vaak. Vanochtend nog: "als ik nu niet uit bed ga en ga douchen, kom ik niet meer op tijd op mn vrijwilligerswerk".en ook van dat kruispunt...
xdiedev - Woensdag 17 januari 2018 18:21
Jeetje wat herkenbaar. Gisteravond ben ik met mijn kledig aan gaan slapen. Ik had geen puf meer om mij om te kleden en een pyjama aan te doen. Zelfs de kleinste dingen van tanden poetsen, haren borstelen en wassen, kleding kiezen, zijn zulke grote dingen!
Juma - Woensdag 17 januari 2018 22:22
Wat een super fijne blog! Dankjewel
LX - Donderdag 18 januari 2018 12:05
Wow, vooral op maandagen!
Malou - Donderdag 18 januari 2018 13:51
WoW zo ongelooflijk herkenbaar, eng gewoon. En inderdaad, die laatste zinnen, je hebt gewoon 2 gezichten...
Erg fijn om dit te lezen.
Ook vooral omdat ik het zelf gewoon niet kan omschrijven wat er nou eigenlijk in mijn hoofd om gaat. Dank je wel
Iedereen succes en sterkte. ❤️
meisje14 - Donderdag 18 januari 2018 17:04
Herkenbaar...en die laatste zin al helemaal.
X - Donderdag 18 januari 2018 18:19
Dit is zo herkenbaar, vooral de zin ‘ik zie het me zelf niet doen’. Ik dacht echt dat ik de enige was die dit zo voelde en ik kom het niet goed beschrijven. Toch fijn om te weten dat ik niet alleen ben..
X - Donderdag 18 januari 2018 18:20
En dat je die eerste hele korte seconde nog jalf slaapt en daarna meteen dat rot gevoel binnen komt, dat zijn de zwaarste momenten soms
Diewmrts - Donderdag 18 januari 2018 19:58
Heel herkenbaar! Ik dacht dat ik de enige was die de gedachte had ‘wat als ik nu op straat fiets, word ik dan..’.
Lifelivestory - Vrijdag 19 januari 2018 10:53
Zo herkenbaar dit verhaal! Mooi beschreven!
Lifelivestory - Vrijdag 19 januari 2018 10:53
Zo herkenbaar dit verhaal! Mooi beschreven!
Anneke - Vrijdag 19 januari 2018 16:01
Herkenbaar. Die strijd in het hoofd maakt het zo vermoeiend en men merkt het niet of misschien soms wel. Dat komt er ook nog bij...niets laten merken.
Nathalie - Donderdag 8 februari 2018 08:43
Ben blij om te lezen dat ik niet alleen ben. Herken het zo goed. Vooral het stukje van het wakker worden.
Room - Donderdag 1 maart 2018 22:55
Ik heb juist minder moeite met het opstaan, dan gaat het wel maar zodra het punt van gaan er is word ik pas echt zo voor de rest wel herkenbare stappen