Het is zo druk in mijn hoofd

 

We leven in een samenleving waarin veel mensen altijd druk bezig zijn en ook veel aan hun hoofd hebben. Er wordt meer van ons verwacht en die verwachtingen hebben we zelf ook. Sterker nog: wat we van onszelf verwachten is vaak nog een stuk erger, al hangt dit wel erg met elkaar samen. Het is niet voor niks dat mensen op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met een burn-out en andere psychische problemen. Veel mensen hebben het gevoel dat ze constant rennen en nauwelijks stilstaan. En als dit laatste dan wel gebeurt, voelen we ons daar vaak heel ongemakkelijk bij. Het is niet de bedoeling dat je je 'geleefd' voelt. Hoe vind je nou een balans in het leven tussen activiteit en ontspanning, tussen drukte in je hoofd en rust?

Als je een eetstoornis hebt, is het hoogstwaarschijnlijk ook een chaos in je hoofd. Je bent enorm druk met je gedachten, het bezig zijn met afvallen, wel en niet eten, wat anderen van je zullen vinden, etc. Vaak hangt een eetstoornis samen met perfectionisme. Niet alleen op dat vlak, maar ook op het gebied van school, studie, werk, sport, je sociale leven, etc. wil je het graag goed doen. Dit zorgt ervoor dat het nog drukker wordt. De balans tussen rust, even nergens aan denken en drukte, altijd maar door willen en jezelf onhaalbare eisen voorschrijven is ver te zoeken.

meisje
Bron

"Waarom plan jij je lezen zo vol?"
Verschillende mensen om mij heen hebben weleens gevraagd waarom ik het altijd zo druk heb en waarom mijn leven praktisch altijd volgepland is. Ik weet heel goed dat ik vaak dingen te doen heb, maar dat doe ik niet om geen momenten te hebben voor ontspanning of voor mijzelf. Deze momenten heb ik namelijk ook. Wel moet ik zeggen dat ik steeds vaker meer behoefte heb aan momenten voor mijzelf. Soms merk ik dat het in mijn hoofd heel druk wordt en dat ik geen rust heb als ik steeds zo druk bezig ben. Ik probeer dan ook steeds meer die momenten in te plannen voor mijzelf en dat vind ik heerlijk. Het is dus niet zo dat ik zo druk ben omdat ik bang ben voor leegte, voor mijn gevoel of omdat ik voor dingen weg zou lopen. Ik ben iemand die graag is met andere mensen en leuke dingen doet, en ik geniet daar heel erg van. Vandaar dat ik zoveel wil doen. Daarnaast heb ik ook uiteenlopende interesses en heb ik vaak het gevoel dat ik te weinig tijd heb. Dit kan wel stress geven en dat is ook wel een aandachtspuntje voor mij. Niet alles kan tegelijkertijd en soms moet ik wat meer geduld hebben.

Het is goed om voor jezelf te bedenken waarom jij doet wat je doet, waarom je het zo druk hebt of waarom je je zo druk maakt. Maak bijvoorbeeld eens een schets van jouw tijdsindeling. Bijvoorbeeld met een cirkeldiagram. Waar gaat jouw meeste tijd in zitten? Je kunt een aparte maken voor wat je daadwerkelijk doet, maar ook eentje voor wat er allemaal in je hoofd omgaat. Dit kan veel inzicht geven en ook laten zien waar je behoefte aan hebt en waar je iets aan zou moeten/kunnen veranderen.

Wat vind je het moeilijkste?
Het kan goed zijn te onderzoeken wat je het moeilijkste vindt aan het vinden van een balans. Mensen die veel aan hun hoofd hebben en bijvoorbeeld veel piekeren, vinden het vaak lastig om hier los van te komen. Maar waar heeft dit mee te maken? Voor mij is dit bijvoorbeeld zo dat ik dan erg nadenk omdat ik bang ben dat ik ergens niet goed genoeg op ben voorbereid, dat ik niet weet hoe ik met iets moet omgaan of dat ik bang ben om anders iets te vergeten. Als je dit weet, kun je er vaak ook iets aan doen. Wanneer ik bijvoorbeeld bang ben dat ik iets vergeet, zet ik het als reminder of notitie in mijn telefoon en dat helpt. Het is dan uit mijn hoofd en het is weer een stuk rustiger.

Welke praktische aanpassingen kunnen helpen?
Soms kan het helpen om op praktisch gebied dingen te veranderen waardoor iets makkelijker wordt en je meer rust ervaart. Denk bijvoorbeeld eens aan het leren van tentamens en dat je hier veel stress door ervaart. Soms helpt het om bijvoorbeeld op bijles te gaan of om samen met een vriendin te studeren als je je niet kunt concentreren als je alleen moet leren. Zulke praktische aanpassingen kunnen problemen minder groot maken en soms zelfs verhelpen. Dit kan voor verschillende dingen helpen. Zo ook met mijn voorbeeld waarin ik schreef dat ik soms bang ben om dingen te vergeten.

Hou eens een logboek bij
Een logboek bijhouden kan veel inzicht geven in jouw leefpatroon. Soms denken we zelf dat al wel te weten, maar probeer het eens en je zult zien dat het iets doet. Hou bij wat je op een dag doet en kijk na een week eens wat je opvalt. Ik denk dat bij veel mensen de balans ver te zoeken is. Er gaat in het leven van veel mensen veel tijd zitten in dingen die moeten, en minder tijd in dingen die we willen of in tijd voor onszelf. Bedenk eens hoe je het het liefste zou willen en waarbij jij je goed zou voelen. Naar aanleiding daar van kun je bedenken (eventueel met wat hulp van een ander) hoe je er voor kan zorgen dat je wat dichter komt bij het leefpatroon dat je zou willen.

meisje
Bron

Waar word jij blij van?
Het leven is te kort om alleen maar dingen te doen die je van jezelf moet en om alleen maar op te vullen met dagelijkse verplichtingen die veel mensen hebben. Bij dit laatste kun je bijvoorbeeld denken aan werk en school. Dat is nou eenmaal zo en het hoort erbij, maar ook hier heb je een keuze in. Vind je je baan niet leuk of heb je een verkeerde opleiding gekozen en ben je erg ongelukkig daar over? Dan vreet het vaak veel energie en doet dit ook iets met je stemming. Dat is echt zonde. Ik ben er zeker geen voorstander van om zomaar met van alles te stoppen, maar het is wel een teken om na te denken over wat je wil en eventueel andere wegen in te slaan. Dat is soms moeilijk, kan voelen als falen en misschien wil je anderen niet teleurstellen, maar het is belangrijk dat je gelukkig wordt en dat je doet waar je energie van krijgt en waar je je goed bij voelt.

Plan meer tijd voor jezelf en fijne dingen
Wanneer je onderzocht hebt waar je blij van wordt (ook kleine dingen zoals even een stukje wandelen of een boek lezen), kun je dit gebruiken bij deze stap. Wanneer je erg druk bent met van alles, schiet het er soms bij in om momenten van rust en tijd voor jezelf te hebben. Toch is dit erg belangrijk. Plan letterlijk in je agenda (net als dat je dat doet met afspraken) momenten van rust in en momenten waarin je zelf kan bepalen wat je gaat doen.

Zeg wat vaker nee
Nee zeggen is iets wat veel mensen moeilijk vinden. Je wil anderen niet teleurstellen, je wil geen dingen misschien of je bent bang dat anderen daar iets van vinden. Ondanks dat het moeilijk kan zijn om nee te zeggen, is het wel heel belangrijk. Ook dit helpt om een balans te creëren voor jezelf tussen drukte en stress en ontspanning. Daarnaast heeft het ook te maken met voor jezelf opkomen en je grenzen bewaken en dat is ook iets wat veel mensen lastig vinden.

Schrijven en van je af praten
Als ik heel druk ben in mijn hoofd, helpt het vaak om even van mij af te schrijven of om even te praten met iemand. Het zorgt ervoor dat ik het kwijt raak maar ook dat ik het al pratend op een rijtje kan zetten en met iemand anders van gedachten kan wisselen. Soms helpt het om wat advies te krijgen of als anderen hun ideeën delen of het wat nuanceren of helpen met relativeren.

Voldoende nachtrust
Goed slapen is ook ontzettend belangrijk om je hoofd een beetje leeg te maken. Wanneer slapen lastig is of je komt door piekeren bijvoorbeeld niet makkelijk in slaap kan het helpen om 's avonds in een dagboek een beetje van je af te schrijven. Dat kan helpen om je hoofd leeg te maken en beter voorbereid te zijn op de nacht.

Als ik chaos in mijn hoofd heb en alles niet meer overzie, helpt het mij om echt even een momentje voor mijzelf te hebben. Ondanks dat ik echt een mensen mens ben, kan ik op die momenten heel erg uitkijken naar even niks moeten en een momentje voor mij alleen zonder anderen om mij heen. Ik hoef dan niet perse er over na te denken of iets te doen, maar het helpt vaak wel om wat meer ruimte te krijgen. 

Zo zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen als je druk bent in je hoofd en op zoek bent naar een betere balans. Deel ook jouw ervaringen en laat ons weten wat jou helpt.

Hoe is dit voor jou en wat helpt jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Waterloo - Zaterdag 22 juli 2017 13:50
Wat bij mij heel goed helpt, is voor iedere week een planning te maken van alle activiteiten. Mijn hbo-opleiding heeft een heel wisselend rooster, dus aan de hand daarvan kijk ik wanneer ik kan sporten of werken. Ik kijk iedere avond even naar de dagplanning van morgen, zodat ik weet wat ik kan verwachten. Tevens ga ik even na of ik alles heb gedaan wat ik die dag wilde doen. 's Ochtends kijk ik weer naar de planning, en zet ik alvast spullen klaar, zoals sport- of werkkleren.
Ook heb ik een ochtend- en avondritueel om de dag rustig op te starten en af te sluiten.
Nadine - Zaterdag 22 juli 2017 20:38
Mijn hoofd zit zo vol dat zelfs deze blog lezen niet eens lukt nušŸ˜‚
Didi - Zondag 23 juli 2017 12:19
Wow super helpend dit, dankjewel! Wat ik vaak heb is dat ik er tegenop zie om 's avonds in mijn dagboek te schrijven omdat ik bang ben om stil te staan bij wat ik denk en voel, en dan ben ik bang dat ik dan helemaal niet meer slaap. Vervolgens doe ik het dus niet maar lig ik alsnog nog uren te woelen en te piekeren.. dus dat helpt ook niet haha. Ik moet me er echt meer toe gaan zetten, het helpt inderdaad wel om het van je af te schrijven en lijstjes te maken..!
britneyangel - Zaterdag 29 juli 2017 10:12
mijn hoofd zit ook vaak erg vol, ik vind zelf dat ik wel genoeg fijne momentjes voor mezelf heb en het van me afschrijven helpt ook wel maar soms lig ik nog veel te denken in bed dat is wel lastig
JennaM - Zondag 3 september 2017 10:06
Bedankt voor deze blog! Ik heb het ook altijd veel te druk, plan alles veel te vol. Bij mij is dit een soort van dwang: Alles moet heel precies ingepland, de dingen die ik plan kan ik echt niet weglaten of verzetten etc. Ik denk dat dit wel te maken heeft met niet willen voelen, maar ook heel veel controle willen houden over alles. Zoals jij zegt ben ik ook bang om dingen te vergeten ofzo en ik schrijf ze dus ook op, maar bij mij is dit heel obsessief, met heel veel lijstjes en planningen etc. Het plannen zelf kost me al veel te veel tijd. Ik weet niet goed hoe ik hier vanaf kom..