Herstellen is topsport!

 

Daphne Schippers, Mathieu van der Poel, Frenkie de Jong en Epke zonderland. Even een greep van namen van mensen die, naast dat ze onwijs veel mooie prijzen en zegens in hun kast hebben liggen, dag in dag uit werken voor bepaalde doelen. Alles wordt aan de kant gezet en hun omgeving ondersteunt waar nodig. Alles voor dat ene doel. Omdat zij dat heel graag willen. Omdat ze het vertrouwen in zichzelf hebben dat ze dat doel kunnen behalen. Door hard te werken, maar vooral door goed voor zichzelf te zorgen. Dat laatste is essentieel. Topsport is als herstellen van een eetstoornis.

Herstellen is net als topsport. Alles wat een topsporter nodig heeft, heb je ook nodig om te herstellen. Behalve talent, want leren herstellen kan iedereen. Voor mij waren metaforen in mijn herstel erg belangrijk, omdat ik zo dingen beter kon relativeren en kon geloven. De zin 'herstellen is net als stopsport' gebruik ik vaak op het forum.


 
Eigenschappen

Als je op internet zoekt naar eigenschappen van een topsporter dan kom je al gauw uit op vier kerneigenschappen: discipline, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Precies de ingrediënten die je ook nodig hebt om te herstellen van een eetstoornis.

Er is in de eerste plaats discipline nodig om tegen de eetstoornis in te gaan. De eetstoornis op zichzelf heeft al veel discipline, maar dat wordt voor een verkeerd doel gebruikt. Daarnaast is vertrouwen in dat het gaat lukken heel erg belangrijk. Mijn geloof in herstel was onuitputtelijk. Ik wilde het geloven, omdat ik anders niet wist waar ik voor werkte. In het begin had ik dat vertrouwen nog niet, maar door de wil (doorzettingsvermogen) en de hoop kreeg ik toch vertrouwen. Als laatste is doelgerichtheid belangrijk. Dit geldt niet voor iedereen, maar zeker wel voor mij. Ik had doelen nodig - per week, per dag - om stappen te kunnen maken.

Leefstijl
 
Wat herstel ook overeen laat komen met topsport, is dat het ook een leefstijl is. Je moet met topsport 24 uur per dag bezig zijn; met herstel is dat net zo. Je kan niet je eetstoornis 12 uur per dag de ruimte geven de andere 12 uur er tegenin gaan. Dat is dweilen met de kraan open. Belangrijk daarbij is het stellen van haalbare doelen, dus niet alles in één keer willen. Kleine doelen zorgen uiteindelijk voor grotere stappen. Je kan met kleine doelen de hele dag bezig zijn. Ik kan me nog goed herinneren dat ik heel erg last had van bewegingsdrang. Ik had toen een doel gesteld om mijn beweging af te gaan bouwen en iedere dag te halveren. Dit voelde voor mij als een dagtaak en ik kon het niet even loslaten. 

Veel rust nemen

De reden dat ik deze metafoor - herstellen is als topsport - gebruik, is met name om aan te geven hoe hard het werken is en hoe belangrijk rust en goed voor jezelf zorgen zijn. Wat ik bij mezelf heb gemerkt en in de jaren dat ik werk op forum heb gezien, is dat mensen het vaak kleiner maken dan het is. Ze nemen de rust niet die ze nodig hebben; ze gunnen zichzelf dat moment niet. En bovendien onderschatte ik, en veel van jullie, hoe hard het eigenlijk is om tegen die eetstoornis in te gaan. Twee beroemde uitspraken van een bekende wielrenner van vroeger zijn: “Rust is de beste training” en “de Tour win je in je bed”. De batterij moet vol zijn om ook te kunnen werken. Hier dacht ik soms aan als ik mijn hele dag weer had volgepland en niet tot de dingen kwam die écht belangrijk waren.


 
Teamwork

Ook hebben topsporters vaak een heel team om zich heen om hen te helpen. Iets wat je met herstellen in meer of mindere mate net zo hebt. Maak daar gebruik van! Neem een Daphne Schippers: zij heeft een sportarts, een diëtist, een coach, een sportpsycholoog, een fysiotherapeut en veel familie en vrienden om zich heen. In mijn herstel had ik een diëtist, een kinderarts, een psycholoog, een sociotherapeut/mentor (= coach) en familie die mij steunde. Het komt dus bijna op hetzelfde neer. Daphne Schippers werkt niet alleen, zij werkt in een team. Dat is wat ik deed; met zijn allen tegen de eetstoornis en vóór herstel.

Overwinningen vieren
 
En tot slot: als sporter vier je je overwinningen. Logisch toch? Met herstel mag dat ook! 

NB: herstellen is iets anders dan hersteld zijn. Herstellen is een proces wat je je hele leven kan doen, met alles. Het heet dan alleen anders. Eigenlijk is herstellen jezelf iets leren wat je eerder nog niet kon. Voor de gemakkelijkheid heb ik het woord herstel gebruikt maar je kan er ieder gewenst woord invullen wat bij jou past.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Geerdina - Zaterdag 6 juli 2019 12:40
Wat een prachtig stuk en een goeie metafoor. Bij beiden telt dat het waanzinnig knap is als je zover komt. Inspirerend Ginger!
. - Zaterdag 6 juli 2019 16:36
Interessante vergelijking
AnaMan - Zaterdag 6 juli 2019 21:55
Ben je officieel arts nu?
Wat mega goed zeg! :D :D :D
Gefeliciteerd, Lotte!!!!!!!