Herstellen doe je zelf

 

Natuurlijk heeft de hulpverlening een belangrijke en steunende rol in je herstel, maar ook buiten de hulpverlening gebeurt er veel in  je leven wat net zo bepalend kan zijn. Uiteindelijk leer je het meeste over het leven van jezelf, vandaar dat een cursus ‘Herstellen doe je zelf’ misschien wel iets is voor jou?

 

Door en voor cliënten

De cursus wordt gegeven door ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die zelf ook in aanraking zijn geweest met de psychiatrie en die ervaringen hebben omgezet in een deskundigheid waarmee ze anderen kunnen ondersteunen.

 

Iedereen vanaf 18 jaar, die aan zijn eigen herstel wil werken is welkom. Niet alleen mensen met een eetstoornis, maar bijvoorbeeld ook iemand met een verslaving, een angststoornis, borderline of een psychose. Hoe meer unieke en verschillende mensen, hoe meer je van elkaar kunt leren. Je zult zien dat iedereen op zijn eigen manier worstelt, maar dat je vaak toch veel gemeenschappelijk met elkaar hebt en je dingen bij elkaar zult herkennen. Het is dan ook een mooie manier om te ervaren dat je niet de enige bent die met het leven strijd.

 

‘Herstellen doe je zelf’
Hoe lastig het misschien ook is om te accepteren, de belangrijkste bijdrage in je eigen herstelproces lever je zelf. Natuurlijk kan de hulpverlening je daarbij ondersteunen, maar eigenlijk leer je het meeste van je eigen ervaringen. Je leven buiten de hulpverlening is minstens zo waardevol in je herstelproces als de inzichten die je opdoet in therapie. Zelfbewustzijn vergroot je zelfkennis en zelfredzaamheid. Doordat je jezelf bewust wordt van je eigen kwetsbaarheden en valkuilen, maar bovenal ook je kwaliteiten en talenten creëer je weer mogelijkheden om de grip op je leven terug te krijgen.  

 

Over de cursus
De cursus bestaat uit twaalf bijeenkomsten van twee uur. Het draait vooral om je eigen herstel en het delen van persoonlijke verhalen met de groep.

Thema’s die aan bod komen zijn:

-       Wat is herstel?

-       Welke invloed heb ik zelf?

-       Accepteren: Ik ben wie ik ben.

-       Omgaan met de werkelijkheid en de buitenwereld

-       Zinvolle dagbesteding en invulling van rollen

-       Steun; Wat helpt mij of heeft mij geholpen? Welke steun krijg of wens ik?

-       Keuzes maken; Wat vind ik belangrijk?

-       Ben ik tevreden met mijn leven of wil ik iets veranderen?

-       Een blik op de toekomst; Wat zijn mijn wensen?

 

Buiten dat de cursus bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van je eigen kracht, kan het ook een mooie opstap zijn als je er iets voor voelt om ervaringsdeskundige te worden. Je krijgt inzicht in je eigen herstelverhaal, waaruit je hele betekenisvolle elementen kunt halen om anderen in soortgelijke situaties te ondersteunen.

 

Deze cursus wordt in vrijwel alle ggz instellingen gegeven. Vaak wordt hij aangeboden door de clientenbelangenorganisatie of een rehabilitatiecentrum van de instelling. Via Kenniscentrum Zelfhulp en Ervaringsdeskundigheid kan je meer informatie vinden.

 

Is deze cursus iets voor jou?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-angel - Zaterdag 4 augustus 2012 15:41
klinkt goed, helaas nog geen 18..
thattgirl - Zondag 5 augustus 2012 13:31
ja lijkt me echt leuk,
helaas heb ik het te druk met eigen theraphie :(
sky - Zondag 5 augustus 2012 14:26
klinkt goed maar hier helaas ook nog geen 18... ik hoor het wel veel van mijn hulpverleners vooral dan in het verleden, als ik dan vooruit was gegaan maar over moest gaan naar iemand anders omdat ik werd overgeplaatst dan was ik die psycholoog en/of persoonlijk begeleider zo dankbaar, en allemaal zeiden ze hetzelfde, wij hebben jou hier handvaten gegeven, maar je hebt er zelf iets meegedaan, dus bedank je zelf. Dat kon ik toen nooit inzien, maar bij een van de opnames zag ik het wel in, dat was vooral op lichamelijk gebied, en daar zag je de vooruit gang van jezelf en andere heel goed, iedereen kreeg dezelfde handvaten, maar het lag eraan hoe je ermee omging, na 4 weken zag je bij sommige nog geen enkel verschil terwijl andere keihard vooruit waren gegaan, en dat lag niet aan de hulp, dat lag eraan hoe we het zelf aan pakte, dat was het punt waarop ik inzag, wat ik heb bereikt, heb ik zelf, bereikt, met hulp, maar ik heb het zelf gedaan, als ik niet mee had willen werken was ik ook niet vooruit gegaan.
anoniem - Maandag 13 augustus 2012 22:10
Mijn vader heeft deze cursus mee ontwikkeld, misschien dat ik het daarom zelf wel eens ga proberen.