Herstelinspiratie van Irene

 

Toen ik nog een eetstoornis had en op pro-ana sites actief was zocht ik regelmatig naar thinspo. Thinspo, ookwel thinspiration, zijn inspiratiebronnen om zo dun mogelijk te worden. Plaatjes van heel dunne mensen of bepaalde muzieknummers hielpen mij herinneren aan mijn eetstoornis. In deze periode was ik nog helemaal niet bezig met herstellen. Ik voelde me sterk vanwege mijn eetstoornis, maar dit duurde niet lang. Al snel merkte ik dat de eetstoornis mijn leven kapot maakte. Ik moest opzoek naar een ander soort inspiratie, inspiratie om te herstellen. 

Tijdens mijn herstel hebben verschillende dingen mij geïnspireerd om door te gaan en het juiste pad te blijven bewandelen. Herstellen van een eetstoornis is niet simpelweg een kwestie van een keuze maken en daarvoor gaan. Het is niet een kwestie van op een dag beslissen dat je het niet meer wilt en dat het dan de volgende dag over is. Herstellen van een eetstoornis kan soms maanden of jaren duren. Het zal voor iedereen verschillen, maar hoe lang het ook duurt, weet dat het kan. Ik denk dat herstel voor iedereen weggelegd is.

Om gemotiveerd te blijven kan het fijn zijn om inspiratiebronnen te hebben. Dit kan echt van alles zijn. Van een bekend tot een onbekend persoon, van familielid tot vriend, van muziek tot gedicht en van werk tot hobby. In deze blog zal ik iets vertellen over de dingen die mij geïnspireerd hebben.

♥ Muziek
Muziek is voor mij een hele krachtige en betekenisvolle inspiratiebron geweest. Muziek kan mij echt raken in het diepste van mijn hart. Wanneer ik echt opga in de muziek krijg ik helemaal kippenvel op mijn armen en kriebels in mijn buik. Zangers en zangeressen kunnen mij raken wanneer een tekst met emotie gezongen wordt. De woorden van iemand anders doen mij goed, omdat ze van een echt mens vandaan komen. Een mens die pijn, geluk, woede en verdriet heeft gekend. Ik mag het nummer interpreteren zoals ik dat wil en de melodie en het ritme zetten kracht bij de inspirerende woorden. Wanneer ik hoor hoe iemand zijn of haar ziel in de muziek heeft gelegd inspireert mij dat om ook mijn ziel in mijn herstel te leggen.

♥ Groepsgenootjes in therapie
Ik heb heel veel steun mogen ontvangen van de meiden die ik tijdens therapie heb leren kennen, maar buiten de steun zijn ze ook een enorme inspiratiebron voor me geweest. Elke week zag ik iedereen weer knokken voor haar herstel. Soms zag ik ze vallen, maar ik zag ze altijd weer krachtig opstaan. Ik zag hoe ze hun emoties lieten zien, zich kwetsbaar opstelden en angsten aangingen. Er zijn verschillende meningen over groepstherapie, maar voor mij is het een heel helpende vorm van therapie geweest. Natuurlijk ging het niet altijd goed met iedereen, maar in de lange tijd die we met elkaar doorbrachten zag je hoe hard iedereen aan het vechten was en hoe we samen groeiden.

♥ Sport
Zoals jullie misschien wel weten speel ik al een tijdje roller derby. Tijdens het begin van mijn eetstoornis deed ik dit nog niet, maar naarmate ik me beter en sterker begon te voelen ontdekte ik ook deze sport. Roller derby is echt onwijs goed voor mij geweest. Ik leerde in 1 klap een hele hoop inspirerende mensen kennen die deze stoere sport beoefenden. Stuk voor stuk waren dit inspirerende vrouwen met alle soorten lichaamstypes. Het idee dat je een bepaald lichaamstype moest hebben om goed te zijn in een sport of dat vrouwen niet stoer konden zijn werd in een ruk van tafel geveegd. Roller derby is voor dik en dun, jong en oud, met welke achtergrond of welk beroep dan ook. Dit is voor mij een enorm grote inspiratiebron geweest.

Ik voelde me thuis in de groep en ik kreeg er een enorme zelfvertrouwenboost van. Echter, hoe beter ik werd en hoe intensiever het spelletje werd, hoe meer ik tegen mijn eetstoornis aan begon te lopen. Wanneer ik een eetbui had gehad en/of gebraakt had vlak voor training voelde ik me ziek en misselijk. Mijn spieren wilden niet meewerken doordat ik zo met eten aan het rommelen was en ook mentaal kon ik het spelletje af en toe niet aan. Ik wilde echt beter worden in roller derby en kunnen genieten van het spel. Dit is voor mij dan ook een grote motivatie geweest om beter te worden.

♥ Kunst
Wat betreft het verleggen van je grenzen zijn sommige kunstenaars een onwijs grote inspiratiebron voor mij geweest. Als voorbeeld neem ik even Marina Abramović. Een super bekende kunstenaar die de grenzen van haar lichaam en geest opzoekt en op deze manier de conversatie met het publiek aangaat. Abramović is een performancekunstenaar. Dit houdt in dat ze haar lichaam inzet om bepaalde situaties te creëren. Het heeft een beetje weg van theater, maar dan een stuk abstracter. Ik vind dit een onwijs mooie vorm van kunst, omdat de kunstenaar zelf het kunstwerk wordt en dat maakt heel kwetsbaar. Die kwetsbaarheid vind ik zo krachtig en inspirerend. Abramović wordt naar mijn mening met recht 'de moeder van de performancekunst' genoemd. Ze is zo'n krachtige en mooie vrouw, dit terwijl zij helemaal geen esthetisch mooi en dun poppetje is. Iets dat ik onwijs bewonder. 

Wie of wat inspireert jou om beter te worden?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fighter - Woensdag 27 december 2017 21:14
Mooi en helpend artikel! Wat mij helpt tijdens mijn herstel is muziek luisteren en maken (ik zing en speel gitaar). Ook fitness is een goede uitlaatklep en motivatie om goed te eten, precies wat jij schrijft, anders gaat het sporten niet goed en raak je teleurgesteld. Ook zijn de mensen om mij heen een inspiratienbron, weer gelukkig kunnen worden van de kleine en normale dingen in het leven. Dat is ook waar ik naar verlang, weer ‘gewoon’ kunnen studeren etc.
Ronja - Woensdag 27 december 2017 21:37
Om zelfvertrouwen te krijgen en om m'n nieuwe lichaam te accepteren, inspireert Ashley Graham mij wel.
Marleen - Woensdag 27 december 2017 23:07
Heb jij echt al je groepsgenoten weer krachtig zien opstaan ?
Nooit iemand die het opgaf, stierf, anderen meetrok?
Best wel bijzonder! Waar zat jij dan in groepstherapie?
Laura V - Donderdag 28 december 2017 19:36
Kunst en inspirerende sprekers/youtubers :)
S. - Vrijdag 29 december 2017 05:01
Ik ben mijn inspiratie helemaal kwijt op het moment.