Helpende, creatieve afleiding

 

Zelf ben ik een heel creatief persoon, ik vind het dan ook heerlijk om me beelden uit te drukken of lekker met mijn handen bezig te zijn. Als je dit ook leuk vind kan je het heel goed inzetten tijdens het herstellen van je eetstoornis. In deze blog omschrijf ik een paar ideetjes die je zou kunnen doen wanneer je afleiding zoekt en die ook nog een helpende werking zouden kunnen hebben.

♥ Tegeltjeswijsheden
Je kent ze vast wel, van die tegeltjes die je wel eens bij iemand op de het toilet ziet hangen. Vaak met een delftsblauw tintje en een clichématige, wijze of grappige spreuk. Wanneer ik even google zie ik spreuken voorbij komen als: "Vroeger was alles beter, gisteren was het bijvoorbeeld nog beter" of "Het leven is als een frikadel, je moet het zelf speciaal maken". Super flauwe humor. Persoonlijk vind ik die tegeltjes dan ook altijd verschrikkelijk, maar wat wel leuk is is om ze zelf te maken.

Hiervoor heb je nodig:

♦ Een tegeltje / tegeltjes
♦ Watervaste stiften, kan in meerdere kleuren
♦ Verf, stickers, glitters, steentjes, wat jij maar leuk vindt

Tegeltjes kan je kopen bij een bouwmarkt, maar vaak kan je ze ook goedkoop of zelfs gratis vinden op marktplaats. Het kan ook dat je misschien nog iemand kent die net zijn badkamer heeft verbouwd en tegeltjes over heeft. Dat is waar ik dit tegeltje vandaan heb. Het is eigenlijk heel simpel: Neem een tegeltje en schrijf daar met stift een mooie quote op die jou inspireerd. Met de materialen die je in huis hebt kan je het tegeltje helemaal versieren zoals jij dat wilt. Je kunt zo veel tegeltjes maken als je wilt. Zet ze neer of hang ze op op een leuke plek in je huis. Zo heb je een leuke, creatieve bezigheid en geef je meteen jezelf een steuntje in de rug voor wanneer je dat nodig hebt. Zo'n tegeltjeswijsheid is ook heel leuk om iemand een cadeau te doen. Dat is pas orgineel en persoonlijk! 

♥ De positieve spiegel
Wanneer ik in de spiegel keek was ik altijd onwijs oordelend over mezelf. Meestal waren deze oordelen in de negatieve zin. De spiegel deed mij nooit beter voelen. Één keer was ik mezelf zo zat dat ik met een stift op de spiegel begon te krassen en toen bedacht ik me dat ik dit dan ook op een andere manier zou kunnen aanpakken. 

Hiervoor heb je nodig:

♦ Een spiegel
♦ Watervaste stiften
♦ Verf, steentjes, stickers, glitters wat je wilt

Je kan een spiegel gebruiken die je al hebt, maar je zou ook een nieuwe spiegel kunnen kopen. Goedkope spiegels kan je vaak wel vinden in een kringloopwinkel of bij de Action. Deze ronde spiegeltjes heb ik voor nog geen euro bij de Action gekocht. Kunst hoeft helemaal niet duur te zijn. :) Schrijf met watervaste stifte lieve en inspirerende woorden die je tegen jezelf zou willen zeggen wanneer je in de spiegel kijkt en maak er leuke, gezellige tekeningen op. Foutjes kan je makkelijk weghalen met glasreiniger. Zorg dan wel dat de spiegel goed droog is wanneer je verder gaat met tekenen, anders pakt de stift niet goed. 

♥  Expres iets lelijks maken
Ik ben onwijs perfectionistisch, hierdoor vond ik het soms nog wel eens lastig tekenen of schilderen als afleiding te gebruiken wanneer mijn eetstoornis heel sterk was. Ik kon dan ergens aan beginnen, maar vond het telkens niet mooi of goed genoeg waardoor ik alleen maar nog gefrustreerder raakte. Ik moest proberen het eindresultaat los te laten en accepteren dat je niet altijd alles perfect kan doen. Soms heb je nou eenmaal wat minder inspiratie of vind je bepaalde dingen lastiger om correct uit te beelden. Alleen hoe kon ik dat nou accepteren? Ik bedacht dat wanneer ik los wilde laten dat het mooi zou moeten worden, ik expres iets lelijks zou moeten maken. 

Hiervoor heb je nodig: 

♦ Materiaal waar jij graag mee werkt 

Dit spreekt eigenlijk wel voor zich. Maak expres een lelijke tekening of een lelijk schilderij. Gebruik lelijke of overdreven kleuren, kras maar wat of teken zoals een kleuter zou doen. Toen ik dit voor het eerst ging doen vond ik het echt heel erg bevrijdend! Ik durfde ook allemaal nieuwe dingen uit te proberen, want het maakte toch allemaal niet uit. Ik had op school een vast doek waar ik van mezelf op mocht doen wat ik wilde zonder dat het uitmaakte. Ik ging denk ik wel 100 keer opnieuw over het schilderij heen. Gewoon om even bezig te zijn en misschien per ongeluk tot nieuwe dingen komen. Probeer het eens, ik durf te wedden dat je er onwijs veel plezier aan zult beleven. Het grappige is dat wanneer je je verwachtingen loslaat het soms zelfs nog een best mooi lelijk ding blijkt te zijn! Wat doe jij graag als creatieve afleiding?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iki - Maandag 20 november 2017 10:34
Oh dit vind ik echt een leuke blog, wat een leuke ideeën! Geeft mij weer inspiratie haha
Miku - Maandag 20 november 2017 11:11
Super leuke blog! Bedankt voor de inspiratie!
E - Maandag 20 november 2017 12:01
Wat een leuke ideeen☺
Ik heb ergens een hele stapel tegels liggen waar ik mij op uit kan gaan leven.

Ik vind zingen heerlijk als afleiding.En ik probeer ook vaker te tekenen.
... - Maandag 20 november 2017 13:30
Tekenen is mijn grootste redding geweest. De combinatie van muziek en creatief bezig zijn is nog fijner ^^ voor mij althans
margreet - Maandag 20 november 2017 15:30
leuke blog!
Ik vind het ook leuk om collages te maken van oude tijdschriften.
Ingrid - Maandag 20 november 2017 16:43
Collages maken en placemats vond ik leuk om te maken, maar die moet je plastificeren, zo een apparaat heb ik zelf niet. Verder kleuren en yoga. Mijn creatieve kant heb ik nooit echt ontwikkelt, ik vind dan ook vaak iets wat ik maak niet mooi of zelfs een beetje sullig.
Lieve - Maandag 20 november 2017 16:52
Ik vind dit een hele leuke blog! Ik zou wel vaker dit soort artikelen willen lezen :)
Essie - Woensdag 22 november 2017 14:20
Zelf vind ik tekenen ook heel fijn! Ik heb een art-therapie boek voor creatief kleuren voor volwassenen en vind het ontspannend & afleidend om hierin te kleuren.