Heb jij al zin in pepernoten?

 

De eerste pepernoten blijken alweer gesignaleerd te zijn. Ik heb ze nog niet gezien, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik tijdens die hittegolf in juli spontaan zin kreeg in regenachtig weer, warme chocolademelk en pepernoten. M'n favoriete lp van Robert Long op de platenspeler en de regen die zachtjes tegen de ramen tikt. Rust en verkoeling. De herfst is helemaal zo slecht nog niet, maar hoe zit dat eigenlijk als je een eetstoornis hebt?

Ik wil niet zeggen dat ik een hekel heb aan de zomer. In tegendeel! Ik geniet intens van de dagen op het strand die hier in Den Haag (mooie stad achter de duinen) meer regel dan uitzondering zijn. Lekker buiten lunchen, blote benen en in de avond een biertje op het terras. Iets wat tijdens mijn eetstoornis allemaal niet zo vanzelfsprekend was, maar nu vind ik het juist ontzettend fijn.

Toch heb ik de herfst een beetje gemist. Een grijze lucht die niet brandt aan je ogen, een verkoelend briesje, gezellig binnen, je lievelingstrui en zei ik al pepernoten? Ik krijg altijd zo'n nostalgisch gevoel over me heen als het op gegeven moment om 5 uur al donker is en ik onderweg ben naar huis vanuit school of werk. Dan ruikt alles ineens naar jute zakken en pepernoten. Dankbaar dat ik van die fijne herinneringen heb aan vroeger. Mijn vader zegt altijd dat het mooie van Nederland is dat we vier seizoenen hebben. Vroeger kon ik daar niet zo veel mee, maar tegenwoordig begin ik het steeds beter te begrijpen en waarderen.


bron foto

Nu de herfst ons langzaam maar zeker tegemoet komt waaien leek het me goed om eens een blog te schrijven waarin ik de voor- en nadelen op een rijtje zet. Wat vind ik daarvan en wat betekent die verandering van het seizoen eigenlijk voor je als je een eetstoornis hebt of bijvoorbeeld lijdt aan een depressie?

De voordelen van de herfst...

Pepernoten

Mijn dagdroom in de zomer. Een regenachtige middag, aan het werk met een bakje pepernoten aan mijn zijde terwijl de regen tegen de ramen tikt. Toen ik een eetstoornis had waren pepernoten en alle het andere snoepgoed rondom Sinterklaas (dat ligt immers al vanaf september in de supermarkt) een enorme eetbui-trigger. Gelukkig kan ik er nu wel van genieten.

Lekker knus

Het beeld dat ik in het kopje hierboven schets zegt het eigenlijk al. De herfst (maar ook de winter) is lekker knus en gezellig. De regen tegen de ramen, buiten koud en donker, maar binnen fijn de lichtjes aan en een dekentje over je heen. Dit vond ik toen ik een eetstoornis had ook wel al fijn. Wat dat betreft is er niks veranderd. 

Geen hooikoorts

Hooikoorts en mijn eetstoornis gingen sowieso al niet heel lekker samen. Wanneer ik erg veel last had van hooikoorts voelde ik me namelijk ontzettend dik. Dikke ogen, volle neus, plofkop, bleh. Ook nu ben ik blij als die pollen weer een beetje uit de lucht verdwijnen. Wat dat betreft is de herfst zeer welkom.

Minder warm

In de herfst is het minder warm dan in de zomer. Dat is geen lastige rekensom. Aan de ene kant jammer, maar aan de andere kant ook heel fijn. Ik kan zelf heel sloom worden van dat warme weer en hoewel lekker luieren ook goed voor je is vind ik het na een tijdje niet echt lekker meer om zo weinig energie te hebben. Bovendien voel je je in de herfst een stuk minder zweterig en plakkerig. Sowieso wel fijn, maar toen ik een eetstoornis had al helemaal. Toen kon ik me namelijk erg dik voelen door die aan je lijf geplakte kleding en dat slome gevoel. Niet zo goed voor m'n stemming en dikwijls een behoorlijke trigger.

Beter slapen

Sliepen jullie ook zo slecht tijdens die warme dagen? Een ander voordeel van het feit dat het minder warm is is dat ik een stuk beter kan slapen. Bovendien is het wat langer donker. Afgelopen zomer werd ik ondanks mijn gordijnen wel eens om half 6 wakker, omdat de zon al vol op scheen. Een beetje te vroeg als je het mij vraagt. Daarnaast is het ook fijn dat het muggen-seizoen voorbij is. Geen gezoem meer in mijn oren en geen jeukende plekken meer op mijn armen.

Natuur

Je kan veel zeggen over het vieze weer. Je baalt ervan of je vindt het juist wel lekker, maar al die prachtige herfstbladeren vindt toch iedereen wel mooi? Kastanjes en paddenstoelen zoeken. Door het bos wandelen. Echt weer uitwaaien op het strand. Heerlijk.


bron foto

De nadelen van de herst...

Regen en wind

Zo gezellig en knus als het binnen is zo vies en nat is het buiten. Op sommige momenten kan ik wel genieten van de regen in m'n gezicht. Het heeft ook wel wat, die natuur, maar vaak vind ik het ook helemaal niet leuk. Al helemaal wanneer je keiharde wind en regen tegen hebt op de fiets of weer eens zeiknat geregend op werk aankomt. Een goed regenpak biedt hierin een uitkomst. Vroeger vond ik dat echt stom en lelijk, maar nu kan ik me er niet meer zo druk om maken. Ik moet altijd wel lachen als ik de halve stad in hetzelfde uniseks regenpak als het mijne zie lopen. 

Verkeer

Wanneer het buiten kouder en natter wordt pakken veel meer mensen de auto in plaats van de fiets. Het gevolg? Drukte in het verkeer en meer files. Zelf heb ik geen auto dus dat scheelt. 

Winterdip

Hoe fijn ik de herfst ook vind, alles heeft z'n voor- en nadelen en soms kan ik me dan ook wel een beetje neerslachtig voelen tijdens die donkere dagen. Ik moet zeggen dat dat bij mij eerder rond januari/februari plaatsvindt als ook Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw voorbij zijn. Dan is er opeens een soort leegte en ben ik eigenlijk aan het wachten op de lente. 

Veel mensen krijgen in de herfst/winter last van een winterdip of zelfs winterdepressie. Heel vervelend! Daarom hebben wij daar ook al een aantal blogs over geschreven. Die vind je hier.

Kijk jij uit naar de herfst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jente - Donderdag 23 augustus 2018 14:53
Oeeeeeh ik hou echt super veel van de herfst! Kan er ook echt enorm naar uitkijken zelfs haha.
Emily - Donderdag 23 augustus 2018 15:28
Jaaa! Ik kijk enorm uit naar de herfst, mijn favoriete seizoen. En ik hoop dat ik dit jaar gewoon weer kruidnoten durf te eten!
M - Donderdag 23 augustus 2018 17:34
Oh nee, ik vind het niet fijn om nu al stil te staan bij herfst of zelfs sinterklaas en winter... ik ben liever nog bezig met augustus, voelt voor mij een stuk fijner.
B - Donderdag 23 augustus 2018 18:47
Zie ik hier als enige enorm tegenop? Ik voel me echt zo veel fijner in de zomer...
Anoniem - Donderdag 23 augustus 2018 19:04
Nee je bent zeker niet de enige! Ik voel me ook veel beter in de zomer. Ik worstel al heel erg met mijn depressie en dan helpt het niet als het weer ook heel somber en donker is. Verder vind ik het met eten ook heel lastig, vanwege kerst, oud & nieuw, etc.
MissPineapple - Donderdag 23 augustus 2018 19:06
Wat een leuke blog Irene!
Ik heb aan de ene kant heel erg veel zin in de herfst (en pepernoten uiteraardšŸ˜ŠšŸ˜) maar aan de andere kant ga ik de zomer denk ik ook wel missen...
Anna - Donderdag 23 augustus 2018 19:12
Jaaaa
britneyangel - Donderdag 23 augustus 2018 19:43
ik vind het wel goed dat je ook voordelen noemt want wij nederlanders hebben altijd wel wat te klagen over het weer!
Iris - Donderdag 23 augustus 2018 21:27
Ja, kijk zeker uit naar de herfst. Ben blij dat die hitte zomer voorbij is. Lekker weer knus op de bank, met een dekentje.
Merk nu wel dat ik meer ga denken/piekeren omdat het eerder donker wordt.
Naar pepernoten kijk ik niet echt uit. De standaard pepernoten komen mijn neus uit. Af en toe die choco of yoghurt pepernoten lust ik wel.
Cylu - Donderdag 23 augustus 2018 23:21
ā€˜Het mooie van Nederland is dat we 4 seizoenen hebbenā€™

Mee eens :)
Anoniempiee - Vrijdag 24 augustus 2018 10:10
Ik heb ook heel veel zin in de winter! Lekker knus allemaal, met een deken en kruik, heerlijk. Maar ook omdat de mensen je dan niet meer raar aankijken omdat je lange mouwen hebt, dat is zeker een voordeel aan de winter...
Miku - Zaterdag 25 augustus 2018 09:23
Ik vind alle seizoenen wel wat hebben. Ik ben ook al wel weer in herfststemming. Pepernoten gingen van de week ook alweer door mijn hoofd, haha en ik ben opnieuw begonnen met game of thrones (winter is comingXD) omdat ik daar zin in had. Maar mocht er nog een verdwaalde zomerdag aankomen, dan zou ik dat ook niet erg vinden. Ik heb dit jaar erg genoten van zoveel mooie zomerdagen.
Ingrid - Zaterdag 25 augustus 2018 09:52
Op de regen na (ik doe echt alles op mijn fiets) vindt ik de herfst heerlijk. Van het naar buiten gaan weer even naar binnen en bezinnen. Met thee en een dekentje op de bank, kaarsjes aan.

Alle seizoenen hebben wel wat, van de afgelopen zomer heb ik echt kunnen genieten. Als ik de kruidnootjes zie ga ik ze zeker kopen ;)
Me - Zaterdag 25 augustus 2018 13:49
Heerlijk, ik hou van de mooie seizoenen!! En chocopepernoten :))