Had ik maar een lichamelijke ziekte

 

Ik zie het vaak voorbij komen. In tijdschriften, tv-programma's, films en boeken gaat het vaak over mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ook in mijn omgeving heb ik dit onderwerp helaas vaak gehoord. Mensen die ongeneeslijk ziek zijn, vechten voor het leven met een lichaam dat langzaam opgeeft. Tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel erg lastig om hiermee om te gaan. Ik betrok dit meteen op mezelf en voelde me schuldig. Schuldig dat er mensen voor het leven vochten en dat ik het leven eigenlijk opgaf.

Ergens wist ik natuurlijk wel dat ik ook niet voor de eetstoornis had gekozen. Niet iedereen die begint met lijnen ontwikkelt een eetstoornis. Het is dus echt geen keuze, maar zo voelde het wel. Als ik keek naar bijvoorbeeld 'Over mijn lijk', dan vond ik dat moeilijk om te zien. De jongeren uit dat programma waren ongeneeslijk ziek. Dit overkwam ze ook en ze konden daar niks aan doen op het ondergaan van veel behandelingen na. Maar echt beter worden, dat konden ze niet meer. Het waren stuk voor stuk jongeren die zo graag wilden leven en die nog probeerden het allerbeste uit het leven te halen voordat het te laat was. Als ik zo'n programma keek, dan zag ik voor heel even in hoe waardevol het leven inderdaad kon zijn. Meteen daarna voelde ik me schuldig. Als je zoveel uit het leven kan halen en het leven zo leuk kan zijn, waarom koos ik er dan voor om mijn lichaam langzaam kapot te maken? Om mezelf dat leuke leven eigenlijk te ontnemen? Waarom deed ik zo?

Ik vond het moeilijk te bevatten dat een eetstoornis ook een ziekte is. Bij de meeste ziektes maak je niet zelf de keuze om te genezen, want dat hangt heel erg van je lichaam af. Bij een psychische ziekte is dat anders, omdat je lichaam het gewoon nog doet. Je hoeft geen behandelingen te ondergaan in de hoop dat je lichaam er goed op reageert. Je volgt therapie en het is aan jou wat jij met die therapie gaat doen. Dit klinkt zo simpel...

Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn omgeving was het moeilijk te bevatten dat een eetstoornis ook een ziekte is. Sowieso is dat een bekend probleem waar mensen met psychische problemen mee kampen. Mensen zullen tegen iemand met kanker nooit zeggen dat het hun eigen schuld is. Mensen zullen je dan zo goed mogelijk proberen te steunen. Maar ben je depressief, dan moet je gewoon even doorzetten. Heb je een eetstoornis, dan moet je gewoon weer even gaan eten.

Het lastige was, was dat ik bovenstaande zelf op een gegeven moment ook zo ging zien. Zo moeilijk kon het toch niet zijn? Het voelde alsof ik ervoor had gekozen om me zo ongelukkig te voelen terwijl ik helemaal geen reden had om me zo te voelen. Ik was immers niet ongeneeslijk ziek en verder leek alles mij mee te zitten. Als ik weer normaal zou eten, dan zou alles over zijn. Dit was het enige waar ik aan dacht als ik me schuldig voelde om mijn eetstoornis. Ik maakte het toen makkelijker dan dat het daadwerkelijk was. Als het echt een kwestie was van gewoon weer gaan eten, dan had ik dat natuurlijk allang weer gedaan.

Door de tijd heen wenste ik mezelf van alles toe. Ik vond het zó erg dat ik een eetstoornis had en geen andere ziekte. Ik voelde me intens schuldig tegenover mijn omgeving. Ik had het idee dat mijn omgeving er meer voor mij zou zijn als ik een andere ziekte had. Ze zouden mij dan steunen en ik zou niet elke dag te horen krijgen dat ik ‘gewoon weer even normaal moest doen' of dat ‘iedereen is wel eens depressief is/op dieet is/zichzelf te dik vindt, maar dat je je daar gewoon overheen moet zetten. Wij kunnen dat ook allemaal, dus jij moet dat ook kunnen'. Het deed me zo'n pijn om zulke dingen te horen.

Als ik keek naar alle andere mensen in mijn omgeving met een psychische ziekte, dacht ik nooit dat het hun eigen schuld was. Nooit is het in mij opgekomen dat ze beter een andere ziekte konden hebben. Ze zouden zich niet te hoeven schamen of zich schuldig te hoeven voelen. Ik zag bij hen heel duidelijk dat een psychische ziekte ook een zware strijd was en dat je er echt niet zomaar van herstelt. Het was voor hen echt geen kwestie van bijvoorbeeld gewoon weer even eten. Maar alleen omdat ik het was, vond ik dat ik me schuldig moest voelen voor de eetstoornis. Vond ik dat het mijn eigen schuld was. Mijn zelfbeeld was zo slecht.

Op een gegeven moment lukte het me steeds beter om te accepteren dat ik me niet schuldig hoefde te voelen om mijn eetstoornis. Het is nooit mijn keuze geweest om in die ellende te belanden. Niemand kiest er vrijwillig voor om zichzelf kapot te maken. Ik realiseerde me wel steeds meer dat ik wel de keuze had om er vanaf te komen, maar dat dat niet zo simpel was. Je kan niet zeggen tegen jezelf ‘vanaf morgen is alles beter en heb ik geen eetstoornis meer'. Genezen van een eetstoornis is keihard werken aan jezelf. Het moeilijke met een eetstoornis is, is dat je eten nodig hebt in het leven om te overleven. Een alcoholist kan ervoor kiezen om nooit meer alcohol te drinken, maar met een eetstoornis kan je er niet voor kiezen om nooit meer te eten. Je wordt elke dag weer geconfronteerd met hetgeen wat je het liefst wil vermijden. Genezen van een eetstoornis betekent dat je moet gaan kijken naar jezelf, je diepste angsten onder ogen moet komen, ertegen moet vechten en weer van jezelf en het leven moet gaan houden. Je moet weer voelen dat je het waard bent om te leven.

Fotografie: KevinLallier & Emma Brown

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

sam - Maandag 24 april 2017 19:20
Wat ik vaak had, en soms nog heb, is dat ik wenste dat ik een lichamelijke ziekte of ongeluk kreeg waardoor ik een tijd in het ziekenhuis zou moeten doorbrengen. Alleen omdat ik dan het gevoel had dat er rust zou zijn, dan zou ik een excuus hebben om het leven even op stop te zetten... Echt super ongezond om dit zo te denken natuurlijk en ik schaam(de) me er ook echt voor, want er zijn zoveel zieke en verongelukte mensen die hun leven eraan kapot zien gaan, en dat is dan iets waar ik naar verlang...
(al maakte ik in mijn hoofd wel altijd de voorwaarde dat ik er geen blijvende schade aan over zou houden, en dat het allemaal niet al te ernstig zou zijn)
Ziva - Maandag 24 april 2017 19:48
Ik vind het heel moedig van je dat je dit zo beschrijft! Ik lees vooral dat je gezien wilde worden en dat is ok.
Alleen hoop ik mensen beseffen dat hoe zwaar psychische aandoening kunnen zijn, hoe moeilijk het ook is om er van te genezen, dat sommige lichamelijke aandoening voor altijd zijn. Ik wens soms het tegenovergestelde: ik wou dat ik 'alleen maar' een psychische aandoening had, dat ik niet nog ook die blijvende lichamelijke aandoening had. Maar het is zoals het is. Hiermee wil ik zeker niets negatiefs zeggen ofzo. Ik vind dat je hier best over kan praten, als je met dit idee zit. Dit idee mag er zijn!
Echt chapeau dat je dit neerschrijft! :)
LeRose - Maandag 24 april 2017 19:53
Wat ik vooral heel out vind is dat het bij eetstoornissen altijd zo zielig is voor de ouders. Maar echt medelijden met de persoon die het heeft (ik) is minder aanwezig.
Ik heb ook vaak gehoord van mijn zusje dat ik het mijn ouders niet aan mag doen.
In plaats van je kunt dit jezelf niet aandoen...
Bij ongeneeslijke ziektes is dat heel anders, terwijl iets psychisch ook heel vastgeroest kan zitten maar dan vernietigd dat het lichaam niet maar gevolgen van je gedrag.
Miekio - Maandag 24 april 2017 20:33
Als iemand die ervaring heeft met beide, kan ik wel zeggen dat vergelijken weinig zin heeft.

Een ernstige lichamelijke ziekte (niet alleen kanker) kan ook een heleboel psychische gevolgen hebben. Ook, of misschien juist, chronische aandoeningen. Depressie, eenzaamheid, angsten, suicidale gedachten en ga maar door. Eigenlijk niet eens zo anders. Waar een psychische ziekte zoals een eetstoornis grote lichamelijke gevolgen kan hebben, kan een lichamelijke ziekte (grote) psychische gevolgen kan hebben.

Wel is het zo dat het "acceptabeler" is vanuit de omgeving. Al hangt het er dan ook weer vanaf in hoeverre het zichtbaar is. Een kaal koppie, rolstoel of amputatie geeft meer steun dan een onzichtbaardere (maar misschien net zo verwoestende) lichamelijke ziekte. Het klinkt hard, maar buiten je eigen, hopelijk door dik en dun steunende netwerk van vrienden en familie, is het echt de zichtbaarheid en bekendbaarheid die de hoeveelheid empathie bepaalt.

Ik vind het knap dat je dit schrijft.
Zelf zal ik ook van iemand met een psychische ziekte nooit denken dat het eigen schuld is.

Het is, als ik het eventjes plat mag zeggen, allemaal gewoon super klote.
muus83 - Maandag 24 april 2017 21:54
Zó herkenbaar! Als ik mensen zag op tv met een ongeneeslijke ziekte dan wenste ik dat ík dat ongezonde lichaam zou krijgen en zij mijn gezonde lichaam. Zij wisten dat lijf dan tenminste te waarderen en zouden er verantwoord mee omgaan en álles uit het leven halen wat erin zat. Dit deed ik allemaal niet, integendeel.
Dank je voor deze blog Danique!
Heidi193 - Maandag 24 april 2017 21:56
In de kern draait het om gezien willen worden... Ervaring met beide en eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik soms hetzelfde denk als Ziva 'had ik maar alleen een psychische ziekte'. Zeker een onzichtbare lichamelijke ziekte zorgt vaak net zo min voor begrip en gezien worden als een psychische ziekte. Misschien al wel meer onbegrip gehad voor die lichamelijk ziekte zelfs.
sandje - Maandag 24 april 2017 22:17
Ik heb door lichamelijke ziekte een eetstoornis gekregen. Zo raar en hard tegelijk. Moet nu vechten tegen een eetstoornis en moet zorgen dat ik lichamelijk ook beter wordt...dat helaas niet meer gaat gebeuren maar toch. Vechten aan beide kanten is erg zwaar.
AnaMan - Maandag 24 april 2017 23:51
Super waar wat je schrijft, Danique!

Mensen die nooit (echt) ziek zijn geweest halen vaak hun neus vaak op voor psychische ziektes. Bij lichamelijke dingen kunnen ze zich nog wel wat voorstellen... maar zij zijn (zogenaamd!!!) "ook wel eens depri geweest" (maar dan een paar uur i.p.v. maanden aaneen)... :(

Check eens op YouTube: "If Physical Health Problems Were Treated Like Mental Health". Een filmpje dat de oneerlijkheid zeer mooi laat zien!
Simone - Dinsdag 25 april 2017 01:22
Voor zowel een lichamelijke of psychische ziekte kies je niet het overkomt je.
Helaas is er nog altijd veel onbegrip voor psychisch lijden.
Xxx
Maloukee - Dinsdag 25 april 2017 08:29
Die laatste zin raakt me.
Mandy - Dinsdag 25 april 2017 11:58
Ik heb helaas ook ervaring met beide. Naast mijn psychische ziektes heb ik ook levenslange lichamelijke aandoeningen en ook daar word ik niet door begrepen omdat deze onzichtbaar zijn.
Ik ben ook eerlijk... als ik moest kiezen kies ik voor de psychische ziektes. Met jarenlange therapie wordt het langzaam iets beter, maar mijn lichameljjke ziektes daarintegen zijn een tikkende tijdbom en worden alleen maar erger. Ik wil niemand voor de kop stoten.. ik weet hoe zwaar is om psychisch ziek te zijn. Daar ben ik ook al over 10 jaar in behandeling voor. Het is ontzettend zwaar, hard werk en steun van de familie of sommige vrienden krijg je ook niet of bijna nooit. Voor beide overigens, lichamelijke en psychische aandoeningen.

Dapper dat je dit geschreven hebt en ik heb veel respect voor mensen die met een lichame of psychische aandoeningen leven en proberen het te accepteren en ermee om te gaab.
britneyangel - Dinsdag 25 april 2017 16:13
maar een eetstoornis of eetprobleem is niet je eigen schuld, je kunt er niks aan doen als je het krijgt
Erna - Woensdag 26 april 2017 09:58
Ik vind de eetstoornis vergeleken bij mijn lichamelijke ziektes redelijk dragelijk. Ik heb daar immers een keuze in, ik kan het beïnvloeden , maar de lichamelijke ziektes maken mij alleen en hebben ook zeker invloed op emotioneel en psychisch vlak.
En er is weinig begrip voor welke ziekte ook.
Mensen vermijden het om geconfronteerd te worden met de minder leuke werkelijkheid en laten je gauw vallen .
Erna - Woensdag 26 april 2017 10:30
Trouwens, veel psychische ziektes hebben toch ook een lichamelijke oorzaak.



Ellie-x - Dinsdag 9 mei 2017 08:22
@sam
Heel herkenbaar, ik heb dat precies hetzelfde!
Omdat ik weet waar het voor staat (een korte pauze, even rust willen hebben) neem ik het mezelf niet zo kwalijk die gedachtes te hebben.