Haal het uit zelfhulpboeken

 

Zelfhulpboeken zijn op het moment enorm populair. In mijn boekenkast staan er ook een aantal, waarvan ik sommigen nog nooit heb gelezen. Ik vond het heel interessant dus ik heb er een tijd geleden gewoon een paar aangeschaft. Maar werkt het echt en hoe kun je er het meeste uithalen? Dat was wel iets wat ik mijzelf afvroeg. Door alleen het boek aan te schaffen, zijn je problemen niet opgelost. Het moet een boek zijn dat bij jou en je problemen past en vervolgens moet je hard aan het werk.

Elke boekhandel heeft een uitgebreide selectie van boeken die hulp bieden voor alle problemen die je in het leven tegen kunt komen. Daarnaast staat het internet vol met aanbevelingen en reviews. De zelfhulpboeken zijn bijvoorbeeld gericht op persoonlijke groei, relaties, coping en identiteit. Een zelfhulpboek waar ik heel enthousiast over ben heet 'Coach jezelf naar succes!' en is geschreven door Talane Miedaner. Ik kocht het door de positieve reviews die ik op internet las. Ik heb het nog niet helemaal uit gelezen maar het was ook niet mijn doel om het in één keer door te werken maar ik kom steeds een stukje verder. Ik doe alle opdrachten en ik merk dat het werkt.

Zelfhulpboeken

Hieronder wat tips voor hoe je het meeste uit zelfhulpboeken kunt halen 

♥ Maak een weloverwogen keuze
Dat er zo veel verschillende zelfhulpboeken zijn, maakt het niet makkelijker. Maar toch is het belangrijk om goed uit te zoeken welk boek voor jou geschikt is. Doe research, ga naar de bibliotheek en blader in de boeken en lees veel reviews. Het ene zelfhulpboek na de ander lezen, kan er namelijk voor zorgen dat je een overload aan informatie krijgt waardoor je het uiteindelijk niet goed kunt verwerken. In dat geval gaat het werken met zelfhulpboeken je niet veel opleveren.

 Verwacht geen wonderen
Verwacht geen wonderen op het moment dat je besluit dat je aan de slag gaat met een zelfhulpboek. Sowieso is het lezen opzich niet genoeg. Je moet de informatie die je krijgt ook ombuigen naar oefeningen en acties. Het werkt pas echt, als je er ook echt wat mee gaat doen. Daarnaast is bij veel problemen het werken vanuit een boek niet genoeg. Het kan een perfecte ondersteuning zijn en je helpen om dingen in de praktijk toe te passen, maar soms is professionele hulp noodzakelijk. Een boek zorgt er niet voor dat je leven ineens probleemloos is, maar het kan je zeker helpen om patronen te doorbreken en om veranderingen te starten.

 Lees!
Toen ik net kennis maakte met zelfhulpboeken, dacht ik dat er door heen bladeren en af en toe een oefening doen wel genoeg was. Maar ik heb gemerkt dat het alleen effectief is, als je het ook echt leest. Je moet het allemaal echt tot je door laten dringen en dit zal betekenen dat je het soms meerdere keren moet lezen voordat je pas echt weet wat er staat en wat de auteur hiermee wil zeggen. Wanneer je alleen door het boek bladert, sla je gewoon informatie over die misschien niet direct maar wel later noodzakelijk is.

Schrijven
Bron

♥ Doe oefeningen
In de meeste zelfhulpboeken staan veel oefeningen. Deze staan er niet voor niks. Als je er voor kiest om te werken met een zelfhulpboek, is het belangrijk dat je de oefeningen niet overslaat. Ook al lijken ze je niet zinvol of kosten ze veel tijd. Oefeningen geven inzicht in je eigen gedrag en helpen veranderingen waar te maken.

Één van de opdrachten die ik heel indrukwekkend vond, ging over kleine ergernissen. Om succes te boeken en je beter te voelen, is het van belang om kleine ergernissen uit de weg te ruimen. Dit kunnen heel veel verschillende dingen zijn, zoals een knoop die je nog aan een overhemd moet naaien. Maar ook grotere dingen zoals een vriendin die steeds beledigende opmerkingen maakt. De opdracht was om een lijst te maken met kleine ergernissen die spelen in jouw leven. Ik dacht, nou dat doe ik wel in mijn hoofd. Vlak nadat ik besloten had dat ik het bij gedachten zou laten en niet zou opschrijven, las ik dat die lijst daadwerkelijk maken toch echt noodzakelijk was. En dat alleen het denken er aan niet werkt. 

Uiteindelijk ben ik de ergernissenlijst toch gaan maken en langzaam maar zeker kleine ergernissen aan gaan pakken. Het werkte! Het was fijn om dingen af te strepen en ik voelde dat ik meer energie kreeg. Het is inmiddels al een aantal jaren geleden dat ik daarmee begon. Nogsteeds denk ik bij kleine ergernissen aan deze lijst en in veel gevallen ruim ik deze direct uit de weg zodat de lijst niet nog langer wordt en vaak is het ook snel gedaan (zoals die knoop aan een overhemd naaien).

 Wees kritisch
Het is goed om kritisch te zijn als je een zelfhulpboek leest. Je hoeft niet elk woord dat geschreven is blindelings te geloven. Auteurs zijn ook mensen die een eigen visie hebben op problemen en oplossingen. Het is goed om je eigen weg hier in te vinden. Jij bent uiteindelijk zelf degene die verantwoordelijk is voor je eigen leven en geluk.

 Zoek jouw eigen coach
Ik heb gemerkt dat het mij motiveerde om het niet alleen aan te gaan, maar om het samen met iemand te doen. Dit kan door tegelijkertijd in hetzelfde boek te werken en samen te bespreken hoe het gegaan is. Maar je kunt ook iemand vragen om jou te 'coachen'. Oefeningen bespreken en samen relfecteren kan goed werken als motivatie maar kan ook nieuwe of andere inzichten geven.

 Reflecteer
Regelmatig reflecteren is heel belangrijk. Kijk af en toe eens terug, blader door het boek en bekijk wat je allemaal al hebt gedaan en wat dat je heeft opgeleverd. Hierdoor hou je overzicht en kun je ook zien waar je nog aandacht aan moet besteden.

Read, think, do

♥ Bereidheid om te veranderen
Om het werken met zelfhulpboeken te laten slagen, moet je bereid zijn om dingen te willen veranderen in jouw leven. Je moet er de tijd en energie in willen steken. Het gaat niet vanzelf. Het kost tijd om oude gewoonten en patronen te doorbreken en plaats te maken voor nieuwe en betere gedachten en gedragingen. Maar wanneer je er helemaal voor wilt gaan en je ook het juiste boek hebt gevonden, kan het je heel veel goeds opleveren.

Scarlet schreef al eerder een blog over zelfhulpboeken voor depressies en eetstoornissen.

Wat vind jij van zelfhulpboeken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Flower - Vrijdag 6 juni 2014 19:46
Ik heb zelf ook heel veel hulpboeken gelezen, waar ik er de meeste al van ben vergeten haha. Alleen het boek: 'Denk je sterk', heeft mij veel gegeven en gaf mij heel veel 'hulp'!! Als iets mij raakt of waarvan ik denk: hey, dit zou weleens kunnen werken of dit is precies op mij van toepassing, dan schrijf ik het in een speciaal boekje en probeer ik het elke avond eventjes te lezen.
Nikki - Vrijdag 6 juni 2014 23:55
Goede tips!
sindy - Zaterdag 7 juni 2014 21:06
Leuke en verdiepende blog!
Jantina - Donderdag 10 juli 2014 20:29
Voor mij werken metaforen goed. Daar zijn weinig zelfhulpboeken over jammer genoeg. Wie er nog een weet....