Goedkoop boodschappen doen

 

Heb je niet zoveel te besteden, dan is het vaak een hele kunst om daar op een goede manier mee om te gaan. Je kunt besparen op telefoonrekeningen, minder kleding kopen, op aanbiedingen letten, tweedehands kopen of recyclen. Maar ook met boodschappen doen kun je letten op je uitgaven. Ongemerkt geven we aan die kleine spulletjes onnodig te veel geld uit. Als je niet zoveel te besteden hebt, is dat vaak zonde en kun je dat geld goed voor anderen dingen gebruiken of kun je meer kopen voor hetzelfde geld.

Ook ik let graag een beetje op mijn uitgaven. Ik heb al eerder een blog met leuke bespaartips geschreven, maar ik zal nu wat meer ingaan op boodschappen doen in de supermarkt en hoe je daarin voordelig kunt shoppen. Niet alleen om minder geld onnodig kwijt te zijn, maar ook om niet te veel weg te gooien en zo dus wat minder eten te verspillen.

food
Bron

Als je een eetstoornis hebt, kan het lastig zijn om met geld om te gaan als het gaat om eten. Je bent misschien bang om teveel geld aan eten aan te geven. Misschien geef je juist vaak veel geld uit aan lekker eten of gaat je geld op aan boodschappen voor een eetbui. Als je beter wilt worden van je eetstoornis, is het goed om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit anders gaat doen. Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met geld. Integendeel, maar daarover lees je in veel andere blogs al.

Als je niet zoveel geld hebt, is het niet goed om minder eten te kopen. Het is beter om dan te kijken naar een manier waarop je goed eten kunt kopen voor minder geld en hoe je minder weg kunt gooien, zodat je meer eten echt kunt gebruiken. Het gaat om jouw gezondheid en herstel en daarom heb ik een aantal tips die je kunnen helpen voordeliger boodschappen te doen.

1. Minder weggooien
Het is goed om te kijken naar je weggooi gedrag als het om eten gaat. Als iets beurs is, droog is of over datum, gooien we het gemakkelijk weg. Toch is dat niet altijd nodig. Een boterham die wat droog is, kun je roosteren of je kunt er een tosti van maken. Een beurse banaan, appel of peer kan vaak nog gewoon door een smoothie en iets dat over de datum is, is niet altijd bedorven. Van groenten die je over hebt, kun je heel vaak een heerlijke soep bereiden. Veel dingen zijn dan gewoon nog een of twee dagen prima eetbaar en ook gewoon gezond.

Extra tip: Schaf een broodrooster aan, hiermee bespaar je veel geld omdat je minder brood weg hoeft te gooien. Ook pitabroodjes of tosti's kun je hiermee maken. 

2. De invloed van reclame
Als je wilt besparen is het goed om minder reclame tot je te nemen. Dit kan door een sticker op je brievenbus te plakken tegen foldertjes, geen tijdschriften meer te bekijken en de tv tijdens de reclame uit te zetten, het geluid uit te doen of enkel uitzending gemist te kijken. Dit klinkt echt heel radicaal, maar toch kan het een mens goed doen om minder bloot te staan aan commercie. Reclames en bladen zijn er alleen maar voor om jou te overtuigen dat je iets moet kopen.

eten
Bron

Vaak had je nog helemaal niet het idee om iets te gaan kopen, maar toen je een reclamebord of een aanbieding in de supermarkt zag leek het je ineens wel een goed idee. Word je eens bewust van hoe vaak dit met je gebeurt. Vraag jezelf af bij het kopen van dingen: Was ik dit al van plan op te kopen? Het kan helpen om met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te gaan met daarop wat je nodig hebt en zelfs het merk erbij te zetten. Zo zorg je ervoor dat je enkel koopt wat je van plan was te kopen en niet valt voor allerlei aanbiedingen.

Wil je toch aanbiedingen volgen, dan kun je een app op je telefoon of iPad downloaden met folders. Bedenkt voor het bekijken van de aanbiedingen wat je nodig hebt deze week en kies daarop de aanbiedingen uit waarin je mee wilt gaan. Maak een lijstje en bekijk daarna wat je echt nodig hebt hiervan en wat je door het zien van de reclame hebt opgeschreven. Je wordt hier langzaam aan steeds bewuster in.

3. Voorraad
Het kan handig zijn om een voorraad in huis te halen van een aantal basic producten. Blikjes tomatensaus, pizzadeeg, meel, bloem, rijst, pasta, blikken soep etc. Als je dan een dag niet weet wat je moet eten of laat bent uit je werk, ben je minder snel geneigd om snel een kant-en-klaar maaltijd te scoren die vaak duurder is of eten te bestellen. Als je zorgt dat je altijd wat in huis hebt, kun je simpel iets bij halen of iets maken met de spullen die je in huis hebt.

Naast een voorraad is het ook heel voordelig om te investeren in een vriezer. Hierin kun je handige dingen bewaren zoals bevroren fruit, pizza's, brood en eten wat over is. Je hoeft daardoor minder weg te gooien en hebt altijd iets te eten in huis. Dat bespaart op lange termijn vele geld.

4. Goedkope gerechten
Het is leuk om zelf op zoek te gaan naar een aantal goedkope en simpele gerechten. Pannenkoeken of pasta kan heel goedkoop zijn en je kunt het simpel zelf maken. Maak ook wat vaker je eigen saus zelf, zoals een tomatensaus met courgette, kruiden, paprika en champignons. Super simpel en veel lekkerder dan uit een pot. Je gebruikt hiervoor gewoon een goedkoop blik tomatenblokjes. Ook lekkere pasta is niet zo duur en is handig om altijd in huis te hebben. Soep is ook altijd simpel te maken en lekker goedkoop. Dit kun je ook maken met overgebleven groenten of groenten uit blik. Ook kun je eens een goed gevuld groenteomelet maken, groentepannenkoeken of een eenvoudige couscous.

5. Buiten de supermarkt
De supermarkt is niet altijd de meest goedkope plek om je boodschappen te doen. Soms kun je langs te weg bij een boer of teler goedkoop groentes kopen die overgebleven zijn en daarom goed betaalbaar. Ook is het op de markt vaak wat goedkoper.

food
Bron

6. Huishoudelijke boodschappen
Denk eens goed na over je huishoudelijke boodschappen. Is het nodig om wegwerpdoekjes te kopen voor de badkamer? Heb je keukenpapier echt nodig? Is groene zeep niet goed genoeg om de badkamer schoon te maken? En vraag jezelf ook eens af of het wc papier echt 10 lagen moet hebben? Dit soort dingen zijn we vaak zo gewend, maar als je ze wat goedkoper koopt of als je ze niet meer koopt, mis je er niets aan. Je kunt vaatdoekjes gebruiken en wat meer basic middelen gebruiken om schoon te maken. Dit is vaak ook nog eens veel beter voor het milieu.

7. Minder is meer
Als je minder keuze hebt uit soorten eten, zitten daar vaak ook voordelen aan. Te weinig keuze is natuurlijk niet goed, dan eet je te eenzijdig. Maar tien soorten koekjes om uit te kiezen is ook niet nodig. Ook heb je echt geen meerdere soorten crackers, chocoladepasta's, worst, kaas of zes soorten limonade nodig. Als je je wat meer beperkt tot basics die echt lekker en goed zijn, kun je natuurlijk ook zo nu en dan eens iets extra's in huis halen of een speciale koek of kaas kopen. Als je dat niet altijd in huis hebt, blijft het ook nog een beetje bijzonder en hoef je ook niet eindeloos te twijfelen over wat je nu weer op je brood doet. Te basic is niet goed, maar als je geld wilt besparen is een overvloed aan keuzemogelijkheden en producten ook een beetje overdreven.

8. Samen delen
Ga eens wat vaker samen met iemand eten. Dit is gezellig maar buiten dat kun je daarmee ook geld besparen. Niet alleen omdat je niets hoeft te betalen als je bij iemand uitgenodigd wordt om te komen eten, maar ook omdat je samen de kosten kunt delen en minder hoeft weg te gooien. Ook kom je vaak op leuke ideetjes als je bij iemand anders gaat eten. Iedereen kookt anders en daardoor kun je je laten inspireren.

koekjes
Bron

9. Plannen
Het kan handig zijn om je eten voor de hele week vooruit te plannen. Hierdoor weet je wat je allemaal aan boodschappen moet doen. Je kunt voor bepaalde gerechten enkele zelfde ingrediënten gebruiken, zodat je niets weg hoeft te gooien. Natuurlijk is het belangrijk om hier wel een beetje vrij mee om te gaan, maar als je weet dat je die week veel thuis eet, kun je voor die dagen in ieder geval gericht aankopen doen en dat bespaart onnodige uitgaven.

10. Zelf maken
Lekkere, bijzondere koekjes kun je goedkoop en makkelijk zelf maken. Je hebt dan meteen ook iets leuks te doen en bent op een positieve manier bezig met eten. Veel sausjes, taart of sapjes kunt je zelf maken voor minder geld. Kant-en-klaar lijkt soms lekker snel, maar is alles behalve goedkoop. Daag jezelf eens wat vaker uit om het zelf te maken. Het zal heus wel eens mislukken, maar kan ook heel erg leuk zijn. Je leert zo ook steeds meer gerechten en recepten te maken.

Heb jij nog bespaartips voor boodschappen?

 

Gerelateerde blogposts

23
SEP
Geld(zorgen)
12

Reacties

Merizz - Maandag 7 december 2015 10:25
Goede tips! Bedankt!
Soms koop ik iets wat in de reclame is, wat ik normaal nooit zo kopen. Maar dat doe ik dan omdat het goedkoper is als normaal en het leuk vind om er iets nieuws mee te bereiden :)
Anne 93 - Maandag 7 december 2015 10:56
Leuke blog!! Met goede tips!!

Enne schoonmaakmiddelen koop ik tegenwoordig ook vaak bij de Zeeman, nog geen euro per fles, en alles is weer schoon :)

Maaike - Maandag 7 december 2015 11:28
Ik vind weggooien zo zonde! Maar het gebeurt wel eens dat m'n groenten/fruit er niet supertop meer uitzien of dat ik van alles een klein beetje over heb. Wat ik dan vaak doe, is met deze restjes koken. Bijv een lekkere pastasaus van de groenten maken, een juice, een smoothie en ook best vaak een cake voor in t weekend. Gezond meel,eieren, kokosolie en dan aanvullen met de restjes = cake :)
Iris - Maandag 7 december 2015 12:43
- Schoonmaakazijn kan veel schoonmaakmiddelen vervangen.
- Gooi een halve fles vd goedkoopste cola in je wc, uurtje laten intrekken en je kan de aanslag in de zwanenhals heel makkelijk schoonschrobben.
ano - Maandag 7 december 2015 14:26
zelf heb ik helemaal niet veel geld let ik dus ook op hoe ik met mijn geld omga. zo heb ik ook enkele dingen ontdekt die voor jullie misschien ook handig zijn.

-koop geen blik groenten, ik weet dat deze tip hierboven wel staat, maar deze zijn zo duur en zitten ook nog eens voor met zout. beter kan je bonen zelf weken en koken (is echt niet veel werk!). een pak gedroogde bonen bevat zo'n 10-15 porties, 1 blik bonen bevat 1 portie. je bespaart hier dus veel geld mee.

-diepvries groenten zijn altijd goedkoper. je betaalt je groenten per kg, maar je gooit ook veel weg van je groenten. bij diepvries groenten moet je niets meer weggooien tijdens het schoonmaken.

-schil niet alles. aardappelen, wortelen, pastinaak, ... dit moet allemaal neit geschild worden. zo moet je dus ook weer minder weggooien + de meeste vitamines zitten net onder de schil ;)

-koop losse thee, beter voor het melieu ook)

-drink geen light, voegt neits toe aan je voeding en is gewoon weggesmeten geld.zelf hou ik light frisdrank voor spiciale gelegenheden zoals de cinema of koop ik de echt variant en drink het als tussendoortje.

-keukenpapier hgeb je inderdaad neit nodig. en stoffen zakdoeken zijn ook veel beter, en ruiken lekker als je ze met lekker wasmiddel wast ;) :)

-eet restjes als tussendoorjte of probeer in de gaten te houden hoeveel je telkens eet van een gerecht en kook enkel die portie.

-eet eenvoudig. simpel aardappelen, stukje vlees(vervanger) en groenten kunnen heel ekker smaken als je gewent raakt om zonder al die sausen en toevoegingen te eten. ook gezonder.

-koop geen caloriearme dingen. deze zijn duurder + je moet er meer van eten om aan je energie te komen. zo bevatten bananen meer calorieën dan aardbeien, maar zijn aardbeien veel duurder dan bananen. je zou dus om aan dezelfde hoeveelheid energie te komen veel meer geld uitgeven aan aardbeien dan dat je zou doen aan de bananen. zelfde met mager/volle producten. vol is veel goedkoper als je het zo vergelijkt.

deze tip staat hierboven ook beschreven, maar ik vind het wel een belangrijke om nog eens te schrijven. gevarieerd eten betekend niet bij elke maaltijd 6 verschillende dingen eten. als je elke week andere producten eet dan kom je veel goedkoper uit en je eet ook heel gevarieerd, je lichaam kan zelf beter voedingsstoffen opnemen als je niet te veel verschillende soorten eten in 1 keer eet! zo kan je bijvoorbeeld enkele dagen na elkaar bij het ontbijt een glas appelsap drinken, pas als deze weer op is koop je een ander soort drinken. of eet je een hele week bij het avondmaal worteltjes en koop je de week er op een andere groente. in grote hoeveelheden kopen is ook goedkoper. en het is leuker om elke week nieuwe producten te kiezen, eten blijft (vind ik) zo leuker en je hebt minder kans dat dingen slecht worden omdat je 4 flessen drinken openstaan hebt.

-koop vaker producten van het huismerk. zo vind ik de luchtverfrissers van de aldi zelf beter dan die van een duur merk. zelfde met wasmiddel en schoonmaak middelen.

-draag basis kleding. zo heb je veel minder kleding nodig, maar je kan wel heel veel combi's maken.
Aniek - Maandag 7 december 2015 15:18
Ik vind aanbiedingen volgen wel handig. Ik check altijd de folders op groenten en fruit en eet wat er in de aanbieding is. Alle verpakte dingen in de folder daar kijk ik nauwelijks naar want die zijn toch bijna altijd duurder dan zelf gemaakt en vaak niet zo gezond.
dancer! - Maandag 7 december 2015 15:47
Bedankt voor deze tips! Doordat ik heel veel moet eten om op gewicht te blijven/ aan te komen ben ik veel geld kwijt aan boodschappen. Ik vind het heel lastig zoveel geld aan mezelf te besteden. Maar eigenlijk volg ik al deze tips al op....
Yla - Maandag 7 december 2015 17:31
wat ook heel handig is om in groter portie te koken en in te vriezen. Bijvoorbeeld je maakt pasta saus met groente en kun je makkelijk voor 4 personen maken en dan invriezen in portie als je alleen bent. Is een stuk goedkoper dan elke keer voor 1 persoon pastasaus maken. En lekker makkelijk als je keer minder tijd heb.
meisjexx - Maandag 7 december 2015 20:03
Ik bedenk altijd aan het begin van de week wat ik ga koken aan de hand van de aanbiedingen die ik in de folder heb gevonden.
Met restjes groente maak ik meestal dan op een dag later in de week een soort prutje met rijst, vlees (meestal kip of gehakt) en de overgebleven groentes. Beetje kruiden erdoor en het is heel lekker en super goedkoop! (soms echt maar 1 euro en we eten er met z'n drieën van)
Verder haal ik dingen zoals schoonmaakdoekjes bij de Action, daar is het lekker goedkoop en de kwaliteit maakt niet zo veel uit; doekje is doekje. Ook voor wasmiddel en -verzachter koop ik gewoon het huismerk (als het een beetje lekker ruikt, die van AH BASIC vind ik echt vies haha), dat scheelt echt heel veel!
Jansje - Maandag 7 december 2015 21:55
Handige tips!
Ik vind het zelf ook erg moeilijk om geld voor mezelf uit te geven. Vooral aan eten.
Dus ik koop altijd al het goedkoopste :-)
De tip van zelf koekjes bakken vind ik erg goed, dat moet ik zeker weer eens gaan doen.
Zelf bakken en koken vond ik voorheen altijd erg leuk, en is inderdaad een positieve manier om met eten om te gaan.
Aniek - Maandag 7 december 2015 22:14
Bij Turkse winkels kan je ook vaak wel goedkoper groenten/fruit/peulvruchten/olijven etc kopen.

Ik vind nog wel een goede tip om (als je het geld wel hebt) jezelf wel eens wat extra lekkers te gunnen. Dat motiveert/helpt mij om gezond te blijven eten. Eens een keer een lekkere mango of ananas in plaats van een appel bijvoorbeeld, ik heb dan minder behoefte aan koekjes e.d. waar ik toch in zou doorslaan.
Lusi - Dinsdag 8 december 2015 08:50
Ik scoor wel altijd dingen in de aanbieding vooral qua groente is dat vaak een doorslag van de keuze van wat ik eet. Ik let ook altijd specifiek op producten die ik toch al veel gebruik en sommigen kan ik prima op voorraad hebben staan (anderen helaas niet) of gewoon een keertje zin in heb voor de afwisseling. Verder koop ik vrij veel goedkope dingen, want ik merk toch vaak geen verschil. Ik ben ook helemaal niet veel geld aan boodschappen kwijt, dus op zijn tijd een duurder product moet ook gewoon kunnen.

Dat besparen op schoonmaakmiddel en schoonmaken met groene zeep vind ik wat overdreven (volgens mij is AH-basic allesreiniger 0,59 ct? :p). Wellicht is het beter voor het milieu, maar ikzelf kan superlang doen (oké ik maak te weinig schoon xD) met schoonmaakmiddelen en het gaat ook niet over datum. Daarvan koop ik ook gerust de allesreiniger met bloemengeur of iets dergelijks die 20cent duurder is, gewoon omdat het fijn is. Overigens zijn dit van die typische producten die je prima in de aanbieding kunt kopen (let wel op het prijsverschil met huismerken), net als wasverzachter (wasmiddel koop ik dan weer vaak bij de Hema) want daar wil ik gewoon een lekker geurtje van :). Die koop ik altijd bij 2de gratis aanbiedingen.

Oh en ik neem altijd een tas mee voor mijn boodschappen! Ik heb er ook standaard één onder mijn zadel gepropt zitten en ik heb meestal wel één bij me in mijn tas. Dat doe ik overigens ook voor het milieu.

Ps @Ano:
Die droge bonen koken kost ook veel energie (moeten volgens mij een uur koken!) en moet dan in mijn geval per portie gedaan worden. Meestal bedenk ik last minute wat ik eet met wat ik in huis heb en wil ik snel mijn maaltje klaar hebben dus nee voor mij geen uitkomst, maar voor gezinnen wellicht wel.
ano - Dinsdag 8 december 2015 09:13
@lusi, ja dat last minute beslissen is hierbij wel een probleem. maar bonen hoeven geen uur te koken hoor. zelf plaats ik mijn bonen in water de middag voordien, of zelf de ochtend voordien en dan kook ik ze 30-40 minuten terwijl ik mijn aardappelen schil, groenten snij, tafel dek, ... is echt geen extra werk hoor. en als de bonen koken kan je ook andere dingen doen, het is niet dat je erbij moet blijven staan.

zelf kook ik ook altijd enkel voor mezelf en ik vind het juist heel handig. soms kook ik meerdere porties, die kunnen 5 dagen in een afgesloten doos in de koelkast bewaard worden ;) :)

@aniek dit doe ik ook, mezelf af en toe verwennen met mijn favoriete sla of asperges want deze zijn toch best prijzig.
Aniek - Dinsdag 8 december 2015 11:51
Bonen koken: ik woon alleen, kook altijd een stuk of 8 porties tegelijk en doe ze in boterhamzakjes in de vriezer. Beetje kokend water eroverheen en klaar is het. Kan je ze dus ook last minute eten :)
Mootje - Dinsdag 8 december 2015 12:38
Ik let altijd heel erg op aanbiedingen. Ik kijk begin van de week bij verschillende supermarkten wat er in de aanbieding is, en dan maak ik voor elke supermarkt een lijstje (meestal zijn dit 3 supermarkten bij mij in de buurt). Ik pas mijn eten van die week ook aan op aanbiedingen, en als er producten in de aanbieding zijn die langer houdbaar zijn, neem ik vaak meerdere verpakkingen. Wel let ik heel erg op, of ik het product wel echt nodig heb, zodat ik me niet laat verleiden door aanbiedingen.
En ik koop ook vaak verse producten op de datum waar dan een sticker op staat met 35% en soms ook 50% korting. Dat scheelt echt zoooo veeel. En met vlees kun je deze prima invriezen, of meteen bereiden. Hetzelfde geld voor zuivel, dat is nog prima goed een paar dagen na de houdbaarheidsdatum.
jan - Vrijdag 11 december 2015 10:05
met melk en een tosti beginnen melk om te slapen werkt niet echt
doe mij maar een borreltje