Gevecht tegen boulimia: voor en nadelen

 

Heb jij wel eens nagedacht over de voor- en nadelen van een eetstoornis? Die vraag stond deze week centraal. Voordelen, denk je misschien, zijn die er dan? Wie vind het nou fijn om zichzelf misselijk te eten of uit te hongeren? Zelf snapte ik eerst ook niet waarom ik deed wat ik deed. Er moet vast een draadje loszitten in mijn hoofd, zo redeneerde ik, want anders koop je niet om twaalf uur 's nachts een veel te dure Milka-reep bij het tankstation om die vervolgens weer uit te spugen.

Nadelen opnoemen was voor mij niet zo moeilijk, maar voordelen... Dat veranderde toen ik mijn huiswerk maakte en er eens echt goed over na dacht. De eetstoornis geeft me een gevoel van controle en veiligheid. Het is een houvast in een leven waarin niet veel dingen gaan zoals ik wil. De eetbuien geven me even vrijaf van de continue druk om te presteren. Het is een straf- en beloningssysteem wat schijncontrole geeft over de chaos die onvermijdelijk bij het leven hoort.

sanne

Toen we deze opdracht in de groep bespraken, bleek dat de andere meiden tot dezelfde conclusie waren gekomen. De rijen voor- en nadelen op het bord werden langer en langer. Ik schreef aandachtig mee want bijna alles wat er werd genoemd gold ook voor mij, alleen had ik dat zelf nog niet zo gezien. Het stemde me droevig maar ook gerust dat de rest precies dezelfde gekke gedachtenkronkels maakt.

We hebben ook lang stilgestaan bij de nadelen. Ik vond het zelf een eye-opener om over de voordelen na te denken en kon er nog wel uren over doorpraten, maar de therapeut zei terecht dat de focus moet liggen op de nadelen. Door die scherp te houden, vergroot je de motivatie om stappen te zetten. Want de nadelen wegen uiteindelijk veel, veel zwaarder. Dit is waar we op uit kwamen:

Voordelen:
♦ Op dit stukje van mijn leven kan ik wel controle houden (denk ik).
♦ Het verdooft gevoelens, pijnlijke emoties worden afgestompt.
♦ Eetbuien geven troost en bescherming (denk ik).
♦ Rust in mijn hoofd als ik mijn vertrouwde rituelen uit kan voeren.
♦ Het is een excuus om de dingen die ik moeilijk vind, niet aan te gaan.
♦ De eetstoornis is echt iets van mij. Omdat hij er altijd is, geeft het een gevoel van veiligheid en houvast.
♦ Het voelt goed om mijn emoties op een destructieve manier op mezelf te botvieren, omdat ik vind dat ik dat verdient heb.
♦ Het disciplineert me.
♦ Het helpt me om een mooier en beter mens te worden (denk ik).

Nadelen:
♦ Ik doe mijn naasten verdriet.
♦ De obsessie en de regels rondom eten beheerst mijn leven.
♦ Ik heb óf honger van het lijnen of buikpijn van een eetbui en voel me altijd slap.
♦ Nooit eet ik waar ik zin in heb, ik beleef geen plezier meer aan eten.
♦ Zeer schadelijk voor mijn gezondheid: vitamine- en mineralentekorten, maag- en darmklachten, huid, haar en tanden verliezen glans en kracht, het veroorzaakt depressies, stemmingswisselingen en een slecht humeur.
♦ Laag zelfbeeld, vermindering van eigenwaarde.
♦ Het creëert onrust en neemt mijn dag in beslag. Dat is ontzettend vermoeiend.
♦ Het staat ontwikkeling en groei n de weg waardoor ik niet verder kom in het leven.
♦ Het kost veel geld
♦ Sporten is niet meer leuk
♦ Ik leef een dubbelleven
♦ Ironisch genoeg maakt het mij lelijker en dikker; ik verlies mijn ‘glans'.

meisje
Bron

Als je naar de lijst kijkt, zie je dat veel voordelen helemaal niets te maken hebben met eten. Wij ‘eetgestoorden' zijn voedsel gaan gebruiken voor iets wat helemaal niets met het voeden van het lichaam te maken heeft, maar met het voeden van de ziel. Eten geeft ons natuurlijk niet echt troost, en het kan ons al helemaal niet helpen om de wereld onder controle te houden. Sterker nog, het brengt ons alleen maar verder af van hetgeen we nodig hebben. Zo houden we onszelf gevangen...

x

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

cynthia - Vrijdag 26 juni 2015 13:13
Heel mooi echt weer zo'n eye opener maar veel succes verder
Bedankt voor je fijne blogs

Veel liefs cynthia
Ingrid - Vrijdag 26 juni 2015 14:35
Dank je wel voor weer een fijne blog van jou, wat goed dat je weer de draad op pakt na een dip, je bent echt een vechter! Ik heb ook eens een lijst met voor en nadelen moeten maken, het grootste voordeel was inderdaad voor mij het gevoel van dit is van mij, mijn ding, bemoei je er niet mee, afstand! Maar ook veiligheid en houvast. Het gevoel van dubbelleven, altijd slap gevoel niet lekker in mijn vel,veel stress rondom het eten......... Dat zijn wel de nadelen die ik heel moeilijk vind, ook het verdriet van de mensen die om je geven.
Heel veel sterkte voor aankomende week,liefs van Ingrid x
Anne - Vrijdag 26 juni 2015 14:38
Ik vind vooral dat mijn eetstoornis me heel volwassen heeft gemaakt. Ik denk niet dat ik het verantwoordelijkheidsgevoel en de zelfstandigheid die ik nu heb ook had gehad zonder mijn eetstoornis.
b - Vrijdag 26 juni 2015 15:20
Maar dat stukje controle geldt dus niet voor boulimia? Dan ervaar je toch juist vaak controleverlies?
liil - Vrijdag 26 juni 2015 15:29
behalve het eerste en de laatste twee zijn de voordelen voor mij hetzelfde.. groot "voordeel" t.o.v. anorexia is dat niemand ziet dat je iets 'hebt'. dus geen gedoe, geen rare blikken.. maar gewoon helemaal van mij. ja, zo klinkt het heel fout, maar dat is ook wel waarom ik er al zoveel jaar in blijf hangen.. anorexia leverde met iedereen om me heen zoveel strijd op, en nu is het gewoon voor de rest van de wereld onzichtbaar. alleen mijn ouders en heel goede vrienden weten er wel iets van, maar zelfs die niet echt want ben niet zo makkelijk met over dat soort dingen praten. dusja.

wel goed om dat soort lijstje op te stellen hoor. alleen merk ik dat bij mij de voordelen nog steeds (in mijn hoofd althans) zwaarder wegen dan de nadelen. rationeel gezien niet natuurlijk, maar gevoelsmatig wel. de angst is gewoon groot.

in ieder geval bedankt weer voor deze blog :)
Eenzaam-bloempje - Vrijdag 26 juni 2015 15:43
Heel mooi geschreven.
Erg helpent gevoel dat ik niet de enige ben die zo denkt.
Blijf vechten. En goed van je dat je na therapie blijf gaan hoe moeilijk en zwaar het ook is
D. - Vrijdag 26 juni 2015 16:19
Ik vind je dapper, zo ontzettend dapper. Vorige blog twijfelde je nog, en was je zelf terug naar huis gegaan na een poging om naar de groep te gaan. Ik hoop dat je zelf ook ziet hoe ontzettend dapper je bent, en tuurlijk is het niet makkelijk en zal het voorlopig nog niet makkelijk worden. Maar voor nu ben je er wel, en je staat erbij stil. En dat is ontiegelijk knap en sterk. Liefs xx .. D.
Sindy - Vrijdag 26 juni 2015 17:07
Wat een eyeopener...de voordelen hebben niets met eten te maken.
S - Vrijdag 26 juni 2015 18:44
Heel fijn dit bericht šŸ˜€ kan hem gebruiken bij mn huiswerk opdracht van de kliniek
Maanmeisje - Vrijdag 26 juni 2015 19:48
Wat goed dat je de voor- en nadelen van je eetstoornis hebt opgeschreven.
Maan - Vrijdag 26 juni 2015 20:03
Mooie conclusie! Schijnt weer even een ander licht op de toch wel een beetje stereotype (denk ik) voor- en nadelenlijstjes die er vaak tevoorschijn komen. Ja, echt een mooie tweedeling maak je daar.. 'voeden van de ziel' en 'voeden van het lichaam'.. en de voordelen zijn bijna nooit gericht op het lichaam (als in machine die goede brandstof nodig heeft), waarover het nou eigenlijk zou moeten gaan ^^
Willeke - Vrijdag 26 juni 2015 21:24
Dank je voor je blog. Ik gebruik ook medicijnen (Topiramaat) om van boulimia af te komen... en het werkt. Maar ik heb het dan ook al 33 jaar. Jammer en gelukkig heb ik een sterk lichaam en zie je (nog) steeds geen sporen van het geweld wat ik mezelf heb aan gedaan. Dan denk je vaak, ach zo'n vaart loopt het niet.

Jouw lijstje laat toch weer duidelijk zien waar je mee bezig bent!

Ga zo door. Ik volg je omdat ik donders goed beself dat medicijnen alleen niet de oplossing zijn....
Gabi - Vrijdag 26 juni 2015 22:53
Goed dat je weer bent gegaan ;)
Lianne - Zaterdag 27 juni 2015 10:58
Pakkende zin: Wij 'eetgestoorden' zijn voedsel gaan gebruiken voor iets wat helemaal niets met het voeden van het lichaam te maken heeft, maar met het voeden van de ziel.
Denk ook een goede omschrijving voor de buitenwereld.
Maria - Zaterdag 27 juni 2015 18:49
@Willeke. Heftig. Bij mij ontstond het wel heel lang geleden maar is het nu vooral een gevoelig punt dan dat ik vreetbuien heb. Medicijnen, je geeft het zelf al aan, zijn misschien een tijdelijke oplossing. Wat mij enorm heeft geholpen is mijn voeding aan te passen. Wat kan ondersteunen is oa 5HTP; dat helpt je serotonine- en melatonineniveau te verbeteren en de eetlust te reguleren., zodat je de kick van het eten niet meer zo nodig hebt. Mag alleen niet in combinatie met bepaalde medicijnen. Ook chroom gtf kan helpen om minder behoefte aan zoet te hebben en misschien kan je zelf eens wat uitpluizen, zodat je je eigen deskundige wordt.
Alice - Zaterdag 27 juni 2015 19:12
Ik ben trots op je dat je deze zeer moeilijke therapie bent aan gegaan!
Verder bedankt dat ik een beetje van deze materie van jou mee krijg.
Veel succes!!!
Anna - Maandag 29 juni 2015 20:55
Wat schrijf je goede blogs! En leuke foto's erbij telkens haha. Maar heel goed om eens stil te staan van de voordelen van een eetstoornis, je doet het niet voor niets. Pas van daaruit kun je kijken of je de voordelen kunt vervangen door dingen die niet zelf-destructief zijn, maar als je er niet bij stilstaat weet je ook niet waar je gedrag nu op gestoeld is. Heel veel succes met je traject :)