Gevecht tegen boulimia: terugval

 

Wat zou ik je hier graag vertellen wat ik deze week heb meegemaakt in de pre-groep... Helaas kan ik dat niet, want ik ben niet gegaan. Waarom? Allereerst was ik ziek van het vele spugen. Maar dat is niet de enige reden. Ik wilde rust. Even niet aan de eetstoornis werken. En dat terwijl ik er zo graag vanaf wil. Kortom; ik heb een terugval.

De week begon ik gemotiveerd aan mijn huiswerk: ons beweeggedrag in kaart brengen. Toen ik nog een sportkaart had, deed ik aan alle denkbare sporten: van Pilates tot Spinning, van Aerobics tot Bodypump. Nu doe ik ‘slechts' aan hardlopen en yoga, en ik wandel en fiets zo veel mogelijk. Mijn sportgedrag is minder excessief, maar De Stem is nog net zo hard aanwezig.

Sanne

Bij iedere stap die ik deze week zette, realiseerde ik me dat de eetstoornis meekeek en mij ofwel complimenteerde met de nodige uren inspanning, ofwel op m'n flikker gaf. Alles boven de drie uur beweging was voldoende, de rest niet. Echt plezier in sporten heb ik hierdoor niet meer.

Ook liep ik constant met mijn eetdagboek te slepen om iedere hap keurig te kunnen registreren en stil te staan bij mijn gevoel. Dit analyseren maakte me opstandig. Gedachtes aan verboden voedsel slopen mijn hoofd binnen. ‘Iets' begon te rebelleren. Prop je toch gewoon vol met koek! Zwakkeling je kunt het toch niet! Als een kapotte grammofoonplaat herhaalde dit riedeltje zich, steeds harder. Daar werd ik vervolgens boos over, waardoor ik.... Juist, ging eten. Zucht.

Is dit misschien een verzetsreactie op de therapie? Ik heb de afgelopen week afgesloten met eetbuien, meer en heftiger dan ik gewend was van mezelf. Om me te ontdoen van alle koekjes en chocolade, moest ik veel spugen. Sommige meiden kunnen de reflex zo opwekken, maar mij kost het altijd heel veel moeite. Uiteindelijk werd ik er ziek van en heb dagen bij moeten slapen.

De eetstoornis had me dus weer flink in de greep. Het liefst kruip ik onder een steen van schaamte, verdwijn ik als een schaduw voor de zon. Het schuldgevoel is overweldigend, maar ik weet dat ik daar niks mee op schiet. Ik kan nu alleen maar zeggen dat ik me op dit moment heilig heb voorgenomen om morgen echt, écht mijn best te gaan doen. Hopelijk lees je dan volgende week weer wat er in de therapie gebeurt.

Admitting your weakness does not dimish your strengths, it shows your courage.
- Erin Andrwes

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nikki - Vrijdag 19 juni 2015 13:17
ik weet niet goed wat ik moet zeggen.
Maar asjeblieft zet door en houd je sterk! Het proces is vreselijk, maar je weet waarvoor je het doet!

gewoon heeeel veel succes, en meer dan je best doen, kan je niet!
Janneke - Vrijdag 19 juni 2015 13:22
Beste Sanne,
Wat krachtig van je om deze blogs te schrijven. Fijn ook dat je niet bang bent om de terugvallen te beschrijven. Dat is een deel van de strijd en die gaat vaak gepaard met schaamte....ik kan je niet beschrijven hoeveel je blogs mij helpen. Je zet een heel realistisch beeld neer van je genezingspad en ik wens je dan ook alle sterkte toe.
kelly - Vrijdag 19 juni 2015 13:22
pfff...het is zo'n klote ziekte! Uitputtend! Het is zo'n moeilijk patroon om te doorbreken,maar hou moed! Eens lukt het! Ik heb er ook jaren meegelopen en ook dacht ik dat ik er nooit vanaf zou komen, maar het tegendeel is waar! Stop nu gelijk. Niet nog een dag rekken. Geen compromise sluiten. Begin met de normale maaltijden, tussendoortjes alles. En waarschuw iemand bij de drang om een eetbui te hebben. Zo ging het steeds beter bij mij!
Lisa Noya - Vrijdag 19 juni 2015 13:36
He Sanne,

Heel veel success. Het komt echt goed als je niet opgeeft. Therapie is vallen en opstaan. Ieder vindt zijn eigen weg hierin. Ik ben uit eindelijk na 3 jaar therapie gestopt en helemaal genezen. Nooit meer een eetbui, nooit meer braken.
.Gabi - Vrijdag 19 juni 2015 13:47
Ik snap dat het lastig en eng is om naar de therapie te gaan. In het begin van mijn therapie liep de spanning enorm op doordat ik me 1. zo bewust was van wat ik allemaal aan het eten was door het eetdagboek en 2. doordat ik wist dat ik niet meer mocht sjoemelen. Dus ik snap hoe je je voelt en begrijp dat je liever niet naar de therapie gaat, maar door niet te gaan los je het probleem niet op. Dit is een hele lastige periode in de therapie: de tijd waarin je afstand moet nemen van een eetstoornis die alleen maar harder gaat trekken en je er nog weinig voor lijkt terug te krijgen. Accepteer dat het moeilijk is en dat je nog niet weet waar het je gaat brengen. Hierbij kan het je helpen om na te denken over wat de eetstoornis je allemaal gekost heeft en wat je in je leven zou willen bereiken. Kan dat met de eetstoornis? Ik ben van de eetstoornis afgekomen en heb dingen bereikt die ik eerder door de eetstoornis moest opgeven. Het leven is makkelijker en leuker nu en geeft mij zoveel meer voldoening. Tijdens het begin van mijn behandeling had ik dat nooit kunnen bedenken. Onthoud dat de therapie je probleem niet is, dat is namelijk de eetstoornis en die zit je ook buiten de therapie in de weg. Als je weer niet wil gaan, bedenk dan dat de eetstoornis niet wil gaan. Wat wil jij?

Heel veel succes en sterkte met het overwinnen van je angst! Hou vol, schouders eronder en geef maar eens flink tegengas! Jíj bent hier de baas!
Aine - Vrijdag 19 juni 2015 14:59
Ik herken zoveel aan je verhaal. Je staat aan het begin van je behandeling en je eetstoornis zal zeker zich roeren als je al iets wilt veranderen. Het wordt zeker een oorlog. Probeer in te zien wat jij wil en wat je eetstoornis wil. Dat zijn twee dingen namelijk. Je eetstoornis zal op je inpraten en je voor de gek houden. In therapie zal je leren met deze gedachten en emoties om te gaan en zo anders te gaan handelen. Elk begin is reten moeilijk maar zo waard. Probeer niet jezelf te veel op je kop te geven en leg de druk niet al te hoog voor je op want dat leid idd naar heftigere eetbuien. Richt je eerst op het registeren om zo inzicht te krijgen waarom je die eetbuien en veel bewegen nodig hebt. Bespreek dit ook met je therapeuten dat het zo deze week is gegaan. Kun je hen mailen? Trek alsjeblieft aan de bel.
jazzenballet - Vrijdag 19 juni 2015 15:29
Hey lieve meid,
Dit is het punt dat ik je echt aanraadt om naar de pre-groep te gaan. Hierbij gaan de anderen ook mee struggelen en juist daar kunnen ze je helpen om er tegen in te gaan en je tips te geven. Nu mag je niet gaan opgeven! Nu moet echt doorzetten meid! Lees je allereerste blog hier terug over de wilskracht en over waarom het nu eigenlijk wil stoppen! Denk hieraan, door niet naar de groep te gaan, ga je jezelf opsluiten in jezelf of in veilige wereld. Moet er daar juist geen verandering in komen!?
ik hoop dat je snel weer de moed geeft om verder te gaan met therapie en je de kracht om verder te werken! Je mag niet opgeven, het is een weg met eenmaal ups and downs maar je moet erdoor, dat maakt je juist sterker!

Veel liefs en veel succes! Niet opgeven!
Ingrid - Vrijdag 19 juni 2015 16:14
Wat een struggle, ik leef met je mee op afstand, de strijd put je uit, de es put je ook uit. Maar geef niet op! Het doorbreken is het moeilijkste, het anders doen..... Wees wat liever voor jezelf, compassie voor jezelf...... En je hoeft je niet te schamen nooit, want je werkt en vecht ervoor en dat gaat met up's and downs......... E ook als je je rot, mislukt en moe voelt moet je juist naar de pre-groep gaan, zij begrijpen jou als geen ander!!!! You go girl! liefs xxx
h - Vrijdag 19 juni 2015 18:36
meiske ga weer gewoon eten!
*** - Vrijdag 19 juni 2015 18:54
Wat knap dat je alles hier zo oprecht en openlijk durft neer te schrijven. Lijkt me dat je een enorm vermoeiende week gehad hebt. Alle begin is moeilijk, maar met die ingesteldheid die je op het einde toont, ben ik er van overtuigd dat je je doel zal bereiken. Morgen écht je best doen? Ik geloof er in dat je al heel de week je best hebt gedaan. Maar soms is iets in ons nog net iets te sterk. Leg de oorzaak niet steeds bij jezelf. Zolang je blijft proberen is dit geen falen. Keep your head up!
liil - Vrijdag 19 juni 2015 20:18
ik vind het stoer hoe je dit hier zo hebt opgeschreven. ik hoop dat je iets aan de tips van de mensen die hiervoor hun commentaar hebben achtergelaten zult hebben. ik ben ook een keer in een groepsdeeltijd gestart, maar heel snel teruggekrabbeld.. ze hebben me daar toen meteen 'laten vallen'. zo van 'je hebt niet genoeg motivatie en eigenlijk ben je ook een te complex geval voor hier dus zoek maar wat anders'. resultaat is dat ik vier jaar later nog steeds even veel last van het geklooi heb en (na wat individuele therapie tussendoor) inmiddels alweer een jaar zonder behandeling zit en niet goed meer echt op zoek durf.. kern van het verhaal: hou ajb de motivatie vast en geef niet op! terugkrabbelen nu lijkt een oplossing, maar is het niet!
en.. dingen mogen best een keer fout gaan, daar moet je jezelf ook niet voor afstraffen.. maar ik hoop dat het je lukt volgende week om weer de goede kant op te bewegen!
nono - Vrijdag 19 juni 2015 20:26
sanne, ik vind het echt super dat je ook gewoon deelt wat er niet loopt zoals je zou willen. dan durf ik opnieuw te hopen dat ik op een dag zelf weer wat stapjes in de goede richting ga kunnen zetten. ik duim heel hard voor jou!
Sindy - Vrijdag 19 juni 2015 21:59
Beste Sanne,

Wat naar om dit zo te ervaren en echt super dat je dit deelt. Maar dit is juist wel een goed teken, hoe stom dat ook klinkt. Iedere weg loopt anders, jij hebt het nu heel zwaar en een ander die het nu vrij makkelijk lijkt af te gaan krijgt het weer moeilijk na een half jaar, zo heeft iedereen zijn eigen weg. Als het een rechte weg was had je net zo goed thuis een paar zelfhulpboeken kunnen lezen en was je snel klaar geweest. De therapie brengt iets bij je teweeg en je kunt beter nu flink terugvallen dan over een tijd de bom laten barsten als je geen therapie meer hebt. Juist hiervoor is de hulpverlening, laat hun maar even flink meedenken hoe ze jouw kunnen helpen.
ikkuh - Zaterdag 20 juni 2015 00:24
Super knap hoe eerlijk je durft te zijn!Heel veel sterkte!
Sanne Versteeg - Zaterdag 20 juni 2015 15:14
Wow! Iedereen die heeft gereageerd: super bedankt!! Ik kan je niet vertellen hoe veel kracht mij al jullie lieve reacties geven. Echt super… Ik ga ook absoluut doorzetten. Het is heel bemoedigend om te lezen dat dit bij het proces hoort. Zo kan ik het nu ook wel steeds meer zien, als nare momenten die er bij horen.
Dank jullie wel! liefs xxx