Genezen zonder aan te komen

 

Ik wil niet aankomen, maar ik wil wel genezen van mijn eetstoornis. In de toekomst wil ik namelijk een leuke baan en een gezellige vriendengroep. Mijn studie wil ik afmaken en ik wil graag een relatie. Het lijkt me niet nodig om hiervoor aan te komen in gewicht. Ik vind mezelf wel mooi en goed nu. Het voelt fijn en ik functioneer prima, waarom zou ik dan aankomen? Ik moet gewoon weer een beetje normaal leren eten en wat minder bezig zijn met de weegschaal. Als dat me lukt, komt het allemaal wel goed. In therapie zijn ze het hier niet mee eens, daar vinden ze het een vereiste voor mijn genezing dat ik flink wat kilo's aankom.  

Aankomen in gewicht is één van de lastigste dingen als je lijdt aan anorexia. Het lage gewicht is je veiligheid, jouw manier om je leven onder controle te houden, om in ieder geval iets in je leven te kunnen controleren. Jouw lage gewicht is misschien ergens je trots, je prestatie. Misschien geeft jouw ondergewicht je ergens ook wel een bijzonder gevoel. Het maakt je anders dan anderen. Als je geen ondergewicht meer hebt, ben je niet meer speciaal, dan ben je weer gewoon net zoals alle anderen.

meisje

Een andere reden voor het vasthouden aan dit gewicht kan zijn de angst voor volwassen worden. Zolang je immers het figuur van een kind hebt, ben je breekbaar en geen sterke volwassen vrouw. Je geef hiermee indirect aan dat je het leven nog niet alleen aan kan en nog niet alle verantwoordelijkheid wilt dragen van een volwassene. Je bent bang om dingen niet goed te doen, maar zolang je kind bent hoef je nog niet alles goed te doen.

Het kan ook zijn dat jouw ondergewicht een vorm van indirecte communicatie is. Je wilt hiermee zeggen tegen je omgeving dat het niet goed met je gaat. Zelf lukt het je niet om hierover te praten en daarom was afvallen jouw enige optie om aan te geven dat het niet goed met je gaat. Als je nu zou aankomen, dan zou niemand meer aan je kunnen zien dat het niet goed gaat en zou je nooit geholpen of gesteund worden.

Wat de reden van jouw ondergewicht ook mag zijn, je bent doodsbang om aan te komen en je wilt dit gewicht niet kwijt. Je bent er van overtuigd dat je zo ook prima kunt leven en dat om te genezen van je eetstoornis geen gewichtsherstel nodig is. Ja, misschien wel bij andere meiden of jongens met anorexia, maar niet bij jou. Jij bent sterk, jouw lichaam is sterk en je bent krachtig genoeg om dit vast te houden. 

Hoe graag we ook zouden zeggen dat je gelijk hebt en dat jij als enige prima kunt leven met ondergewicht, zeggen we dit niet. Simpelweg omdat je niet de enige bent, omdat je geen uitzondering bent. Ook jouw lichaam heeft een gezond gewicht nodig om goed te kunnen functioneren. Ookal heb je het gevoel dat je nu prima functioneert, jij kan niet zien wat er binnenin jouw lichaam allemaal gebeurt. 

Misschien is het goed om je eetstoornis eens te vergelijken met een drankverslaving. Je zegt dan dus eigenlijk dat je denkt dat je prima kan genezen van je verslaving als je wel blijft drinken. Dat kan natuurlijk niet. Je zal ook nooit bij de kern van je problematiek komen als je die strijd met je gewicht niet aangaat. Pas als je uit die veilige plek, uit je comfort zone komt, dan zal je pas écht worden gedwongen om te praten over je angsten. Zolang je een vluchtroute voor jezelf houdt, zal je deze blijven gebruiken. Een drankverslaafde zal nooit tot de kern van zijn problemen komen als hij tussendoor blijft drinken.

meisje

Het is doodeng om dat veilige gewicht los te laten, maar het is de enige manier om verder te komen. Het is de enige manier om die eetstoornis écht te overwinnen. Het is niet leuk, het is niet fijn, je zal je er depressief, angstig en verdrietig door gaan voelen, maar het zal er ook voor zorgen dat je echt aan je problemen kan werken. Het zal ervoor zorgen dat je sterk en krachtig je toekomst tegemoet kan gaan. 

Laat die schijnveiligheid los, het levert je voor een gezonde en gelukkige toekomst niets op. Het houdt je enkel tegen, het belemmert je. Ga je angsten stapje voor stapje aan. Deel alle gevoelens die bij het loslaten van je ondergewicht komen kijken. Laat je steunen. Je zult je uiteindelijk sterker, zelfstandiger en gelukkiger voelen met een gezond lichaam. Ook jij.

Fotografie: Danielle Moler

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jacqueline - Maandag 26 september 2016 14:29
Wat ontzettend goed geschreven!
MJLove - Maandag 26 september 2016 14:33
Bedankt, dit had ik even nodig. Precies waar ik nu mee deal. Zeker omdat ze ook geen rekening houden met je bouw en ik nu zal moeten aankomen tot een gewicht dat ik nog nooit in mijn leven gewogen heb..
Neeltje - Maandag 26 september 2016 16:04
Helemaal waar..
Deniz - Maandag 26 september 2016 16:43
Ik ben het nier niet mee eens. Genezing begint in eerste instantie met erkenning voor jou zoals je nu bent, ongeacht welk gewicht je op dat moment hebt en welke (eet)verslaving dan ook. Daar schort het helaas nog steeds heel vaak aan.
M. - Maandag 26 september 2016 17:01
Ik kan wel janken. Al jaren weet ik mijn (onder)gewicht te handhaven. Ondertussen leef ik steeds meer leven. Vandaag doet de weegschaal ontzettend niet wat ik wil. En ik kan het niet verdragen. Nog altijd niet. Ik lees dit artikel en voel hoe het voor mij geschreven is. Loslaten. Ik kan het niet.
(of voelt dat alleen maar zo?)
Eva - Maandag 26 september 2016 18:29
Het verschil is dus juist dat een alcoholist zal moeten stoppen met drinken inderdaad. Maar met een eetstoornis kun je nooit stoppen met eten, maar je moet ermee om leren gaan. Dat is te vergelijken met tegen een alcoholist zeggen dat hij maar 1 drankje per dag mag drinken en zijn boodschappen in de Gall&Gall moet kunnen halen zonder gek te worden. Bij de AA zouden ze naar hun voorhoofd wijzen en zeggen dat het niet mogelijk is. Maar met een eetstoornis, wat onder de verslavingscategorie valt; dat is het enige waar je nooit helemaal mee kunt stoppen. Het maakt me radeloos. De kernproblematiek aanpakken en hopen dat de uitingsvorm daardoor minder nodig is. Hopen, dat er iets voor in de plaats kan komen.
Paula - Maandag 26 september 2016 18:36
@eva een eetstoornis valt niet onder verslavingsproblematiek. Je bent bij anorexia in die zin dan ook niet verslaafd aan eten, maar juist aan hongeren met als resultaat ondergewicht.
M. - Maandag 26 september 2016 18:50
@ Deniz: helemaal eens met jou! De nadruk ligt nog te vaak op het gewicht.
Tinkel - Maandag 26 september 2016 19:11
waarheid.

@Deniz het gaat er niet om dat je niet aan de achterliggende problematiek moet werken, daar moet je juist aan werken. Het gaat erom dat je uiteindelijk niet volledig kunt genezen als je niet aankomt in gewicht.
M1990 - Maandag 26 september 2016 21:27
Mijn ondergewicht is de enige reden waarom ik nog altijd de eetstoornis anorexia bij mij draag. Ik herken mezelf er enorm in dat ik me afvraag waar andere mensen zich druk over maken. Ik ken mijzelf niet beter dan ondergewicht, en het is eerder een gewoonte dan dat ik hier echt problemen mee heb in mijn hoofd.

Maar uiteindelijk zou ik ook moeten aankomen.... En hoe moeilijk ik dat dan ook zal gaan vinden, geeft denk ik genoeg aan dat er wel degelijk wat eetgestoords zit...
Essie - Maandag 26 september 2016 23:03
Wow, goed geschreven!
Maria - Dinsdag 27 september 2016 13:16
Zit wel wat in. Wel denk ik dat je, om volwassen te worden, om vrouw te kunnen worden eerst echt kind moet kunnen zijn, veilig en geborgen, klein mogen zijn maar liever in figuurlijke dan in letterlijke zin. Als je je eerst veilig weet kan je pas groeien naar volwassenheid. Mijns inziens wordt dit nogal geforceerd door teveel te focussen op het gewicht, dat het gewicht mede moet helpen om van de eetstoornis af te komen, terwijl het eerder andersom is.
Voor mij was vroeger een nogal hoog minimumgewicht vastgesteld, dat ik zou moeten bereiken en dat gewicht zou dan een stuk boven mijn natuurlijke gewicht, dat ik had zonder mijn eetstoornis, moeten komen. Nu zit ik iets onder mijn normale gewicht van vroeger ik voel me er redelijk bij, wil in ieder geval niet meer wegen.
Verder zijn er best mensen zonder eetstoornis die volgens de tabellen ook geen normaal gewicht hebben maar wel gezond zijn.