Ik wil niet aankomen, maar ik wil wel genezen van mijn eetstoornis. In de toekomst wil ik namelijk een leuke baan en een gezellige vriendengroep. Mijn studie wil ik afmaken en ik wil graag een relatie. Het lijkt me niet nodig om hiervoor aan te komen in gewicht. Ik vind mezelf wel mooi en goed nu. Het voelt fijn en ik functioneer prima, waarom zou ik dan aankomen? Ik moet gewoon weer een beetje normaal leren eten en wat minder bezig zijn met de weegschaal. Als dat me lukt, komt het allemaal wel goed. In therapie zijn ze het hier niet mee eens, daar vinden ze het een vereiste voor mijn genezing dat ik flink wat kilo’s aankom.
Aankomen in gewicht is één van de lastigste dingen als je lijdt aan anorexia. Het lage gewicht is je veiligheid, jouw manier om je leven onder controle te houden, om in ieder geval iets in je leven te kunnen controleren. Jouw lage gewicht is misschien ergens je trots, je prestatie. Misschien geeft jouw ondergewicht je ergens ook wel een bijzonder gevoel. Het maakt je anders dan anderen. Als je geen ondergewicht meer hebt, ben je niet meer speciaal, dan ben je weer gewoon net zoals alle anderen.
Een andere reden voor het vasthouden aan dit gewicht kan zijn de angst voor volwassen worden. Zolang je immers het figuur van een kind hebt, ben je breekbaar en geen sterke volwassen vrouw. Je geef hiermee indirect aan dat je het leven nog niet alleen aan kan en nog niet alle verantwoordelijkheid wilt dragen van een volwassene. Je bent bang om dingen niet goed te doen, maar zolang je kind bent hoef je nog niet alles goed te doen.
Het kan ook zijn dat jouw ondergewicht een vorm van indirecte communicatie is. Je wilt hiermee zeggen tegen je omgeving dat het niet goed met je gaat. Zelf lukt het je niet om hierover te praten en daarom was afvallen jouw enige optie om aan te geven dat het niet goed met je gaat. Als je nu zou aankomen, dan zou niemand meer aan je kunnen zien dat het niet goed gaat en zou je nooit geholpen of gesteund worden.
Wat de reden van jouw ondergewicht ook mag zijn, je bent doodsbang om aan te komen en je wilt dit gewicht niet kwijt. Je bent er van overtuigd dat je zo ook prima kunt leven en dat om te genezen van je eetstoornis geen gewichtsherstel nodig is. Ja, misschien wel bij andere meiden of jongens met anorexia, maar niet bij jou. Jij bent sterk, jouw lichaam is sterk en je bent krachtig genoeg om dit vast te houden.
Hoe graag we ook zouden zeggen dat je gelijk hebt en dat jij als enige prima kunt leven met ondergewicht, zeggen we dit niet. Simpelweg omdat je niet de enige bent, omdat je geen uitzondering bent. Ook jouw lichaam heeft een gezond gewicht nodig om goed te kunnen functioneren. Ookal heb je het gevoel dat je nu prima functioneert, jij kan niet zien wat er binnenin jouw lichaam allemaal gebeurt.
Misschien is het goed om je eetstoornis eens te vergelijken met een drankverslaving. Je zegt dan dus eigenlijk dat je denkt dat je prima kan genezen van je verslaving als je wel blijft drinken. Dat kan natuurlijk niet. Je zal ook nooit bij de kern van je problematiek komen als je die strijd met je gewicht niet aangaat. Pas als je uit die veilige plek, uit je comfort zone komt, dan zal je pas écht worden gedwongen om te praten over je angsten. Zolang je een vluchtroute voor jezelf houdt, zal je deze blijven gebruiken. Een drankverslaafde zal nooit tot de kern van zijn problemen komen als hij tussendoor blijft drinken.
Het is doodeng om dat veilige gewicht los te laten, maar het is de enige manier om verder te komen. Het is de enige manier om die eetstoornis écht te overwinnen. Het is niet leuk, het is niet fijn, je zal je er depressief, angstig en verdrietig door gaan voelen, maar het zal er ook voor zorgen dat je echt aan je problemen kan werken. Het zal ervoor zorgen dat je sterk en krachtig je toekomst tegemoet kan gaan.
Laat die schijnveiligheid los, het levert je voor een gezonde en gelukkige toekomst niets op. Het houdt je enkel tegen, het belemmert je. Ga je angsten stapje voor stapje aan. Deel alle gevoelens die bij het loslaten van je ondergewicht komen kijken. Laat je steunen. Je zult je uiteindelijk sterker, zelfstandiger en gelukkiger voelen met een gezond lichaam. Ook jij.
Fotografie: Danielle Moler
Geef een reactie