Geef niet op!

 

We zijn inmiddels alweer verder gegaan met ons leven. De gekte is een beetje ingedaald en Friesland is vast weer net zo rustig als eerst. Maar de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden suddert in mijn hoofd nog wel een beetje na. Vooral de simpele zin die hij uitsprak nadat hij uit het water kwam. "Als iets de eerste keer niet lukt, mag je het best nog een keer proberen." Dat is eigenlijk niets nieuws, maar het plaatst deze topsport prestatie toch in een heel ander, menselijk perspectief. Waar we allemaal wat aan kunnen hebben.

Bovenal is het natuurlijk een bijzondere prestatie. Een topsportprestatie. Een prestatie die misschien niet vergeleken hoeft te worden met andere dagelijkse dingen, want het is nu eenmaal iets totaal anders. Zonder trainen, zonder je leven daaraan te wijden, lukt dat simpelweg niet. Maar daar gaat het voor mij eigenlijk niet eens over. Het gaat voor mijn gevoel over iets veel groters. Over iets wat in ons allemaal zit, zonder dat we allemaal zo ver kunnen zwemmen.

Doelen stellen

Maarten had een hoger doel. Een doel dat hij wilde bereiken, maar wat eigenlijk op dat moment buiten zijn macht lag. Hij wilde iets dat hij in zijn eentje niet kon. Hij heeft niet de kennis om mensen van kanker te genezen, ook niet genoeg geld om in één keer het bedrag te kunnen financieren voor meer onderzoek naar kanker. Om toch dat doel te bereiken, zet hij in wat hij wél kan. Hij zet zijn eigen vaardigheden in, om uiteindelijk wél dat doel te bereiken. Om daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Door te kijken naar wat hij wel kan en hoe dat soms misschien al genoeg kan zijn om je doel te bereiken. Dat er meerdere wegen naar Rome leiden. 

Niet opgeven

Als iets de eerste keer niet lukt, mag je het best nog een keer proberen. Een doel kan onmogelijk lijken en het lukt misschien niet meteen om het te behalen, maar dat hoeft dan helemaal niet het einde te zijn. Dan is dat een enorme teleurstelling natuurlijk en ook daar mag je van herstellen. Maar daarna mag je het nog een keer proberen, omdat het uiteindelijke resultaat helemaal niet uitgesloten is. Wat je doel ook is.

Het staat helemaal niet vast dat iets in één keer moet lukken. Het staat niet vast hoeveel kansen er gegeven worden om ergens te komen. En maakt het Maarten zwakker dat het de eerste keer niet lukte? Of maakt het hem vooral sterk dat hij niet heeft opgegeven?

Dat iets de eerste keer niet lukt of niet gaat zoals je had gehoopt, betekent dat niet dat je gefaald hebt. Het betekent denk ik ook niet dat het mislukt is en dat je het nooit zou kunnen leren. Als je de zwemtocht van Maarten even naast eetstoornisherstel legt, wat ik overigens ook een topsport prestatie vind, wat zouden we daar dan van kunnen leren? Dat iets niet meteen lukt hoort denk ik voor een groot deel bij het leven en ook de teleurstelling daarvan. Maar dat je het blijft proberen en niet opgeeft, zegt veel meer over je dan dat je 'niet perfect' bleek in de eerste poging.

Voelen dat je leeft

Een andere opmerking die hij ooit heeft gemaakt en die mij ook is bijgebleven is: "Gezondheid is een middel om te leven, maar andere dingen laten je voelen dat je leeft."

Gezondheid op zichzelf is het belangrijkste middel om te kunnen leven, maar juist wat je met die gezondheid doet, laat je voelen dát je leeft. De gevoelens die bij het leven horen, kun je pas ervaren als je gezond bent. Toen ik dit liet bezinken, vertelde het voor mij vooral dat gezondheid iets is om na te streven, maar dat het tegelijkertijd te weinig kan zijn om je leven mee in te richten. Dat je juist als mens veel meer in je mars hebt, veel meer te bieden hebt, aan jezelf en aan anderen, dan alleen gezondheid. Juist om er alles uit te kunnen halen, om echt te voelen dat je leeft, heb je die gezondheid als basis nodig. Maar er is meer mogelijk en daarin is herstel zo belangrijk. Herstellen doe je niet alleen voor gezondheid, wat de basis is, maar ook om echt te kunnen leven. 

Je hebt niet gekozen voor deze ziekte. Je hebt niet gekozen voor deze situatie, net zoals ieder ander die ziek wordt. Die weg omhoog, die weg naar herstel, is ontzettend zwaar. Het is niet makkelijk en het vraagt op alle vlakken ontzettend veel van een mens. Maar dat doel, dat heb je! Alles wat jij in je hebt, alle vaardigheden die je al beschikt, mag je inzetten om elke keer dichterbij dat doel te komen.

En als het de eerste keer niet lukt, mag je het best nog een keer proberen. Die eerste keer heb je geleerd en er is niemand die bij de tweede keer denkt: Had dat niet in één keer gekund? Het doet niets af aan de prestatie en het doet niets af aan het uiteindelijke geluk als je iets vaker moet proberen om ergens te komen. Misschien was die eerste keer, waarbij je je einddoel nog niet haalde, zelfs wel essentieel om het de tweede keer anders en beter te kunnen doen? Je mag het nog een keer proberen. Altijd!

Bron: https://www.rtlboulevard.nl/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anna - Vrijdag 5 juli 2019 10:08
Geweldig
Saskia - Vrijdag 5 juli 2019 15:05
Wat goed geschreven! En als het de tweede keer niet lukt, probeer je het gewoon nog een keer en als het nodig is nog een keer. Net zo lang totdat het wel lukt.
Lisanne - Vrijdag 5 juli 2019 16:53
Dit is precies de reden waarom mijn levensmotto is: 'When you won't give up, you cannot fail!'