Ga ik te vaak naar de huisarts?

 

Weer zat ik in de wachtkamer. Ik staarde naar de klok die prominent aanwezig was. Zenuwachtig telde ik de minuten die voorbij tikten. Wat moet ze wel niet van mij denken? ...schoot het door mijn hoofd. 'Heb je haar weer?' Of 'Wat moet zij nou hier? Zij was hier laatst toch ook al?' In mijn hoofd was ik het al helemaal aan het invullen. Zonder de huisarts überhaupt gezien te hebben voelde ik mij al te veel. Even overwoog ik om mijn jas te pakken en weg te gaan. Maar wat zou ze dan van mij denken..?

Ten tijde van mijn van mijn eetstoornis vond ik het lastig om hulp te vragen. Ik nam mijzelf en mijn gevoelens niet serieus en ik voelde mij snel te veel. Wel was ik gek genoeg heel voorzichtig met mijn lichaam. Ik wilde niet ziek worden en ik wilde mijn lichaam niet te kort doen. Mijn eetstoornis kwam ook voort uit een gezonde stem. Ik wilde goed voor mijzelf zorgen, alleen sloeg ik volledig door. Ik had last van een hardnekkige angststoornis die niet alleen tot uiting kwam in mijn eetstoornis. Ik was continue bang dat ik iets mankeerde. Ondanks de schaamte was die angst zo reëel dat ik regelmatig afspraken maakte.

ha1

Heb je haar weer

Rondom het maken van een afspraak speelden, naast schaamte, ook heel veel gedachtes mee die het mij lastig maakten. Ik was bang dat ik mij aanstelde en dat de huisarts dit ook zo zou zien. Dit zorgde ervoor dat ik tijdens een afspraak heel timide en verlegen was. Ik durfde niet het gesprek aan te gaan. Ik was te bang dat zij er iets van zou vinden. In de periode dat ik last had van mijn eetstoornis mankeerde ik redelijk vaak wel iets. Vaak was het eetstoornis gerelateerd. Dit maakte het voor mij nog lastiger om naar de arts te stappen. Ik was ontzettend bang voor een oordeel. Bang voor opmerkingen als 'dit heb je zelf gedaan,' of 'dit is echt je eigen schuld.' Ook al is dit nooit gezegd, toch zat ik hier erg mee. Vaak vond ik zelf mijn problemen niet ernstig genoeg om er echt aandacht aan te besteden. Nu ik dit zo opschrijf merk ik zelf hoe tegenstrijdig dit eigenlijk is. Ik denk dat vooral mijn eetstoorniskant heel hard was. Vooral voor mijzelf. Ik ben toch geen watje? Mijn gezonde stem was en is veel zachter. Ik maak me van nature snel zorgen. Als ik dan eenmaal in de wachtkamer zat nam de harde stem de meeste ruimte in.

'Wat doe ik hier? Ik heb toch nergens last van?' 

Deze tweestrijd in mijn hoofd was heel vermoeiend. Om deze strijd te voorkomen ben ik een tijd helemaal niet bij de huisarts geweest. Er moest eerst iets dramatisch gebeuren voordat ik mijzelf dit weer toe kon zeggen.

Ik voelde me altijd ontzettend ongemakkelijk wanneer ik naar de huisarts ging. In de spreekkamer kwam ik moeilijk uit mijn woorden en door de stress voelde ik vervolgens de tranen achter mijn ogen prikken. Toch durfde ik niet altijd te huilen, want ik dacht dat de huisarts dat stom zou vinden. Ik was onzeker en veel bezig met wat anderen van mij zouden denken. Hierdoor kwam ik vaak niet tot het echte probleem. - Lotte

Ik stelde me niet aan

Pas na het herstel van mijn eetstoornis ben ik voor het eerst weer bij een huisarts geweest. Ik had al een tijd last van buikklachten en ik voelde me niet zo fit. Na ongeveer drie weken buikpijn heb ik besloten om naar mijn moeder te gaan. Ik zat er echt doorheen en ik had iemand nodig die even voor mij zou zorgen. Omdat de pijn niet weg leeg te trekken, maar ik koorts kreeg, heeft mijn moeder mij naar haar huisarts gebracht. Ik bleek een nierbekkenontsteking te hebben en mijn onstekingswaardes lagen erg hoog. Gek genoeg voelde ik mij toen rustiger worden. Ik voelde me opgelucht. Het was terecht, ik stelde me niet aan. Ik mankeerde echt iets.

Ik bleek een blaasontsteking te hebben gehad die door was geschoten naar een nierbekkenontsteking. Als ik eerder aan de bel had getrokken had ik dit kunnen voorkomen. Dit was voor mij een wake up call dat ik echt eerder naar de huisarts toe mag en kan stappen.  

ha2

Naar de huisarts gaan deed ik niet zo snel. Ik kon mijzelf niet echt serieus nemen, dus als ik eenmaal tegenover de huisarts op een stoel zat, moest ik altijd een beetje dom lachen. Het ging op de dag van de afspraak altijd ook spontaan beter met me. Ik begreep dan nauwelijks meer waarom ik eigenlijk een afspraak had gemaakt en voelde me een aansteller. Gelukkig hadden we een hele fijne huisarts, die ondanks dat ik mijzelf niet serieus nam, mij wél serieus nam. Nu ga ik nog steeds niet vaak naar de huisarts, maar als ik ga, dan probeer ik zo serieus mogelijk de afspraak in te gaan en mijn doel concreet voor ogen te houden. Ik wil daar als volwassen vrouw zitten. Niet als lacherig onvolwassen meisje. Die gedachtes helpen. - Scarlet

Bespreekbaar maken

Wat mij het meest heeft geholpen is om deze angsten bespreekbaar te maken met mijn huisarts. Ik vond het heel spannend om dit te vertellen, maar het was een fijn gesprek. Zij heeft mij echt rust kunnen geven hierin. Ik kan nu veel beter inschatten wanneer het voor mij nodig is om naar de huisarts te gaan. Mocht ik er niet zeker van zijn kan ik altijd even bellen voor advies. Nadat ik dit had gedeeld merkte ik dat ik het makkelijker vond worden om weer echt eerlijk te zijn.

De drempel om een afspraak te maken bij de huisarts werd weer iets lager. Mocht jij hier ook moeite mee hebben raad ik je aan om dit echt bespreekbaar te maken met je arts. Hij of zij kan je hier echt in ondersteunen. Misschien is het voor jou ook helpend om iemand mee te nemen naar een afspraak. Zo voel je je wellicht al iets meer gesteund dan wanneer je alleen in de wachtkamer jezelf gek zit te maken met dat soort gedachtes. 

 Hoe snel ga jij naar de huisarts?

Fotografie: pexels 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Zondag 28 juli 2019 21:30
Te weinig. Vind ´t doodeng om naar de huisarts te gaan. Ook al neem ik iemand mee, schrijf ik alles op, blokkeer ik.
Sanne - Zondag 28 juli 2019 22:07
Ik ook te weinig en als ik er ben kom ik totaal niet uit mijn woorden
Arwen - Zondag 28 juli 2019 22:13
Ik wist niet zo goed waar ik dit neer moest zetten maar aan de mensen die voor proud2bme werken jullie doen goed werk groetjes
Marleen - Zondag 28 juli 2019 22:33
Standaard om de 2 weken.
Zelden voor iets strikt medisch, maar zik volgt me ook op qua algemeen welzijn (eten, slapen,...)
Leonie_06 - Zondag 28 juli 2019 22:43
Ik heb inmiddels een nieuwe huisarts, omdat mijn vorige huisarts mij nooit echt serieus nam. Toen vervolgens ook nog bleek dat de enige huisarts in die praktijk, met pensioen zou gaan, was de keuze makkelijker door over te stappen naar een andere huisarts.
De nieuwe huisarts heeft met mij een afspraak gemaakt dat ik sowieso 1x per maand langs kom. Ik mag dan álles bespreken, álles is mogelijk. Ergens voelt dit heel erg gênant, maar aan de andere kant helpt dit absoluut!
Ik ben ook oprecht heel erg blij met deze blog. Dacht altijd dat het aan mij lag, maar dat blijkt (gelukkig) niet zo te zijn!
Dank!
Daan - Maandag 29 juli 2019 12:31
Wat goed dat je die afspraak hebt gemaakt met je huisarts! Ik kan me voorstellen dat het de drempel erg verlaagt en je je serieuzer genomen voelt.
blub - Zondag 28 juli 2019 22:47
heel herkenbaar er moet iets aan de hand met me zijn wil in naar de huisarts gaan, blijkt het niets te zijn voelt het alsof ik gefaald heb. alsof ik stom was om uberhauwt naar de huisarts te gaan.
Anne - Zondag 28 juli 2019 22:52
Ik heb precies hetzelfde! Ik kan er dan ook weken over blijven piekeren en boos zijn op mezelf dat ik geweest ben. Terwijl ik rationeel wel weet dat een huisarts daar voor is...
Riekje - Maandag 29 juli 2019 00:23
Ik moet 1x in de 3 maanden mezelf laten checken na klachten van seksueel misbruik. Heel gênant en beschamend. Voor andere klachten ga ik daarom nooit naar de huisarts omdat de schaamte rondom deze afspraken die ik 1x in de 3 maanden heb te groot is dat ik haar echt even een tijdje niet meer onder ogen durf te komen. Ook omdat het deels mijn eigen schuld is omdat ik mijn lichaam en mezelf niets waard vind waardoor en daardoor niet adequaat voor zorg
Popje - Maandag 29 juli 2019 07:29
Herkenbaar! Dit zou ik zelf geschreven kunnen hebben. Fijn om te lezen dat meerdere mensen hier dus ‘last’ van hebben.
Als ik de kamer inloop van de huisarts voel ik me meteen klein worden, vol schaamte dat ik er wéér ben. Dat mijn klachten vast niks voorstellen.. dat de huisarts denkt: waarom komt ze hiervoor naar mij toe??
L:) - Maandag 29 juli 2019 09:46
Mijn huisarts gaf mij wel altijd het gevoel dat ik te snel kwam. Het werd zelfs gezegd; je komt te vaak. Op een bepaald moment belde ik inderdaad iedere week wel.
Maar ik had ook klachten die steeds erger werden... wat moet je dan?
Achteraf bleek het om een ernstige ziekte te gaan.
Dit is jaren geleden maar nog steeds ga ik nooit meer naar de huisarts (het is wel een andere), omdat dat zo een enorme impact heeft gehad en ik me nog steeds al een last zie.
C - Maandag 29 juli 2019 13:13
Ik liep de deur niet plat bij de huisarts maar kwam er toch met enige regelmaat. Achteraf gezien door psychische problemen, hetgeen ook zijn weerslag heeft op mentale toestand. Ik had t idee dat mijn huisarts mij op den duur niet meer serieus nam en ben van huisarts gewisseld.
C - Maandag 29 juli 2019 13:13
Mentale is fysieke
Carmen - Maandag 29 juli 2019 13:23
Ik lees dit stuk vol verbazing alsof ik dit zelf heb geschreven. Ook het stukje van jezelf spontaan beter voelen dit had ik ook of heb ik ook. Zodra ik naar de huisarts ga blokkeer ik en voel ik niks meer behalve zenuwen.
Sas - Woensdag 31 juli 2019 08:07
Mijn huisarts(en) zijn mijn veilige haven, in periodes dat het minder goed gaat zien ze me vaker en als het beter gaat wat minder. Vaak is dit onrust in mijn hoofd en kunnen ze fysiek niet veel meer doen dan luisteren en met me meedenken. Nooit heb ik het gevoel gehad dat ze me niet serieus namen. Soms ga ik zelf 2/3 keer per week omdat het even nodig is! Soms helpt het me alleen al even door de dag heen als ik er even met ze heb mogen delen hoe het gaat! Eerlijk zijn naar anderen vind ik erg lastig, maar bij mijn huisarts durf ik dat wel!

En ben ik er een paar weken soms zelf maanden niet dan weten we van elkaar dat het een betere periode is. Ik sta er dan gewoon weer zonder schuldgevoel wanneer ik ze weer nodig heb. Want omdat ik soms niet kan zien dat ik wel de moeite waard ben, willen zij mij dat nog wel 1000 keer vertellen.

Tuurlijk twijfel ik ook weleens, maar maak het bespreekbaar. Dan zul je zien dat je eigen gedachtes niet altijd zo zijn zoals je had gedacht. Het luchtte mij enorm op en ik weet nu dat ik er altijd terecht kan mocht het nodig zijn.