Examens voorbij, wat nu?

 

Het is zover, de centrale examens zijn voorbij en nu is het wachten op de uitslag. Het maken van de examens was een spannende periode, maar de periode erna is zeker net zo spannend. Ben ik geslaagd of gezakt en heb ik wel de juiste vervolgopleiding gekozen? In deze blog zal ik een aantal tips geven over het kiezen van de juiste vervolgopleiding, wat de mogelijkheden zijn als je gezakt bent en wat de opties zijn als je echt nog niet toe bent aan studeren.

Drie jaar geleden zat ik in hetzelfde schuitje als de examenleerlingen van dit jaar. Ik was bijna nog nooit zo zenuwachtig geweest en had zowel vóór, tijdens als na de examens onwijs veel stress. Na elk examen ging ik meteen online de antwoorden controleren en telkens dacht ik weer dat ik een onvoldoende had gehaald. Achteraf klopte dit gelukkig totaal niet met de werkelijkheid, maar goed, op dat moment wist ik dat natuurlijk niet en moest ik na mijn laatste examen, economie, nog bijna drie weken wachten op die spannende uitslag!


Bron

Sommige leerlingen gaan tussendoor op vakantie en anderen blijven thuis en zoeken afleiding in bijvoorbeeld hun werk. Dan volgt de uitslag..... Je bent geslaagd! Op dat moment voel je je super blij en opgelucht en is het binnenkort tijd voor een feestje. Maar vaak ga je je dan in de zomervakantie afvragen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt voor je vervolgopleiding. Vind ik hem wel leuk, past het eigenlijk wel bij mij en is het toch niet veel te moeilijk? Dit heb ik mijzelf ook wel meer dan duizend keer afgevraagd en werd er bijna gek van. Daarom volgen hier een aantal tips om niet meer of in ieder geval zeker minder te twijfelen over je keuze.

Bekijk de voordelen van je gekozen opleiding
Op het moment dat je erg gaat twijfelen over je gekozen opleiding maak dan voor jezelf een rijtje met alle voordelen ervan. Je kan hierbij echt alles verzinnen, zoals het past bij mijn interesses en het biedt mij later de kans op een mooie baan, maar ook kan je het leuk vinden dat de opleiding lekkere korte lesdagen heeft of dat je veel op reis gaat. Bedenk alle positieve punten en je twijfels worden al een stuk minder.

Ga naar de introweek/ introductiedag
Natuurlijk is het eng om aan een nieuwe opleiding te beginnen en allemaal nieuwe mensen te leren kennen. Daarom is het echt de moeite waard om naar een introweek of introductiedag van je opleiding te gaan. Ik ben zelf niet echt een feestbeest, maar ik ben in die tijd wel naar een introductiedag geweest en dit was echt super gezellig. Ik had die dag al veel mensen van mijn studie leren kennen en toen de eerste collegedag begon, kende ik gelukkig al aardig wat studiegenootjes.

Zoek geen andere opleidingen op internet meer op
Wanneer je twijfelt over je opleiding is het niet verstandig om allemaal andere opleidingen op te zoeken. Je hebt nu eenmaal een keuze gemaakt en je aangemeld voor deze opleiding. Als je opnieuw allemaal opleidingen gaat zoeken en bekijken, raak je helemaal in de war en wil je straks nog tien keer veranderen. Ik heb mezelf ook een keer uitgeschreven in Studielink en voor een andere opleiding weer ingeschreven, maar uiteindelijk toch weer voor mijn eerste opleiding ingeschreven. Dit bracht echt alleen maar een hoop ellende met zich mee.

Ga de uitdaging aan
Tot aan de laatste dag voordat je start met je opleiding heb je misschien wel twijfels, maar uit ervaring zou ik zeggen: ga de uitdaging aan! De eerste weken en misschien zelfs wel het hele eerste jaar bleef ik twijfels houden of ik de juiste keuze had gemaakt. Nu zit ik in mijn laatste bachelorjaar en kan oprecht zeggen dat ik gelukkig niet ben gestopt. Elk jaar werd leuker en ik leerde steeds meer mensen kennen en ging steeds meer uitdagingen binnen mijn opleiding aan. Twijfels mogen er dus zijn, maar geef ze wel de kans om ze te laten verdwijnen.


Bron

Dit zijn allemaal tips die je kan gebruiken bij twijfels over je vervolgopleiding, maar wat als je nu helaas toch bent gezakt? Het is natuurlijk een enorme teleurstelling, maar de wereld vergaat echt niet ook al denk je dat op dat moment waarschijnlijk van wel. Om toch in een niet te groot gat te vallen, volgen hier een aantal tips voor als je je examens niet hebt gehaald.

De kennis is al aanwezig
Helaas ben je gezakt, maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets wist. Je hebt alle stof die je voor je examens moest kennen geleerd en dit vergeet je echt niet één, twee, drie. Het nieuwe schooljaar moet je wel op blijven letten in de les, maar een groot deel heb je al gehad en kan je af en toe lekker even relaxen en je huiswerk van vorig jaar erbij pakken. De leerstof beheers je al en de toetsen zal je makkelijker kunnen maken.

Mogelijkheid om vakken te laten vallen
Soms ben je net op één vak gezakt, bijvoorbeeld die stomme vier voor wiskunde. Het is dan erg jammer om alle vakken het volgende schooljaar opnieuw te volgen en opnieuw een centraal examen van te maken. Daarom bestaat de mogelijkheid om ook deelcertificaten te halen en alleen het onvoldoende vak nog te volgen en te herkansen. Tegenwoordig gaan dan ook best veel gezakte examenleerlingen naar de VAVO (voortgezet volwassen onderwijs), waar dit mogelijk is.

Blijf positief
En wat zeker belangrijk is wanneer je te horen krijgt dat je gezakt bent, is om postief proberen te blijven. Je hebt hard je best gedaan om te slagen, maar deze keer is het gewoon niet gelukt. Waarschijnlijk waren de vragen uit het examen niet jouw ding of had je toch precies dat verkeerde geleerd. Daarnaast kunnen natuurlijk ook andere factoren nog een grote rol spelen, waardoor je je concentratie niet helemaal volledig op je examens kon richten. Dit kan altijd gebeuren en pak dan je nieuwe kans gewoon met beide handen aan. 


Bron

Als laatste kan het natuurlijk ook zo zijn dat je wel geslaagd bent, maar dat je helemaal nog niet toe bent aan studeren en alles wat erbij komt kijken. Hiervoor ga ik zeker ook nog een paar tips geven.

Iets anders dan studeren
Een studie volgen is belangrijk voor je latere beroepsleven, maar het is zeker geen verplichting om ná je examens meteen hiervoor te kiezen. Wanneer je echt te veel twijfels hebt over wat je later wil worden of wanneer je het totaal niet ziet zitten om meteen te gaan studeren, op kamers te gaan en het hele studentenleven wat erbij komt kijken, kun je ook een tijdje voor iets anders kiezen. Sommige leerlingen kiezen dan ook voor een tussenjaar, zoals dit tegenwoordig heet. Ze kiezen ervoor om te gaan reizen of om bijvoorbeeld veel te gaan werken en te sparen. Dit zijn ook mooie keuzes die je maakt en het is dan ook de ultieme kans om een speciale reis te ondernemen. Denk aan een rondreis door Australië of backpacken door Amerika. Vrijwilligerswerk kan hierbij ook erg goed gecombineerd worden. Ik heb zelf een aantal vriendinnen die vrijwilligerswerk zijn gaan doen in Afrika en zij vonden dit een fantastische ervaring in hun leven. Maar niet alleen vrijwilligerswerk ver weg kan waardevol zijn. Je kan immers zeker ook dichtbij huis vrijwilligerswerk vinden.

Jezelf ontdekken
Natuurlijk kan het ook een hele andere reden hebben waarom je nog niet verder wil gaan studeren. Het kan zijn dat je met veel inspanning en kracht je examens hebt gehaald, maar dat jezelf bent ‘opgebrand'. Het maakt niet uit in welke vorm, of je nu een eetstoornis hebt of bijvoorbeeld last hebt van een depressie, het is allemaal erg lastig om mee om te gaan en ook dan kan een tussenjaar uitkomst bieden. In dit jaar ga je met jezelf aan de slag en zoek je de juiste therapie die bij je past. Je hoeft op dat moment niet bang te zijn dat je door de therapie te veel van school mist of dat je jezelf te veel op andere dingen moet concentreren. Het is echt heel belangrijk om eerst weer jezelf te ontdekken en terug te vinden en dan met een schone lei aan een nieuwe studie te beginnen. Als je jezelf onder controle hebt en weet wie je werkelijk bent en wat je wil, volgt de keuze van een studie vanzelf.


Bron

Wat ga jij doen na de examens?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxbetuk - Maandag 1 juni 2015 21:12
Werken!
karlijnxxx - Maandag 1 juni 2015 22:48
Toegepaste psychologie!
Anne - Dinsdag 2 juni 2015 07:53
In september begin ik met Psychologie! Zin in!