Eetstoornisherstel op vakantie

 

Met een eetstoornis op vakantie is niet makkelijk. Hoe graag je het ook zou willen; de eetstoornis kan je jammer genoeg niet voor eventjes thuislaten. Waar jij gaat, gaat de eetstoornis. Ik ben zelf een aantal keer op vakantie geweest toen ik nog een eetstoornis had. Die vakanties draaiden altijd om mijn eetstoornis. Toen ik in herstel was en het weer beter met me ging, speelde eten een minder grote rol in mijn leven. Toch kwam ik erachter dat er alsnog een aantal punten waren waar ik mee kon zitten. Deze punten zal ik hier met jullie delen.

♥ Jetlags zijn moeilijk
Ik kwam erachter dat ik het lastig vond om naar andere tijdzones te vliegen en last te hebben van een jetlag. In Nederland had ik structuur wat betreft eten en at ik elke dag op ongeveer dezelfde tijden. Als je in het vliegtuig zit of op vakantie bent in een land waar ze een andere tijdzone hebben, dan kan dat niet en moet je je daarop aanpassen. Ik vond dat best lastig.

eetstoornisherstel vakantie

Je ‘moet’ eten op tijden waarop je nog geen honger hebt en op de tijden dat je wel honger hebt, is het weer ‘verstandiger’ om niet te eten. Ik was hier heel erg mee bezig en vond dit erg lastig. Wat mij heeft geholpen, is dat ik keek naar hoe mijn ouders en broertje aten. Ik nam daar dan een voorbeeld aan. Ook probeerde ik zoveel mogelijk de structuur van thuis aan te houden. Mijn lichaam wende vanzelf weer aan het andere ritme.

Tussendoortjes van thuis zijn handig
Je hebt verschillende soorten vakanties. Naast luiervakanties heb je ook vakanties waarin je vooral heel druk bezig bent. Wij hebben bijvoorbeeld een rondreis gemaakt door Amerika en waren hierdoor vaak de hele dag op pad. Super tof, maar hierdoor konden we niet altijd op vaste tijden eten. Als je een eetstoornis hebt en je volgt een eetlijst, dan is het fijn om wel die structuur aan te kunnen blijven houden. Die structuur moet je deels los kunnen laten op reis, maar je kan het jezelf wel iets makkelijker maken door zelf tussendoortjes mee te nemen. Die tussendoortjes geven veiligheid, waardoor je niet meteen in de stress hoeft te schieten over te weinig te hebben gegeten als het een keer iets langer duurt voordat je kan lunchen. Bovendien kunnen die tussendoortjes veiliger aanvoelen dan de producten die ze hebben in een vreemd land.

Je kan overweldigd worden door emoties
Op vakantie gaan hoort natuurlijk opspannend en relaxed te zijn, maar mijn ervaring is dat je op vakantie ook geconfronteerd kan worden met ingewikkelde emoties. Ik heb me op vakantie bijvoorbeeld soms opeens best eenzaam gevoeld terwijl ik niet eenzaam was. Ik denk dat dit te maken had met een klein beetje heimwee. Ook kon ik op vakantie opeens heel verdrietig zijn, omdat ik me dan vaak opeens besefte wat ik mezelf had aangedaan. Door een andere wereld te ontdekken, realiseerde ik me dan dat het zoveel meer was in het leven dan alleen maar eten. Ik nam het mezelf dan zó kwalijk dat mijn leven daar eerst wel om draaide.

Het heeft me geholpen om op zulk soort momenten steun te zoeken bij andere mensen. Vaak waren dat dan mijn ouders, maar ik heb ook vaak contact gezocht met vriendinnen van thuis. Gelukkig is contact houden met het thuisfront vandaag de dag heel makkelijk. Het is niet erg als je tijdens je vakantie even van die dipmomentjes hebt. Die momenten zijn heel menselijk. Zit er dus niet al te lang mee, zoek steun bij mensen die je vertrouwd en probeer je gauw weer te focussen op de fijne momenten!

Op een luiervakantie gaan is oké
Tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel moeilijk om een hele week ‘niks te doen’ op vakantie. Dagen aan het strand of zwembad liggen, voelden voor mij toen niet goed. Ik voelde me dan dik en een nietsnut. Ik probeerde dan ook de tijd altijd zo actief mogelijk door te komen, zodat de oorlog in mijn hoofd voor heel eventjes minder zou worden.

Toen ik in herstel was, kon ik veel beter genieten van lekker niks doen. Toch overviel mij af en toe nog steeds de stem van de eetstoornis. Twee dagen niks doen, ging mij prima af, maar die derde dag werd vaak toch een stuk lastiger. Niks doen bleef een uitdaging voor me. Ik dacht dat dit heel erg eetstoornis gerelateerd was, maar toen ik hierover sprak met mijn ouders en broertje, ervaarden zij hetzelfde. Het niks doen kon ik toen makkelijker relativeren en uiteindelijk kon ik er ook weer veel meer van genieten. Lekker uitrusten op vakantie, heerlijk!

Er zullen uitdagingen zijn, maar dat is oké
Het kan als een enorme tegenvaller voelen als je er tijdens je vakantie achter komt dat je misschien toch nog iets meer met eten bezig bent dan dat je dacht. Bij mij was dat in ieder geval wel het geval. Thuis ging het goed met me, maar op vakantie werd ik geconfronteerd met andere mensen, ander eten en een ander ritme. Ik baalde van mezelf en had het gevoel dat ik nog helemaal niet zover in mijn herstel was. Niets was minder waar.

eetstoornisherstel vakantie

Als ik mezelf vergeleek met hoe ik op vakantie was toen ik nog echt diep in de eetstoornis zat, dan zag ik toch stiekem wel een groot verschil. De uitdagingen waar ik nu tegenaan liep, waren heel anders dan toen ik nog echt die eetstoornis had. Ik ging er anders mee om en ik was me er veel bewuster van dan voorheen. Alleen dat was al zo’n grote verandering waar ik eigenlijk heel trots op mocht zijn…

Tijdens je reis zal je dus voor uitdagingen komen te staan, maar die uitdagingen betekenen niet dat je niet goed bezig bent (geweest). Uitdagingen zijn er om te overwinnen. Je hebt er waarschijnlijk al heel veel van overwonnen dus ook deze kan jij aan. Wees een beetje mild voor jezelf en vergeet vooral niet te genieten. Je doet het goed en je hebt die vakantie meer dan verdiend.

liefs Danique

Fotografie: Roberto Trombetta

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Zondag 6 augustus 2017 13:29
Fijne vakantie allemaal!
Anoniem - Zondag 6 augustus 2017 14:14
Met mij gaat het ook al een tijd best goed thuis, maar als ik op vakantie gaan dan merk ik inderdaad tóch dat er nog heel wat winst te behalen valt. IJsjes, pizza en andere lekkere dingen vind ik toch nog heel moeilijk, vooral als ik dat vaker dan één keer per week eet (wat op vakantie toch wel 'normaal' is). Het frustreert me dan aan de ene kant wel, omdat ik zie dat mijn familie en vriendinnen zo vrij met eten om kunnen gaan en écht kunnen genieten van al die lekkere dingen, maar aan de andere kant gaat nu zo veel beter met me dan toen ik diep in m'n anorexia zat dat ik het ook wel kan accepteren dat ik niet 100% hersteld ben. Het gaat elke vakantie weer ietsie beter, dus dat geeft hoop!
Krissy18 - Maandag 7 augustus 2017 05:17
Bedankt voor deze blog Danique :)
Ik merk nu in hier in Kroatië zit, dat ik met sommige dingen nog meer moeite heb dan ik thuis dacht. Maar je hebt wel gelijk; als ik mezelf vergelijk met de ik van de vakantie vorige zomer, ben ik zo veel verder! Ik kan nu echt genieten, ook al blijven veel eetstoornis-gerelateerde dingen nog wel lastig. Ik heb met mijn diëtiste overlegd over de vakantie, en afspraken gemaakt. Zodra ik thuis ben zal ik de volledige eetlijst weer oppakken, nu gaat het iets minder streng en dat is ook oké :)
P - Maandag 7 augustus 2017 08:32
Herkenbaar.
Ik ben deze zomer naar Cuba geweest. Redelijk van mijn eetstoornis af gelukkig want vond dit wel het moeilijkste land qua eten. Twee keer per dag uit eten. Veel vlees en vis, bonen, rijst en een klein beetje groente. Nou ben ik geen vegetarier maar elke dag vlees of vis vind ik eigenlijk too much. Veel cocktails. En bovenal: lege winkels. Dat vond ik misschien nog wel het moeilijkste: niet even een tussendoortje kunnen kopen. Althans, dat was vaak niet voorhanden. Soms hadden ze wel iets maar heel vaak ook niet. Van 3 maaltijden en 3 tussendoortjes naar 3 maaltijden vond ik best lastig. Gelukkig wende ik er wel aan en hadden we op een gegeven moment wel iets aan tussendoortjes gevonden. Maar ben blij dat ik nu pas naar Cuba ben gegaan en niet toen ik nog erg in mijn eetstoornis zat.
Snoezel - Dinsdag 8 augustus 2017 01:09
Ik heb juist met mezelf afgesproken om niks van thuis mee te nemen omdat dat puur controle is. Op vakantie is heus vanalles verkrijgbaar en het zorgt voor variatie.