Eetstoornis loslaten: opruimen herinneringen

 

Sinds 2011 ben ik therapievrij. Geen behandelingen meer, geen groepstherapie of individuele therapie. Ik ging het helemaal zelf doen, ik was er klaar voor. Toch dacht ik nog regelmatig terug aan de groep of aan de dingen die ik meegemaakt heb tijdens mijn behandelperiode. Iedere keer opnieuw werd ik geconfronteerd met mijn eetstoornis. Maar ik werd niet alleen door die herinneringen geconfronteerd met mijn eetstoornis. Thuis lagen de afscheidscadeautjes, kaartjes, foto's en creatieve uitspattingen nog steeds in beeld.

Ik kwam ze regelmatig tegen. Vooral foto's vind ik confronterend om terug te zien. Vlak na mijn deeltijd-behandeling keek ik met een gevoel van hevig verlangen terug op de foto's uit mijn eetstoornisperiode. Ik wilde weer terug naar dat gewicht en dat uiterlijk, maar dat kon niet! "Ik wil toch vooruit? Kwel je dan niet zo met die foto's!" En vervolgens verdwenen de foto's weer op een stapel in de kast. Waar ik ze een paar maanden later weer tegenkwam. En nog eens, en nog eens. "Ohja, ergens heeft mijn vriend ook nog mijn ‘ondergewicht-maat'-broek verstopt, waar zou die liggen, is die broek echt zo klein?".

Na een paar maanden het gevoel te hebben dat het echt goed met me gaat, zag ik afgelopen week voor de zoveelste keer hetzelfde afscheidscadeautje van een groepsgenoot in de kast staan, waarop ik besloot dat ik die niet meer tegen wilde komen. Ik wil niet steeds dingen in mijn beeld hebben die me herinneren aan mijn eetstoornis en behandelperiode. Niet omdat ik wil ontkennen dat het is gebeurd, maar omdat ik verder wil met mijn leven. Het gaat nu goed met me, ondanks dat de eetstoornis altijd een onderdeel van mijn leven zal blijven. Ik heb de spulletjes niet meer nodig om te voelen wat ik heb meegemaakt. Lange tijd durfde ik mijn eetstoornis niet echt los te laten, wat ook een reden is dat die spulletjes nog in beeld lagen. Nu voel ik dat ik klaar ben om de eetstoornis WEL een stukje verder los te laten.

Ik besloot om alle spullen in een krat te doen en deze op te bergen. Zie het als een stap in je herstel. Alle foto's en kaarten heb ik in een fotoboek geplakt. Door dit te doen, heb ik stil kunnen staan bij de periode die ik heb doorgemaakt en wat ik allemaal heb bereikt. Het bekijken van de foto's riep nu een gevoel van verdriet op. Het deed pijn om mezelf op de foto te zien, ongezond en ongelukkig. Die periode hoort bij mijn leven, alleen wil ik daar niet meer naar terug. Ik heb er nu een positieve draai aan kunnen geven door het fotoboek te versieren en alles letterlijk een plekje te geven in de krat. Ja, ook de broek heb ik bekeken, samen met mijn vriend. Ik wilde dit niet alleen doen, omdat ik wist dat het me zou raken, dat het zien van de broek weer allerlei beelden naar boven zou brengen. Dat deed het ook en het verdriet mocht er zijn. Daarna is de broek in de krat erbij gegaan en kwam het laatste onderdeel van deze stap: de krat gaat dicht!

krat proud2Bme

Het voelt goed om deze stap te zetten. Het is heftig en confronterend om er zo mee bezig te zijn, maar het geeft wat meer ruimte in mijn hoofd, nu ik weet dat al deze spulletjes er nog zijn. Ze blijven toch een bepaalde waarde voor mij houden. Ik kan er altijd naar terug kijken als ik daar behoefte aan heb, maar dat zijn dan de momenten die IK bepaal. Natuurlijk neemt dit niet de gedachten en herinneringen weg. Deze zullen altijd aanwezig zijn en aangeraakt worden door zoveel dingen (tv-programma's, gesprekken, artikelen in tijdschriften, internet enz.). Daarin heb ik de keuze in hoeverre ik mijn eetstoornis erdoor laat triggeren. Ik kies er nu voor om dat ook te doen met alle tastbare herinneringen.

Ben je nog niet zo ver om deze keuze ook te maken, maak hem dan nog niet. Je voelt vanzelf wanneer je er klaar voor bent om je eetstoornis een stukje verder los te laten. Als het zover is, neem er dan de tijd voor om erbij stil te staan welke gedachten/gevoelens het bij je oproept om al die spulletjes terug te zien. Praat er met iemand over of bekijk samen de spulletjes, want het is nu eenmaal heftig wat er is gebeurd. Geef er daarnaast een positieve draai aan door een leuke krat/doos te kopen of er een te versieren, een fotoboek te maken en deze leuk aan te kleden.

proud boekje proud2Bme eetstoornis genezen

Zorg ervoor dat je er later in terug kunt kijken met het gevoel dat het een heftige periode is geweest, maar je trots kunt zijn op wat je allemaal hebt bereikt! Dat je hebt gevochten en hebt kunnen herstellen!

Ben jij klaar voor deze stap?
Of heb je deze stap al gezet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

* - Zondag 24 februari 2013 14:02
Ik sta zo op het punt om die stap te zetten. Ik heb namelijk een fotoboek van de slechtere periodes. En als ik die foto's zie, begin ik spontaan te wenen. Het is niet perse dat het me triggert. maar het maakt me vaak droevig. Want 'waarom ben ik toch ooit aan mezelf gaan twijfelen?'. Het doet me eerder nadenken en geeft me schuldgevoelens. Ook als ik op FB de mensen zie van therapie, denk ik er altijd aan.
Ik heb al vaak gedacht om ze te verwijderen. Enkel diegene die nu ook vrienden zijn, dan behouden. Maar ik sta zo op een punt waarop ik twijfel denk ik.
Zou ik het doen? of niet doen?
Marjolein - Zondag 24 februari 2013 14:19
Foto's heb ik in een aparte map bewaard; ook heb ik al mijn 'Beterschapskaartjes' nog. Maar na dit te hebben gelezen, ga ik ze allemaal weggooien; ik wil niks bewaren, ik groei nog eens dicht.
Op internet heb ik al wat mensen van mijn FB afgegooid; we waren toch niet 'echt' vrienden. Kleren heb ik weggegeven of weggegooid; ik wil er niks mee te maken hebben. Helaas merk ik dat ik ook weer andere dingen aantrek uit 'deze' periode; op een dag moet ik die ook weer weggooien, met plezier.
MM - Zondag 24 februari 2013 14:31
Ik heb gewoon zo'n HEMA-krat gekocht en alles van die tijd erin gestopt.. Ook de beterschapskaartjes, leeggelopen 'get well soon'-balonnen, afscheidscadeau'tjes uit de kliniek en zelfs een aantal kledingstukken. Ik heb overwogen om het allemaal in de container te gooien omdat ik elke keer overstuur raak als ik de krat tegenkom, maar ik heb hem op de gang gezet tussen alle niet-uitgepakte verhuisdozen.
Ook het grootste deel van m'n oud groepsgenoten heb ik verwijderd op facebook omdat ik merk dat ik me bleef vergelijken met meiden die nog láng niet beter zijn. Ik ben er zelf ook nog niet, maar wil er wel voor gaan en hoop dat het 'opruimen' van herinneringen me toch een stapje dichterbij gaat brengen.
Chananja - Zondag 24 februari 2013 15:03
Mooie blog. Ik heb de afscheidscadeautjes en - kaartjes weggestopt en een groot deel ook weggedaan. Andere dingen heb ik bewaard, eerst stond het vrij prominent in de kast. Op dit moment op de onderste plank en daar staat het voor nu wel even goed. Alleen kijk ik nog best vaak naar foto's van toen ik op mijn magerst was, dat vind ik nog moeilijk om los te laten. Ik vind het idee van een boek met kaarten, briefjes en foto's wel een mooi idee, omdat je dan bewust afscheid kunt nemen van die periode en het boek daarna op kan ruimen.
Nikki - Zondag 24 februari 2013 15:39
Ik heb inderdaad nog alles op mijn kamer, foto´s, afscheidscadeautjes en een hele hoop kaarten. Maar ik heb niet echt het idee dat ik er echt veel last van heb. Wel heb ik alle oude broeken al lang weggedaan en foto´s verwijderd.
l - Zondag 24 februari 2013 20:43
Ik zet die stap telkens weer: therapie afgerond, alles in een doos. Nu ben ik bezig met de laatste loodjes en alles is al weggeruimd.
Noah1200 - Maandag 25 februari 2013 15:03
Alles ligt bij mij ergens in mijn kast verstopt. Durf er nog niet naar te kijken. Misschien ooit wel dan ruim ik alles op. Ik kom het toch niet tegen nu en dat geeft rust.
M.L. - Maandag 25 februari 2013 17:39
Aha, dus dat is waar ik 'last'van ehb de laatste tijd, ik heb zo ongeveer heel mn kamer leeg gehaald en weggegooid, en ben dingen in een boek aan het stoppen ook zodat ik het ACHTER me kan laten. Al zit ik er soms nog midden in, ben ik er nog niet, wat ik tot nu toe allemaal heb meegemaakt iwl ik toch al een beetje 'afronden' anders word de stapel veelste groot om te dragen! Tis een aanrader! xx
lizzy - Maandag 25 februari 2013 18:24
Ik ben 4 maanden geleden gestopt met alle therapie en dingen, dit kwam ietswat onverwachts, maar het ging ook zo goed opeens! Ondertussen ben ik 2 keer terug geweest na wat dipjes waar ik in bleef hangen. En ja het missen en de gevoelens van 'toen', Ik kan er goed thuis over praten en ik denk toch dat die zullen blijven, maar er wel beter mee om zal kunnen gaan.

Een heel slim idee van die doos met alle spulletjes, dicht is dicht, afgesloten. Goed dat je het zo wat makkelijker achter je kunt laten, ga zo door! xxx
Vera - Maandag 25 februari 2013 21:23
Ik heb ook alles opgeborgen in een grote schoenendoos. Kleding heb ik daar niet bij in gestopt, al heb ik die nog wel steeds bewaard. Ik ben er nog niet klaar voor om het allemaal weg te gooien, en ik weet ook niet of dat moment ooit komt. Ik vind het wel fijn om soms terug te kijken naar waar ik heb gestaan en waar ik nu ben geëindigd. Ik heb geen therapieën meer en zie niemand meer, ik kan nu echt op eigen benen staan en voel me super goed.
greenbutterfly - Dinsdag 26 februari 2013 19:42
Wauw, wat herkenbaar. Ik vind het idd ook heel moeilijk omdat allemaal weer tegen te komen, en weer die 'sfeer' te voelen. Ik wil het idd ook niet weg doen, nooit, maar ik heb het wel bij elkaar in een tasje gedaan, ookal ben ik nog niet genezen, ik wil die spullen (even) niet meer zien. Goed artikel!
Emmanuela - Zaterdag 27 april 2013 21:11
Ik ben nog niet zo ver en het zal nog wel een hele tijd duren, maar je hebt mij op een geweldig idee gebracht om - wanneer ik er klaar voor ben - hetzelfde te doen. Thanks.