Eetstoornis in de supermarkt

 

Ik loop naar de supermarkt, samen met jou, want jij bent altijd bij me, nu dus ook. We lopen de supermarkt in. Het eerste wat op mijn lijstje staat zijn appels. Jij stapt opgetogen naar het appelschap en toont me opgetogen jouw keus. Ik kijk naar de appeltjes die jij me presenteert. ‘kinderappeltjes’ staat op het bordje ernaast. Ik twijfel, zou ik hier mee thuis kunnen komen? Of zouden ze ons doorhebben? Samen gaan we alle appels langs, bijna allemaal zijn ze te groot. We kijken wat hoger, daar liggen de ‘appels op schaal’ die zien er gemiddeld uit, het zijn niet de grootste, maar ook niet de kleinste. We nemen de pink lady.

Het volgende op het lijstje zijn peren. Met een blij, opgewekt hoofd been jij op de kinderpeertjes af. Ik zucht, die mogen we niet, dan moeten we er twee, we kunnen beter de gemiddelde nemen, zeg ik. Dat doen we. Het volgende is een aantal soorten broodbeleg voor mijn lootjes. Eerste de hummus. Ik loop naar de hummus die ik lekker vind. Jij trekt me weg en sleurt me naar het versschap, naar de verse hummus. ‘Deze moet je nemen dikzak!!’ schreeuw je me toe. Ik pak geschrokken de hummus met ui. Je grist het pakje uit mijn handen. ‘Had beter gekund!’ Snauw je, maar het kan ermee door.

meisje 

Daarna moeten we vega boterhamworst. Mijn voorkeur gaat uit naar die met tuinkruiden. Snel bekijk jij de voedingswaarde van zowel de naturel als de tuinkruiden variant. Ik wacht af. ‘De voedingswaarden zijn gelijk’, zeg je uiteindelijk ‘dus jij mag naar smaak kiezen’. Je perst een gedwongen glimlach op je dunne lipjes. Ik kies voor de tuinkruiden. Daarna komt de wortelspread. Blij huppel jij naar de wortelspread en met een zwaai gooi je het in het mandje en de eiersalade zwiep je erachteraan.

Dan moeten we alleen nog cola light. ‘Een prima keus’ lach je me toe. Daarna dwalen we samen door de winkel. Ik heb ontzettend honger, ik ben duizelig en ik heb het ijskoud. Jij ziet dit meteen aan me. Je lacht vals. Jij kan het helemaal niet koud hebben, met zo’n speklaag. Honger en duizelig klopt ook van geen kant. Weet je nog wat de weegplank vanochtend zei. DAT JIJ BENT AANGEKOMEN! AANGEKOMEN! A-A-N-G-E-K-O-M-E-N. dus je eet juist te veel, veel te veel. Terwijl je dit zegt steek je je prikprakvingertje tegen me aan.

meisje

Dan glimlach je en je pakt me bij je hand. Kom, we gaan naar het eten kijken, zeg je, dat mag wel. We kijken naar al het eten, bij het meeste vertel je me dat dat ‘natuurlijk’ niet mag en dat maakt me somber. Soms twijfel je en is er hoop, maar meestal volgt, na een korte check van het etiket, toch een onverbiddelijke NEE. We lopen langs de toetjes. Jij staat met twee soorten griesmeelpap in je handen. Eén ervan leg je in het mandje. Dan lopen we naar de selfscankassa.

We zijn een uur in de supermarkt geweest...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Malou - Woensdag 22 november 2017 10:14
Zo herkenbaar. Wat een monster! Ik word een beetje boos van je blog! Het is gewoon keiharde waarheid.
FemkedeHaan - Woensdag 22 november 2017 10:29
Mooi geschreven!
FemkedeHaan - Woensdag 22 november 2017 10:29
Mooi geschreven!
Ym - Woensdag 22 november 2017 10:40
Wauw wat goed beschreven, hopelijk gaat het snel beter en wordt je niet meer zo beïnvloed door de eetstoornis❤️ Je kan trots op jezelf zijn, dapper van je om een blog te plaatsen.
S - Woensdag 22 november 2017 10:43
Wauw wat ontzettend mooi geschreven!
Anne-Maria - Woensdag 22 november 2017 10:51
Herkenbaar to the max.. Xx
Vienna - Woensdag 22 november 2017 10:58
Verdrietig herkenbaar... werkelijk alles! Samen vechten we hè! Je bent sterk, dat weet ik. Knuffel!
Jet - Donderdag 23 november 2017 23:16
❤️❤️❤️❤️😘
E - Woensdag 22 november 2017 11:32
Zo herkenbaar!
Maar ook logisch dat het een moeilijke situatie is.Iemand met een alcoholverslaving in een drankwinkel voelt het ook zo.
Ik probeer streng te zijn en mijn tijd in de winkel te beperken ,maak van te voren een lijstje en houd mij er aan.
Op dit moment is boodschappen doen niet leuk,maar het moet nu eenmaal gebeuren
LeRose - Woensdag 22 november 2017 13:21
Aawwwh. Ten eerste heb je een lief gezicht zo lief dat je eetstoornis gewoon jaloers is en zo zie je maar hoe diep zelfhaat kan zijn en zo gemeen.
Forapplepie - Woensdag 22 november 2017 13:50
Ahh mooi geschreven Jet! ❤
She - Woensdag 22 november 2017 14:30
Wauw gelukkig heb ik dit nu al een hele tijd niet meer, maar wat heb je dit ongelofelijk raak beschreven. Ik ga dit bewaren en aan iemand laten lezen als ik wil uitleggen hoe een eetstoornis voelt.
Ik wil aan je meegeven dat het echt goed kan komen en de supermarkt ooit weer een fijne plek kan zijn. Het hielp mij idd om een lijstje te maken met heel precies het merk en soort van het product, met iemand samen te gaan of van te voren met iemand af te spreken wat ik zou halen. Zet hem op!
. - Woensdag 22 november 2017 15:02
Pakkend geschreven. Helaas is het heel herkenbaar. Gelukkig kan ik inmiddels zeggen dat het nu al wat beter gaat dan eerst.
T - Woensdag 22 november 2017 15:23
Herkenbaar! Gelukkig is het bij mij (niet meer) zo erg, maar dat continue calorieën en vetten checken is ook zo vervelend.. Sta trouwens nog steeds veel te lang in de supermarkt, maar dan ben ik wel super blij met bijv. de bak roomijs die ik heb mee genomen en dan geniet ik er ook wel ontzettend van.
ann - Woensdag 22 november 2017 15:45
Ik vind het naar om dit te lezen. Wat wil je bereiken door dit te schrijven - jij bent een uur in de supermarkt geweest, jij hebt jezelf gek lopen te maken... en nu?
Jet - Woensdag 22 november 2017 15:56
Wat vervelend voor jou zeg dat je het zo naar vindt! Weet je ook hoe dat komt? Wat je precies zo erg raakt? Ik heb dit geschreven om te beschrijven hoe het voor mij is om naar de supermarkt te gaan om mensen een inkijkje in mijn leven te geven. Van mijn omgeving (vrienden en familie zonder eetstoornis) hoor ik dat zij het heel heftig maar ook fijn vinden om te lezen omdat ze de strijd dan iets beter snappen. Verder hoor ik van lotgenoten dat ze het heel erg herkennen en dat geeft me een minder alleen gevoel in de strijd. Ik heb het naar proud gestuurd in de hoop dat de naasten iets beter kunnen begrijpen wat voor strijd hun geliefden mogelijk doormaken en voor lotgenoten om er herkenning uit te halen. Ik vind het vervelend dat het jou op een negatieve manier geraakt heeft en wil daar mijn oprechte excuses voor aanbieden.
Xxx- Jet
Ym - Woensdag 22 november 2017 19:50
Goed gereageerd Jet! Ik vind het juist heel knap dat je zo goed weet te beschrijven wat veel mensen met een eetstoornis hebben meegemaakt. Ik snap Ann’s reactie niet, je heb een mooie blog geschreven en dat is ontzettend knap van je.

Xx Ym
Jet - Donderdag 23 november 2017 09:18
Aahw wat lief! Dankjewel!
ann - Donderdag 23 november 2017 14:57
Ha Jet,

Mijn reactie kwam voort uit het feit dat ik het echt oprecht naar vindt om te lezen. Naar hoe je jezelf naar beneden haalt. Herkenbaar ook van de tijd dat ik er zo diep in zat - daar niet van. Toen ik het las - dacht ik: je deelt het, maar hoe ga je er nou mee om? Hoe zorg je nou dat het behapbaarder wordt? Hoe kom je hier uit.. of hoe ben je bezig hier uit te komen? Hoe ga je dan om met die negatieve gedachtes?
Dát - en dat maakt ook dat ik het stuk met een ander oog lees, dan de intentie waarmee jij het geplaatst hebt. Dus excuses aanbieden hoeft natuurlijk niet. Je schrijft een stuk en niet iedereen kan het dan met je eens zijn.

Ik hoop dat er een dag komt dat je boodschappen doet en koopt wat jij wilt en lekker vindt. Zonder etiketten te controleren etc.
Sterkte!
Jet - Zondag 26 november 2017 23:15
Ik denk wel dat ik het door het zo op te schrijven kan delen met mijn omgeving en zij kunnen mij zo beter helpen. Door het hier te plaatsen hoop ik ook anderen, die met hetzelfde te maken hebben, te kunnen helpen.
Dankjewel!
starchild - Woensdag 22 november 2017 19:07
Ik vind jou reactie een beetje overbodig. Veel mensen herkennen zich hierin en ikzelf ook. Als dat voor jou niet zo is dan maakt dat natuurlijk ook niks uit. Iedereen heeft haar eigen verhaal. Maar jouw reactie vind ik misplaatst. Je vraagt ook niet wat iemand wil bereiken als er over het vervelende gevoel van bijvoorbeeld eetbuien en compenseren wordt geschreven. Een eetstoornis is op zoveel manieren k*t en het gaat overal met je mee. Zo ook naar de supermarkt. Ik vind het zelf juist een helpende blog omdat het mij dus het gevoel heeft dat ik niet de enige ben.
ann - Donderdag 23 november 2017 14:59
Wat een rare reactie - om nu meteen over overbodig, misplaatst te gaan schrijven. Zie mijn reactie op Jet verder. Jij vindt het een helpende reactie, maar omdat jij dat vindt, hoeft toch niet iedereen dat te vinden?
mijnblogeva - Woensdag 22 november 2017 16:46
Heel erg mooi geschreven! Ik had dit vroeger ook heel er, het kan helpen om samen te gaan en bijvoorbeeld doelen te stellen om niet op het etiket te kijken of eens express hetgene te nemen wat eigenlijk "niet mag" xx
Meisje14 - Woensdag 22 november 2017 16:58
Heel herkenbaar maar wel confronterend om te lezen.
Canarec - Woensdag 22 november 2017 18:14
Heel herkenbaar, ik ben blij dat ik er een beetje van af begin te raken. Maar elke dag ging ik, en een uur was eigenlijk vrij kort voor mij.. ik ga nu niet meer iedere dag en ik kan het iets inkorten maar nog steeds ben ik langer bezig dan nodig helaas
Odette - Woensdag 22 november 2017 18:35
Herkenbaar!
Marie - Woensdag 22 november 2017 23:13
Herkenbaar.. Maar het gaat steeds beter
vanAnaarB - Donderdag 23 november 2017 09:45
Wat een goede omschrijving van hoe boodschappen doen voor jou is. Ik denk dat dit heel fijn is voor omstanders om te lezen, om mensen met een beperkende eetstoornis beter te begrijpen. Goed geschreven!
M. - Donderdag 23 november 2017 10:48
Je mag. De hummus die je het lekkerst vindt. De koekjes die je niet durft te kopen. De appels waar je het meest zín in hebt. Het mag het mag het mag. De enige die je vertelt dat het anders is, zijn die gekke gedachten in je hoofd. Die bange gedachten die roepen dat je Te Dik bent terwijl ze eigenlijk bedoelen: ik wil dat je veilig bent. En ik denk dat ik weet hoe ik jou veilig kan houden.

Dat is hartstikke lief van die gedachten, al doen ze het vaak nogal boos en schreeuwerig. Ze bedoelen het goed.

Maar ze zien niet dat jij al veilig bént. Dat je het leven ook écht zonder hen aankan. Dat je veel sterker bent dan zij beseffen.

Misschien helpt het soms. Te glimlachen wanneer het weer een schreeuwpartij wordt in je hoofd. "Ah, daar ben je weer...Weet je nog? Ik ben niet in gevaar. Ik kan het ook leven zonder kooi. Het mag. Ik mag. Ik mag. Ik mag."
En dat je dan jóuw hummus neemt. Niet omdat iemand je dat verplicht, maar omdat jíj -jij, jij, jij- vrij wilt zijn.

En dat eigenlijk diep van binnen al bent.

Jet - Donderdag 23 november 2017 12:08
Wat een super lieve en helpende reactie!! Dankjewel ❤️❤️
Vienna - Donderdag 23 november 2017 20:03
Whoohw.... super fijne reactie... deze sla ik op! In mijn hoofd bedoel ik dan. ♡
Anne - Zondag 26 november 2017 05:45
Dit geldt voor ZO veel meer dan je boodschappen in de supermarkt !