Eetstoornis herstel: zelf doen

 

Hij vroeg of ik inmiddels al iets positiever was over de hulpverlening. Mijn antwoord was helaas negatief. Nee, ik was door de maanden heen zo ongeveer tot de conclusie gekomen dat ik het maar gewoon zelf moest doen. Ja, dat leek hem ook het beste plan, ik wist immers prima wat nodig was om te herstellen van een eetstoornis. Ik had eigenlijk niet verwacht dat hij met dat advies zou komen. Hij had zelf ook een bibliotheekbus aan eetstoornis kennis in huis, maar of dat nou garant stond voor 100% herstel? Ik was door de maanden heen eigenlijk een beetje teleurgesteld geraakt in mijn eigen kennis én in de hulp die me werd aangeboden.

Natuurlijk wist ik prima wat je praktisch gezien het beste kan als je wilt herstellen van een eetstoornis. Ik weet hoe gezond en voldoende eten eruit ziet, ik weet hoeveel je moet eten om aan te komen. Ik weet wat handig is als het aankomt op bewegen, jezelf wegen, rust nemen, hulp vragen en ga zo maar door. Ik wéét het allemaal, ik weet inmiddels ook wat er in mijn geval achter zit ...maar weten is iets anders dan voelen én... eten (doen) ;) Op het moment dat angst om de hoek komt kijken, zijn gevoel en verstand immers regelmatig kilometers van elkaar verwijderd... 

roeien

Je wilt niet weten hoeveel geweldige plannen ik de afgelopen maanden voor mezelf heb gemaakt. Elk nieuw plan was weer beter dan het vorige plan en bij elk nieuw plan had ik 99% het gevoel dat dit plan wél zou slagen. Ik had er uitgebreid over nagedacht en praktisch gezien was het ook keer op keer nagenoeg perfect. Nagenoeg, want het stukje gevoel dat bij zo'n plan kwam kijken was ik stilletjes even vergeten. Het stukje motivatie dat ineens van het ene op andere moment als vreemde geest, die de dag ervoor nog een krachtige vrouw was geweest, verdween.

De angst die na het een halve dag volgen van mijn perfecte plan om de hoek kwam kijken. Ik kon daar nauwelijks rekening mee houden, want die was zo overweldigend, onverwacht en alles overheersend. Ik kon me hier niet uit los worstelen. Tenslotte was daar ook nog het stukje negativiteit en wanhoop en de neiging om op andere manieren te vluchten voor niet hanteerbare gevoelens. Voor dat en meer hadden mijn perfecte plannen geen stappenplan of standaard zelfhulpboek.

Ja, ik wist uiteraard best dat ik angst en andere nare gevoelens kon uitzitten, dat de wereld niet zou vergaan of dat ik op die momenten afleiding of contact moest zoeken. Feitelijk gezien allemaal goed mogelijk en helder, maar praktisch gezien een stuk ingewikkelder. Er kwamen zoveel verschillende en verwarrende gevoelens om de hoek kijken, waardoor mijn plannen stuk voor stuk strandden, nog voordat ze daadwerkelijk een echte voet aan land hadden kunnen zetten. Ik ging een halve stap vooruit en donderde vervolgens weer met zand in m'n zwembroek de zee in. 

Ik raakte teleurgesteld in mijzelf, in mijn kennis en schaamde me tegenover de mensen die me wilden helpen. Waarom was ik zo zwak? Waarom liet ik mijn plannen keer op keer mislukken en zorgde ik zo voor een breuk in het vertrouwen in mij? Dat wilde ik helemaal niet, maar het voelde alsof ik niet anders kon. Het was niet dat ik niet van die verdomde eetstoornis af wilde, jazeker wel! Niets liever! En toch ging het week na week weer mis...

Een vaste eetlijst, het volkomen loslaten, wat extra hulp, afspraken maken, op papier dingen vastleggen. Niets beklijfde. Het was alsof ik telkens dacht een stevige bodem te hebben gebouwd, maar er na een paar uur of dagen achter kwam op drijfzand te staan. Kansloos. Steeds meer kwam ik erachter dat het niet enkel een kwestie was van willpower, maar ergens ook gewoon iets in je hersenen, iets psychisch dat niet goed zat. Of dit puur kwam door ondervoeding (denk aan: Minnesota starvation experiment) of door de eetstoornis an sich weet ik niet. Feit is dat het keer op keer terugkwam, als een vervelende mug die je maar niet kwijtraakt, hoe vaak je hem ook probeert dood te meppen.

Als je precies weet hoe je die mug dood kan slaan, heb je dan hulp nodig? Het beetje hulp dat ik kreeg leek enkel averechts te werken. Ik ging de maanden met hulp achteruit in plaats van vooruit. Nadat ik mijn afspraak af zei met de boodschap niet goed te weten hoe verder te gaan, hoorde ik vrij weinig meer. Dat bevestigde mijn gevoel dat ik het inderdaad gewoon zelf moest oplossen. Andere mensen gaan het niet voor je oplossen, de hulpverlening loopt niet achter je aan en mijn leven kan niemand anders leiden (of lijden) dan ikzelf.

Ik zeg dit trouwens niet om de hulpverlening te bashen. Ik denk dat er hier sprake is van een wisselwerking tussen krachtig overkomen, weinig hulp toestaan én de beperkingen van de gestandaardiseerde hulpverlening. Ik heb gelukkig in het verleden ook veel positieve ervaringen opgedaan met de hulpverlening en ik kan dit dan ook nog steeds zeker aanraden.

roeien

Maar hoe breek ik dan zelf door mijn angsten heen? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet telkens terugdeins voor nare gevoelens? Hoe help ik mezelf, zonder mezelf zielig te vinden? In ieder geval door mijzelf serieus te nemen en de tijd te nemen om na te denken over mijn leven en toekomst. Door iedere dag opnieuw stil te staan bij wat ik graag wil in de toekomst, waar ik energie van krijg én waarom ik niet langer hoef te vluchten voor mijn angsten.

Tenslotte is het vooral een proces van mijzelf gerust stellen. Iemand reageerde het al op een vorige blog van me over gered willen worden. Het is vooral een proces van je veilig voelen bij jezelf. Erop vertrouwen dat je het zelf wel redt. Vind je dat vertrouwen niet bij de hulpverlening, dan zal je het bij jezelf en de mensen om je heen moeten zoeken. Ingewikkeld, maar waardevol, iets waar je je leven lang iets aan hebt als je het eenmaal hebt gevonden.

"We must row in whatever boat we find ourselves in"

Het is niet makkelijk en het heeft me veel teleurstellingen opgeleverd de afgelopen periode, maar ik heb vol vertrouwen in een goede afloop. Het was even naar en zwaar na mijn vakantie op Curaçao, maar sinds ongeveer een maand gaat het weer vele malen beter en heb ik meer hoop en energie dan ooit tevoren in dit proces. Het liep allemaal anders dan ik had verwacht, maar soms moet je, in ieder geval tijdelijk, roeien met de riemen die je hebt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Dinsdag 25 juli 2017 13:12
Wat een prachtige blog.
Zo heb ik het ook ervaren. En ook misschien voor de mensen die stoppen met hulpverlening. Dan moet je je ook veilig voelen bij jezelf.
Je kan prachtig schijven.
X
aloe - Dinsdag 25 juli 2017 13:21
heel pakkend... zo open. Ik volg je zoveel mogelijk, al ken je me niet. Ik vind dit heel bijzonder om je proces voor zover je die deelt te mogen volgen. Dank daarvoor scarlet.
Chantal - Dinsdag 25 juli 2017 13:28
Zo herkenbaar. Alle mogelijke hulp gehad en dan ben ik ook nog afgestudeerd als diëtist. Ik schaam me als ik dat vertel. Ik WEET alles over gezond eten en de nadelen van ongezond eten. En toch ben ik al ruim 10 jaar aan het kloten met eten.
Fayee - Dinsdag 25 juli 2017 13:33
Ja weten en doen liggen vaak nog niet op één lijn.
Mooie en eerlijke blog!! Ik waardeer je eerlijk en openheid!

♥ pas goed op jezelf xx
*** - Dinsdag 25 juli 2017 13:37
Had net gisteren een mail gestuurd naar mijn therapeut. Omdat ik mezelf soms niet snap: als ik het écht wil, waarom lukt het dan niet? Als ik alles al wéét, waarom kan ik het dan niet toepassen? Telkens als ik opmerk dat ik weer niet voorbij die angst geraak, frustreert dat me en word ik zo kwaad op mezelf. Is heel fijn om hier herkenning te vinden, ook al wens ik dit uiteraard niemand toe.
Anne - Dinsdag 25 juli 2017 14:09
Jaa precies dit heb ik ook! Waarom WIL ik het wel, maar DOE ik het niet? Het is zo frustrerend. En als je dan kwaad wordt op jezelf, is het nóg weer lastiger om goed voor jezelf te zorgen. Het is een cirkeltje...
Ik denk dat het zoals Scarlet beschrijft een kwestie is van gevoelens (angst, paniek, verdriet, woede) die de overhand nemen op je verstand. Het heeft niks te maken met kennis. De meeste mensen met eetproblemen zijn juist onwijs intelligent.
Wat ik zelf doe, is op heldere momenten stokken achter de deur zetten voor mezelf. Bijvoorbeeld door van te voren te vragen of mijn moeder bij alle eetmomenten aanwezig is, en door de trucjes van mijn eetstoornis te verklappen.
Liefs
S. - Dinsdag 25 juli 2017 13:40
Weinig hulp toestaan, ja dat. Ik liet (laat) me weinig zeggen en ik zoek het liever zelf uit, dus toen ik van de hulp die ik had steeds meer gefrustreerd raakte en eerder achter- dan vooruitging was dat precies wat ik deed. En dat heeft best aardig uitgepakt. :-)
Muisje - Dinsdag 25 juli 2017 13:57
Nog steeds erg fijn dat je dit deelt! Alle respect voor!

Ik heb het gevoel dat de blog niet af is. Wat je beschrijft dat het steeds weer niet lukt na een halve dag, steeds mislukt t. Waarom lukt t je nu wel? Hoe doe je dat? Wat doe je concreet anders als een paar maanden geleden toen het steeds niet lukte?

Ik vind herkenning in je blog maar blijf zitten met ja, maar wat nu?
Scarlet - Dinsdag 25 juli 2017 14:04
Hi Muisje, goed dat je het vraagt. Daar zal ik in een volgende blog meer over vertellen.
Anne - Dinsdag 25 juli 2017 14:02
Zo ontzettend herkenbaar. Ik laat hulp ook niet volledig toe, denk ik. Het heeft misschien (naast een eigenwijs karakter) ook te maken met het feit dat je mensen veilig op een afstand houdt, jezelf niet kwetsbaar op durft te stellen en streng voor jezelf bent: van jezelf moet je sterk zijn, moet je het zelf kunnen. En omdat je je krachtig voordoet, verwachten anderen ook dat je zo bent. Een verwachting waar jij weer aan wilt voldoen, want je wilt niemand teleurstellen.
Jouw blogs raken me altijd zo erg Scarlet, het klinkt misschien gek, maar zelfs nog meer sinds je terugval. Je weet gevoelens te omschrijven waarvan ik mezelf nog niet eens bewust was.
Pas op jezelf ❤
marleen - Dinsdag 25 juli 2017 15:11
Met mij is het pas echt goed beginnen gaan toen ik besloot om te stoppen met mijn gesprekstherapie. Ik had nooit het gevoel gered te willen worden, had ook niet het gevoel dat hulpverlening me redde, maar kreeg door al die jaren therapie alleen maar het gevoel dat er constant tegen me gezegd werd wat er allemaal anders/ beter moest. En dat was ik echt beu. Stoppen met therapie was voor mij een manier om te stoppen met het veroordelen van mezelf, en een begin van acceptatie...
Neske - Dinsdag 25 juli 2017 15:38
Lieve scarlet wat vind ik toch telkens zoveel er,enning in jouw blogs. Zelfs wanneer ik ze voorlees aan mijn omgeving krijg ik de reactie, heb jij deze tekst geschreven. Het zo beu zijn, het leven met de eetstoornis, geen voordeel kunnen noemen ervan en verdomd goed weten wat te doen , wat te eten. Maar idd tussen weten en doen lijkt zo een grote afstand te liggen. Het frustreerd me enorm, word kwaad op mezelf.
KimElisa - Dinsdag 25 juli 2017 16:11
lieve scarlet je blog ontroerd me. Ik heb het idee al jaren dit proces door te gaan en al weet ik met me verstand van alles het mislukt me toch.
Ik wil je alle kracht van de wereld wensen! Ik vind het enorm dapper dat je je gevoelens blijft delen ook als het niet makkelijk is.
veel liefs
Maan - Dinsdag 25 juli 2017 16:33
Eetstoornisherstel moet je zelf doen, maar het kán wel heel waardevol zijn om voor de onopgeloste onderliggende laag met iemand het gesprek aan te gaan.. er zijn ook enkele goede therapeuten...
toevoeging - Dinsdag 25 juli 2017 16:37
Heb je weleens haptotherapie geprobeerd? Dan pak je dat wat er speelt van twee kanten aan; vanuit je gevoelsleven en je hoofd.. voelen en praten, maar vooral voelen. En mijn ervaring is dat zo'n therapeut vaak niet zo politiek correct is als de meeste psychologen.. maar gewoon recht voor zijn raap. Praktisch en 'op het moment' ingesteld.
Scarlet - Dinsdag 25 juli 2017 16:47
Helemaal mee eens, dat staat ook in mijn blog. Ik heb in het verleden zeer goede ervaring met het werken in therapie aan de onderliggende problemen. Absoluut noodzakelijk en een aanrader voor iedereen.

Haptotherapie heb ik zo'n 10 jaar geleden weleens geprobeerd, dat is niet zo mijn ding :)
Xirislz - Dinsdag 25 juli 2017 16:47
Oh Scarlet, wat ben je toch een stoere, mooie, krachtige, inspirerende vrouw. Hopelijk kan je snel zeggen dat je je weer helemaal goed voelt, want jij verdient dat zo hard. Gelukkig straal je de laatste tijd alweer veel meer op foto's en dat maakt me heel blij. Hopelijk voel je je ook écht beter, want.. schijn kan bedriegen.

Keep your head up! ♡
lein - Dinsdag 25 juli 2017 17:41
Wow, normaal reageer ik nooit op blogpost maar deze is zooooo herkenbaar!
Door de jaren heen zoveel ervaring opgedaan, helaas veel negatieve ervaringen met hulpverlening... maar uiteindelijk wel tools gevonden en geleerd om die stomme ED de baas te zijn.

Heel,heel veel geleerd over wat goede voeding is, zowel voor je lichaam als voor je geest. De balans vinden tussen enerzijds stress en anderzijds rust en ruimte. Tijd geven aan jezelf, je lichaam liefdevol verzorgen, voelen in plaats van denken.. maar waarom kon dan toch die terugval ontstaan?

De eerste maand was een hel!! want hoe graag ik ook wilde... welk plan ook ontstond.. na een paar dagen van motivatie en kracht zwiepte ik weer onderuit. Druk met gedachte in mijn hoofd, vol van emoties, gevoelig voor de sferen om me heen..maar ergens ook gewoon maar in die slachtofferrol blijven zitten.

Dan dan dat besef, die bewustwording: "ik ben de enige die mezelf kan helpen, die kan zorgen voor een ander leven, toekomst creeren, passies waarmaken en gelukkig zijn!"
Stapje voor stapje ga ik dit proces nu opnieuw aan, kies ik de paden die me ondersteuning bieden, mensen om me heen creeren die me positieve energie geven en daarmee kracht om door te vechten.
De weg zal niet recht verlopen, die hindernissen zal ik moeten blijven nemen,..maar ik weet dat ik het eindpunt haal!

Sandra - Dinsdag 25 juli 2017 18:10
Prachtige blog die denk ik ook écht de kern raakt! Het vertrouwen hebben in jezelf...veilig voelen bij jezelf, zelfliefde kunnen voelen én omzetten in daden.
ik heb al vanaf mijn 12e problemen een verstoord eetgedrag.
Inmiddels ben ik 35.
De laatste jaren heb ik mijn weg wat gevonden maar het blijft wankel en moeilijk met regelmatig een terugval. Ik moet echt heel goed voor mezelf zorgen en grenzen aangeven maar dat zijn twee dingen waar ik juist slecht in ben..
En mijn beroep is hulpverlener. Ik coach dagelijks mensen en ben er ook goed in.
Heb alle theorie en kennis tot mijn beschikking.
Maar mijn eigen leven voelt bij tijden als 1 grote puinhoop.
Bizar eigenlijk..

Applefreak - Dinsdag 25 juli 2017 18:34
Mooie blog! Maar gaat een eetstoornis juist niet meer over wat er onder de eetstoornis zit, dus de oorzaken en inderdaad gevoel etc. Ipv eteb, eetlijsten etc? PRI is ook een mooie therapievorm die juist daar over gaat en je misschien net dat stukje meer inzicht kan geven. :)
Merel - Dinsdag 25 juli 2017 19:23
Hoi Scarlet!

Jullie hebben mij heel vaak een hart onder de riem gestoken wanneer ik dat nodig had, en nu kan ik zelf eens iets tegen jou zeggen.

Ik vind het heel knap dat je deze beslissing hebt durven nemen, dat je beseft dat je het uiteindelijk zelf gaat moeten doen. Dat is niet gemakkelijk, wat je zelf ook beschrijft. Hoe goed je het ook weet en hoe goed je ondertussen bent geworden in het helpen van anderen, het blijft lastig om het te doen, om regelrecht tegen de eetstoornis in te gaan!

Ik wens je heel veel succes! Ik geloof dat je het gaat kunnen, zolang je er zelf in gelooft!

Zelf heb ik ook een terugval gekregen en ook ik wil het dit keer zelf doen, zonder hulpverlening maar met de steun van vrienden. Na verschillende opnames en veel praten hier op Proud, weet ik ook perfect wat te doen. Het ging eerst best moeilijk, maar ondertussen heb ik mezelf voorgenomen om het dag per dag te bekijken en eigenlijk helpt dat wel. Ik laat de moed niet meer zakken na één mindere dag, ik zie het als een kans om het de volgende dag wel goed te doen.

We gaan dit kunnen!
B. - Dinsdag 25 juli 2017 20:48
Zo ontzettend herkenbaar dat het me kippenvel bezorgt en dat ik een krop in de keel krijg.
Ik zou het zelf niet zo treffend kunnen verwoorden...
Wat ben je toch een prachtige en krachtige vrouw Scarlet! Ik heb zo ontzettend veel bewondering en respect voor jou.
... - Dinsdag 25 juli 2017 21:54
Precies dit. Ik weet heel goed wat ik moet doen, na meedere therapieën. Maar toch blijf ik iedere keer terugvallen. Gezond verstand en gevoel liggen inderdaad mijlen ver uit elkaar. Ik heb de hulpverlening laten gaan en ga het nu zelf doen!
Vlinder - Dinsdag 25 juli 2017 22:04
Bah wat herkenbaar, ik kom er gewoon niet uit wat er nodig is om me niet altijd depressief te voelen. De hulpverlening helpt nauwelijks en er gaat enorm veel mis en dus denk ik regelmatig: moet ik het zelf dan maar doen? Ik ben therapeut, kan ik mezelf niet behandelen? Maar tot nu toe heeft geen van mijn plannen mij geholpen, want de moed blijft me in de schoenen zakken. Telkens weer.
Vlinder - Dinsdag 25 juli 2017 22:04
Bah wat herkenbaar, ik kom er gewoon niet uit wat er nodig is om me niet altijd depressief te voelen. De hulpverlening helpt nauwelijks en er gaat enorm veel mis en dus denk ik regelmatig: moet ik het zelf dan maar doen? Ik ben therapeut, kan ik mezelf niet behandelen? Maar tot nu toe heeft geen van mijn plannen mij geholpen, want de moed blijft me in de schoenen zakken. Telkens weer.
muus83 - Dinsdag 25 juli 2017 22:16
Héél herkenbaar, steeds weer vluchten voor je angsten en hiermee die perfecte plannen en afspraken weer niet kunnen uitvoeren. Wat voel ik me een slappeling. Ik kan het allemaal mooi vertellen, maar uitvoeren en dús de vervelende, nare, onverdraaglijk lijkende gevoelens aangaan?! Nee, dan heb ik ineens heel weinig woorden meer... ik heb nog wel hulp van psycholoog en sociotherapeute, maar die zijn nu respectievelijk 4(!) en 2 weken op vakantie... zie er zó tegenop, juist omdat het eve héél moeillijk gaat allemaal... maar ik móet en zal laten zien dat ik sterk ben, dat ik desondanks tóch de weg omhoog weer in weet te slaan...
Le Penseur - Dinsdag 25 juli 2017 22:17
Ik volg je blogs al een tijdje. Heel herkenbaar. Het zou ook een beschrijving kunnen zijn voor het proces dat ik op dit moment zelf doormaak. Ik herken je strijd, de emoties die erbij komen kijken en het gevoel voor jezelf te falen...
Ik weet het allemaal wel, ik ben al eens eerder vanuit een dal omhoog gekropen, maar het is zo ontzettend moeilijk...
Van de ene kant de motivatie en het geloof 'ik kom er wel weer uit', van de andere kant de strijd tegen angsten en gevoelens. Hoe beter/gezonder (= voldoende binnen krijgen) mijn dag, hoe groter de angsten aan het einde van die dag. En toch doorgaan, niet opgeven, met vallen en opstaan. Dag in dag uit weer het gevecht, en je tegelijkertijd staande moeten houden in het dagelijkse leven (werk, partner, sociaal). En toch het vertrouwen houden dat ik hier zelf wel weer uit ga komen, en extra hulp niet accepteren...
Roos_ - Dinsdag 25 juli 2017 23:17
Hoi Scarlet, kan je bij de hulpverlening ook niet terecht voor de onderliggende laag/problemen? En als je je niet veilig bij hen voelt, is dat dan niet een proces waar je (weer) doorheen moet? Vroeg ik me af na het lezen van de blog :) vind het zelf lastig om te begrijpen dat de hulpverlening je hier niet bij kan helpen en stiekem ook wel demotiverend, omdat ik mezelf vaak ook afvraag of ik niet gewoon een 'stofje' in m'n hersenen mis/therapieresistent ben.
Bedankt voor het delen en heel veel sterkte!! Liefs
Scarlet - Donderdag 27 juli 2017 10:52
Hi Roos, er is zeker goede hulpverlening, maar soms is die even niet voorhanden, dan moet je, i.i.g. tijdelijk, roeien met de riemen die je hebt. Ik heb door mijn eetstoornis in het verleden al veel therapie gehad en ben me dus ook al voor een groot deel bewust van de onderliggende laag. Hier werk ik aan, met steun van mijn omgeving en ik zie dat ik vooruit kom.

Belangrijk is dat je vooruit gaat, dat je jezelf sterker ziet worden en de eetstoornis zwakker. Dat is wat ik zie. Of dat nu met 10 therapeuten is of met 0, dat is niet zo belangrijk.

Onderzoek voor jezelf wat jou motiveert en onderzoek wie en wat jou kan motiveren om ook vooruit te komen.... ♥
cynthia - Woensdag 26 juli 2017 04:03
Ook vr mij een zeer waardevolle blog! Zeer herkenbaar ook erg dapper van je hier zl eerlijk over te zijn echt bedankt een ware steun en zegen vr mij en vele andzren!









X. - Woensdag 26 juli 2017 12:10
Veel sterkte!

Ik mis soms in blogs de nadruk op het verschil tussen zelf doen en alleen doen. Natuurlijk moet je het zelf doen, zonder jou kan niemand het voor je oplossen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. En of hulp nu komt van hulpverleners (therapie, medicijnen, wat dan ook) of van vrienden en familie, het kan je altijd helpen. Alleen doen is nauwelijks mogelijk, denk ik.
Scarlet - Donderdag 27 juli 2017 10:47
"Vind je dat vertrouwen niet bij de hulpverlening, dan zal je het bij jezelf en de mensen om je heen moeten zoeken."

Zelf doen, mét steun van de mensen om je heen en goede professionele hulpverlening is heel belangrijk. Kan je dit (tijdelijk) niet vinden bij professionele hulpverlening, dan is het zaak de steun in je omgeving te zoeken. Het leven kan je niet alleen leven. Dat is ook niet leuk. Je moet wel veel zelf doen, maar waardevol en essentieel is om zoveel mogelijk open te staan voor iedereen om je heen die je een warm hart toedraagt.

Kimberley Janssen - Woensdag 26 juli 2017 12:43
Hele goede blog schrijf je, Scarlet.
Leonie. - Woensdag 26 juli 2017 16:30
Wauw, wat is dit mooi omschreven. Ik herken hier zo ongelooflijk veel in.
De wil, de motivatie, de plannen, de kennis etc, de afleiding, hulp is er, maar dan..

Op het moment van doen, komt de angst, de vermijding, het gevoel en dan doe ik het uiteindelijk toch niet. Frustratie en verdriet en dan indd de gedachte 'morgen ga ik het wel doen' komen op. Maar de volgende dag is het hetzelfde verhaal.

Je schrijft dat het nu een stuk beter met je gaat. Heel fijn om te horen, maar bij mij komt de vraag dan wel. Hoe? Hoe heb je dat aangepakt? Wat doe je anders? Hoe komt het dat je het wel aangaat? Ik ben erg benieuwd en Misschien is dit mijn redmiddel wel. Zou je hier iets over willen vertellen?
Scarlet - Donderdag 27 juli 2017 10:44
Hi Leonie, ik zal proberen hier in een nieuwe blog aandacht aan te besteden. Dankjewel voor je interesse ♥
Mir - Woensdag 26 juli 2017 19:07
Bedankt alweer voor deze eerlijke blog, precies zo ervaar ik het. Vraagje; hoe kan jij dan nu wel liefdevolle herstelhulp vinden/krijgen en durven aannemen?

Knuffel, x
Nicole - Woensdag 26 juli 2017 21:15
Lieve Scarlet.... je strijd zo herkenbaar... die worsteling tussen de cognitieve/verstandelijke "grote" ik... en het kwetsbare gevoelige hulpeloze kleine meisje die al die theorie niet in de praktijk kan brengen... ik heb een reactieve hechtingsstoornis en vroeg kinderlijk trauma.... adhd en eetstoornis ontwikkeld op mijn 12de. En nooit voor behandeld...en die sluimerd zo door alle golfbewegingen heen. En staat nou samen met mijn bodemloosheid in het geen hechting hebben gehad...nooit. en dus geen bestaanrecht voelen...waarom voor mezelf zorgen... eten niet als prioriteit zien...vergeet het letterlijk door mijn adhd maar ook zo ver verwijderd van mijn lichaam...

Wat bij mij wel een belangrijke rol heeff gespeeld is dat ik therapie/coaching met paarden heb gedaan. En ben gaan paardrijden (momenteel doe ik dit niet en ik merk het heel erg in mijn sterker wordende copingmechanismes..afstoten van mensen...maar eigenlijk nabijheid nodig hebben.

Het paard spiegelt en laat je cognitieve en gevoel samen werken en brengt soms inzichten...die net dat zetje zijn... richting het volgende wegwijzer bord op de berg naar herstel. Het is ook ruimdenkender dan de reguliere therapie. Want ik ben zelf net als jij bijna mijn eigen behandelaar. Hulp toelaten of toegeven is lastig... soms zit kennis in de weg... en het paard begint niet bij de theorie ...die spiegelt het pure...waar het om draaid...

Liefs Nicole

Misschien
Nicole - Woensdag 26 juli 2017 21:17
Lieve Scarlet.... je strijd zo herkenbaar... die worsteling tussen de cognitieve/verstandelijke "grote" ik... en het kwetsbare gevoelige hulpeloze kleine meisje die al die theorie niet in de praktijk kan brengen... ik heb een reactieve hechtingsstoornis en vroeg kinderlijk trauma.... adhd en eetstoornis ontwikkeld op mijn 12de. En nooit voor behandeld...en die sluimerd zo door alle golfbewegingen heen. En staat nou samen met mijn bodemloosheid in het geen hechting hebben gehad...nooit. en dus geen bestaanrecht voelen...waarom voor mezelf zorgen... eten niet als prioriteit zien...vergeet het letterlijk door mijn adhd maar ook zo ver verwijderd van mijn lichaam...

Wat bij mij wel een belangrijke rol heeff gespeeld is dat ik therapie/coaching met paarden heb gedaan. En ben gaan paardrijden (momenteel doe ik dit niet en ik merk het heel erg in mijn sterker wordende copingmechanismes..afstoten van mensen...maar eigenlijk nabijheid nodig hebben.

Het paard spiegelt en laat je cognitieve en gevoel samen werken en brengt soms inzichten...die net dat zetje zijn... richting het volgende wegwijzer bord op de berg naar herstel. Het is ook ruimdenkender dan de reguliere therapie. Want ik ben zelf net als jij bijna mijn eigen behandelaar. Hulp toelaten of toegeven is lastig... soms zit kennis in de weg... en het paard begint niet bij de theorie ...die spiegelt het pure...waar het om draaid...

Liefs Nicole

Misschien is het iets voor jou???
Scarlet - Donderdag 27 juli 2017 10:43
Hi Nicole, dankjewel voor je lieve advies. Ik heb zelf de beste ervaring met individuele psychotherapie van een vrijgevestigd therapeut. Ik zal dit in de toekomst wellicht ook weer doen, als dit voor mij goed voelt en noodzakelijk voor mijn herstel blijkt... X
Valentine - Woensdag 26 juli 2017 23:01
Hi Scarlet,

Wat een mooie blog. Ik vind dat je erg goed kan schrijven, toegankelijk en heel invoelbaar.

Ik herken je teleurstelling in therapie wel een beetje. In het begin van de eetstoornis -
wanneer je nog relatief weinig weet over de ziekte en waarom deze jou treft - kunnen therapeuten je veel leren. Dan gaat het vooral om het educatieve deel van therapie.
Later (na vele jaren eetstoornis en therapie) is de therapie veel minder 'makkelijk' om te geven en ook om te krijgen als client. En zeker in jouw geval, jij weet zo veel van eetstoornissen en achterliggende theorieën, ik denk dat er vrijwel geen psycholoog of psychiater meer weet ;).

Desondanks heb ik zelf ervaren dat zoeken naar de juiste therapeut toch iets kan opleveren. Het gaat er dan denk ik vooral om dat je iemand vindt die jou 'de baas' kan. Dus iemand die niet geïntimideerd is door jouw kennis en ervaring en die niet uit balans wordt gebracht door jouw scepticisme. Met die persoon kun je dan een relatie opbouwen, die vervolgens weer van alles bij je oproept - en daar kun je dan samen naar gaan kijken.

Overigens is dit niet een pleidooi om weer in therapie te gaan, wilde alleen vertellen wat voor mij heeft gewerkt en misschien voor andere Proud lezers die het verlies in therapie een beetje zijn verloren.

Ik kijk uit naar je volgende blog!

Liefs Valentine
Scarlet - Donderdag 27 juli 2017 10:41
Dankjewel ♥ Ik begrijp wat je bedoelt, ben het ook zeker met je eens. Ik zal dit t.z.t. ook doen, als dit weer goed voelt en ik er voldoende heil in zie.
amri - Donderdag 27 juli 2017 16:28
Ik vind je top. Meer dan top.
britneyangel - Zaterdag 29 juli 2017 16:05
heey lieve scarlet, wat een mooie blog, het gaat vast goed komen met jou
Sofie - Zaterdag 29 juli 2017 17:53
Lieve Scarlet,
wat kun je prachtig onder woorden brengen hoe ingewikkeld het is, terwijl het soms zo simpel klinkt. Gewoon meer eten, het lijkt zo makkelijk, het is zo moeilijk.
Door wat je schrijft, begrijp ik mijn zusje beter. Zo vaak denk ik: waarom doe je het niet gewoon? Je wilt het graag, je weet wat je moet doen, doe het dan.
Het is frustrerend, Dank je wel voor wat je schrijft, het helpt me beter naar haar te luisteren, minder te oordelen over wat ze (niet) doet en te stoppen haar te 'redden'.
Ik vind je heel dapper (en dat geldt ook voor mijn zusje).
Fijn dat je schrijft en vlogt, ik lees en kijk je graag.

Hadassah - Zaterdag 5 augustus 2017 18:09
Het voelt een beetje als een fail dat het mij niet lukt zonder hulpverlening. Momenteel houden die me nog echt op het rechte pad