Eetstoornis: aandachtsstoornis

 

Ik hoorde laatst van een meisje dat haar moeder vond dat haar eetstoornis een aandachts-stoornis was. Haar moeder had het idee dat ze enkel zo raar deed met eten om aandacht te krijgen: Negatieve aandacht vragen. Ze had dit dan ook heel geïrriteerd tegen haar dochter gezegd met erbij de boodschap de ze gewoon normaal moest gaan doen met eten. Deze moeder is niet uniek. Er zullen wel meer mensen denken dat een eetstoornis hebben meer een vorm van aandacht vragen is. In hoeverre klopt dit?

aandacht

Misschien vraag jij jezelf ook wel eens af of je dit stiekem niet allemaal doet omdat je graag aandacht ergens voor wilt. Het begrip aandacht heeft door de jaren heen echter een hele negatieve lading gekregen. Alsof aandacht vragen iets is waarvoor je je moet schamen. Net zoals het woordt aandachttrekker. Je moet er toch niet aan denken om zo genoemd te worden?! Maar hoe erg of fout is het eigenlijk om aandacht te vragen van mensen?

Aandacht geeft erkenning
erkenning geeft waardering
waardering geeft bevestiging
bevestiging geeft zekerheid
zekerheid geeft motivatie
motivatie geeft energie
energie geeft aandacht

Ieder mens heeft dus aandacht nodig. Aandacht voor zijn of haar positieve én negatieve kanten. Dit maakt dat iemand zich gezien voelt, dat iemand zich waardevol voelt. Als je aandracht krijgt wordt jouw bestaan als mens als het ware bevestigd. Bovendien kan je veel leren van aandacht. Want als iemand aandacht aan jou besteedt, doet dat iets met jou en met de persoon die je aandacht geeft. Wanneer een mens geen aandacht krijgt vereenzaamd hij.

Aandachtsstoornis
Een eetstoornis is geen aandachtsstoornis. Er bestaan echter wel degelijk aandachtsstoornissen, namelijk ADD, HD en ADHD. Een aandachtsstoornis houdt niet in dat iemand voortdurend aandacht vraagt, maar houdt in dat iemand moeite heeft met het vasthouden en kanaliseren van zijn eigen aandacht/concentratie.

aandacht

Eetstoornis
Een eetstoornis is een psychische stoornis. Het ongezonde en obsessieve eetgedrag wordt ingezet als copingmechanisme voor negatieve emoties en gebeurtenissen. Betekent dit dat een eetstoornis dus niets te maken heeft met aandacht vragen? Nee. Het kan best zijn dat je bepaald gedrag deels vertoond om aandacht te krijgen.

Ik kan me goed herinneren dat ik probeerde af te vallen omdat ik gezien wilde worden. Ik wilde dat mensen zagen dat het niet goed met me ging, want zelf kon ik dit niet uiten. Ik wilde niet dat mensen zagen dat ik moeilijk deed met eten, maar ik wilde wel zien dat ze zagen dat ik er ongezond of mager uitzag. In die zin waren mijn 'problemen met eten' in die tijd dus deels om aandacht te krijgen. Maar niet omdat ik dat gewoon leuk vond en een aandachttrekker was, maar omdat ik ongelukkig was en geen idee had hoe anders over mijn gevoelens te communiceren. Ik had dat nooit geleerd, dus kon niet anders.

Toen ik eenmaal zo verstrikt was geraakt in de problemen met eten dat het was uitgegroeid tot een eetstoornis draaide het veel minder om aandacht, al speelde dat zeker nog een rol. Ik wilde nog steeds dat iemand zag wie ik werkelijk was. Dat iemand door mijn lachende masker heen zou kijken en me zou helpen. Ik was bang dat niemand me mee zou zien, wanneer ik de eetstoornis losliet. Los van dit aandachts aspect speelden er vele andere factoren een rol, waaronder het niet kunnen omgaan met emoties, een laag zelfbeeld, een angst voor het leven en de dood en de wens om alles onder controle te hebben. Er speelden dus veel meer zaken een rol dan enkel de schreeuw om aandacht.

Op de vraag: Is een eetstoornis een aandachtsstoornis? Kan ik duidelijk NEE antwoorden. Aandacht nodig hebben en dit op een ongezonde manier vragen kan wel een rol spelen bij een eetstoornis. Maar is dit per se iets negatiefs? Is dit iets wat negatief beoordeeld moet worden, iets om je voor te schamen? Nee, het is meer iets dat gewoon naar en vervelend is, omdat de persoon in kwestie het blijkbaar niet lukt om het op een andere manier te vragen.

aandacht

Hoop jij indirect ook aandacht te krijgen voor jouw problemen door slecht te eten en af te vallen? Vraag jezelf dan af of de aandacht die je hiervoor zal gaan krijgen ook daadwerkelijk de aandacht is die jij nodig hebt. Veelal krijg je hierdoor enkel negatieve aandacht of aandacht voor het gedrag, de buitenkant en niet voor de problemen die erachter zitten. Probeer hierover te praten en als je dit niet lukt, schrijf het op en geeft het aan iemand. Praten over je gevoelens, angsten en verlangens is niet makkelijk, maar stapje voor stapje wel mogelijk.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tabithaxxx - Donderdag 2 januari 2014 12:47
wow, ik ga dit echt naar mijn ouders mailen in de hoop dat ze er anders tegen aankijken!
Mijn ouders denken ook dat ik het enkel 'doe' om aandacht te trekken, maar da's natuurlijk niet waar.

Ik trek liever aandacht op een manier dat ik er dan zelf ook profijt van heb. (beetje cynisch bedoeld)
Nikki - Donderdag 2 januari 2014 14:17
Heel interessant, goed stuk. Bij mij was het ook echt een groot stuk 'aandacht vragen' ja.. Gezien willen worden.. Belangrijk en bijzonder gevonden willen worden..

wat er ook in het stuk staat ja, dan ooral in het begin. Omdat je niet kan en durft te uiten hoe je je echt voelt en hoe het met je gaat.

H - Donderdag 2 januari 2014 15:50
Ik heb een ES (gehad). Ik heb ook ADD. Mijn psychiater noemt het trouwens een aandachtTEKORTstoornis. Kijk maar eens op de site **geen links*** Daar zie je in de symptomenlijst ook eetstoornis staan. En kijk eens op de site van exendo. Daar staat alles op over aandachtTEKORTstoornissen. En over hoe eten en niet eten daarbij een grote rol speelt.
Ik heb ondertussen goeie hulp, dus ik ga er weer voor. Al ben ik er nog steeds mee bezig mezelf te bewijzen.
S. - Donderdag 2 januari 2014 16:39
Super goed stuk. Ik sta er alleen heel anders in. Mijn eetstoornis gebruikte ik voor controle en om om te kunnen gaan met negatieve emoties. Het was juist iets dat van "mij" was en waarbij ik niet wilde dat anderen in de buurt kwamen of er ook maar enige aandacht voor hadden. Dat vond ik juist vreselijk. Ik heb een eetstoornis en dat is van mij. Dat is iets dat ik heel lang heb volgehouden. Ondertussen sta ik er wel anders in.
Anoniem - Donderdag 2 januari 2014 19:24
Wat een goed stuk!
Een eetstoornis vind ik ook absoluut geen aandachtsstoornis in negatieve zin.
Al zijn er wel een aantal mensen die er naar mijn idee wél constant aandacht mee vragen. Steeds updaten op facebook over opnames, crisisafdelingen, sondevoeding etc.
Carolien - Donderdag 2 januari 2014 19:42
Heel erg herkenbaar
Sheila - Donderdag 2 januari 2014 20:04
Als ik dit eens aan mijn ouders ga geven, zou het ze zo veel uitleggen. Dit komt op precies het goede moment
Nightordaydream - Donderdag 2 januari 2014 23:13
Echt niet. Ik haat de negatieve aandacht die mensen me gaven toen ik mijn laagste gewicht had. Mijn eetstoornis was een afleiding van de realiteit. Ik wil geen aandacht. Mensen moeten me met rust laten als ik ze niets vraag.
Lena28 - Vrijdag 3 januari 2014 00:10
Dit is wel een rake blog.

Ik herken het wel deels. Vooral het niet durven uiten van emoties uit angst dat mensen me een aansteller/dramatisch/enz zouden vinden. Het is ook vaak gebeurd - helaas - dat familie en vrienden de boel bagetaliseerden ah la "och zo erg is het toch niet, kop op, enz" Dat voedde de eetstoornis alleen maar meer. "Ik zal jullie wel eens laten zien hoe erg het is" (erg eetgestoord dus)

Later ben ik gaan begrijpen dat mensen bewust of onbewust oogkleppen op kunnen hebben, ook uit zelfbescherming.

In latere stadia van de ES kon ik echt woedend raken van de aandacht die ik kreeg. Als je mager bent, benaderen mensen je ineens steeds voorzichtiger, en die meewarige blikken en opmerkingen, daar kon ik toch zo boos om worden.

Uiteindelijk wilde ik alleen maar met rust gelaten worden. En wilde ik helemaal geen aandacht meer,althans, niet voor mijn anorexia. Ik wilde dat mensen nog zagen dat ik er wás, dat ik nog een persoon was, los van de ES, ipv enkel een magere schim.

Is dit herkenbaar?
Roos_ - Vrijdag 3 januari 2014 13:04
Ik heb het idee dat het voor mij (onbewust) voor een groot deel wel een aandachtsstoornis is geweest.. Ik kon m'n emoties totaal niet uiten & hulp vragen kon ik al helemaal niet. Het ging zo slecht met me, terwijl iedereen alleen maar zag dat ik goede cijfers had en zogenaamd veel vrienden. Sowieso heb ik al een groot aandachtsprobleem bij volwassenen geloof ik haha dus denk dat dat onbewust omsloeg naar minder eten.. ik wilde absoluut niet dat mensen wisten dat ik zo met eten bezig was, maar wel dat ze zagen dat er iets niet klopte.
Bianca - Vrijdag 3 januari 2014 22:24
Heel herkenbaar... ik denk dat het in mijn geval ook een stukje aandacht is... niet eens bewust... maar wel in de trand van laten zien dat het niet goed met mij gaat... ik vind het een heel goed stuk. Aan de ene kant vind ik het fijn dat mensen me aandacht geven.. maar aan de andere kant schaam ik me er heel erg voor... Het is niet iets waar ik voor gekozem hebt alleen dat gevoel heb ik wel soms... het is zo'n twee strijd...