Eetbuistoornis? Deze is voor jou

 

Wanneer je een eetbuistoornis (ookwel Binge Eating Disorder) hebt kunnen de stemmen in je hoofd fel en hard zijn. Zelf heb ik ook een lange tijd last gehad van eetbuien en mijn gedachten bleven me maar vertellen hoe vies, zwak en mislukt ik wel niet was. Maar zoals Lonneke in een blog ooit zo mooi schreef: you can't hurt yourself into a version of yourself you love. Ik trapte met mijn woorden en gedachten alleen maar verder de grond in, waardoor het nog moeilijker werd om goed voor mezelf te zorgen. Mijn negatieve gevoelens en gedachtes over mezelf werden alleen maar sterker, waardoor de drang om het verdoven met nog meer eetbuien, alleen maar meer op de loer lag. Zonde, want je bent niet vies, zwak en mislukt, echt niet! Maar ik weet hoe lastig het kan zijn om dat tegen jezelf te zeggen, als het al zo lang in je systeem zit. Daarom in deze blog 10 dingen die jij wel zou moeten horen wanneer je een eetbuistoornis hebt en die je hopelijk een beetje kunnen helpen.

1 Je bent niet je eetbui(stoornis)

Een eetstoornis heeft ontzettend veel invloed op je leven. Het neemt zo veel ruimte in en is zo verwoven met problemen met je zelfbeeld, dat het soms kan voelen alsof je je eetstoornis bent. Last hebben en een eetstoornis en eetbuien, is heel erg naar, maar het is niet wie jij bent als persoon. Je bent niet je eetstoornis, je hebt er een. Verlies jezelf niet uit het oog. Je bent mooi, lief en kwetsbaar mens met je interesses, passie en eigenaardigheden. Misschien heeft de eetstoornis daar nu een schaduw over geworpen, maar het zit er nog steeds en het verdient het om te mogen zijn. Jij verdient het om te mogen zijn. Gewoon zoals je bent. 

https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-en-vrouw-zitten-samen-voor-tafel-951290/

bron foto

2 Je bent niet alleen

Omdat er veel schaamte en schuldgevoelens bij een eetbuistoornis komen kijken, is de kans groot dat je er niet zo gemakkelijk met iemand over praat en dat anderen er ook niet makkelijk over praten. Hierdoor kan je het gevoel hebben dat je de enige bent die worstelt met eetbuien en dat kan heel eenzaam voelen. Maar weet dat eetbuien en een eetbuistoornis (helaas) echt ontzettend veel voorkomen. Veel meer zelfs dan bijvoorbeeld de eetstoornis anorexia, waar je wel veel over hoort. Wat je meemaakt is heel vervelend, maar niet abnormaal. Daarom vind ik het goed en belangrijk om hier ook openheid over te geven. Je bent hierin zeker niet de enige en ook niet alleen. Ik hoop dat daarmee wat begrip te vinden is voor jezelf in deze toch al vervelende situatie.

3 Je hoeft het niet alleen te doen

Door de schaamte en schuldgevoelens kan het ook lastiger zijn om hulp te vragen. Ik hoop dat door te weten dat je niet alleen bent hierin en dat dit ziektebeeld veel vaker voorkomen dan we denken en weten, je kan helpen om toch die stap naar hulp en steun te zetten. Want je hoeft het niet alleen te doen. Er is hulp hiervoor, er zijn behandelingen hiervoor. Je hoeft je niet te schamen en je hoeft het niet alleen te doen. Je bent niet je eetbui(stoornis) en het maakt je ook echt geen minder mens. Jij verdient en behoeft net als ieder ander mens zorg en steun.

4 Dat je dit leest is iets om trots op te zijn

Dat je deze blog hebt aangeklikt en nog steeds aan het lezen bent, is iets om trots op te zijn. Wanneer je een eetstoornis hebt kan het zo lastig zijn om jezelf die hulp en troostende woorden te gunnen, maar je bent dat echt waard. Dat je hier op deze site bent, is ook iets op trots op te zijn. Ik hoop dat we je via deze weg, een beetje kunnen steunen in jouw proces. 

5 Wees trots op hoe ver je al bent gekomen

Wat dat betreft mag je ook echt trots zijn op hoever je al bent gekomen. Misschien voelt het nog nog alsof je al veel stappen hebt gezet (en misschien ook wel) maar erkennen dat je een probleem hebt, het serieus nemen en de stap naar hulp en steun zetten, zijn al super grote, moeilijke en heel belangrijke stappen! 

6 Je bent niet in je eentje verantwoordelijk voor je eetstoornis

Een eetstoornis kan gepaard gaan met veel schuldgevoelens. "Waarom is mij dit nu overkomen? Hoe heb ik het zo ver laten komen? Waarom kon ik niet gewoon wat sterker zijn?" Maar zo makkelijk is het niet. Een eetstoornis sluipt je leven in en heeft altijd allerlei oorzaken die jou zijn overkomen. Dat is niet simpelweg jouw schuld, maar een samenloop van omstandigheden. Het is juist heel rot voor jou, dat jou dit zo is overkomen. En al moet je herstel zelf doen, het is niet iets dat je alleen hoeft te doen. Het is oké om hulp te vragen en steun te accepteren. 

7 Je verdient het om gezond en gelukkig te zijn

Je verdient het om voor jezelf te zorgen en voor jezelf te laten zorgen. Je bent geen slecht mens, je hebt het niet verpest en je bent niet verpest. Je verdient het om gezond en gelukkig te zijn, zoals ieder mens te verdient. Het is jouw leven en jij hebt een plekje hier op deze wereld.

8 Je mag er hoe dan ook zijn

Maar ook als je je op dit moment niet gezond of gelukkig voelt, mag je er zijn. Een eetstoornis kan je leven gigantisch in de weg zitten, maar het leven hoeft niet pas te beginnen als je bent hersteld. Ik geloof juist, dat 'mogen leven' en 'mogen zijn' ongeacht van hoe het gaat, kan bijdragen aan herstel. Zo heb ik het zelf ervaren. Niet pas als je een bepaalt gewicht hebt bereikt of als je geen eetbuien meer hebt. Nee, je bent hoe dan ook een waardig mens en je mag er hoe dan ook zijn! 

9 Ik begrijp je misschien niet helemaal, maar ik wil er graag voor je zijn

Ik vind het altijd een beetje lastig om iets te schrijven over overgewicht, omdat ik dat zelf nooit heb gehad, dus niet echt kan weten hoe het is. Overgewicht hoeft niet altijd voor te komen bij een eetbuistoornis, maar vaak doet dat het wel. Met de beste bedoelingen en met heel veel liefde zou ik iedereen willen meegeven dat je gewicht niet jouw waarde bepaalt, maar ik besef ook dat we in een harde maatschappij leven waarin dat soms wel zo kan voelen. En dat er helaas ook pestgedrag op straat of opmerkingen van bekenden bij komen kijken, die gewoonweg heel erg veel pijn doen. Ik vind dat vreselijk, het breekt echt mijn hart. Ik vind het heel mooi om te zien hoe er op sociale media steeds meer voorbeelden zijn van mensen met overgewicht die gezond en gelukkig zijn, die trots zijn op wie ze zijn en dit uitdragen aan anderen. Maar ik besef ook dat overgewicht zwaar weegt in deze maatschappij. Je verdient echt beter. En misschien kan ik er niet voor je zijn in dit stukje, misschien iemand anders wel. Toch hoop ik dat ik er voor je kan zijn op andere vlakken, als niet dit, via het forum of via de chats hier op Proud2Bme. Je bent welkom. 

10 Herstel is mogelijk

Herstellen van een eetstoornis is mogelijk. 

Misschien klinken deze woorden en zinnen nu nog ongeloofwaardig, omdat het ver af staat van hoe je over jezelf denkt. Misschien komen de woorden wel al een beetje binnen, en dat is hartstikke goed en mooi! Ik besef dat ik met deze ene blog niet ineens jouw hele leven kan veranderen en ik wil je ook op het hart drukken om - als je hier mee worstelt - hulp te zoeken van een professional, zoals je huisarts, een diëtist en/of psycholoog. Want een eetstoornis is een ziekte en behoeft goede zorg. Dat mag je heel serieus nemen. Je mag jezelf serieus nemen.

Maar toch hoop ik wel een steentje te kunnen bijdragen om anders over jezelf te mogen denken. Elk zaadje dat gepland wordt, kan groeien tot iets moois en dat gun ik je zo! Dus sla deze woorden goed in je op of lees de blog af en toe nog terug als je daar iets aan hebt. Want juist door het te herhalen, zoals je al die lelijke woorden ook tegen jezelf hebt gehaald, kan je het kracht geven. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Malukah - Woensdag 24 mei 2023 14:41
Geweldig dat je hier alsnog over schrijft Irene, zo heel behoefte aan BEDartikelen. Sowieso heeeel fijn blog Irene dankjewel!!
Nicole1970 - Woensdag 24 mei 2023 16:25
Fijne blog Irene, en zo herkenbaar allemaal.
britneyangel - Donderdag 25 mei 2023 20:56
goeie en fijne blog!