Een eetstoornis op het terras

 

De tijd is weer aangebroken; het wordt lekker weer, het blijft langer warm en licht, je bent he-le-maal klaar met het binnen zitten... Oftewel het is terrasjesweer! Een geweldige maar ook lastige tijd! "Hé, heb je zin om mee naar het terras te gaan? We vertrekken rond 14 uur! Tot straks, xx" Ja zin heb ik altijd... Maar, wat ga ik drinken en oh nee dadelijk komen er hapjes bij! En stel je voor als ze daar willen eten...... Of alcohol willen drinken?! HELP!

terrasjesweer

Het was de eerste zomerse dag en ik weet nog goed dat een vriendin vroeg of ik mee ging naar het terras. In eerste instantie dacht "Oh ja waarom niet..." Niet veel later sloeg de paniek toe. Oh nee wat ga ik drinken? Wat als ze hapjes wil bestellen, hoe kan ik daar onderuit komen? En als ze hapjes bestelt, wat moet ik dan doen? Hoe kan ik dit compenseren? Hoeveel calorieën zitten erin? Mijn eetschema raakt in de war! Etc etc etc.

Continu was ik in gevecht met mezelf: Ik ben altijd een diehard terras fan geweest, heerlijk wat kon ik daar van genieten! Maar nu was het ook het vreselijkste wat er was. Ik had geen controle meer over alles en dat maakte me helemaal wild. Soms zo wild dat ik niet eens meer wilde gaan. Anderzijds had ik soms ook last van eetbuien; "Als ik nu toch al gezondigd heb, kan ik ook meteen helemaal los gaan". Al die gedachtes maakten dat ik niet echt kon genieten van het terrassen.

terrasjesweerIk was alleen maar gefocust op het eten, drinken, calorieën etc . Daardoor miste ik het leuke contact met het gezelschap, de leuke en goede gesprekken, de grapjes, het mensen kijken en waarschijnlijk nog veel meer! Want dat is waar ik nu van geniet als ik op het terras zit. Ik kan nu een terrasje pikken en pakken wat ik wil, zonder dat er gedachtes, angsten of controles om de hoek komen kijken. Hoe heb ik dit aangepakt?

Het belangrijkste wat ik heb ervaren is niet afzonderen; ga niet je sociale contacten verwaarlozen!

Begin met terrassen met iemand die je vertrouwt; een goede vriendin, vriend, nicht, neef, vader, moeder etc. en geef aan waar je bang voor bent en waar je over nadenkt. Ik heb gemerkt dat door het delen van mijn angsten ik veel rustiger was en me meer kon ontspannen; mijn geheim was geen geheim meer. Daardoor kon ik meer genieten! Langzaam ben ik gaan oefenen, eens wat drinken wat ik echt lekker vond, kleine snackje eten en uiteindelijk een maaltijd eten. En er gebeurde niks... Dit was zo'n fijn en krachtig gevoel!

Ik heb geleerd dat alles kan, met mate en er dan niks raars gebeurt! Gaandeweg kreeg ik meer vertrouwen in mijn lichaam als ook in mezelf. Op die manier kwam er meer ruimte om te genieten en mij te focussen op andere dingen, waardoor die angsten langzaam verdwenen.

Heb je geen eens behoefte om naar een terrasje te gaan bij mooi weer? Lees dan ook eens de blog: Mooi weer, maar ongelukkig.

Ik wens jullie een mooie terrastijd!

Bron foto 1 & 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Zondag 12 mei 2013 12:32
Ja dat kom ik nu wel vaak tegen; maar eigenlijk denk ik er niet zoveel over na. Met terrasje pikken kun je toch zelf uitkiezen wat je drinkt; of dat nou een cola of een glas wijn is. En eigenlijk bestellen we nooit hapjes. Het lastige vind ik eerder dat ik stil moet zitten :S
N - Zondag 12 mei 2013 13:23
Ik neem eigenlijk altijd water, en niks te eten, maar ik heb er inderdaad wel last van dat ik niet gewoon kan genieten, want dat zit er voor mij echt niet in.
mona - Zondag 12 mei 2013 13:29
Soms denk ik echt dat ik er wel vanaf ben, maar eigenlijk.. dit is typisch iets waar ik wel over nadenk. En wat ik neem komt ook zeker weer op de compensatielijst terecht. Het levert me niet zoveel stress meer op als ooit. Ik kan op dat moment zeker wel genieten van alles en het lekkere eten en drinken, maar daarna.. dan tel ik weer gewoon snel alles wat ik heb gegeten en gedronken bij elkaar op en voel ik opluchting dat ik onderweg naar huis nog weer wat beweging krijg... en dat dat tijd kost.. tijd waarin ik dan iig niet eet.
Misschien is het nog niet helemaal je van het, maar als ik kijk naar waar ik ooit stond, ben ik wel blij dat ik niet direct in de 100% paniek schiet en dat ik op het moment zelf wel kan genieten :), omdat ik zulke lieve mensen om mij heen heb en me ertoe voel doen :).
Terra - Zondag 12 mei 2013 13:52
Sja en dan blijft het bij een Cola light, Rivella of een tomatensapje... En als je dan die cola in een glas krijgt zonder flesje dan paranoia worden dat de ober er gewone cola in heeft gegoten :S :S stomme ES
believe - Zondag 12 mei 2013 13:54
@N Ja dat heb ik ook, gewoon water of thee (als het koud wordt) en niks te eten. Ik probeer me dan maar gewoon zo veel mogelijk op de gesprekken te richten dat ik niet hoef na te denken en met smoesjes niets hoef te eten.
tears88 - Zondag 12 mei 2013 13:57
@terra oeh zo herkenbaar!!!

ik ben voor de eerste x sinds jaren met koninginendag een terrasje wezen pikken,,, ik keek er aan de ene kant wel uit maar tot dat ik moest bestellen sloeg de paniek toe, ik had cola light besteld en kreeg dit in een glas. T voelde toen al meteen niet goed en heb vanaf dat moment ook niks meer gedronken of gegeten.... En ja om nou elke x water te bestellen op een terras vind ik ook niets eigenlijk....

Volgende x beter denk ik maar....
*zucht*
Doritos - Zondag 12 mei 2013 13:58
ik heb de deal met mezelf dat ik op het terras als de zon schijnt een alcoholisch drankje neem.
schijnt de zon niet dan een thee of een cappuccino.
terras is om te genieten en mn eetstoornis kan dan mooi de boom in.
dan maar een nep eetstoornis maar t terras vind ik zo heerlijk en zeker als de zon schijnt dan moet ik gewoon genieten!
Jelle - Zondag 12 mei 2013 14:37
Ik neem gewoon cola light of spa rood. Verder kan ik er prima van genieten. Als ik op vakantie ben, neem ik soms iets van alcohol, maar daar kan ik eigenlijk slecht tegen.
Cath - Zondag 12 mei 2013 14:45
Zo even een terras pakken met een vriendinnetje, een binnenterras wel te verstaan met een heel warm drankje want met dit weer kan ik wel wat warms gebruiken!
Eilish - Zondag 12 mei 2013 15:57
Eigenlijk neem ik dan altijd cola light.... en ik stress niet of het echte light is, want ik proef het verschil... Ik lust ook geen gewone cola haha!

Wel lastig idd als ze wat willen eten, maar vaak doen we dat toch niet
rowena - Zondag 12 mei 2013 17:01
Met doritos eens.
Ik kan zo genietn op een terras!
Het is gewoon gezellig, en lekker bijkletsen.
Ik kan niet wachten tot het weer mooi weer is.
Haremaje - Zondag 12 mei 2013 18:29
Dat heb ik heel lastig gevonden, maar nu kan ik met gemak een cappuccino mét een stukje gebak bestellen! Heerlijk, lekker genieten van de zon intussen!
sindy - Zondag 12 mei 2013 19:55
Ik bestel meestal alleen te drinken en dan deel ik het eten, alleen al omdat het gewoon erg duur is.
- - Dinsdag 14 mei 2013 15:57
Zou me doodschrikken als ik daar een eetstoornis op het terras zag zitten.
louisa - Vrijdag 21 juni 2013 21:45
heb dit heel vaak... dan probeer ik te zeggen dat ik gewoon water wil maar dan merken mijn ouders&zus dat er iets mis is... >:(