Een eetstoornis is vermoeiend

 

Het hebben van een eetstoornis kan ontzettend vermoeiend zijn. Zelf was ik in ieder geval vaak moe in de tijd dat ik ermee te maken had. Alles leek net een stukje moeilijker en zwaarder en mijn dagelijkse bezigheden kostten me meer energie dan normaal. Leven met een eetstoornis is hard werken, herstellen is een gevecht dat veel van je vergt. In deze blog een aantal redenen waarom mensen met een eetstoornis vaak moe zijn.

Verstoord eetpatroon

Toen ik een eetstoornis had was mijn eetpatroon lange tijd een grote chaos. Ik schoof veel met maaltijden, sloeg eetmomenten over en had last van eetbuien. Hierdoor was mijn lichaam enorm in de war en dat kostte fysiek én mentaal veel energie. Zowel te weinig eten als eetbuien zijn een aanslag op je lichaam, waardoor je sneller moe en futloos wordt. Hiernaast is het vele plannen en nadenken over maaltijden geestelijk uitputtend.

Chaos in je hoofd

De hele dag bezig zijn met eten, niet eten, calorieën en je gewicht kan voor een enorm vermoeiende strijd in je hoofd zorgen. Het is alsof er een oorlog woedt in jezelf waarbij verschillende stemmen telkens weer door elkaar heen schreeuwen. De eetstoornis wil het één, jij wil eigenlijk het ander en twijfel en angst maken het op hun beurt nóg een stukje ingewikkelder. Ontzettend vermoeiend.

"Als ik chaos in mijn hoofd heb en alles niet meer overzie, helpt het mij om echt even een momentje voor mijzelf te hebben. Ondanks dat ik echt een mensen mens ben, kan ik op die momenten heel erg uitkijken naar even niks moeten en een momentje voor mij alleen zonder anderen om mij heen. Ik hoef dan niet perse er over na te denken of iets te doen, maar het helpt vaak wel om wat meer ruimte te krijgen."

Alles komt harder aan

De kans is groot dat je door het hebben van een eetstoornis je veerkracht in meer of mindere mate verliest. Alles wat er om je heen gebeurt komt veel harder aan dan normaal. Je staat altijd ‘aan’ en reageert veel heftiger op impulsen van buitenaf. Het is alsof er geen filter tussen jou en de buitenwereld bestaat. Hierdoor kost het meer moeite om alle indrukken die je gedurende de dag opdoet te verwerken. Dat kan veel energie kosten.

Medicatie

Medicijnen kunnen een fijne ondersteuning zijn bij psychische problemen, maar eventuele bijwerkingen, zoals slapeloosheid, kunnen je energiepeil flink beïnvloeden. Als je hier last van hebt is het verstandig om dit te communiceren naar degene die jouw medicijnen heeft voorgeschreven. Samen kunnen jullie de voordelen afwegen tegen de nadelen.

Compenseren

Als je een eetstoornis hebt en compenseert kan dit veel energie vreten. Compenseren, in welke vorm dan ook, is altijd een aanslag op je lichaam. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan compenseren je uitputten. Het kost veel energie en tijd om telkens het gevoel te hebben jezelf te moeten corrigeren na het eten. Dit is niet alleen vermoeiend, maar ook heel verdrietig.

Stemmingswisselingen

In de tijd dat ik met een eetstoornis worstelde schoten mijn emoties soms alle kanten op. Ik had last van stemmingswisselingen. Het ene moment had ik het gevoel dat ik de hele wereld aankon en op andere momenten zag ik het plotseling niet meer zitten. Heel verwarrend en vermoeiend. Soms had ik het gevoel dat ik niet op mezelf aan kon en dat was niet prettig.

"Ineens begint het te regenen. Buiten en ook in mijn hoofd. Alles gaat goed en er lijkt in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht, totdat er één ding mis gaat. Ook dat is niet eens zo’n probleem, maar het zorgt er ineens voor dat ik twijfel aan alles van die dag en vooral aan mijzelf. Een regenbui als ik net mijn sandalen heb aangetrokken, kan er binnen een paar minuten voor zorgen dat ik mijzelf stom en minderwaardig vindt. Ineens snap ik ook eigenlijk niet hoe ik net zo blij kan zijn en lukt het mij even niet meer om dat fijne gevoel terug te krijgen. Alles is stom en ik al helemaal!"

moe

Slaapritme

Slaapproblemen komen veel voor bij psychische problemen. Wakker liggen, piekeren, woelen en draaien, uitgerust word je er niet van wakker. Niet alleen te weinig slaap, maar ook te veel slaap kan ervoor zorgen dat je je gedurende de dag moe en futloos voelt. Acht uur slaap is voor de meeste mensen een goed gemiddelde.

Doen alsof

‘Hoe is het met je? Ja goed hoor….’ Het kan heel vermoeiend zijn om telkens maar weer te doen alsof alles oké gaat, terwijl je eigenlijk slecht in je vel zit. Als je dit herkent is het goed om eens bij jezelf na te gaan waarom je het gevoel hebt dat je moet doen alsof er niets aan de hand is. Moet dit van jezelf? Heb je het idee dat anderen dit van je verlangen? Vind je het moeilijk om jezelf kwetsbaar op te stellen? Wens je je gevoelens eigenlijk liever weg? Allemaal vragen om eens goed bij stil te staan, want telkens doen alsof is heel vermoeiend en op de lange baan word je er ook niet gelukkiger van.

Redenen te over om die eetstoornis aan te pakken en voor herstel te gaan


Waarom is jouw eetstoornis vermoeiend?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ingrid - Zondag 7 april 2019 13:39
Heel goede fijne blog,iets waar ik nog steeds midden in zit, het is een struggle en mijn hoofd is inderdaad vol en moe. Nog steeds geen redenen genoeg voor mij om voor herstel te gaan. Dat vind ik net zo zwaar en nog enger, klinkt erg krom misschien, misschien is dat het ook wel......
Amri - Zondag 7 april 2019 18:38
Ik snap je wel
Ietie - Vrijdag 12 april 2019 19:32
Constant het gevecht in mijn hoofd tussen de eetstoornis -stem en mijn gezonde verstand. Elke maaltijd weer stress en angst, word er echt heel moe van! Maar ik weet ook dat ik hier doorheen moet en vertrouw op anderen die zeggen dat het makkelijker wordt.
Alice - Zondag 5 mei 2019 20:40
Heel de dag mijn mannetje staan op het werk, van mijn afbijten maar wel op een vriendelijke en professionele manier, goed reageren op flauwe kul, onder druk worden gezet en stand houden, ... Terwijl ik eigenlijk me aan een zijde draadje voel hangen en volledig opgeslorpt wordt door mijn strijd. Alles wankelt in mijn hoofd, maar ik moet er staan. Ik kan mijn leven niet op pauze zetten voor mijn herstel, al zou een pauze deugd doen.