Douchen met een eetstoornis

 

douchenIk kan me nog goed herinneren dat ik in de periode dat ik leed aan een eetstoornis grote moeite had met douchen. Ik douchte het liefst niet of heel snel. Ik kon niet begrijpen dat andere mensen het zo heerlijk vonden om te douchen of nog gekker om zich erna in te smeren met bodylotion. Ik vond dat naar en vies en vond het helemaal niet fijn om naar mijn lichaam te kijken, laat staan om eraan te voelen.

Het liefst douchte ik in die periode met het licht uit. Ik ontdekte dit toen ik dit een tijdje ongestoord kon doen omdat het licht kapot was van de douche van het studentenhuis waar ik toen woonde. Niemand nam de moeite het te maken en zo kwam ik erachter dat op deze manier douchen me een stuk meer rust in mijn hoofd gaf. Ik zag veel minder van mijn lichaam en kon zo meer genieten van het warme water dat als een veilige deken langs mijn lichaam heen naar beneden stroomde.

Was het licht wél aan, dan zag ik ieder detail van mijn lichaam. Ik keek naar beneden en zag dikke bovenbenen, ik zag een bolle buik, ik zag vetkwabjes bij mijn heupen en ik zag een lelijk lichaam,...althans vanuit mijn perspectief.

Ik vond mijn eigen lichaam niet kloppend, misvormd wil ik nog net niet zeggen, maar in proportie vond ik het niet.

Iemand anders zag misschien een slank of mager lichaam, maar ik zag meer een vierkant lichaam dat op allerlei plekken niet strak, slank of vlak was.

Ik vond het vreselijk om naar mezelf te kijken en raakte er tijdens het douchen heel somber van. Ik kon niet genieten van het warme water en deed geen enkele moeite om mezelf goed te wassen. Ik had niets met mijn lichaam. Het leek wel of mijn lichaam en hoofd los van elkaar waren, zo weinig had ik ermee. Ik vond het zelfs vervelend om mijn lichaam in te smeren met crème en deed dat dus ook nooit. Douchen was voor mij een functioneel iets dat nodig was om niet te stinken, niet meer, niet minder. Ik deed het, omdat het hoorde. Genieten kon ik nauwelijks, behalve wanneer ik het licht uit deed of mijn ogen sloot.

Wekenlang heb ik met kaarsjes gedoucht. Douchen met enkel kaarslicht gaf me rust en verplaatste de aandacht van mijn lichaam naar de warmte van het water. Heel langzaam, mede door therapie en de dingen aangaan, ging ik het douchen weer meer waarderen. Ik kreeg meer respect en waardering voor mijn lichaam en keek er met een minder vervormd beeld naar.

Heel af en toe heb ik onder de douche nog mijn momentjes van 'waarom ziet mijn lichaam er zo lelijk uit', maar ik weet nu dat dit vooral in mijn hoofd zit en dat dit op dagen is dat er iets anders aan de hand is dan dat het de realiteit is.

Ik geniet nu meer en meer van de warme straal en het water dat mijn lichaam schoonspoelt en verwarmt. Inmiddels smeer ik soms ook bodylotion of creme. Nu meestal op mijn gezicht... en soms, als ik in een goede bui ben, over mijn hele lichaam. Dat vind ik heel soms nog wel lastig. Maar er is gelukkig zoveel veranderd de afgelopen jaren. Ik kan nu zelfs genieten van een lekker bad!

Heb jij moeite met douchen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Dinsdag 16 april 2013 12:26
Herkenbaar..
Cath - Dinsdag 16 april 2013 12:30
Nee ik kan er wel erg van genieten, vooral van de warmte. Maar het acceptetenvan mijn lichaam dat herken ik wel. Ik heb moeite met het accepteren van mijn benen en dat blijft lastig, ook al weet ik objectief dat er niets mis mee is. Maar het is mij wel opgevallen dat het op dagen dat ik niet lekker in mijn vel zit erger is dan andere dagen.
Cath - Dinsdag 16 april 2013 12:31
Nee ik kan er wel erg van genieten, vooral van de warmte. Maar het acceptetenvan mijn lichaam dat herken ik wel. Ik heb moeite met het accepteren van mijn benen en dat blijft lastig, ook al weet ik objectief dat er niets mis mee is. Maar het is mij wel opgevallen dat het op dagen dat ik niet lekker in mijn vel zit erger is dan andere dagen.
La Joie - Dinsdag 16 april 2013 12:32
'' Douchen was voor mij een functioneel iets dat nodig was om niet te stinken, niet meer, niet minder. Ik deed het, omdat het hoorde. ''

Zo herkenbaar...
angstig meisje. - Dinsdag 16 april 2013 12:36
herkenning!

"Was het licht wél aan, dan zag ik ieder detail van mijn lichaam."
Als het lukt probeer ik te kijken hou ik mijn lichaam mooier zou kunnen maken en welke kleren/accesiores zouden kunnen zorgen dat ik er mooier uit zal zien!

"Ik keek naar beneden en zag lelijke dikke bovenbenen, ik zag een ontzettend bolle buik, ik zag vetkwabben bij mijn heupen en ik zag een lelijk lichaam."
Dat zie ik ook altijd!!!
Pse... - Dinsdag 16 april 2013 12:38
Ik dacht echt dat ik de enige was met dit 'douche-probleem..'
maar gelukkig niet!
Silent-Tears - Dinsdag 16 april 2013 12:39
Hm, voor mij niet heel herkenbaar eigenlijk, alleen het stukje over het erg kort douchen en zorgen dat niemand je ziet. Bij ons zat de badkamer namelijk nooit op slot als er iemand onder de douche stond, rustig kon iemand dan zijn tanden gaan poetsen of nagels knippen o.i.d. terwijl ik onder de douche stond. Dan stond ik er dus soms ook juist langer onder, omdat ik wachtte tot die persoon, meestal mijn moeder, weg ging voor ik eruit zou komen. Maar vaak was het dus ook dat ik heel snel ging douchen, omdat ik wist dat mn moeder bv. beneden nog aan het ontbijten was..
rowena - Dinsdag 16 april 2013 12:41
Heel herkenbaar.
Ik douche omdat het moet. maar anders deed ik het liever niet..

Ik zie echt alles!! en in het donker douchen kan helaas niet. of ik moet s avonds laat gaan douchen maar dan ziet mijn haar er al helemaal niet uit de volgende ochtend
Chaya - Dinsdag 16 april 2013 12:44
Ontzettend herkenbaar
M - Dinsdag 16 april 2013 12:45
Vooral 'douchen in het donker' is voor mij heel herkenbaar!
Toch heb ik douchen wel altijd lekker gevonden, vooral toen ik echt diep in mijn ES zat; dat was de enige manier om weer een beetje warm te worden! (maar dan wel met het licht uit)
Flower - Dinsdag 16 april 2013 12:49
Ik kan me voorstellen als je hier last van heb dat dat ontzettend naar is. Zelf heb ik dit nooit ervaren. Ik merk juist dat wanneer ik 'tuttel' met cremetjes/ bodylotion e.d. ik juist een band creeer met mijn lichaam, je zorgt er voor en dat geeft mij meer zekerheid over mijn lichaam, ik mag er voor zorgen en het is juist heel waardevol. Dat wens ik iedereen toe.
eliseeexx - Dinsdag 16 april 2013 12:53
herkenbaar, de laatste dagen rollen de tranen ook over mijn wangen tijdens het douchen.
Charlotte - Dinsdag 16 april 2013 13:11
Totaal niet herkenbaar haha. Ik vond het altijd superfijn om te douchen, denk er nooit eigenlijk zo diep bij na, ook niet in mijn eetstoornisperiode.
Chananja - Dinsdag 16 april 2013 13:15
Wow, heel herkenbaar! In eten ben ik eetstoornisvrij, maar dat laatste stukje lichaamsbeleving is zo moeilijk... Ik douche nog steeds superkort en idd alleen om 'niet te stinken'. In therapie wel met bodylotion enzo gewerkt, maar is nooit echt goedgekomen. Eigenlijk wel verdrietig.
MChantalle - Dinsdag 16 april 2013 13:15
Ik herken het voor een klein deel, vooral het naar beneden kijken en vanuit functioneel perspectief. Maar vanwege mijn krullen douche ik het liefst elke dag omdat ik het anders vies vind en er niet doorheen kom met een kam of borstel. Wanneer ik het droog borstel wordt het namelijk één groot pluizig vogelnest en heb ik niet eens krullen meer. Ook scheer ik elke dag mijn oksels en smeer ik me liever met bodylotion in omdat ik anders zo'n droge huid heb en me ook vies voel.
dollie - Dinsdag 16 april 2013 14:02
Dit is echt heel herkenbaar met douchen.
Het liefste douche ik mij niet en als ik mij douche dan is het licht uit en de deur dicht.
Is dat de deur niet op slot kan anders deed ik dat ook
siets - Dinsdag 16 april 2013 14:19
Heel herkenbaar. Ik wil douchen het liefste ontwijken en anders in het donker met de deur op slot..
Nikki - Dinsdag 16 april 2013 14:21
Ik herken het ook heel erg. Het licht niet echt, maar ik durf echt absoluut niet staand te douchen. Dus ik zit altijd op de grond. Als ik sta kan ik hoe ik me over mijn eigen lichaam voel niet hendelen, mijn buik en benen. Zo aanwezig. Als ik zit gaat het veel beter en kan ik wel genieten van het douchen. Laatste tijd probeer ik wel eens staand mijn haar te wassen, maar dat lukt nog echt niets..
PeanuttButterfly - Dinsdag 16 april 2013 14:32
Ik hou juist van douchen. Ik kijk toch nauwelijks naar mezelf, gewoon naar het douchegordijn of ik doe mn ogen dicht.
Gewoon lekker mn hoofd leegmaken.
Met fijne shampoo ofzo, eigenlijk is douchen mijn genietmomentje van de dag. (:
framboosxx - Dinsdag 16 april 2013 15:00
Heb er ook veel last van.. Vak zou ik graag een blinddoek om willen doen zodat ik niks zie..
Toch vind ik het fijn om te horen dat ik niet de enige ben. Niet dat ik het iemand toewens, maar ik dacht dat ik een speciaal geval was die daar alleen last van had..
Cianna - Dinsdag 16 april 2013 15:00
Ik hou van lang onder de douche staan; ik heb gelukkig een heel erg kleine douche en daarom kan ik makkelijk naar een muur ofzo kijken zodra ik klaar ben met mezelf wassen.

Bodylotion snap ik ook niet zo goed...
Ik vind het maar plakkerig en voel me zelfs vies de enkele keer dat ik dat 's avonds op doe.
'Metaphor - Dinsdag 16 april 2013 15:19
Ik vind douchen eigenlijk juist fijn.
Vooral in de koude wintermaanden, als ik helemaal koud ben, dan lekker zo'n lange warme douche...
En raar genoeg heb ik nooit echt gehad dat ik van mezelf of mijn lichaamsvorm walg ofzo.
Maar dat kan komen omdat ik er gewoon niet zo geef of er gewoon niet echt een probleem mee heb.
Ik vind mezelf ook niet lelijk zoals ik ben. (Dat betekend niet dat ik niet aan andere merk dat ik te licht ben, en er aan aan het werken ben hoor trouwens :))
roby - Dinsdag 16 april 2013 15:28
ik vind/vond douchen heerlijk, vooral om lekker warm en moe te worden.
mijn buik vind ik wel mega dik als ik naar beneden kijk, maar ik ga niet met die gedachte aan de haal, ik denk aan andere dingen.
k - Dinsdag 16 april 2013 15:37
ik vind het heeerlijk om te douchen, eindelijk een beetje warmte!
beauty_love - Dinsdag 16 april 2013 15:40
Ik hou niet van douchen, maar dat komt omdat ik het altijd zo vreselijk koud heb als ik er net uit kom.
Lily - Dinsdag 16 april 2013 16:03
Ik vind het ook zo verschrikkelijk. Ik vind het douchen zelf wel fijn, maar ik hoef mijn naakte lichaam niet te zien. Ik heb ook hulp om geen eetstoornis te ontwikkelen, alhoewel ik hard op weg ben. Maar ik blijf net zo lang vechten totdat ik gewonnen heb, van alle foute gedachten. Ik kijk altijd voor me uit, nooit naar mezelf tijdens het douchen. Maar daar werken we aan!
Xx
Isa1990 - Dinsdag 16 april 2013 16:05
1 bonk herkenning... :(
Black Rose - Dinsdag 16 april 2013 16:05
Douchen roept bij mij schuldgevoel op, als ik 's avonds douche.
Dus ik doe het 's ochtends.
AJ - Dinsdag 16 april 2013 16:17
Ik moet vaak huilen als ik aan het douchen ben omdat ik dan alles tot in detail zie. Dan word ik helemaal gek en onrustig en boos op mezelf dat ik het niet goed genoeg doe.

Het licht uit doen ga ik denk ik ook proberen, gewoon omdat het fijner is denk ik inderdaad.
amy - Dinsdag 16 april 2013 16:23
Wauw in de kliniek douchte ik altijd net het ligt uit. Ik dacht dat ik daarin de enige waa, wat herkenbaar zeg
Somebody - Dinsdag 16 april 2013 16:36
@Scarlett?
Klopt het dat jij ook af en toe (of vaak) nog moeilijkheden hebt? Met eten of lichaamsbeleving?
Aangezien er hier staat dat het het steeds beter en beter gaan, en dat je je pas insmeert als je echt een goede dag hebt.
xx
Annalisa - Dinsdag 16 april 2013 17:51
Heb altijd mijn lenzen uit onder de douche dus ik zie geen ene moer. :/
Ravenelfje - Dinsdag 16 april 2013 18:40
Ik zie douchen ook helemaal niet als "leuk" of "ontspannend" , maar als een noodzaak, zoals bvb naar het toilet moeten, is niet leuk, maar het moet gebeuren. Ik vind het ook moeilijk omdat je je moet uitkleden en ik heb massa's moeite met het idee naakt te zijn.
blauwwolkje - Dinsdag 16 april 2013 18:58
wij hebben in het bad aan de zijkant een spiegeltje. Dat zat er altijd al. Als je eraan draait gaat de stop open of dicht. Als ik in bad zit, zie ik mijn buik (waar dus een 'rolletje' zit omdat ik zit,) en dan voel ik me ook zo rot..
blauwwolkje - Dinsdag 16 april 2013 18:58
wij hebben in het bad aan de zijkant een spiegeltje. Dat zat er altijd al. Als je eraan draait gaat de stop open of dicht. Als ik in bad zit, zie ik mijn buik (waar dus een 'rolletje' zit omdat ik zit,) en dan voel ik me ook zo rot..
Roos - Dinsdag 16 april 2013 20:17
Soms kan ik er echt van genieten. Met mijn ogen dicht dan.
Ik hou van body lotions maar mijn lichaam aanraken vind ik vreselijk..

Het hangt een beetje van mijn bui af. De ene keer kan ik heel lang douchen, met voornamelijk mijn ogen dicht, en het andere moment is het inderdaad zo snel omdat het moet..
Ronja - Dinsdag 16 april 2013 20:20
Ik douche ook zo weinig mogelijk. Het kost me heel veel moeite om er onder te gaan staan, maar als het dan wel gelukt is blijf ik net zo lang staan tot ik door en door warm ben.
Gek genoeg zie ik mijn lichaam als ik er zo zelf naar kijk als heel normaal. Maar als ik in de spiegel of naar een foto kijk schrik ik wel vaak. Ik probeer spiegels een beetje te ontwijken daarom.
Cherryberry - Dinsdag 16 april 2013 20:30
Herkenbaar ..
xXxpaula - Dinsdag 16 april 2013 20:55
Crying in the shower, jep, dat is precies wat 9 van de 10 douchebeurten gebeurt.
Of ik wordt boos op mezelf.
Anoniempje - Dinsdag 16 april 2013 21:05
Heel herkenbaar, ook al ben ik nu genezen verklaard. Is dat gek?
Scorpiors - Dinsdag 16 april 2013 21:06
ja herken ik ook. Gek genoeg douch ik wel gewoon.
Maar huilen en verdriet heb ik wel.
Ik voel me dan ook niet volmaakt.
Mirthe - Dinsdag 16 april 2013 21:23
Ohh gelukkig, ik ben niet de enige
Shira86 - Dinsdag 16 april 2013 21:45
Ik douche wel erg graag...het is één van de weinige momenten waarop ik het warm heb. Ogen dicht en genieten van de warmte!
douch - Dinsdag 16 april 2013 22:02
herkenbaar. Wat ik ook heb is dat ik niet meer naar mezelf kijk, kijk niet meer in spiegels. Leef daardoor heel 'functioneeel''. Heb geen spiegels in mijn huis. Vermijd in die zin echt het contact met me lichaam/mezelf,..
G. - Dinsdag 16 april 2013 22:44
Schrik er ook wel van dat je schrijft: vooral gezicht en soms lichaam insmeren, als je in een goede bui bent. Ik haat mijn lichaam maar insmeren gaat prima, denk er 'gewoon' niet bij na, anders ziet het er nl nog erger uit.. zo'n fijne uitgedroogde uit ;)
Douchen verder: h e e r l i j k, alsof je figuurlijk een 'warm bad' over je heen krijgt.
Scarlet - Dinsdag 16 april 2013 23:04
Hi Somebody

Het gaat nu goed met me. Ik denk dat ik nu heel af en toe voornamelijk gewoon last heb van de dingen waar iedere vrouw (zonder eetstoornis) wel eens mee kampt: je lichaam niet altijd perfect vinden, zeker niet als je een slechte bui hebt ;)

& daarnaast ben ik ook gewoon niet zo'n bodylotion type :)

Liefs, Scarlet
yanne - Dinsdag 16 april 2013 23:42
Ik haat douchen, bad etc
Het liefst zit ik onder de douche met mijn armen om mijn benen zodat ik mijn lichaam niet hoef te zien, als ik sta ben ik alleen maar bezig met mijn buik en benen inderdaad. En dan die akelige spiegel in de badkamer.
Ik speel mijn lichaam alleen af met water en hoop dat de shampoo van mijn haar mijn lichaam schoon spoelt want ik durf mijn lichaam niet aan te raken. Dus ook geen bodylotion.
Klein Veertje - Woensdag 17 april 2013 09:53
Herkenbaar! In bad kan ik sowieso niet (we hebben wel een bad), maar douchen lukt dan nog wel. Alhoewel ik het wel verschrikkelijk vind. In de zomer douche ik snel, in de winter wat langer, want die warmte is wel erg fijn. Mijn tactiek is om niet naar beneden te kijken en alleen m'n haar te wassen, de rest niet aanraken.
hockeymeisje95 - Woensdag 17 april 2013 11:04
Helemaal niet herkenbaar eigenlijk, wel opvallend dat zoveel mensen het lastig vinden. Lijkt me moeilijk, aangezien douchen/badderen toch wel iets ontspannends is. Zelf ging ik júist tijdens mijn 'diepte punten' twee keer per dag onder de warme kraan staan, heerlijk! Ik ben dan eigenlijk totaal niet bezig met mijn lichaam..
Lunamira - Woensdag 17 april 2013 12:08
helemaal herkenbaar. ALs ik douche zie ik hoe dik in ben, van bovenaf 'lijk' je ook dikker, je buik enzo..:( Toen ik heel weinig at, had ik het heeel koud dus douchte ik vaker. Dus je zou kunnen zeggen dat als het slecht met me gaat ik juist vaker douche. Om warm te worden..
Sanne - Woensdag 17 april 2013 14:21
heel heel heel erg herkenbaar. ik dacht dat ik de enige was. kreeg ik tips om als ik in paniek was 'lekker een douche' te nemen. ik kréég paniekaanvallen onder de douche en ik stompte me altijd in mijn buik.. echt naar om aan te denken dat ik zelfs iets als douchen neit meer normaal kon doen.
maar nu gaat het beter en smeer ik ook een paar keer per week bodylotion en ik k kan heeerlijk genieten van de douche:)
s - Woensdag 17 april 2013 19:41
toen ik echt diep in mijn eetstoornis zat, was douchen het enige moment waarop ik het wel warm had. Ik hield er dus wel van
Koffie - Woensdag 17 april 2013 23:22
ik hou van de warmte..
maar ondanks dat het eten zelf wel goed gaat, blijft het lichaamsbeeld een probleem.
Huilen in de douche of heel down zijn na een douche gebeurt nog regelmatig
Fijn om dit artikel te lezen, ik had niet gedacht dat er zoveel mensen dat ook hadden.
XXROSA - Donderdag 18 april 2013 07:40
Wow heb niet verwacht dat andere dit ook hebben!
Ik kijk ook liever niet naar mn lichaam tijdens het douche.. maakt me alleen maar depri
xx - Zondag 21 april 2013 21:18
in het dieptepunt van mijn ES was het liefste wat ik deed in bad gaan
ik kon langer dan een uur in een bijna kokend bad zitten,
alleen dan had ik het warm genoeg.
nu het beter met mij gaat merk ik dat ik veel minder de behoefte heb om zo lang in bad te gaan
x - Dinsdag 21 mei 2013 17:47
Dit is echt herkenbaar! Als ik onder de douche sta durf ik nauwelijks naar beneden te kijken en als ik me in wil smeren met bodylotion doe ik altijd eerst een shirt aan.. :/
Somebody - Woensdag 22 mei 2013 21:43
@Scarlet

Ooh okee. Het zou natuurlijk helemaal niet erg zijn als je wel af en toe nog wat moeilijkheden hebt! Maar dit is natuurlijk beter :-D

xxx
x - Zaterdag 25 mei 2013 15:40
Wow dit is echt zo herkenbaar! Ik hield vroeger altijd zo erg van douchen maar sinds mijn eetstoornis haat ik het! Bah, wat vind ik het toch vreselijk om naar m'n buik en benen te kijken.. Ik durf echt nooit te douchen en doe heel vaak m'n ogen dicht maarja je smeert je in met shampoo en dan voel je toch die vet.. Zo eng allemaal, dacht ook dat ik de enigste was!
karola - Zaterdag 7 september 2013 09:51
Inderdaad enorm herkenbaar. behalve van het licht uit want heb ik nog nooit geprobeerd. Ik kom altijd depressief uit de douche
butterfly - Woensdag 18 juni 2014 19:57
herkenbaar..
maar ben ook vaak te depressief om te douchen..
luka - Woensdag 22 februari 2017 12:14
ik douche dus niet meer
met koud water wassen
iedere keer een ander stukje lukt net
T. Huisman - Donderdag 2 maart 2017 07:08
Anderen kunnen dan nog zo zeggen dat je o.k. bent en goed bent maar jij ziet dat dan anders. Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand zich zo ziet. Zo buitenproportioneel opgeblazen. Het lijkt me wat overdreven om je zelf zo te zien en zo zal het wel niet zijn in werkelijkheid. Iemand kan wel eens iets hebben wat ie beter zou willen maar dit is heel erg en dan in het donker omdat je niets van je zelf ziet. Ik denk dat het in werkelijkheid heel erg meevalt en gewoon o.k. is. Ik geloof niet dat het zo erg is en dat je niet dik bent. het lijkt wel een verwrongen en vervormd idee wat zich heeft vastgezet. Wat maakt nou dat je je minder voelt er is niets aan de hand. Je bent goed zoals je bent maar dat zul jij wel anders zien denk ik als je dat zo leest.